[ Darko Nedeljković @ 09.08.2022. 00:02 ] @
Znam, znam...
Kasnim sa ovom temom. Već skoro sto godina. Ali, to nije razlog da se nepravda ne ispravi. Pravedno je bilo da ova tema bude prva u serijalu "Država A će biti spremna ući u sukob sa državom B, uključujući oružani".
A daleko od toga da tema više nije aktuelna, naprotiv, ovih dana tamo imamo neko bombardovanje, artiljerijsku vatru, kršenje međnarodnog prava, pritisak na Srbiju da uvede sankcije agresoru... Čekaj malo, ovo poslednje nemamo. Čak imam utisak da ako bismo uveli sankcije dobili bismo packe od "medjuarodne zajednice". Mislim od tolikog broja država koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, ali valjda se to isto kaže - medjunarodna zajednica. Ako se taj rat ili vojna intervenija posmatra paralelno sa ovom Rusija : Ukrajina, tu bi Putin bio Izraelac, a Zelenski Palestinac, jel to dobro kapiram? Post su svi izgledi da će taj sukob trajati duže od jednog veka, sad ja razmišljam - pa mogao bi u principu i ovaj drugi isto toliko. Bilo kako bilo, bice mi zadovoljstvo da naucim nesto novo na ovu temu od kolega forumasa i da citam njihova vidjenja ove paralele.
[ BrutalCoin @ 09.08.2022. 06:04 ] @
Ne možeš udješ u brak i dobiješ na primer Krim i kad dodje razvod onda nosiš Krim sa sobom kao da ti je dededovina.
Zločini koje čini Izrael nad Palestincima su slični zločinima naci Nemačke.
Ono što Izrael radi Rusija ne radi.
Na primer svakodnevno ubijanje dece i nevinih koje je za Izrelce rutinska praksa Rusija apsolutno ne radi.
Rusija čisti dobro naouružane i vojno obučene naciste. Izrael ubija decu po Palestinskim naseljima.

Mnogo bolje poredjenje je Izrael/Palestina - "Amerikanci"/"Indijanci".
"Amerikanci" su broj "Indijanca" sveli na "razumanu" meru masovniom zločinima.
"Amerikanci" su okupatori teritorija koje nikad nisu bile njihove.
Izraelski cionizam je ekvivalent Američkoj hegemoniji.
Okupacija Palestinskih teritorija od strane Izraela je po obimu naravno manja nego okupacija "Amerikanaca" "Indijanskih" teritorija.
To i dalje ne daje pravo Izraelcima da ubijaju Palestinsku decu i nedužna lica.

Rusi kad bombarduju zgrade bombarduju artiljerijska gnezda i artiljerijske posade smeštene po zgradama.
Izraelci kad bombarduju zgrade po Palestinskim naseljima ubijaju nedužne ljude kao što je na primer Hitler ubijao po Beogradu tokom bombardovanja 1941.
Izraelsko ubijanje civila ima svoj pandan kad Amerikanci bombarduju vozove i naseljena mesta po Srbiji.

Rusi ne ruše ceo grad da bi ubili jednog generala.
Izraelci svakodnevno sravne sa zemljom čitavo Palestinsko naselje da bi ubili jednog "militanta".
Pri tome strada na desetine ili stotine Palestincke dece, žena, starih i nevinih.

Kad si video da je u Palestinsku zgradu smeštena haubica/minobacač/himars sa tonama municije i eksploziva? Nikad!
A to sve imaš masovno organizovano po naseljenim mestima gde Rusija čisti pse rata.


Dakle neumesno je poredjenje Izraele i Rusija.
Poredjenje Izraelskih zločina je mnogo više nalik "Američkim" zločinima ("Amerikanci" su im i sponzori...).
Sve mirovne sporazume izmedju Izraelaca i Palesrtinaca "Amerikanci" miniraju putem CIA agenture i doturaju municiju Izraerlcima.
Zvuči poznato, zar ne?

[ B3R1 @ 09.08.2022. 08:22 ] @
To je sukob koji na neki nacin traje vec vekovima i uopste nije tako jednostavno razmrsiti sve to. Jerusalim je bio popriste ratova jos od kada su tamo vrsljali Rimljani. Ko je tu poceo prvi, ciji je duzi, ko je tu koga, kada, gde i zasto - oko toga ni doktori istorijskih nauka ne mogu da se sloze. Kamoli da mi ovde amaterski baljezgamo i navijamo za jedne ili druge.
Citat:
Okupacija Palestinskih teritorija od strane Izraela je po obimu naravno manja nego okupacija "Amerikanaca" "Indijanskih" teritorija.

Ta Titova propaganda se ucila u nasim skolama. A ucilo se tako, jer su Tito i Jaser bili ortaci. Zvanicno - stvarali nesvrstane. U zbilji: namenska industrija YU je izvozila oruzje i vojnu opremu Palestincima, u vojnim akademijama JNA su obucavani palestinski oficiri, od svega toga je drzava ubirala lepe pare. Slicni su bili i aranzmani sa Libijom. Ne mogu da kazem, od tih para se lepo zivelo. Doduse, to nas je kostalo sankcija 90-ih ... sta je, niste valjda mislili da su te sankcije "nicim zasluzene"? Americki psi rata i trgovci smrcu ne vole konkurenciju, ma koliko ta konkurencija bila mala i beznacajna.
Citat:
To i dalje ne daje pravo Izraelcima da ubijaju Palestinsku decu i nedužna lica.

Palestinci su isto tako ubijali i izraelske civile. Naravno, to ne opravdava zlocine. Ali sve to je jedna odvratna prljavstina u kojoj ne treba traziti dobre i zle, jer su i jedni i drugi ludaci.

Medjutim, tokom predjasnjih decenija, Srbija je mogla da izvuce mnogo vise da je bila na strani Izraelaca i pridobila ih za potrebe lobiranja kod Amera. Izmedju ostalog, Kosovo ne bi bilo izgubljeno i tamo rata mozda ne bi ni bilo. Nazalost, i tu je proradio inat. Milosevic je samo prepisao Titovu spoljnu politiku na Bliskom istoku, a nakon njega ni ovi "demo(no)krati" nisu bili nista bolji. I oni su pokusavali da prave neki plagijat Titove politike. Toma je cak bio dao neku medaljicu nekom Palestincu. Mislim - ko je taj i cime je taj zaduzio Srbiju?! Znaci - inat se nastavlja. Ma bravo!

U politici ne postoje emocije, vec samo interesi.
[ Bradzorf012 @ 09.08.2022. 09:42 ] @
Citat:

U zbilji: namenska industrija YU je izvozila oruzje i vojnu opremu Palestincima, u vojnim akademijama JNA su obucavani palestinski oficiri, od svega toga je drzava ubirala lepe pare.


Citat:

Toma je cak bio dao neku medaljicu nekom Palestincu. Mislim - ko je taj i cime je taj zaduzio Srbiju?!


Mrzi me da obrazlažem, zar ne vidiš kontradikciju u napisanom?

Citat:

Znaci - inat se nastavlja. Ma bravo!


Kome to mi teramo "inat"?

Citat:

U politici ne postoje emocije, vec samo interesi.


Hm da, sada shvatam. Oni kojima mi teramo "inat" smatraju da je naš interes da nemamo interes. Bravo, bravo i još jednom bravo.
[ Java Beograd @ 09.08.2022. 09:54 ] @
Istorijski sukob: jedna teritorija, a dve nacije polažu pravo na nju. Kako će se rešiti? Nikako. Kad će se rešiti? Nikad. Ko je u pravu? Oba naraoda su u pravu.

U poslednjem veku, Izraelci su jača strana, pa dominiraju, ali točak istorije se okreće, jednog dana će se desiti i da Palestinci budu jači.
Ali ostavimo istorijski sukob po strani, i sagledajmo trenutna dešavanja (svaka godine, bar jednom)

1. Palestinci (HAMAS) tokom cele godine tajno nabavljaju rakete. U tome im pomaže Iran u najvećoj meri, ali i ostali. Nabavljene rakete kriju dok ne nabave dovoljan broj.
2. Kad sakupe dovoljno raketa, lansirne rampe postave u naseljene oblasti, u zgradama, i počnu da raketiraju Izrael. Ne ciljaju Jarusalim, već uglavnom Tel-Aviv i druge veće izraelske gradove.

Izraelci onda:

3. Aktiviraju "Gvozdeni štit" i američkim Patriot raketama presreću palestinske, ali jbg, dešava se da od 10 ispaljenih raketa, jedna ne bude oborena. Pa pogine civilni svet, ljudi, žene, deca.
4. Preko satelitskih informacija, Izraelci znaju tačnu lokaciju lansirnih rampi, i tamo gađaju, tačno i precizno.
Pošto je lanser u naseljenoj zgradi, pogine dosta civila Palestinaca, ljudi, žene, deca.
Verovatno, tj. sigurno da se nekad desilo i da Izraelci promaše, i / ili da bude pogrešna informacija o lokaciji lansera, pa opet pogine dosta civila Palestinaca, ljudi, žene, deca.

U zavisnosti od toga, koliko su raketa i lansera sakupili preko godine, palestinsko raketiranje traje duže ili kraće.
Palestinci prekinu kad više nemaju raketa/lansera, Izraelci prekinu kad pogode sve aktivne lansere za koje znaju.

U principu, Palestinci uvek prvi počinju, osim kad Izraelci unapred ne saznaju poziciju lansera, pa ih preduprede.U principu, ne znam zašto, u našim medijima se uglavnom prezentuju slike poginulih Palestinaca (ljudi, žene, deca) i materijalna razaranja u pojasu Gaze, ali ne i smrti/razaranja po izraelskim gradovima.
Valjda nam je to tako navika, iz Titovog vremena, kad smo sa Palestincima bili OK, (vreme Jasera Arafata) a sa Izraelom nismo imali diplomatske odnose.Onda prođe 15-tak dana, sahrane se umrli, prašina se slegne, granice se otvore, pa Palestinci iz pojasa Gaze ponovo počnu da putuju i da rade u Izraelu. Do sledeće godine, kad HAMAS ponovo sakupi rakete.

I onda će opet neko da otvori temu na [es], a ja ću opet copy/paste da objasnim šta se tamo dešava.


[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 09.08.2022. u 11:10 GMT+1]
[ BrutalCoin @ 09.08.2022. 10:56 ] @
Nikad ni na CNN ni na BBC nisam imao prilike da vidim nekave raketne lansere rasporedjene u Palestinskim gradovima.
Samo ruševine nakon Izraelskog bombardovanja kao što je na slici dole.

U jednom od poslednjih napada Izraelaca
Citat:


GAZA CITY, Gaza Strip — Israeli airstrikes flattened homes in Gaza on Saturday and Palestinian rocket barrages into southern Israel persisted for a second day, raising fears of another major escalation in the Mideast conflict. Gaza's health ministry said 24 people had been killed so far in the coastal strip, including six children.

Updated August 6, 2022

Izraelci kažu da su ubili dva "militanta" a u stvari su ubili 24 osobe uključujući šestoro dece.[ Bradzorf012 @ 09.08.2022. 11:48 ] @
Citat:
Java Beograd:
U principu, Palestinci uvek prvi počinju, osim kad Izraelci unapred ne saznaju poziciju lansera, pa ih preduprede.


U principu ili van principa, postavlja se pitanje kako se to nešto može više puta("uvek") počinjati. Da ne cepidlačimo mnogo, Palestinci su jedan jedini put prvi počeli, a to je bilo onda kada nisu hteli da dobrovoljno odu sa svoje zemlje, nego su se latili oružja.
[ MajorFatal @ 09.08.2022. 14:57 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Ako se taj rat ili vojna intervenija posmatra paralelno sa ovom Rusija : Ukrajina, tu bi Putin bio Izraelac, a Zelenski Palestinac, jel to dobro kapiram?


Savršeno. Kao što ako bi posmatrao paralelu sa ovom Ukrajina : Donbas, tu bi Zelenski bio Izraelac, a neki tamo što im ne znam ime iz Donbasa bi bili Palestinac .. Paralela mora da bude uvek ista, i dosledna, ko kod Đokovića ..
[ Bradzorf012 @ 09.08.2022. 15:24 ] @
Citat:
Java Beograd:
I onda će opet neko da otvori temu na [es], a ja ću opet copy/paste da objasnim šta se tamo dešava.


Učiteljice, ja sutra neću doći u školi, moram da čačkam nos.
[ dejanet @ 09.08.2022. 15:50 ] @
Citat:
B3R1: Ta Titova propaganda se ucila u nasim skolama. A ucilo se tako, jer su Tito i Jaser bili ortaci. Zvanicno - stvarali nesvrstane. U zbilji: namenska industrija YU je izvozila oruzje i vojnu opremu Palestincima, u vojnim akademijama JNA su obucavani palestinski oficiri, od svega toga je drzava ubirala lepe pare. Slicni su bili i aranzmani sa Libijom. Ne mogu da kazem, od tih para se lepo zivelo.

Ako se ne varam YU je prekinula diplomatske odnose sa Izraelom posto je JNA pregazena na Sinaju(nista cudno) gde je bila u UN misiji, od strane Izraela.

Citat:
B3R1: Doduse, to nas je kostalo sankcija 90-ih ... sta je, niste valjda mislili da su te sankcije "nicim zasluzene"?

Mislim da te sankcije nemaju veze sa Izraelom, Libijom i sl. dobila ih je samo Srbija.

Takodje Srbija bi jedina od bivsih YU naroda imala koristi od Izraela u desavanjima 90-tih, zbog toga sto puno Jevreja ima poreklo i veze sa Srbijom.

[ Darko Nedeljković @ 11.08.2022. 20:53 ] @
Citat:
Java Beograd:
I onda će opet neko da otvori temu na [es], a ja ću opet copy/paste da objasnim šta se tamo dešava.

a ja sam cuo da u toj prici postoji i neka kradja teritorije, potpuno nepojmljiva coveku sa ovih prostora, ali da probam, nesto tipa skupi se ekipa Srba, predju u madjarsku, na brzinu tamo sagrade grad bez gradjevinske dozvole, ograde ga visokim zidom i ta teritorija po nekoj svima nepojmljivoj logici od tog dana postaje Srbija?
[ Java Beograd @ 12.08.2022. 08:08 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: a ja sam cuo da u toj prici postoji i neka kradja teritorije, potpuno nepojmljiva coveku sa ovih prostora, ali da probam, nesto tipa skupi se ekipa Srba, predju u madjarsku, na brzinu tamo sagrade grad bez gradjevinske dozvole, ograde ga visokim zidom i ta teritorija po nekoj svima nepojmljivoj logici od tog dana postaje Srbija?
Lepo si čuo, to je tačno.
To rade Izraelci na teritoriji Zapadne Obale (West Bank). Prave takozvana "doseljenička naselja", i ne prestaju sa tom praksom.
Više o tome možeš da pročitaš na wikipediji: https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_settlement

O tome se naravno može diskutovati, ali to spada u 1. deo mog posta: Istorijski sukob, i kako jednu teritoriju mogu da poseduju dva naroda koja istorijski polažu pravo na nju. (nikako)

Ipak, to nema nikakve veze sa Hamasovim raketiranjem teritorije Izraela, iz Gaze i aktuelnim dešavanjima koja sam pojasnio u drugom delu mog posta.