[ bordzija @ 18.04.2023. 13:09 ] @
Kao i svake godine do sada odvrnem čep na vertikali koja ide u bunar, sipam vodu, zavrnem čep, uključim pumpu i ona povuče vodu i sve proradi. Pumpa je u šahtu pored bunara a sklopka i sve ostalo je u podrumu kuće.

Međutim ove godine ništa. Odvrnem čep i ona vertikalna cev puna vode ali pumpa očigledno ne vuče?

Šta je moglo da rikne?
[ bakara @ 18.04.2023. 14:15 ] @
zapusilo se nesto, ili zapeklo

jel mozes rukom da pokrenes pumpu?
[ bordzija @ 18.04.2023. 14:58 ] @
Mogu vrtim je bez greške rukom lako se vrti preko ventilatora, i osovina se vrti. Ko da sam je juče ugasio. Pre sam morao da je lupkam da odglavi 🤔[Ovu poruku je menjao bordzija dana 18.04.2023. u 16:18 GMT+1]
[ test1234 @ 18.04.2023. 23:19 ] @
Ako imaš amper klešta izmeri koliku struju vuče motor. Moguće je da je proklizalo ili spalo vodeno kolo. To će da pokažu amper klešta. Moguće je i da je nepovratna klapna zapušena zaglavila a može biti i sito da je zapušeno ako ga ima. Da nisi zaboravio neki ventil da otvoriš.
[ dusanboss @ 18.04.2023. 23:47 ] @
Jel ti motor vrti ok? Čuo bi po zvuku da ne radi kako treba. Ponekad baš ima problema da povuče vodu. Slikaću ti sutra šta sam ja (tj. majstor) montirao na taj šraf gde se sipa voda da bih izbegao cimanje kada "povuče vazduh". Nekad ume baš da zeza i mora mnogo više od jednom da sipaš vodu.
[ bordzija @ 19.04.2023. 00:01 ] @
Evo šta sam našao na jednom forumu

Citat:
ceo sistem se mora napuniti vodom i na vrhu pumpe ima vijak m10 za ispustanje vazduha [ozraka]. i tek onda startovati.


Ja prošlih nekoliko puta nisam odvrtao taj šraf na samoj pumpi ali izgleda mora. Sad sam pokušao i nije mi išlo izgleda da je ostao vazdušni čep u pumpi.

Lepo radi lepo vrti pumpa ali ne ide ništa. Sledeći put ću i to da otvorim.

Opet ja je nisam koristio prošle godine možda je neko spalio
[ dusanboss @ 19.04.2023. 13:29 ] @
Pa kuda si ti sipao vodu? Šta si urdio sa onom sklopkom ili šta već je bilo problem kod tebe?
[ dusanboss @ 19.04.2023. 13:36 ] @
Evo kako je kod mene rešeno. Napuni se vlaša vodom, otvori se ventil i tek kad puvuče vodu (promeni zvuk) zatvorim ventil. Tako može sam da istera vazduh, a ponekad pogotovo ako dugo ne radi, moze dosta vode da popije pre nego što povuče.BTW ovo u belom papirnom džaku je šunka stara skoro godinu ipo dana. Biće spremna kad dodje domaći pardajz, tanko isečena zrela šunka, domaći pardajz, neki kvaliteni sir i domaća pogača da preseče malo pošto je sve jako. Možda neka rakija domaća naravno kvalitetna mada nisam rakijaš, a pivo nekako ne ide sa hranom.
[ test1234 @ 19.04.2023. 14:13 ] @
Pazi da se ne ucrvlja.
[ bordzija @ 19.04.2023. 17:24 ] @
Slično je kao kod tebe samo meni cev ide gore pa na vrhu imam čep koji odvrnem i sipam vodu. Ali iz nekog razloga nije ušlo u pumpu. Moram da otvorim i čep na pumpi da ozračim. A možda je neko prošle godine spalio pumpu jbg jer nisam stigao da ugradim onu sklopku za plovak.

Vidim da imaš poveliki rezervoar koliko drži? Kod mene je isti ali cca 20 litara pravljen.[ bordzija @ 19.04.2023. 17:45 ] @
Ali roštilj meso iz glorije je prva liga 🤗

[ dusanboss @ 19.04.2023. 21:51 ] @
Citat:
test1234:
Pazi da se ne ucrvlja.


Ne brini se. . Imam iskustva. Kad preživi prvu godinu (leto!) posle možeš da je čuvaš koliko hoćeš. Čak i na višim temperaturama i u neodgovarajućim uslovima. Mislim do 6 god. Posle toga dobija čudan ukus (nije pokvarena i dalje!). Inače prvo leto (da kažem 6 meseci od salamure) ide na zrenje u odgovarajući podrum. Ova što je čuvam u kućici od hidrofora je već bila prošlo leto u podrumu. Sad mi dade ideju pošto sam skoro kupio merač. Sad kad otopli meriću vlagu i temperaturu tu u kućici, kod ujaka u podrumu i gore na tavanu (gde ih na promaji čuvam dok ne otopli).

Kod tog zrenja, a naročito to prvo leto jako je bitno da temeratura ne prelazi previše odredjenu i da vlaga bude odgovarajuća (tj. da se ne presuši). Mislim nije to nešto strogo da moraš sa meračima da vodiš računa, ali recimio da kvalitetno uradjen, dovoljno ukopan podrum rešava stvar. Čak znam ljude koji to rade bez podruma. Kod mene čim ta šunka izgubi dovoljno vlage ide u džak i u podrum i tu bi trebalo da bude do konzumacije.

Što kažeš za crvljanje, veruj nema šanse! To je problem jedno to prvo proleće-leto kad otopli, a šunka još nije dovoljno suva. Ovako neće muva da ga upljuje. Desilo mi se jednom dvaput da se pojave neki crvići na površini šunke. Bukvalno su samo nakačeni na nju bez da su ušli imalo. Inače to mi se dešavalo dok još nisam umotavao šunke u papirni džak. Sad nema nikakvih problema jer jednostavno muve ne mugu fizički da pridju kako bi upljuvale. Plus budj koja se neminovno stvori bude lepe, bele boje za razliku od neke ružne masinaso-zeleni koja se stvori ako se šunka čuva bez džaka.

Znači kad dodju paradajzle. Šunku koljem i to tanko, što tanje na profi mašini za rezanje. To što ljudi pričaju da se šunka nikako ne seče na mašini je po meni pomalo glupost. Znam da oni pokušavaju da opravdaju ručno sečenje ovim ili onim. To nije tačno. Zrela šunka je najlepša kad se iseče tanko i ravnomerno. Koliko god da si vešt nikad nećeš pobediti mašinu. Jedina prednost ručnog sečenja je estetika i merak. Kad se lepa šunka stavi u lep držač pa sa dobrim, oštrim nožem vešto nareže tanko ... to naravno ne može da se poredi sa utiskom koji pruža sečenje na mašini. Ipak ako pričamo samo o ukusu , dajem prednost mašini.

Odo ja u totalni of, al verujem da je zanimljiv i primamljiv![ bordzija @ 30.04.2023. 04:13 ] @
Sve sam probao sipao punio cev, punio kroz čep na pumpi i ništa. Ne može probao više puta. Kao da ne može da povuče vodu iz bunara a ima 2 mrtra merili smo. Možda je tikavela pumpa.
[ Ulfsaar @ 30.04.2023. 10:11 ] @
Ako ti je blokirao nepovratni ventil u otvorenom položaju, onda možeš da sipaš vodu i pokušavaš do sutra.
To se lako vidi po tome da li se cev i pumpa uopšte mogu napuniti vodom. Ako nivo vode pada, ali ne prebrzo, onda možeš da pokušaš da brzinski napuniš i zapušiš otvor prstom, i odmah da uključiš pumpu. Kad vodeni tok "cimne" jednom ili par puta, možda se ventil sam od sebe odblokira.

Ovo uz petpostavku da ti motor radi i da nije u pitanju neki katastrofalni kvar kao što je naveo test1234.

EDIT: Sad vidim da si rekao da nivo vode ipak stoji, što upućuje na neki ozbiljniji kvar. Da je klapna baš toliko zapekla da ne može vakuum da je otvori nekako mi ne deluje verovatno. Kod zapušenog sita voda bi bar malo krenula u prvi mah.

[Ovu poruku je menjao Ulfsaar dana 30.04.2023. u 11:24 GMT+1]
[ bordzija @ 30.04.2023. 23:49 ] @
Ma izgleda da je zapekao ventil nepovratnog ventila na dnu bunara bio majstor danas. Taj bunar presuši u julu mesecu i dobije vodu tek u dacembru i januaru. Po meni to je golo shraanje.

Nek majstor skida pocinčanu cevčugu i nek izvlači, ja sam dase gurne nova pvc sa novim ventilom i korpom.

U suštini ja sam za to da se minira i zatrpa pa napravi cisterna 10-12 m2 i kraj priče.
[ djura63 @ 01.05.2023. 08:46 ] @
El.motor ti nije uzemljen a verovatno ni čitava ta metalna skalamerija. Najpre sve to uzemlji pa onda radi na pronalaženju kvara
[ bordzija @ 01.05.2023. 22:41 ] @
Uzemljen je vidiš da pliva u blatu