[ Niks15 @ 05.07.2023. 09:37 ] @
Kuca je napravljena 30-tih godina, pravougaonog oblika, sastoji se od podruma i sprata,
zidovi podruma (temelj) su siroki skoro 1m od kamena, spoljni zidovi od pune cigle, pod i tavan od drvenih greda, kao i unutrasnji zidovi i crep na krovu.

Ideja je da se srusi krov, tavan i pod, da ostanu samo spoljni zidovi koji leze na jednoj polovini temelja (na drugoj polovini temelja su drvene grede koje se uklanjaju), i da se umesto drvenih greda udare fert gredice, zalije betonska ploca, posle ploce se zidaju unutrasnji zidovi, a posle toga nova ploca za plafon i krovnu konstrukciju.

[ MajorFatal @ 05.07.2023. 16:46 ] @
Da
[ Darko Nedeljković @ 05.07.2023. 20:12 ] @
Sta će ti stari zidovi? Kad već ulažeš i radiš toliko, zašto ne uložiti 10%-15% više da sve bude novo i kako treba? Ti zidovimemaju nikakvu hidro i termo izolaciju od temelja, samo će ti praviti problem kasnije. A kladio bih se i da nisu baš pod vinklu, što će izazvati dodatne troškove. Najbolje očisti sve pa od nule.
[ MajorFatal @ 05.07.2023. 23:41 ] @
A ako voliš autentične stvari možeš da je obnoviš tehnikama kojima je bila građena ..

[ component @ 06.07.2023. 10:41 ] @
Darko,
Ako ruši zidove onda treba dozvola za rušenje, a nakon toga i dozvola za izgradnju novog objekta. Ali ako već ruši stare zidove, onda je logično da i ukloni temelje od kamena i da uradi nove od armiranog betona, zar ne?
Kad podvučeš crtu umesto da radi renoviranje, radio bi rušenje i zidanje sve od početka.

Ako do sada nije bilo vlage u zidovima, neće biti ni u budućnosti. Jedino ako se prevari pa kao neki pa stavi dodantu izolaciju koja nije paroproupsna i sve zadihtuje, a do tada je moglo da se prirodno isušuje.
[ mjanjic @ 06.07.2023. 18:50 ] @
Znam ljude nedaleko od mene koji su krajem 90-ih srušili celu kuću, koja je bila od pune cigle, ali nije imala armirane stubove i ploču. Sav nameštaj i tehniku smestili u objekat uz garažu, odnosno terasu tog objekta, tu se nekako gurali mesec dana preko leta dok ne završe kuću, ali su kuću ozidali tom starom ciglom, uradili izolaciju, pa na kraju fasadnu ciglu, i dobili modernu kuću. A da su krpili staru, koštalo bi praktično isto, ali bi raspored prostorija bio neodgovarajući, plus kad se naknadno rade armirani elementi (stubovi, grede, ploča), to jednostavno nije to.
[ component @ 07.07.2023. 02:13 ] @
90-tih si mogao da radiš šta hoćeš. Sada su mnogo revnosni da ti naplate kaznu ako nemaš sve potrebne papire. Ali pretpostavljam da to zavisi od lokalne uprave.
Sada se koriste i snimci iz vazduha da se upoređuje prethodno i trenutno stanje. Mislim da ne prave snimke baš često, ali jedan moj poznanik je imao nesreću da je snimak napravljen baš između rušenja i zidanja novog objekta, pa su mu pravili problema.