[ CoR @ 18.10.2022. 23:24 ] @
Hocu da napravim sebi visoko potkrovlje od celicnih sipki i sendvic panela.
Da li neko zna neku dobru knjigu gde se nalaze tabele snage celicnih sipki i kutijastih profila?
Pogledao sam par knjiga sa gomilom nekih proracuna snage spojeva ali ni jednu nisam nasao sa klasicnim tabelama tipa kutija 4x4cm debljine 2mm moze da izdrzi toliki pritisak ako se koristi kao stub. Ili 4x4cm moze da izdrzi toliko kg na savijanje za datu duzinu.
[ component @ 19.10.2022. 07:37 ] @
Zašto bi ti računao kad će to da ti uradi projektant? Moraš svakako da imaš projekat da bi dobio dozvolu za tako nešto.
Mi pravimo na proleće nadstrešnicu i stubovi će nam biti 10x10 cm debljine 2 ili 3 mm. 4x4 cm mi deluje malo. Ali to dosta zavisi kako misliš da napraviš konstrukciju. i 2x2 će biti dobro ako zavariš u trouglove i paralelni stubovi budu dosta blizu. Zid svakako nema smisla da bude debljine 4 cm. Možda misliš da metalni profili drže sendvič panele? Mislim da paneli su samonoseći pa im u stvari i ne treba dodatna konstrukcija. Ali to opet zavisi koje sendvič panele kupuješ. Da li su metalni ili OSB?

Dosta sam se raspitivao i izučavao kada sam zidao kuću i klasično zidanje je obično najjeftinije i najbolje. Zašto želiš da koristiš sendvič panele? Već postoji objekat pa ne može da izdrži veću težinu?
[ bakara @ 19.10.2022. 09:03 ] @
Ja sam razumeo da covek vec ima kucu, a pravi visoko potkrovlje od cevi i sendvic panela, tako da verovatno misli na samu krovnu konstrukciju.

kuca u komsiluku je tako kod mene napravljena i svaki put kad prodjem pomislim zasto je covek umesto drvenih greda vario metalne cevi za krov.

sigurno nije ni jeftinije ni bolje izolovano sendvic panelima, ali deluje cvrsto.

Verovatno covek vec ima metalne cevi i ume da vari, pa zeli tako sam da radi, drugu logiku nemam.

4x4 profili su definitivno premali, za krov prosecne velicine.
[ component @ 19.10.2022. 11:07 ] @
Aha, ako je samo krov u pitanju ima smisla. Ja zamalo da napravim krov na garaži od čeličnih cevi. Samo mi bilo suplje i više posla nego da radim sa drvenim gredama i letvama. Problem sa drvetom je što je teško da se nađe dovoljno suvo da se ne uvija i krivi. Metalne cevi nemaju tih problema. Preciznost je u milimetar i tako će biti godinama. Jedino što mora da se dobro izoluje pošto metal ima veliko skupljanje zimi i širenje leti.
Za potkorvlje u kome treba da se živi ne znam kako bi se ponašali sendviš paneli. Nisu baš vlagopropusni. Pretpostavljam da treba da se redovno vetri da se ne bi stvarala kondenzacija i buđ u prostoru gde se živi.
[ CoR @ 19.10.2022. 21:47 ] @
Da, stari su zidovi dole, malter i blato, matora gradnja, a nemam mogucnosti da srusim sve i ponovo zidam od nule.

Drvo i sendvic paneli nisu dobri. Drvo previse 'radi' i za par godina se raspadnu spojevi na panelima.

Kazete 4x4cm ne moze. Ok, zasto? Kolika je nosivost stuba 4x4cm, kolika je nosivost 6x6cm stuba? To su podaci koje zelim da znam.