[ neb @ 08.07.2022. 11:47 ] @
Kakvo je vase misljenje da vlasnik dva opasna psa dodje u situaciju da njegova dva psa zivotno ugroze lice koje se nalaizlo na javnoj povrsini.
Da ista dva psa izujedaju isto lice.
U pitanju sa dva opasna salaska pulina.
[ B3R1 @ 08.07.2022. 12:05 ] @
U normalnim drzavama vlasniku se izrice novcana ili (vrlo retko) zatvorska kazna, s tim sto je zatvora zaista za ekstremne slucajeve (npr. ako vlasnik namerno napujda psa da napadne drugog coveka). Pas se oduzima od vlasnika i ide na uspavljivanje. Dodatno, zrtva ima pravo da pokrene i parnicni spor i trazi novcanu odstetu od vlasnika, sto se obicno nadoknadi iz osiguranja od odgovornosti, koje mahom placaju svi.

Ali kao sto rekoh, to je slucaj u normalnim drzavama, cije se granice tacno znaju, u kojima je pravni poredak funkcionise, gde institucije rade svoj posao i gde vlasnik ne moze da se izvuce recenicom: "Znas li ti ko sam ja (ili: znas li ti ko je i gde radi moj stariji brat, cale, deca, stric, kum ...)?" ... i gde ljudi placaju pomenuto osiguranje, pa kada drugome naprave bilo kakvu stetu sigurni su da ce im osiguranje to pokriti.
[ a5n4xr0z15nxt9lva @ 10.08.2022. 10:22 ] @
Ja sam bijo u Hitnoj pomoci i imam lekarske dokaze o ujedu istih pasa.
Nedelju dana sam morao da idem na previjanje.
[ calexx @ 10.08.2022. 11:56 ] @
Koliko znam, to se lako naplaćuje, ovde čak i neki namerno idu na to da ih kuče ujede, prijave opštini i dobiju kintu. Sa lekarskim uverenjem je to skoro pa sigurna naplata.
[ BrutalCoin @ 10.08.2022. 11:57 ] @
U "zloj" SFRJ takvi kerovi su za 5 minuta završavali pred streljačkim vodom.
Sada ih otmeno uspavljuju.
Gazdi je kazna od 100 hiljada dinara.
Imaš i prava na neku crkavicu odštete oko 20 hiljada dinara.

U "demokratiji i slobodi" kerovi i psi imaju veća prava nego ljudi.

A oni koji imaju platu od 5000 evra šetaju po nekoliko ljudoždera.

Pričuvaj se!

[ TheSpiridon @ 10.08.2022. 12:17 ] @
Ja koliko znam, vlasnički psi MORAJU biti na povodcu, a ako su potencijalno opasni, da imaju i brnjicu. Kako su uspeli da te ujedu? I to dva komada...
[ a5n4xr0z15nxt9lva @ 10.08.2022. 19:15 ] @
Mogu samo da kazem da su me ujeli na Javnoj Povrsini.
[ TheSpiridon @ 10.08.2022. 20:16 ] @
Javna Površina, Javna Površina... šta to menja...
[ B3R1 @ 11.08.2022. 09:46 ] @
Na temu javne povrsine - pre mnogo decenija je bio neki sudski slucaj, sada se vise ne secam gde ... mislim da je negde u Evropi. Uglavnom, neko je zakljucao svoju dzukelu u auto i otisao svojim putem. Dosao je neki ludak od lopova i uprkos ostrom lavezu i rezanju tog psa, uzeo je pajser, obio auto i - naravno - dobio lekciju od dzukca. Sve se zavrsilo na sudu i cini mi se da je na kraju najdeblji kraj izvukao taj vlasnik psa, koji je lopovu morao jos i odstetu da placa. Lopov za pokusaj kradje je bio oslobodjen. To ti je ta Evropa.

U Americi bi onaj ko ti upadne na posed, pa isto tako dobio svoje - bilo od dzukele na tom posedu, bilo od vlasnikove sacmare - na kraju bio sam kriv, a vlasnik ne bi odgovarao ni za sta, pod uslovom da je jasno obelezio privatni posed i stavio jasno upozorenje. Jer tamo vlasnik ima pravo odbrane svoje privatne svojine.

U Evropi cak i da stavis upozorenje tipa "opasan pas" ili "ograda je pod naponom" - ako neko strada, opet je vlasnik kriv.

Nidje veze.
[ Bradzorf012 @ 11.08.2022. 11:06 ] @
Citat:
BrutalCoin:
A oni koji imaju platu od 5000 evra šetaju po nekoliko ljudoždera.


Meni zaista nije jasno šta ti imaš protiv mene i šta sam ti učinio nažao. Moji su se generacijama unazad bavili uzgojem stoke i tovom junadi, a ja sam kao mali pomagao, zato smo uspeli da izgradimo poslovnu imperiju i kapacitete za preradu mesa kakvih nema na čitavom balkanu. Zato sam mogao sebi da priuštim najkvalitetnije obrazovanje, a samim tim i dobro zaposlenje i platu od pet hiljada evra neto. Znam, vama komunistima je uvek neko drugi kriv, vi biste voleli sve po sistemu "lezi lebe da te jedem", umesto da zasučete rukave i da radite nešto pametno i korisno.
[ TheSpiridon @ 11.08.2022. 11:39 ] @
@Bradzorf012, doći će i naših 5 minuta a ti ćeš morati da se seliš iz Srbije jer si extraprofiter. Ja nisam komunista, ja sam socijalista. Mora postojati neki red i empatija. A ne da neki umiru od gladi u trošnoj kolibi i da ih država ne vidi a ti da imaš 5000 evra mesečno. Šta si ti to bolji od drugih. Jedino MOŽDA u čemu si bolji to je lizanje d*upeta.
[ calexx @ 11.08.2022. 12:04 ] @
On time samo hvali političko ekonomski sistem u SFRJ i kasnije u naslednicama koji su omogućili vrednoj familiji da uspe i da postane bogata. Tako protivreči onima koji pričaju da komunizam tj socijalizam ništa nisu valjali i samo su otimali od naroda. ;)
Citat:
B3R1:Na temu javne povrsine - pre mnogo decenija je bio neki sudski slucaj, sada se vise ne secam gde ... mislim da je negde u Evropi. Uglavnom, neko je zakljucao svoju dzukelu u auto i otisao svojim putem.
Nešto slično, možda je i urbana legenda ali sam negde pročitao. Upao lopov negde u britaniji kroz prozor klonje, naskočio na nešto tipa rolšue, skejt ili slično, pao i sav se slomio. Posle je vlasnik kuće morao da mu plati lečenje i odštetu za pretrpljenu muku. Lopovu ništa, nije ni stigao da ukrade.
[ component @ 11.08.2022. 12:36 ] @
B3R1,
Koliko sam upoznat to sa stanjem u USA je urbana legenda. Kakva crna sačmara. U većini zemalja, a i u Americi postoji nešto što se zove srazmerna upotreba sile (ili tako nešto). Ne možeš da ubiješ nekoga što ti je ušao na posed. Ne smeš ni da ga povrediš. Ukoliko ta osoba pokuša da povredi tebe ili tvoju porodicu, onda je druga priča.
Ne znam pozadinu priče sa psom i krađom automobila, ali znam da ne smeš da postavljaš zamke koje bi povredile nekoga. Čak iako je taj neko lopov. Ne možeš da staviš zamku za medvede i da lopov izgubi noge zato što je pokušao da ti ukrade jabuku sa drveta. Ili čak automobil. Možda se pas u vozilu smatrao kao zamka?

Druga stvar je dokazivanje. Na primer, neko upadne na moj posed i ja ga ozbiljno povredim. Mogu da tvrdim da me je napao nekim opasnim predmetom i da sam se bojao za svoj život. Ne daj bože da ubiješ uljeza. Moraš ozbiljno da se potrudiš da podmetneš dokaze (nije savet već razmatramo hipotetničku situaciju )

Što se tiče ujeda psa postoji veterinarski postupak šta se radi sa takvim psom. Ukratko: drži se na posmatranju 5 do 10 dana i ako pokaže znakove besnila, onda se uspavljuje i glava psa se šalje na analizu da bi se potvrdilo besnilo. Koliko znam, ukoliko se ne pokažu tragovi besnila, pas se neozleđen vraća vlasniku. E sad, da li će veterinar da kaže da je primetio znakove, a posle test već uspavanog psa bio negativan, to je volja veterinara i koliko je na strani onoga koga je pas ujeo ili na strani psa. To ne može niko da dokaže.

Sina mog kolege je ujeo tako pas i veterinar je sam predložio da ne čekaju već odmah šalju glavu psa na analzu, a on će napisati da je primetio znakove besnila (recimo obilno balavljenje). Kolegi i njegovom sinu bilo žao psa pa su ipak čekali (ispostavilo se da je sve bilo OK).
[ calexx @ 11.08.2022. 13:02 ] @
Ja sam zato i napisao da je možda urbana legenda ona a i većina priča. Mislim, mrziš nekoga pa ga sretneš na ulici i pozoveš da dođe kasnije kod tebe kući da se izmirite, on dođe a ti sačmaru i eto, bio uljez, nisam znao šta smera, branio sam familiju. Ala bi to moglo da se koristi ako je tačno. ;)
[ TheSpiridon @ 11.08.2022. 13:12 ] @
Kad ste se već dotakli te teme, ja jedino mogu da kažem, da je privatna svojina u americi mnogo bolje kotirana, zaštićena, nego u Srbiji, na primer. Na drugu stranu, što svi kače američku zastavu u dvorištu.

Kod mene upali lopovi kod Popa u dvorište, tu je i crkva. Prvo su opelješili crkvu, pa im nije bilo dosta upali i u kuću i tu nešto krali, pop se probudi uzme lovačku pušku, ova dvojica ga napadnu, tu se mlatili oko puške, i ovaj ih udari kundakom po glavi i ispali patron u vis. Kako se sve završilo, priznali su krađu, vratili sve što su ukrali i sud ih je oslobodio. A pop popio kaznu za prekomernu silu.
[ BrutalCoin @ 11.08.2022. 14:06 ] @
Citat:
Bradzorf012

vi biste voleli sve po sistemu "lezi lebe da te jedem", umesto da zasučete rukave i da radite nešto pametno i korisno.

U sto mu magija raskrinkan sam.
Kako si znao?

Pa pazi ovako: ja sam postupao mimo ziheraša. Oni se se uvačili partijskim komesarima ja nisam. Oni su lizali doope direktorima, ja nisam.
Nema više komunizma da svi rade koliko mogu. Nema ni socijalizma.
Sad je kapitalizam i samo uzimaš novce, ne radiš nego uzimaš kako stigneš. Naravno, kapitalizam je pravda i tolerancija i ako ima budala, ... ovaj ... onih koji hoće da rade neka rade.

I kad sam namestio sistem "lezi lebe da te jedem" i ne radim ništa pametno ni korisno ti se buniš!
Jbg. kradem od bogatih i dajem siromašnima tj. meni.
Državni budžet je bogatstvo podkradam i dajem meni.
Kapitalisti su bogati - podkradam i dajem meni.


Još nisam smislio šta ću sa tim kerovima.
Ali naći ću već nešto pa ću i tu da podkradam malo novaca od vlasnika i dajem meni.
Vlasnici kerova su bogati, visoki i hrabri.
Jbg. mora to da im naplatim.[ Bradzorf012 @ 11.08.2022. 16:30 ] @
Citat:
calexx:
On time samo hvali političko ekonomski sistem u SFRJ i kasnije u naslednicama koji su omogućili vrednoj familiji da uspe i da postane bogata. Tako protivreči onima koji pričaju da komunizam tj socijalizam ništa nisu valjali i samo su otimali od naroda. ;)


Hm, pa ako je nešto valjalo u tom komunizmu/socijalizmu to je onda ono što je dovelo do ovog sistema danas, da ako si sposoban i pametan možeš i da uspeš, a ne da radiš za državu i razne mrsomude ili nesposobnjakoviće. Verujem da je sa komunizmom/socijalizmom čovečansvo stiglo do dna i da se sada polako vraća na pravi put. Ako bude sreće, uskoro ćemo se vratiti u feudalizam, a zatim i u robovlasnički sistem kao u starom Egiptu sa faraonom na čelu. Mora da se zna neki red i disciplina, a ne da radi ko šta hoće.

Citat:
BrutalCoin:
U sto mu magija raskrinkan sam.
Kako si znao?


Osetim komunjare na kilometar.
[ TheSpiridon @ 11.08.2022. 17:19 ] @
Feudalizam? Robovlasnike? Pa taj sistem ti je bliže komunizmu nego kapitalizmu. U tim sistemima Faraon je Bog. Jedan jedini. I svi rade kako Vučić, ovaj.... Faraon kaže.

A ovo danas je dupelizam. Nek se ljuti ko hoće, ali je tako. Ja sam ga krstio, DUPELIZAM, Amin.

I šta rade sve te male privrede, firme, kompanije... jedu gooovna. Sve je na marketingu, a kad zapne, tu je država da pomogne. I ovi seljaci sa traktorima što hoće neke pare... nemoš to tako.
[ calexx @ 11.08.2022. 17:27 ] @
Ja oduvek pričam da je robovlasničko društvo najbolje u istoriji, ali pod uslovom da si robovlasnik. Problem je što je mnogo veća šansa da nećeš da budeš a onda su pogledi na sve drugačiji. Slično je i u drugim kasnijim uređenjima, ni feudalizam ni najgori kapitalizam nisu loši ako si onaj u čijim rukama je bič. Ako nisi ... onda moraš da se namučiš da zarađuješ 5000€ neto. ;)
[ Bradzorf012 @ 11.08.2022. 17:50 ] @
Zašto da se namučiš? Ako su ti preci tovili junce, a ti si sposoban, prihodovati pet hiljada evra mesečno nije nikakav problem, čak ni u Srbiji. Neto naravno.
[ Bradzorf012 @ 11.08.2022. 17:53 ] @
Citat:
component:
Ne znam pozadinu priče sa psom i krađom automobila, ali znam da ne smeš da postavljaš zamke koje bi povredile nekoga. Čak iako je taj neko lopov.


Kako zamka zna ko je lopov? Čekaj malo, pa ni čovek ne može unapred znati za drugog čoveka da je lopov, a tek zamka ne može to znati. U stvari, ja kada vidim čoveka, već po spoljašnjem izgledu, čak i da ga vidim prvi put u životu mogu ponešto da zaključim, ali ne i da je lopov. Kako zamka zaključuje? Ima li ona uopšte mozak?
[ MajorFatal @ 11.08.2022. 18:39 ] @
Ako upadne u zamku za lopove onda je lopov, ako ne upadne onda možda i nije ..
[ calexx @ 11.08.2022. 19:49 ] @
Citat:
B3R1:U Americi bi onaj ko ti upadne na posed, pa isto tako dobio svoje - bilo od dzukele na tom posedu, bilo od vlasnikove sacmare - na kraju bio sam kriv, a vlasnik ne bi odgovarao ni za sta, pod uslovom
Tamo postoje čudni uslovi, upravo čitam da je sud oslobodio svake krivice tipa koji je pre tri godine pokosio kamionetom kolonu bajkera od čega je sedam njih poginulo a posle su prijavili i da je bio drogiran u tom trenutku.

Olakšavajuća okolnost je verovatno to što je u pitanju Ukrajinac.
[ BrutalCoin @ 11.08.2022. 21:24 ] @
Citat:
Bradzorf012

Osetim komunjare na kilometar.

E fala ti sokole što si cijelom svijetu rastrubio da nijesam izdajnik i nijesam slugan okupatora.


[ Bradzorf012 @ 11.08.2022. 22:21 ] @
Uključi farove za maglu, pa mi reci šta vidiš.

Sloboda tova junadi u pravnim medijima je osnova ljudskog kapitalizma u privatnom sektoru.
[ B3R1 @ 12.08.2022. 09:26 ] @
Citat:
Bradzorf012: Zašto da se namučiš? Ako su ti preci tovili junce, a ti si sposoban, prihodovati pet hiljada evra mesečno nije nikakav problem, čak ni u Srbiji. Neto naravno.

Moze i bez junaca. Samo iz svoje okoline znam ljude koji zaradjuju mnogo vise od toga, svi su u Srbiji. Zanimanja su im (razliciti slucajevi): profesori univerziteta, vlasnici privatne klinike, lekari u privatnim klinikama, menadzeri u inostranim (IT) kompanijama ... Niko od njih nije "developer", a i ako uopste radi u nekoj industriji pribliznoj IT to su neke direktorsko-menadzerske pozicije ili su projektni menadzeri. Toliko o urbanim mitovima i legendama kako se samo u IT mlate pare. I nikome od njih roditelji nisu tovili junce. Za pretke vec ne znam.
Citat:
Sloboda tova junadi u pravnim medijima je osnova ljudskog kapitalizma u privatnom sektoru.

Sloboda gajenja svezeg voca i povrca, uz smanjeni tov junadi, je osnova zdravlja, a samim tim i fizickog opstanka u surovom kapitalizmu i privatnom sektoru.
[ Bradzorf012 @ 12.08.2022. 10:38 ] @
Znači može i bez tova junadi, ovo je nešto novo za mene. Da vidimo kako.

Čekaj, sada mi stvarno ništa nije jasno. U Srbiji se može uspeti čak i pored diktatora, autokrate(šta sve već nije) AV-a, a da ne pričamo o uceni biznismena. Zaista, znaš li ti možda nešto o tome ko ucenjuje biznismene u Srbijama i zašto? Kako to da pored silnih ucena, ipak ima ne malo onih koji su uspeli? Ništa mi nije jasno, ali baš ništa.

Profesor univerziteta, aha ok, to jeste zanimanje, mada ga ja drugačije vidim, ali nema veze.

Vlasnik klinike. Čekaj, vlasnik klinike nikako ne može biti zanimanje. Da, vlasnik po osnovu vlasništva nad sredstvima za rad ostvaruje prihode, ali to nije plata o kojoj uglavnom govorim. Inače se slažem, vlasnici kapitala ostvaruju i više od pomenutih pet hiljada evra neto. Šta ti je kapitalizam, kažem vam, najhumaniji sistem na planeti.

Ucena biznismena, biznismena ucena,...
[ B3R1 @ 12.08.2022. 12:49 ] @
Citat:
Bradzorf012: ZU Srbiji se može uspeti čak i pored diktatora, autokrate(šta sve već nije) AV-a

AV nije tu gde je od kada je sveta i veka. Hronoloskim redom, za sve nase neuspehe od pamtiveka do danas uvek su bili krivi neki drugi, a to su bili: Turci, Obrenovici, Karadjordjevici, Tito, komunisti, birokrate, tehnokrate, Milosevic, sankcije (nicim izazvane, nepravedne, nezasluzene ...), NATO, Kostunica, "zutica", "kohabitacija zutice" ... i na kraju AV. Sada je on kriv za sve. Posle AV ulogu krivca ce dobiti neko drugi, samo polako. Znaci, uvek je neko ili nesto bilo krivo. Za to vreme bilo je ljudi koji su radili svoje poslove i stvarali svoje male svetove, trudeci se da upadnu u oci tajkunima. To je sve.

Ljudi koje sam pomenuo su poceli svoje karijere u vreme "Zlobe", mracnih devedesetih, u godinama koje su pojeli skakavci.
Citat:
Profesor univerziteta, aha ok, to jeste zanimanje, mada ga ja drugačije vidim, ali nema veze.

Ne znam kako to vidis, ali u danasnje kapitalisticko vreme to i jeste radno mesto kao i svako drugo. Ok, na tom radnom mestu poneki lepo zarade (projekti sa privredom), vecina zivotri (npr. profesor sociologije sigurno ne moze da ima projekte s privredom), ali zivot uglavnom nije fer.
Citat:
Šta ti je kapitalizam, kažem vam, najhumaniji sistem na planeti

Nemamo alternativu, nazalost. Sve ostalo smo probali i nije islo.
[ Bradzorf012 @ 12.08.2022. 13:26 ] @
Sloboda medija je osnovno ljudsko pravo.
[ TheSpiridon @ 12.08.2022. 13:54 ] @
@B3R1, tebi, pošto si u inostranstvu, najviše bi odgovarao socijalizam, da imaš gde da se vratiš, ako planiraš kao penzioner. Ako si se odrekao toga, zašto pišeš ovde, odskakutaj dalje... Ako se vratiš kao penzioner, socijalizam bi ti omogućio da za penziju od par hiljada evra možeš mnooooogo više da kupiš i da se bahatiš i uživaš.


Socijalizam omogućava zaštitu prava radnika, penzionera pa i privatnika. Da ne bude ono - radite bolje i više pa ću da imam lepši i noviji džip. Koji bre kapitalizam? Kapitalizam odvaja čoveka od Boga, od duše. Ti kapitalisti nemaju ni gram više mozga. Jedino što imaju to je UPORNOST. Svaki prosečni čovek može biti kapitalista i bogat ako je uporan. Radi ono što najbolje zna uporno i stvoriće imperiju. Ali normalan čovek, koji nije satanista, digne ruke na pola puta i kaže dobro mi je i ovako... dosta sam zaradio, dosta sam se namučio, sad ću lepo u penziju da odmorim koske...

A ti kapitalisti, uglavnom penzioneri po godinama, ne žele da stanu jer ne mogu. Isplivaće njihove prevare, raskrinkaće se njihove veze sa državom, sa ovim, onim, afere će isplivati i namešteni tenderi... Zato oni grabe svi više i više... ali sada ne kupuju mašine, kupuju ljude, koji će da rade neke poslove ili bar da slušaju njihove govore... sve je to BOLESNO.

I ovaj @Bradzorf012, goovno najobičnije.