Citat:
test1234:
Pazi da se ne ucrvlja.
Ne brini se.
. Imam iskustva. Kad preživi prvu godinu (leto!) posle možeš da je čuvaš koliko hoćeš. Čak i na višim temperaturama i u neodgovarajućim uslovima. Mislim do 6 god. Posle toga dobija čudan ukus (nije pokvarena i dalje!). Inače prvo leto (da kažem 6 meseci od salamure) ide na zrenje u odgovarajući podrum. Ova što je čuvam u kućici od hidrofora je već bila prošlo leto u podrumu. Sad mi dade ideju pošto sam skoro kupio merač. Sad kad otopli meriću vlagu i temperaturu tu u kućici, kod ujaka u podrumu i gore na tavanu (gde ih na promaji čuvam dok ne otopli).
Kod tog zrenja, a naročito to prvo leto jako je bitno da temeratura ne prelazi previše odredjenu i da vlaga bude odgovarajuća (tj. da se ne presuši). Mislim nije to nešto strogo da moraš sa meračima da vodiš računa, ali recimio da kvalitetno uradjen, dovoljno ukopan podrum rešava stvar. Čak znam ljude koji to rade bez podruma. Kod mene čim ta šunka izgubi dovoljno vlage ide u džak i u podrum i tu bi trebalo da bude do konzumacije.
Što kažeš za crvljanje, veruj nema šanse! To je problem jedno to prvo proleće-leto kad otopli, a šunka još nije dovoljno suva. Ovako neće muva da ga upljuje. Desilo mi se jednom dvaput da se pojave neki crvići na površini šunke. Bukvalno su samo nakačeni na nju bez da su ušli imalo. Inače to mi se dešavalo dok još nisam umotavao šunke u papirni džak. Sad nema nikakvih problema jer jednostavno muve ne mugu fizički da pridju kako bi upljuvale. Plus budj koja se neminovno stvori bude lepe, bele boje za razliku od neke ružne masinaso-zeleni koja se stvori ako se šunka čuva bez džaka.
Znači kad dodju paradajzle. Šunku koljem i to tanko, što tanje na profi mašini za rezanje. To što ljudi pričaju da se šunka nikako ne seče na mašini je po meni pomalo glupost. Znam da oni pokušavaju da opravdaju ručno sečenje ovim ili onim. To nije tačno. Zrela šunka je najlepša kad se iseče tanko i ravnomerno. Koliko god da si vešt nikad nećeš pobediti mašinu. Jedina prednost ručnog sečenja je estetika i merak. Kad se lepa šunka stavi u lep držač pa sa dobrim, oštrim nožem vešto nareže tanko ... to naravno ne može da se poredi sa utiskom koji pruža sečenje na mašini. Ipak ako pričamo samo o ukusu , dajem prednost mašini.
Odo ja u totalni of, al verujem da je zanimljiv i primamljiv!