[ Living Light @ 03.11.2023. 22:23 ] @
Jes da je clanak iz blica,
ali je problem ozbiljan, težak i bez vidljivog optimizma:

https://www.blic.rs/biznis/moj...-u-anketi-blic-biznisa/f41jld9
[ Ulfsaar @ 04.11.2023. 00:39 ] @
Nije više interesantan PIO, samo DMA.

Današnji mlad čovek koji razmišlja o penziji nije normalan. Pitanje je da li je ikad i bio.

[ Living Light @ 04.11.2023. 04:51 ] @
Nije rec o tome da mladi covek "sada ide u penziju",
(daleko od toga)

nego je rec o razmisljanju mladih oko teme:

- šta rade ako nigde ne rade,
- gde i kod koga rade,
- da li su prijavljeni,
- da li im se i koliko uplacuje staz,
- ako "frilenserišu" ili drugacije zaradjuju preko NET-a (neprijavljeno)

i verovatno još ovo pitanje:

-Kad ce oni u ikakvu penziju ako u 30-oj god. još ne rade ?

Ulfsaar,
-Od cega je skracenica taj tvoj DMA?

???
https://ecommserbia.org/2022/1...onodavstvo-i-velike-platforme/
https://hr.wikipedia.org/wiki/DMA
https://geciclaw.com/sr/dma-je-tu-i-sta-sad/


Gde se seti ove pesme? Nisam je cuo 100 god. :)
[ Ulfsaar @ 04.11.2023. 11:04 ] @
Ako u sledećih 40-50 godina, kada današnji mladi treba da stasaju za penzionere, ne bude rešen problem starenja ili barem univerzalnog osnovnog prihoda, onda će se ispostaviti da je čovečanstvo negde debelo omanulo, pa će penzije i onako biti manji problem. Mnogo značajnije pitanje od penzija biće pitanje životnog prostora, odnosno bukvalno parčeta zemlje jer će ona uvek biti ograničen resurs.

Druga vrsta problema je pitanje opravdanosti tj. poželjnosti rada (svakodnevne obaveze, ustajanja, maltretiranja u prevozu, potčinjavanja nečijoj komandi ili stavljanja drugoga pod svoju komandu itd).
Ko god smatra da je rad za njega dobar i poželjan, logično je i da odloži penziju koliko god može više. Sve dok ne ostari u neupotrebljivu olupinu, a onda šta će mu penzija? Da ima za lekove koji će da ga odvedu u kakvo bolje stanje?
A onaj ko smatra da je rad za njega nepoželjni balast, logično je da treba da se izbori za što brži odlazak u penziju. Ako to uspe tek u starosti, on je na dvostrukoj šteti.
Kako god, ideja obezbeđivanja sebe za stare dane je jedan veliki oksimoron.

Citat:
Ulfsaar,
-Od cega je skracenica taj tvoj DMA?

Od ovog pod 2: https://hr.wikipedia.org/wiki/DMA
Pošto se prethodno zgodno namestilo ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Programmed_input%E2%80%93output[ baresi @ 04.11.2023. 13:54 ] @
Penzije će uvijek biti, to što države kukaju je samo politika. Penzioneri su preveliko biračko telo, zato će država uvijek naći pare za njih. Biće male kao i do sada, ali biće. Najgore je ako nasedneš na finte sa nekim privatnim fondovima pa ulažeš pare za bolju penziju, jer ti stupovi, fondovi ili kako ih već nazivaju, kao po pravilo posle par godina odu u stečaj, i tvojih para više nema. Kod nas se to već desilo sa nekim "stupovima", jer para nigdje nema, vlasnici nemaju nikakvu imovinu i odu u lični bankrot. A ti se možeš samo obrisati ispod nosa.
[ Living Light @ 04.11.2023. 14:10 ] @
Verovatno ce biti penzije jos ohoho godina.

Ali je pitanje, ako mladi pocinju da rade onako
kako sada pocinju, posle 30+, pa i 35+

-Kad ce da steknu uslov za odlazak u penziju?

U svojoj 70-oj, ili 75-oj god.?

Još ako se do tada stalno diže granica, šta onda?
-------------------

Lako se mladi odluce da se da pare "primaju na ruke",
pa je to kao sad malo više.
To im trenutno godi, veca je "gomija para", ili rade na crno.

Ali tako nemaju ni Zdravstveno osiguranje.
Pa ce da se eventualno lece u privatnim bolnicama,
gde je bolnicki dan 42000 din za jedan jedini dan, samo da spavas i da jedes.
Ako ti urade rentgen ili skener to je odma još dodatak na racun.
[ Ulfsaar @ 04.11.2023. 14:43 ] @
Ništa više čoveka nije uskratila država, društvo ne dajući mu penziju, nego priroda koja ga je dovela u 75. biološku godinu.
Prema tome, čovek treba da radi dokle god može, a za to vreme da pripremi neki elegantan način da ode sa ovog sveta kada više ne bude mogao da radi ništa.
Time bi trebalo takođe da se pozabavi država.
[ baresi @ 04.11.2023. 15:14 ] @
U pravu si @Living Light, ne znam kako je kod vas, kod nas za odlazak u penziju je 15 god, radnog staža i 65 god,starosti. To je najniža penzija, ali bar nešto. Oni koji ni to nemaju, preuzima socijalno. Puna penzija je sa 60/40.
@Ulfsaar, istina je to što kažeš, ali sa druge strane mladi kažu da te stare prdonje drže radna mesta koja bi preuzela omladina. Ja bi rekao čak i da su u pravu. Pogledaj političare, carinike i slični, ti mogu raditi do smrti, a težaci u tim godinama jedva hodaju. Zato je to nemoguće uraditi.
[ baresi @ 04.11.2023. 15:25 ] @
Sa druge strane, sad sam se setio, žena mi je umrla sa 63 godne i 36 godina radnog staža kao dipl.ing. Njena ulaganja u penziju, uzela je magla. Takih slučajeva nije malo, kad ljudi ne doćekaju penziju.
[ ademare @ 04.11.2023. 15:30 ] @
Tako je i kod nas . Sa razlikom sto za zene nije jos 65 godina , valjda je 63 i nesto i polako se podize godinama do 65.

Mnogo gora stvar sto je tzv. "pun" staz podignut na 45 godina !

To je namerno uradjeno da bi se svim novim penzionerima smanjila penzija , jer to niko ne moze da ispuni !

Pa dobiju umesto "pune" penzije odbitak na manji staz i do 20 % ! To je max. smanjenje po bilo kom osnovu.

U sustini , u proseku , novi penzioner moze da ocekuje penziju koja iznosi oko 1/2 plate koju je imao !


Tu je Slovenija u mnogo vecoj prednosti ! Po tom procentu penzija /plata !

Ali ipak novac se izdvaja i iz Drzavnog budzeta , ne samo iz drzavnog Penzijskog Fonda.


U Bugarskoj na primer penzije idu samo iz Drzavnog fonda ! Pa koliko ima novca tolika je penzija !

Tako da nije cudo sto je zavisno od novca penzija u Bugarskoj bila 50 ili 100 Eura !

Nema dodavanja novca iz drzavnog budzeta tamo !
[ B3R1 @ 04.11.2023. 15:53 ] @
To nije tako samo u Srbiji / Hrvatskoj / ex-YU ... to je svuda u Evropi.

Pogledaj malo sire. U Nemackoj moras da radis do 66, u Holandiji do 67, bez obzira na radni staz - radio ne radio, penziju ne mozes da dobijes pre tih godina zivota, makar imao 50 godina rada iza sebe! Ne moze i tacka! A svake godine povecavaju tu granicu za mesec-dva. Mene sve to podseca na onu cuvenu trku Ahila i kornjace. Mislim na ovaj klasicni paradoks iz grcke filozofije:I kad tako posmatras, sadasnji klinci su svesni da svoje penzije mozda nece dobiti ni do 80-90 ... I zasto bi onda verovali u nekakvu takozvanu drzavu? Pa bolje je i u deda-Mraza da veruju nego u drzavu! I zasto bi davali pare lopovima? Zasto? Da se nadaju da ce im se jednog dana vratiti? Hahahaha ... dobar vic. Ko je pametan ulaze u berze, kriptovalute, nekretnine ... a pre svega u svoje zdravlje, da ne mora da placa privatne doktore u starosti.

Carpe diem ... et noctem, et noctem! :-)
[ ademare @ 04.11.2023. 16:19 ] @
Zato je "ulaganje" u Drzavni PIO fond Obavezno !

Jer je Totalno ekonomski neisplativo ! Da nije Obavezno pitanje je da li bi iko bio spreman da ulaze pare u Drzavni fond !

I po sadasnjim uslovima , jedini paradoks je da se Jedino isplati ulacivati 15 godina i dobiti Minimalac penzijski !

Otprilike se za pola tog perioda vrati novac koji je ulozen !

Znaci 65 + 7.5 " oko 73 ! To jos neko i moze da ocekuje da ce bar da bude na svom !

Ostalo ko uplacuje 40 ili 45 godina , nisam bas izracunavao , mozda kada budem imao vremena , koliko covek sa prosecnom platom , uplacuje u Fond PIO i kolikoj moze da se nada penziji i za koliko godina bi teoretski mogao da povrati novac !

To je naravno sve teorija , jer pre 40 ili 45 godina , za one koji sada idu u penziju pod tim uslovima , Promenilo se i nebo i zemlja !

Jos je kada su oni pocinjali da rade postojala SFRJ ??
[ Darko Nedeljković @ 04.11.2023. 19:56 ] @
Citat:
Ulfsaar:
Ako u sledećih 40-50 godina, kada današnji mladi treba da stasaju za penzionere, ne bude rešen problem starenja ili barem univerzalnog osnovnog prihoda, onda će se ispostaviti da je čovečanstvo negde debelo omanulo

Previse dramatizujes. Ako to ne bude, a nece, ispostavice se da su omanuli samo oni koji sebi nisu obezbedili penziju, logicno.

Citat:
Mnogo značajnije pitanje od penzija biće pitanje životnog prostora, odnosno bukvalno parčeta zemlje jer će ona uvek biti ograničen resurs.

Taj problem je kroz istoriju uvek imao resenje, bez izuzetka. Kada smo bili lovci i sakupljaci plodova svakom pojedincu su trebale stotine ili hiljade hektara zemlje da se prehrani. Prelaskom na zemljoradnju i stocarstvo bilo je potrebno mbogo manje. Pronalaskom vestackog djubriva bilo je potrebno jos manje. Pronalaskom hidroponije zemlja prakticno nije ni potrebna. Nasuprot tome, ljudski rad ima suprotnu tendenciju. Kad smo bili lovci-sakupljaci radna nedelja je trajala 2 dana, a vikend i uzivanje sa porodicom 5 dana. Prelaskom na zemljoradnju radilo se prosecno 4 dana nedeljno, tj. oko 200 dana godisnje. Industrijalizacijom, podigli smo radnu nedelju na 5 dana, a danas se sve cesce zahteva da radimo 6 dana. Jasan je trend razvoja civilizaje - 7dnevna radna nedelja je buducnost, a ne potpuno neradna i kojekakvi univerzalni prihodi.

Citat:
Druga vrsta problema je pitanje opravdanosti tj. poželjnosti rada (svakodnevne obaveze, ustajanja, maltretiranja u prevozu, potčinjavanja nečijoj komandi ili stavljanja drugoga pod svoju komandu itd).

Pa eto, kao sto sam gore naveo, u jednom trenutku covek je postavio sebi pitanje opravdanosti lova i sakupljanja plodova, ako je moguce da hrana ceka tu pored njega na dohvat ruke. Upecao se na tu udicu pa je radio mnogo vise. Industrijalizacijom covek je postavio sebi pitanje opravdanosti 12-casovnog rada na njivi tokom sezone, kad moze da radi 8 sati u fabrici, ispostavilo se da je dobio dodatnih 50-70 radnih dana godisnje. Onda je covek sebi postavio pitanje opravdanosti rada za masinom kad to sve moze da se robotizuje i dobio je dodatnih 50 dana godisnje tamo gde je uvedena radna subota. Sada smo opet sebi postavili pitanje opravdanosti rada kad postoji vestacka inteligencija i nisam prorok da znam sta ce biti, ali je iz predhodnog iskustva jasno - radicemo vise dana!

[ Darko Nedeljković @ 04.11.2023. 20:02 ] @
Citat:
Ulfsaar:
a za to vreme da pripremi neki elegantan način da ode sa ovog sveta kada više ne bude mogao da radi ništa.
Time bi trebalo takođe da se pozabavi država.

Nesto tipa eutanazije, savremenog ekvivalenta za lapot?

Roberte, pre nego sto pitas sta je lapot, procitaj na wikipediji
Ukratko - veoma efikasno resenje za stare ljude koji nemaju penziju.
[ Darko Nedeljković @ 04.11.2023. 20:07 ] @
Citat:
baresi:
Njena ulaganja u penziju, uzela je magla.

Nije uzela magla, uzela je moja baba koja gazi desetu deceniju zivota i cetvrtu deceniju penzionerskog staza. Kad penzioni fond sabere prihode i rashode za tvoju zenu i moju babu, pitanje je da li su na pozitivnoj nuli ili u minusu.
[ ademare @ 04.11.2023. 21:06 ] @
A tvoja baba prima Slovenacku penziju iz tamosnjeg fonda ??


Stos je u tome da su se zakoni od 1945. do danas menjali i da su u pocetku bili vrlo povoljni po buduce penzionere !

To je bilo zato sto se Jedna stvar Nije menjala u Srbiji od 1945. do Danas !!

Fond PIO je bio i ostao tekuci fond !

Znaci nije investicioni fond kakav je trebao da bude jos od te 1945. vec je na Mesecnom nivou postojao Prihod od uplate radnika i Rashod od primanja Penzionera !

Svakog meseca bi Fond pocinjao od Nule !!!


Te 1945. je postojalo Mnogo radnika a Malo Penzionera !

Tako da je Fond imao Mnogo vece Prihode , nego Rashode !

Ta sredstva su trosena od strane drzave SFRJ !

Kasnije kada je nastala Obrnuta situacija da je bilo Mnogo Penzionera , a Malo radnika nastao je Problem !


Da je fond bio investicioni od pocetka , njegova imovina bi rasla i onda bi u nepovoljnoj situaciji odnosa Penzionera/Radnika mogao i dalje Normalno da posluje !

Ovako je Visak Novca u startu Rasipan a kasnije je bilo Kuku !


Rezimski Tabloidi po Nalogu Rezima da bi "dokazali" da postojeci sistem ne valja i da se moraju Poostravati uslovi za odlazak u penziju su pisali Narucene tekstove da bi se svaka Budala slozila sa Poostravanjem !

To poostravanje je bilo u Srbiji 2014. pod ovim istim sadasnjim Rezimom i niko nije ni pomislio u Srbiji da protestvuje ili bilo sta slicno !

Kada Makron najavi poostravanje uslova za Penziju , Bukvalno mu gori Francuska po godinu dana !!!

U Srbiji svi veseli sto se poostravaju uslovi !
[ Ulfsaar @ 05.11.2023. 01:14 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
Taj problem je kroz istoriju uvek imao resenje, bez izuzetka. Kada smo bili lovci i sakupljaci plodova svakom pojedincu su trebale stotine ili hiljade hektara zemlje da se prehrani. Prelaskom na zemljoradnju i stocarstvo bilo je potrebno mbogo manje. Pronalaskom vestackog djubriva bilo je potrebno jos manje. Pronalaskom hidroponije zemlja prakticno nije ni potrebna. Nasuprot tome, ljudski rad ima suprotnu tendenciju. Kad smo bili lovci-sakupljaci radna nedelja je trajala 2 dana, a vikend i uzivanje sa porodicom 5 dana. Prelaskom na zemljoradnju radilo se prosecno 4 dana nedeljno, tj. oko 200 dana godisnje. Industrijalizacijom, podigli smo radnu nedelju na 5 dana, a danas se sve cesce zahteva da radimo 6 dana. Jasan je trend razvoja civilizaje - 7dnevna radna nedelja je buducnost, a ne potpuno neradna i kojekakvi univerzalni prihodi.

Citat:
Pa eto, kao sto sam gore naveo, u jednom trenutku covek je postavio sebi pitanje opravdanosti lova i sakupljanja plodova, ako je moguce da hrana ceka tu pored njega na dohvat ruke. Upecao se na tu udicu pa je radio mnogo vise. Industrijalizacijom covek je postavio sebi pitanje opravdanosti 12-casovnog rada na njivi tokom sezone, kad moze da radi 8 sati u fabrici, ispostavilo se da je dobio dodatnih 50-70 radnih dana godisnje. Onda je covek sebi postavio pitanje opravdanosti rada za masinom kad to sve moze da se robotizuje i dobio je dodatnih 50 dana godisnje tamo gde je uvedena radna subota. Sada smo opet sebi postavili pitanje opravdanosti rada kad postoji vestacka inteligencija i nisam prorok da znam sta ce biti, ali je iz predhodnog iskustva jasno - radicemo vise dana!

Mnogi bi privatnici-radoholičari (mafijaši-derikože ili jednostavno ludaci), pogotovo ovi kod nas, uveli i sedam dana rada nedeljno. Lepota današnjeg vremena je u mogućnosti izbora. Uz skromniji život i racionalnu potrošnju dovoljno je danas raditi 150-180 dana godišnje, a opet živeti nemerljivo raznovrsnije nego u stara vremena. Pogotovo ako postoji zajednica i još jedna plata. Nema razloga ne očekivati daleko bolje uslove (bukvalno magiju) kada većinu poslova preuzmu roboti. A tek šta će biti kada budu mogli da se samoumnožavaju! Nema sumnje u jedno, a to je da će tada drastično pojeftiniti.
Naravno da će zemljišne parcele da uređuju sa lakoćom, održavaju biljke i usputno proizvode hranu, da koriste zemlju kao sirovinsku bazu za gradnju, za sopstveno umnožavanje (silicijum, aluminijum...) itd, itd. I onda ko sa viškom slobodnog vremena ne bi voleo da živi na jednoj takvoj care free oazi umesto u betonu? Znači da potražnja za zemljištem mora biti ogromna kada dođe to vreme.


[ Ulfsaar @ 05.11.2023. 01:36 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
Ulfsaar:
a za to vreme da pripremi neki elegantan način da ode sa ovog sveta kada više ne bude mogao da radi ništa.
Time bi trebalo takođe da se pozabavi država.

Nesto tipa eutanazije, savremenog ekvivalenta za lapot?

Roberte, pre nego sto pitas sta je lapot, procitaj na wikipediji :D
Ukratko - veoma efikasno resenje za stare ljude koji nemaju penziju.

Da, samo bez čekića ili ostavljanja na hladnoći. I dati im mogućnost krioprezervacije o trošku države kao dodatnu motivaciju, zašto da ne? Na sve veći broj ljudi (veća zapremina komore) gubici energije, pa time i troškovi po osobi su sve manji :)
[ whitie2004 @ 05.11.2023. 08:43 ] @
Citat:

Ta sredstva su trosena od strane drzave SFRJ !
...
Da je fond bio investicioni od pocetka , njegova imovina bi rasla i onda bi ...

Da se podsetimo - pricamo o drzavi sa komunistickim sistemom ...

Citat:

Kada Makron najavi poostravanje uslova za Penziju , Bukvalno mu gori Francuska po godinu dana !!!

Da samo sto Makron pred izbore nije glasace upoznao sa tata - Andjelkom nego je najavio bas tu i takvu reformu. Ljudi ga izabrali sa takvim programom. E, sad ... zasto su ljudi i kako glasali?

https://twitter.com/i/status/1720411719476920528
[ baresi @ 05.11.2023. 10:28 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
baresi:
Njena ulaganja u penziju, uzela je magla.

Nije uzela magla, uzela je moja baba koja gazi desetu deceniju zivota i cetvrtu deceniju penzionerskog staza. Kad penzioni fond sabere prihode i rashode za tvoju zenu i moju babu, pitanje je da li su na pozitivnoj nuli ili u minusu.

Bar da je tako, nemam ništa protiv, treba pomagati onima koji iz objektivnih razloga ne mogu doći do prihoda radom. Ali ja baš u to ne vjerujem. To što se kao diže životni vek, to je sve zbog lekova i farma-industrije, nema baš najezda 90- godišnjaka, bar kod nas ne. Osim toga, verovatno je tvoja baba imala i partnera koji je takodjer uplaćivao u fond, a nije imao tu sreću da poživi što duže. Neka tvoja baba još poživi, ja bi joj dao i neki moj dio da mogu. Nije ona problem tog fonda, nego iz tog fonda se u prošlosti a najverovatnije i danas, financiralo i financira puno drugih stvari, koji nemaju veze sa penzijom. To je kod nas dokazano, sumnjam da kod vas nije isto.
[ ademare @ 05.11.2023. 11:12 ] @
Evo kako izgleda jedan od Narucenih Rezimskih tekstova :

https://www.sd.rs/biz/vesti/je...rugog-svetskog-rata-2017-07-26


Ovo je skracena verzija u ovom Tabloidu . Secam se i duze !

Znaci na osnovu tadasnjih propisa iz 1946. Postojala je JEDNA zena koja je dobijala penziju te 2017. !!

I zbog nje i DVE porodicne penzionerke iz slicnog vremena , treba Danas Poostravati uslove za odlazak u Penziju ?

Iako ti zakoni iz 1946. Odavno vise ne vaze ??


U ovoj konkretnoj prici , Drugarica , Partizanka , navodno se 1946. razbolela od Tuberkuloze ? Kao je tada ta bolest iako su vec postojali Antibiotici, smatrana i bila na nekom spisku Neizlecivih i Smrtonosnih bolesti , pa je i Titova Svalerka - Partizanka , Davorkjanka umrla od nje negde bas 1946 . Ali ko zna koliko je ona dugo vukla tu bolestinu ?

U svakom slucaju Drugarica iz ove price je dobila Invalidsku penziju , prezivela i ozdravila i u sreci i veselju dobijala Penziju nesto preko 70 godina !!

Osim nje sa slicnim Penzijskim stazom su tada bile i dve gospodje koje su takodje sa 20-tak godina zivota , dobile porodicne penzije ! Muzevi negde poginuli tada po zakonu "domacici " stize penzija iako ima 20 godina ??


Posle u sledecem tekstu iz 2019. nema ove drugarice , tako da se najverovatnije preselila tamo u sta je vec verovala , Pertizani su verovali da nema nicega posle smrti , pa je valjda tamo ?
[ B3R1 @ 05.11.2023. 12:28 ] @
Citat:
ademare: U ovoj konkretnoj prici , Drugarica , Partizanka , navodno se 1946. razbolela od Tuberkuloze ? Kao je tada ta bolest iako su vec postojali Antibiotici, smatrana i bila na nekom spisku Neizlecivih i Smrtonosnih bolesti , pa je i Titova Svalerka - Partizanka , Davorkjanka umrla od nje negde bas 1946 . Ali ko zna koliko je ona dugo vukla tu bolestinu ?

Penicilin je bilo skoro nemoguce nabaviti posle II svetskog rata cak i na zapadu, o Jugoslaviji da i ne govorimo. A pre II svetskog rata bio je dostupan samo onim najimucnijim ljudima, jer je proizvodnja penicilina tada bila jezivo skupa. Vecina mojih predaka je pomrla bas od TBC, poslednja u nizu je bila sestricina moje babe 1938, nije ni 18 napunila. Jeftini antibiotici dostpuni svakom radniku i seljaku su se pojavili tek negde tokom 1960-ih godina.

Inace, PIO fond nije prva institucija tog tipa kod nas. Penzije su postojale i u vreme Obrenovica. Vidi ovaj zanimljiv link.
Citat:
Fond PIO je bio i ostao tekuci fond !

To se inace zove solidarni fond - sadasnji radnici izdrzavaju sadasnje penzionere. I to nisu izmislili komunisti, vec Bizmark. Svi ostali su samo kopirali njegov model. U sustini, solidarni fondovi su legalne piramidalne seme. Ko je ranije usao u igru, poput te babe iz clanka, taj je imao srece. Ko bude stigao na kraju ostace kratkih rukava.

Inace, srpski PIO fond jeste delom bio investicioni, uprkos komunistickom sistemu. Slicno je bilo verovatno i u drugih ex-YU republikama. Izmedju ostalog, PIO Fond Srbije je bio vlasnik nekih banjskih hotela (evo, ima i clanak o tome), pa su se svi prihodi tih hotela slivali direktno u fond itd. Ali neki macori su bacili oko i na tu slaninu, tako da ce i to na dobos ... :-))) Verujem da su Slovenci tu ispali pametniji, oni su dugo nakon raspada SFRJ zadrzali dosta toga u drzavnim rukama, zahvaljujuci Jozi Mecingeru koji je bio mastermind njihove tadasnje ekonomije.
[ ademare @ 05.11.2023. 14:50 ] @
Pa da , ali ako je neko mogao da nabavi Penicilin to je bio Tito i to za svoju omiljenu Svalerku ! Nisu se vencali zbog rata a bila je njegova omiljena zena od svih onih silnih po broju sa kojima je bio !

Cak ju je i Sahranio u kompleksu Belog Dvora ??

Njeni ostaci su i danas tamo !!

Pitanje je da li su ti prvi Antibiotici i bili delotvorni protiv tuberkuloze ! Ne leci to svaki AB ni danas .


U svakom slucaju neko je i sa dijagnozom uspeo da prezivi , kao pokojni patrijarh Pavle , kome su jos 1944. uspostavili doktori dijagnozu .

Tu je pitanje i koliko su te dijagnoze bile verodostojne .

A i ta " Komunisticka tvorevina " je od svog zacetka , bila drzava Korupcije i Nepotizma , gde su necije Svalerke uvek imale prednost !!
[ Ivan Dimkovic @ 06.11.2023. 02:25 ] @
Citat:
B3R1:
To nije tako samo u Srbiji / Hrvatskoj / ex-YU ... to je svuda u Evropi.

Pogledaj malo sire. U Nemackoj moras da radis do 66, u Holandiji do 67, bez obzira na radni staz - radio ne radio, penziju ne mozes da dobijes pre tih godina zivota, makar imao 50 godina rada iza sebe! Ne moze i tacka! A svake godine povecavaju tu granicu za mesec-dva. Mene sve to podseca na onu cuvenu trku Ahila i kornjace. Mislim na ovaj klasicni paradoks iz grcke filozofije:I kad tako posmatras, sadasnji klinci su svesni da svoje penzije mozda nece dobiti ni do 80-90 ... I zasto bi onda verovali u nekakvu takozvanu drzavu? Pa bolje je i u deda-Mraza da veruju nego u drzavu! I zasto bi davali pare lopovima? Zasto? Da se nadaju da ce im se jednog dana vratiti? Hahahaha ... dobar vic. Ko je pametan ulaze u berze, kriptovalute, nekretnine ... a pre svega u svoje zdravlje, da ne mora da placa privatne doktore u starosti.

Carpe diem ... et noctem, et noctem! :-)


Ne znam, ja od samog starta kad su krenula da mi stizu (nekad) pisma sa godisnjom projekcijom penzije, odmah mi je bilo jasno da to qrtzu ne vredi i da ce to biti neki minimalac, ako i dozivim 2048-mu :-)

Jasno je da je to u najboljem slucaju bukvalno glorifikovana socijalna pomoc da ljudi ne pocrkaju od gladi, sve iznad toga covek mora sam da vidi sta ce.
[ Living Light @ 06.11.2023. 09:59 ] @
Ma, ludilo i pohlepa.

I ovde kod nas je moderno da ako uspeš da odeš u redovnu penziju
(ono imaš oba uslova staž + godine)
a ako te jos i zdravlje dobro drži,

Eee tek onda počinje tvoj "Radni Vek" uspon u vidu dodatno angažovanja u nekok dobro stojecoj firmi,

i da tamo izigravaš nekog "Fachmann-a ili Experta" za na primer:

- "Uticaj nivoa Dunava na broj nošenja jaja koke nosilja, u zavisnosti od nadmorske visine farme"

Znaci,
Coveku NIJE dovoljni što se naradio 40 god,
docekao i dobio penziju,

- nego bi sad On još + da nastavi, u još bržem/jacem tempu, do totalnog iscrpljenja organizma.

To je sad kod nas neko "pomodarstvo uspeha" - ( šio mi ga Đura

Alavosti nikad kraja.[ Ulfsaar @ 06.11.2023. 10:10 ] @
Citat:
B3R1:
To nije tako samo u Srbiji / Hrvatskoj / ex-YU ... to je svuda u Evropi.

Pogledaj malo sire. U Nemackoj moras da radis do 66, u Holandiji do 67, bez obzira na radni staz - radio ne radio, penziju ne mozes da dobijes pre tih godina zivota, makar imao 50 godina rada iza sebe! Ne moze i tacka! A svake godine povecavaju tu granicu za mesec-dva. Mene sve to podseca na onu cuvenu trku Ahila i kornjace. Mislim na ovaj klasicni paradoks iz grcke filozofije:I kad tako posmatras, sadasnji klinci su svesni da svoje penzije mozda nece dobiti ni do 80-90 ... I zasto bi onda verovali u nekakvu takozvanu drzavu? Pa bolje je i u deda-Mraza da veruju nego u drzavu! I zasto bi davali pare lopovima? Zasto? Da se nadaju da ce im se jednog dana vratiti? Hahahaha ... dobar vic. Ko je pametan ulaze u berze, kriptovalute, nekretnine ... a pre svega u svoje zdravlje, da ne mora da placa privatne doktore u starosti.

Carpe diem ... et noctem, et noctem!

Natrčaće kad-tad na Plankovu dužinu i onda je game over
[ B3R1 @ 06.11.2023. 13:32 ] @
Citat:
Living Light:
Ma, ludilo i pohlepa.

I ovde kod nas je moderno da ako uspeš da odeš u redovnu penziju
(ono imaš oba uslova staž + godine)
a ako te jos i zdravlje dobro drži,

Eee tek onda počinje tvoj "Radni Vek" uspon u vidu dodatno angažovanja u nekok dobro stojecoj firmi,

Koliko ja znam, penzioneri u Srbiji mogu da rade ako to zele, ali samo u privatnom sektoru. A mogu da budu i pausalci ili d.o.o. i da rade koliko god zele na taj nacin.

Ali takvi su bas manjina. Mnogo vise je onih suprotnih slucajeva - ljudi sa tzv. beneficiranim radni stazom. Sto donekle mogu da razumem - npr. svaki rudar i livac to stvarno zasluzuju, kao i policajci, vatrogasci i vojnici-terenci. To jesu teski poslovi! Ali, brate, one neljubazne salteruse koje sto izdaju LK, pasose i vozacke da imaju beneficirani staz? Mislim stavarno?! Pa cime je ona to zasluzila, a njena koleginica u opstini ili poreskoj upravi nije?

A tek o onim "nacionalnim" penzijama da i ne govorimo! Ne znam samo ko je smislio tu idiotariju koje nema nigde u Evropi. I hajde, kapiram da to treba da dobije neki glumac ili umetnik koji nije imao stalne prihode ... ali fudbaleri i pevaljke koji vec imaju solidne rezerve?! Ne bi me cudilo da i Noletu daju tu nacionalnu penziju jednog dana, a lik ima stan u Monaku.

A vi se, paori, mucite, jer niste umeli da sutirate lopticu po travi ... ili je "praherom" prebacujete preko mrezice ...
[ whitie2004 @ 06.11.2023. 15:40 ] @
Djokovic je sa medaljom na olimpijadi zasluzio nacionalnu penziju!! Ali, ... :-) teniski savez nije odradio to i Nole ce morati da saceka do 40-te godine da dobije tu penziju ...

Inace, kazu da pripadnici zandarmerije uglavnom sa 35 vec stignu do penzije. Nije da imaju dovoljno staza nego onako slabasni, neuhranjeni i bolesni dobijaju invalidske penzije.
[ ademare @ 06.11.2023. 16:31 ] @
Citat:
B3R1:
Ali, brate, one neljubazne salteruse koje sto izdaju LK, pasose i vozacke da imaju beneficirani staz? Mislim stavarno?! Pa cime je ona to zasluzila, a njena koleginica u opstini ili poreskoj upravi nije?Otiso si sarmu prob`o nisi . Davno

Odavno to ne vazi . E sad dal si bio otisao u NL ili nisi u svakom slucaju nisi ispratio !

To je razdvojeno jos negde 2001 .

To je bila urbana legenda da Milosevic ima 100.000 Policajaca ?!

Kad je DOS preuzeo vlast ispostavilo se da sve ukupno sa Salterusama nema ni delic toga !

Onda su oni razdvojili Salteruse i one nisu vise radnice MUP-a !! Vec obicne radnice drzavne uprave kao i sve ostale vec 20 + godinica
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2023. 09:05 ] @
Citat:
B3R1
A tek o onim "nacionalnim" penzijama da i ne govorimo! Ne znam samo ko je smislio tu idiotariju koje nema nigde u Evropi. I hajde, kapiram da to treba da dobije neki glumac ili umetnik koji nije imao stalne prihode ... ali fudbaleri i pevaljke koji vec imaju solidne rezerve?! Ne bi me cudilo da i Noletu daju tu nacionalnu penziju jednog dana, a lik ima stan u Monaku.


Realno, koliko je takvih primalaca penzija? Nemam ideju, ali na prvi pogled mi ne deluje da je broj veliki - mozda principijelno nekom smeta npr. iz razloga koje si naveo, ali sa druge strane kontam ideju nekakve motivacije da se ljudi bave aktivnostima koje nisu nuzno dovoljne za regularnu penziju.

Mozda bi svakako mogao da se uvede nekakav 'means test', pa ako neko poseduje, lupam, imovinu vredniju od X miliona EUR, da gubi pravo na takvu penziju. Time bi i dalje postojala motivacija zato sto uklanja rizik za one koji ne uspeju da zarade milione, a opet isto deluje pravednije u ocima svih drugih. Alternativa je da umesto ukidanja prava na nacionalnu penziju postoji obaveza uplacivanja neke sume, ono - super ako si zasljakao milione sportom, ali onda je i fer da doprineses uplatom u penzioni fond.

Citat:
whitie2004
Inace, kazu da pripadnici zandarmerije uglavnom sa 35 vec stignu do penzije. Nije da imaju dovoljno staza nego onako slabasni, neuhranjeni i bolesni dobijaju invalidske penzije.


To je opasan posao gde si svaki dan izlozen mogucnosti da pogines ili da zavrsis kao tezak invalid. Bez rane penzije i drugih pogodnosti ko bi ostao da radi taj posao? Verovatno ne ljudi koje zelis na tom poslu.
[ Living Light @ 13.11.2023. 09:46 ] @
Nacionalne penzije:

https://www.blic.rs/biznis/moj...e-evo-kolika-je-ko-ima/s11e7sb

https://www.021.rs/story/Info/...-25-odsto-otvoren-konkurs.html

[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2023. 13:02 ] @
Citat:
Living Light
Kao glavni uslov u Uredbi je istaknuto osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama i svetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i učešće u finalu DEJVIS kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije.


Zvuci kao relativno mali broj ljudi. Da li ima negde izvestaj koliko para drzava trosi na ovo?

Kao sto rekoh, sama ideja je sasvim OK po mom misljenju, jedino bi trebala da ima neku vrstu imovinskog limita iznad koga bi se ocekivalo da se uplati kontribucija, mada to u teoriji vec donekle jeste slucaj ako se placaju svi porezi i doprinosi iako tu postoji isto valjda limit (nisam skoro gledeo, mozda gresim) tipa da iznad nekog nivoa prihoda, doprinosi ne rastu.

Mada, realno, onda bi mogli da prosire to i na doprinose u nauci (istini za volju, najveca svetska priznanja u tim poljiima obicno dolaze i sa finansijskom komponentom).

Nista od tih mera ne bi trebalo da cini veliku distorziju sto se penzionog fonda tice (zbog malog broja ljudi) - ako problemi postoje, oni su gotovo sasvim sigurno posledica raskoraka izmedju uplata i isplata zbog neadekvatnih projekcija rasta populacije i strukture stanovnistva.