Citat:
scoolptor,
Zašto koristiš porcelanske pločice na zidovima?
Zato sto su lepe, i fabricki secene. U ovom projektu plocice su formata 60x120cm i 80x80cm debljine 8mm. Univerzalne su - i za zid i za pod, i za spolja i unutra.
Citat:
Zidne i podne pročice se razlikuju po čvrstoći. Ja sam postavljao podne pločice na zid, pošto su jedine takve bile u imitaciji drveta koje su se sviđale ženi. I da ti kažem da sam se namučio da izbušim rupe za vodu i odvod za slavinu. Keramičke izdne pločice su neuporedivo zahvalnije za radove.
Svi otvori ce biti cetvrtatsti, uglavnom za PM7 aling kutije. Valjda je lakse seci cetvrtasti otvor nego busiti okrugli.
Za drugi projekat, kupatilo, sam vec uzeo zidne keramicke 30x60cm. Te ce se lakse i seci i busiti.
Citat:
Kod zidova je najteže uklopiti uglove ako zidovi nisu ravni. Dešava se da je zid nagnut pa fugna u uglu sve više beži kako ideš u visinu.
Zato i hocu da sredim zidove - da dovedem bitne delove u vinkl. Inace, idem od visine cokle - 13 cm od poda, do 153cm. Ne moze tu mnogo da pobegne. Imam jedan spoljni cosak koji cu posebno da doteram da lajsna savrseno lazi.
Citat:
Što se tiče sečenja brusilicom, nije toliko problem da neće biti ravan rez, već da će biti krzav, pogotovu ako pločice imaju glazuru. Ako stavljaš lajsne, onda nemaš problema kako će da izgleda ivica. Lajsna za unutrašnji ugao sve prekrije.
Sve sem jednog unutrasnjeg coska mogu da resim prekrivanjem okrzanih secenih ivica fabricki secenom ivicom nalegajuce plocice.
Radije ne bih stavljao unutrasnje lajsne, a ako bude potrebe, stavicu.
Citat:
Ja sam se kod sebe učio da postavljam pločice kada sam zidao kuću. Imamo i podno grejanje pa su nam pločice u svim sobama i hodnicima + stepenište + kupatila. Mislim da sam postavio oko 200m2 do sada. Postavljao sam od 208x22cm, 120x15cm, 60x60cm, 50x25cm i verovtno još neke dimenzije koje ne mogu da se setim. 80cm nije bauk. Mislim da sam do sada dosta dobro naučio, ali i sada pogrešim neku glupost. Rešio sam da učim da postavljjam pločice iz istog razloga koji si naveo.
Ako objasniš šta tačno radiš ili daš neku fotografiju, mogu ti reći na šta da obratiš najviše pažnju. Nivelatori za keramiku, vaser vaga i laser za nivelisanje su ti najbolji prijatelji :)
Hvala. Racunam na pomoc kada pocnem da radim. Laser i razne vaser vage imam. Instalacioni pomocni materijal cu svakako uzeti.