[ dusanboss @ 06.01.2024. 19:28 ] @
Nisam nešto mnogo ulja probao i nisam probao ova za mene preskupa (preko 3000/l), ali probao sam i domaća i razna kupovna (uva u plastici za ispod 500 din neću ni da komntarišem) medjutim tek kada sam probao ovo predzadnje shvatio sam kako ukus treba da ima pravo hladno cedjeno extra nevino maslinovo ulje. Naime radi se o ulju kopljenom u lidlu nemačkog proizvodjača Primadona. E sad fora je što se ulje ove marke redovno prodaje u lidlu u dve verzije skuplja i jeftinija. Uzeo sam sad to skuplje medjutim nije to to. Ono ulje je bilo u okviru kratkotrajne ponude i razlikuje se od ovog redovnog u ceni (1500 naspram 1100 za 750ml) i firmi kaja ga puni za Primadonu. Jedno ovo lošije pune Španci dok je bolje punjeno u Italije. Razlika je poprlična. Kažem da ja nikad nisam probao tako dobro ulje.

Šta vi preporučujete?
[ Nebojsa Milanovic @ 06.01.2024. 19:44 ] @
Okači neke slike toga šta smatraš da je dobro, kao i gde se kupuje i cenu.
[ Java Beograd @ 07.01.2024. 09:20 ] @
Ja svake godine iz Grčke dovučem dve konzerve od po 4i ili 5l i to mi traje, uglavnom, do sledećeg leta, tj. sledećeg putovanja u Grčku.
Ako, kojim slučajem ne putujem u Grčku, ja naručim od friends & familly da mi donesu po konzervu.

Kupujem ektra verdžine ulje koje je srednje po ceni.
Na primer, ako u supermarketu (u Grčkoj) ima u ponudi najjeftinije 20 € a najskuplje 30 € ja kupim od 25 €
Ne kapiram one njihove brendove, jbg.



Treba napomenuti da je sezona 2023 bila katastrofalna za proizvođače maslina u Grčkoj.
Ulje u konzervi 5l je početkom juna koštalo 25€, a u septembru je bilo već oko 45€. Kažu, da je dostiglo i 100€ u decembru.
Zato, 2023 god. možda nije zgodna za cenovno upoređivanje.
[ dejanet @ 07.01.2024. 09:59 ] @
^ Isto.
Mi sa Tasosa, Extra Virgin, Cold Extraction, bla bla.. dobro je, nije poznat brand, ima vise proizvodjaca tako da referenca ne znaci previse, mislim da su tamo svi ok.

Generalno, maslinovo ulje i med su proizvodi koje se najvise falsifikuju, tako da je mnogo tesko biti siguran, ali racunam na ostrvu bi proizvodjaci napusili falsifikatora.
[ dusanboss @ 07.01.2024. 14:27 ] @





[ Nebojsa Milanovic @ 07.01.2024. 14:40 ] @
A za nas koji ne idemo u Grčku šta je najbolje kupiti? :)

Da cena bude normalna naravno..
[ dusanboss @ 07.01.2024. 14:42 ] @
Ovo od pola litre je to bolje. Ovo drugu ne mogu da kažem da je loše ali je sigurno za klasu ispod ovog prvog. Mozda je u rangu sa Moniniem ili malo bolje. Zaboravio sam kakavo je Monini, ali znam da nije nešto. Ono od 500ml ima sve što bi dobro ulje trebalo da ima. U frižderu se zgusne i zamuti. Kada se proba jasno se osti svežina (vidim sad piše na njemu fruty), nema tog klasičnog masnog osećaja u ustima koje daju suncokretovo i loša maslinova ulja. Nakon gutanja grebe za grlo, ponekad se i zakašljem.
Ovo drugo nemuti se u frižideru, nema taj usećaj svežine, malo grebe za grlo ali ne toliko.
[ B3R1 @ 07.01.2024. 14:45 ] @
Vec duze od 10 godina uglavnom koristim ulje od semenki grozdja, Moninijevo, ima ga i u Beogradu. Jedna flasa ume da mi potraje i po 6 meseci. Mnogo je prijatnije za przenje i pecenje, ne ostavlja neprijatan miris, dobro je i za salatu. Maslinovo iskljucivo za salatu.

Inace, bas kao sto Dejan rece vecina ovih komercijalno raspolozivih maslinovih ulja su laznjaci, svestan sam toga ... ali jbg, laznjaci su sve oko nas - pocev od belog luka (gde preovladjuje kineski), pa do ostalih stvari, tako da me nije briga.
[ dusanboss @ 07.01.2024. 14:48 ] @
Drugar je isto uzeo konzervu u Grčkoj. Treba da mi da malo da probam. Problem sa tim načinom kupovine 5l može biti mnogo . A maslinovo ulje lako užegne nakon otvaranja. Plus šta ću ako se zeznem i uzmem loše ulje. Ne verujem da su sva ulja u Grčkoj dobra. Gledao sam skoro neku reportažu o falsifikovanju ulja u italiji. Manji problem je što uvezu ulje iz treće zemlje pa ga pakuju kao italijnsko, veći problem je kad ubace arome u repicino ulje pa ga uvaljuju kao ekstra devičansko hladno cedjeno. Nadam se da mogu da razlikujejm to

Kod ulja se ko i kod vina gleda poreklo i godina berbe. Tako da bi trbalo kupovati ona koja imaju to naznačeno.
[ dusanboss @ 08.01.2024. 01:59 ] @
Kad smo već kod lažnjaka ako neko može da napiše kako da uočimo lažno maslinovo ulje? Kada sam gledao tu reportažu rekli su da se u ta ulja ubacuju hemikalije koje daju taj zleniško-sveš ukus i taj gorkast koje tera na kašalj. E sad pitanje da li je muguće da lajik poput mene uoči razliku.
Nakon što sam probao gore pomenuto ulje ja sam ubedjen da mogu da razlikujem dobro od lošeg i pravo od lažnog sigurno u tim extrmnim slučajevima. Ali videćemo. Od nedavno sam dobio tu ljubav prema maslinovom ulju i probaću ih što više mogu.

Inače ko što su rekli ljudi maslinovo ulje nije za pržnje!!! Neko govori da je problem što ima nižu tačku paljenje tako da pravi kancerogene materije- što nije tačno! Osim ako ne napržite temeraturu toliko da ulje krene da se dimi od toga nema ništa.

Druga stvar sto kaže B3R1 je da maslinovo ulje ima jaku aromu tako da nije pogodno za prženeje. Za to se koriste neutralna ulja kao što je suncokretovo ili neko drugo ako hoćete zdraviju varijantu. Realno prava je šteta upropastiti par dcl dobrog maslinovog ulja za prženje kad će uglavnom samo pogoršati ukus hrane.
Ja ga stavljam u salte, preko sira, na prepečen hleb pa čak često gucnem pomalo čisto.
[ scoolptor @ 08.01.2024. 06:35 ] @
Da li je neko probao da przi na kokosovom ulju, i da li neko koristi bundevino ulje za salatu?
[ B3R1 @ 08.01.2024. 10:40 ] @
Citat:
scoolptor: Da li je neko probao da przi na kokosovom ulju, i da li neko koristi bundevino ulje za salatu?

Probao obe stvari. Kokosovo ulje nije uopste zdravo za przenje.

P. S. - Stigosmo vec do 6 ili 7 odgovora u temi, a niko se nije javio da glorifikuje svinjsku mast ... sto je inace manir na svim domacim portalima kada se prica o ulju za przenje, kad tad se pojavi neko ko voli svinjsku mast i tvrdi kako je to najzdravija opcija.

Sta reci ... dobri smo! :-)
[ Java Beograd @ 08.01.2024. 12:59 ] @
Sve je dobro, sve je zdravo. Samo raznovrsno i umereno.
[ bakara @ 08.01.2024. 13:00 ] @
@dusanboss

maslinovo ulje definitivno nije za przenje, ali nije ni za drzanje u frizideru posto vidim da ga tamo drzis...
Za przenje je kukukuruzno ili suncokretovo ulje, a mast je dobra samo za pecenje u rerni i ni za sta vise.

ja se nesto i ne trudim da zapamtim koje je koje ulje...
A inace ga probamo kakvo je tako sto na sipamo malo ulja i umocimo hleb, dobro ulje gorci i mirise.
ne znam kako bi ga drugacije probao.

Citat:
B3R1: ali jbg, laznjaci su sve oko nas - pocev od belog luka (gde preovladjuje kineski), pa do ostalih stvari, tako da me nije briga.

Nije to lazan beli luk nego je taj kineski loseg kvaliteta.


[ dejanet @ 08.01.2024. 14:04 ] @
Generalno, przenje nije zdravo ni u jednoj varijanti, ali ako dodje do przenja ja koristim sv. mast, a zena ulje od kostica grozdja i nekada puter.
Neko je spomenuo kokosovo ulje, kod mene to ide u kafu. Kosovo ulje nije u tecnom, vec u cvrstom stanju izgleda kao bela mast.
[ scoolptor @ 08.01.2024. 16:33 ] @
Kokosovo ulje na 25C prelazi iz cvrstog u tecno stanje.
[ dusanboss @ 08.01.2024. 16:57 ] @
Citat:
bakara:
@dusanboss

maslinovo ulje definitivno nije za przenje, ali nije ni za drzanje u frizideru posto vidim da ga tamo drzis...



Ne držim ga ni ja u frižderu držim ga špajzu, ali je temperatura u špajzu sada približna toj u frižideru pa sam tako napisao zbog lakše komunikacije.

Medjutim zašto ga ne bih držao u friz? Definitivno planiram to u budće tokom letnjih meseci. Hoće leti da užegne ako stoji duže načeto.
[ bakara @ 08.01.2024. 20:09 ] @
Ih da uzegne... ?
Pa ti rece da si ljubitelj maslinovog ulja.

Ulja se principu ne drze u frizideru,
cak ni u prodavnicama ih ne drze u hladnim vitrinama,
ona svoju prirodnu viskoznost imaju samo na sobnim temperaturama.

[ Java Beograd @ 09.01.2024. 07:41 ] @
Brate, kad bih ja dve kante od 5L maslinovog ulja ubacio u frižider, wtf, ne bi još mnogo mesta ostalo.

Nikad mi maslnovo nije užeglo, a u kuhinji (u donjem ormariću) stoji od leta do leta. Otvorim, prespem 1l u flašu (za svakodnevno korišćenje), i zatvorim.
Kujna k'o kujna, nije ni topla ni hladna.

Nikad mi ni suncokretovo ulje nije užeglo, a takođe stoji u donjem kuhinjskom ormariću.

Domaća svinjska mast mi je par puta užegla, pa je od tada čuvam u frižideru, mada, jednom je i u frižideru užegla.
A jednom sam, u privatnoj mesari nasamaren, pa su mi prodalii već užeglu mast.
Naravno, vratio sam, dobio pare nazad, ali od tada sam baš podozriv na te stvari, pa svinjski mrs kupujem uglavnom u supermarketima.

[ B3R1 @ 09.01.2024. 09:12 ] @
Pojma nemam o cemu vi pisete. Jedino uzeglo ulje koje sam ikada video u zivotu je bilo neko sa nacrtanim klipom kukuruza na nalepnici, koje sam dobio preko nekakvog sindikata 90-ih. Celu kutiju od 12 flasa. Tri flase su smrdele kada su se otvorile i to je sve zajedno izbaceno.

Ulje, maslinovo i grozdjano, ne drzim u frizideru uopste. Jedna flasa mi traje i po 6 meseci, stoji u kuhinjskom ormaricu iznad grejne ploce. I nikom nista, nikakve probleme do sada nisam primetio. Moninijevo ulje od kostice grozdja, otvoreno, je stajalo u Beogradu godinu dana u kuhinji, kada sam dosao sledeci put zatekao sam ga u perfektnom stanju.

Neotvorenu flasu maslinovog ulja sa datumom koji je odavno istekao sam otvorio i bilo je super ... toliko i o tim datumima.
[ bakara @ 09.01.2024. 12:49 ] @
Svinjska mast bi morala biti u frizideru, sve drugo nije dobro.
I ja trenutno koristim jednu flasu maslinovog kome je istekao rok, ne primecujem razliku, a definitivno nije uzeglo.
[ dusanboss @ 09.01.2024. 14:34 ] @
Citat:
bakara:
Ih da uzegne... ?
Pa ti rece da si ljubitelj maslinovog ulja.



Jesam, ali kvalitetnog maslinovog ulja. Ovo mora da nije bilo neko čim mi je stojalo toliko. Mislim nije to neki period. Možda 6 meseci max.

Ne znam zašto se toliko ljudi čudi da maslinovo ulje lako užegne. To je poznata stvar i eto imao sam priliku i uživo da vidim. Mononezasićene masne kiseline (koje ga ujedno čine zdravijim) lakše oksidiraju nego zasićena samim tim maslinovo ulje lakše užegne jer je bogato njima.
Zato ga terba čuvatii na tamnom i hladnom mestu, ne mora frižder mada bih ja preporučio tokom najtoplijih letnjih meseci ukoliko je ulje načeto. I ako ulje neće nužno osetno promeniti ukus do oksidacije će doći u nekoj meri ako stoji je načeto par meseci na 25+ C°.

Bakara ne znam zašto kažeš da "nije dobro" držati ga u frizideru? Jedna stvar je "nepotrebno" (što kao što rekoh ja smatram da jeste tokom leta). Ako možeš da obrazložiš zašto smatraš da ga ne treba držati u friz?
[ dusanboss @ 27.01.2024. 17:06 ] @
Danas mi je stiglo ovo https://dalmatinsko.rs/maslinovo_ulje.php dalmatinsko ulje i mogo reći da sam zadovoljan. Mozda je malo skuplje ali vredi. Kad se Monini prodaje po toj ceni onda ovo vredi toliko sigurno. Opet ta svežina zelenila kada se uzme gutalj, bukvalno može da se oseti miris i ukus masline. To nisam ostio kod ovih velikih proizvodjača. Svaka preporuka. Ko je na blizu Batajnice može da ode i lično.
[ popusicko @ 27.01.2024. 17:20 ] @
Svake godine kupim jednu limenčicu maslinovog ulja u Grckoj.Taman traje godinu dana.Žena sve pretoči u staklene flaše i drži u špajzu pa ne može da užegne ni da se pokvari.
Ulje nije za turiste već lokalci kupuju za svoje potrebe i mesto kupovine je centar Grčke tj. okolina Trikale.
Fenomenalno ulje i baš ga često i mnogo koristimo. Cijena-sitnica



Svake godine i drugarima nosim/švercujem ulje iz Grčke.

[Ovu poruku je menjao popusicko dana 27.01.2024. u 19:37 GMT+1]
[ dusanboss @ 28.01.2024. 01:27 ] @
Kolika je ta "sitnica"? Verujem da se u predelima gde rastu masline može kupiti ulje barem za duplo manje para nego ovde (pogotovo ako uzimate 5l). Ipak rizk mi je da uzmem 5l nečega pa da posle ispadne da je začinjeno repicino ulje ili možda maslinovo, ali rafinisano. Vidim da je to standrdna praksa da ljudi uzmu kantu od 5l kad odu u Grčku. Ipak ja ne bih uzimao ništa bez probe.

U suštini kad sam pokrenuo ovu temu namera mi je bila da čujem gde se može kupiti dobro i jeftino (koliko toliko) maslinovo ulje.

Ja jadan nisam navikao na dobra maslinova ulja tako da od ovih 250 ml što mi je stiglo jutros ostalo mi pola flaše! Što kažu da ga piješ kao lek. Jedna čašica uz kafu ujutru i neplašim se ni korone ni bolesti X.


Maslinovo ulje kao i masline... ili voliš ili ne voliš. Gomila ljudi ga danas kupuje i koristi iz pomodarstva jel je eto kao zdravo (što jeste).

Hladno cedjeno, ekstra dvičansko maslinovo ulje jednostavno nije za prženje. Ako se ja pitam treba ga spati po salti, po siru, staviti na hleb ili ga piti samog bez ičega.



[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 28.01.2024. u 02:44 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 28.01.2024. 01:30 ] @
Citat:
dusanboss:U suštini kad sam pokrenuo ovu temu namera mi je bila da čujem gde se može kupiti dobro i jeftino (koliko toliko) maslinovo ulje.

Misliš gde se u Srbiji može kupiti? Ako je to, i mene to zanima...
[ bakara @ 28.01.2024. 13:38 ] @
ja nisam nikada kupio to maslinovo ulje iz grcke u kanticama od 5 litara a nije da nisam hteo...

jednostavno to je uvek bila neka bezobrazna cena tipa 15-25 eur po litri a prodaje se na kanticu od 5 litara!

ta cena mi je uvek delovala kao prevara za turiste, jer bas tamo ja ocekujem da kupim jeftino ulje a ne skuplje nego u srbiji, a narocito ne jos skuplje na kanticu, pa nisam budala.
Mozda je to pocetna cena za cenkanje, ali nisam nikada bio zainteresovan za to.


Tako da ja uglavnom najvise volim da kupujem manje flasice, 0.5 ili 0.75l i tako probam razna ulja i uvek sa meni prihvatljivom cenom, a najvise volim kada mi daju da probam.

I ako se zeznes nije strasno, potrosice se svakako, nikada ni jedno nismo bacili, a ne pamtim ni da sam se nekad zeznuo.
[ popusicko @ 28.01.2024. 19:36 ] @
Proslo leto je taj jedan kanister kostao 90e.15kg ili 17 litara ulja.
Svi lokalci kupuju ulje tog proizvodjaca i kunu se u njega.
I zaista je ulje predobro.
Naravno da za turiste, ta cena je duplo veca.
Koga interesuje neka gugla Elailado oil.
[ bordzija @ 08.03.2024. 02:15 ] @
U grčkoj je maslinovo ulje DŽABE! Ovo je cena iz malog marketa ala shop&go u centru atine.

Hrana preukusna povrće nije videlo staklenik a duplo jeftinije.

Dakle kod grka NEMA fušeraja kada je hrana u pitanju. Tu im skidam kapu do poda! Čim završim obaveze na balkanu palim tamo zauvek!

[ dusanboss @ 08.03.2024. 10:46 ] @
Teško da ti je to ulje neko extra. (čak ni nepiše extra virgin :)). Neće niko normalan da ti da litru dobrog ulja za 5 €. to čak ne pokrva troškove proizvodnje.

Probao sam ova dva ulja

https://www.kupipovoljno.rs/pr...xtra-virgine-masl-ulje-1l.html

https://www.kupipovoljno.rs/pr...slinovo-ulje-0-5l-amphora.html

Carapelli deluje bolje od Basso. Ima jači ukus, gorčinu ali mu fali ona svežina, miris i voćni ukus. Da kažeš OK, za te pare sasvim pristojno, ali ništa posebno.
[ Java Beograd @ 08.03.2024. 13:40 ] @
Mnogo je članaka na netu oko fake maslinovog ulja, posebno nakon drastičnog skoka cene, zbog propalog prošlogodišnjeg roda.

https://www.google.com/search?q=fake+extra+virgin+olive+oil

Tokom prošle godine, u Junu se u Grčkoj mogla kupiti konzerva Extra Virgin ulja, od 5L, za 30€, a u Septembru 4 L za 40€.
Nisam bio, ali sam čuo od friends&family da je u Oktobru 4L bilo 50€ i 60€, a posle toga, kažu, bilo ga je jako teško naći.

Trenutne cene na Free shopu, Evzoni: https://evzoni.shopdutyfree.co...alogsearch/result/?q=olive+oil

[ bordzija @ 08.03.2024. 15:21 ] @
Hrana je duplo jeftinija u grčkoj nego ovde u srbiji. I barem pet puta kvalitetnija da se razumemo.

Niste ni svesni koja je pljačkaonica u srbiji jer nigde ne putujete.

Oslanjate se na informacije koje vam plasiraju botovi.
[ mjanjic @ 08.03.2024. 15:42 ] @
Koliko vidim, u Kaliforniji (sever) cena i do 20$ po vlaši (gornja polica, da li su od litar ili 0.7, nisam siguran): https://www.youtube.com/watch?v=YYaKHu6Nc84

Španci imaju podosta poznatih brendova kvlaitetnog maslinovog ulja, nego je većina njih nedostupna preko interneta, na Amazonu je svugde "out of stock" i slično, evo kod Walmart-a navodno još uvek ima Pompeian, oko pola litra je 6.5 dolara: https://www.walmart.com/ip/Pom...n-Olive-Oil-16-fl-oz/859116039
[ ironman @ 09.03.2024. 18:42 ] @
Radije kupujem masline.
[ dusanboss @ 09.03.2024. 22:16 ] @
Šta radiš sa njima? Cediš ih sam? Mislim to bi bilo idelno i bio bi suguran u to što dobijaš. Ali može biti malo koplikovano. Pogotovo ako nisi dole na Jadranu ili okolo.
[ bordzija @ 10.03.2024. 23:54 ] @
Dakle svinjska mast za prženje i kuvanje, čak pitu savijam sa mašću. Hleb mesim sa mašću. Mogu i kolači al stavim puter.

Maslinovo ulje samo u salatu. Nikakva termička obrada ne dolazi u obzir.

Keva je iz šumadije i ima urođeno gađenje prema masti pa sam udario rampu na maslinovo ulje da se zloupotrebljava u prženje. Samo mast po svaku cenu. Ako je nešto delikatno onda na malo putera.

Oko nas ljudi imaju po 3-4 rakčine preživeli jedva ali ne odustaju od "tradicionalnog" načina pripreme hrane. Suncokretovo ulje, margarini i slična sraanja. kupuju prerađevine čak i jebeni dr etker kačamak u maloj kesici! Da ne veruješ do koje imbecilnosti idu! Kojekakve kaše sa aditivima i konzervansima!

Jednostavno ne odustaju.

Maslinovo ulje može da bude prevara kako hoćeš. Davno u dalmaciji organizovali izbor za najbolje maslinovo ulje. Svi se uhvatili za ono najsmrdljivije. Uradili test a ono kiselina ko iz akumulatora. Lenji skupljaju masline kada otpadnu. Danas beru i podigli su nivo.

Ali trgovci mešaju kominu sa zejtinom, dodaju boju i to prodaju kao ekstra devičansko. U hr po prodavnicama navatali gomile đubreta. Kao kod nas što prave med od šećera i truju ljude.

Uglavnom u grčkoj toga nema jer poštuju život i hranu. Zavidim im na nivou svesti koju imaju. U srbiji je hrana dno dna. Prilika za pljačku i prevaru.
[ kana @ 25.03.2024. 23:15 ] @
1. Grčko obavezno, po mogućnosti sa Krita
2. Što manja kiselost, najviše 0.2

Godinama uzimamo kantu ulja LIOKARPI i još jednu kantu drugog proizvođača radi poređenja.
Probali smo razna, neka su se možda dopala više ali kao što rekoh LIOKARPI po difoltu.

[ mjanjic @ 30.03.2024. 15:43 ] @
Citat:
bakara:
ja nisam nikada kupio to maslinovo ulje iz grcke u kanticama od 5 litara a nije da nisam hteo...

jednostavno to je uvek bila neka bezobrazna cena tipa 15-25 eur po litri a prodaje se na kanticu od 5 litara!

ta cena mi je uvek delovala kao prevara za turiste, jer bas tamo ja ocekujem da kupim jeftino ulje a ne skuplje nego u srbiji, a narocito ne jos skuplje na kanticu, pa nisam budala.
Mozda je to pocetna cena za cenkanje, ali nisam nikada bio zainteresovan za to.

Sećam se davno, pre 2005. godine, na crnogorskom primorju, tezgica na ulici, žena prodaje suve smokve po ceni 2-3 puta većoj nego što su ovde u Srbiji u prodavnici. Tako ti je to uvek tamo gde ima turista. Ko zna da nađe prodavnice u koje turisti retko zalaze, odnosno gde su većina kupaca lokalci, može i da pazari po normalnim cenama.
[ dusanboss @ 19.10.2024. 12:44 ] @
Probao sam ovo ulje. https://www.kupipovoljno.rs/pr...a-virgine-masl-ulje-500ml.html

Dosta je dobro. Bolje od standardnih Caraoelli ulja od 1l. Ne znam dal je neko probao možda ova njihova Oro Verde ulja? Jeftinije je od ovog sto sam ja uzeo koje je organsko i valda zadravije? Ne znam da li ima isti ukus ili je lošije.

Cena opet dosta povoljna na ovom sajtu ako se uporedi sa npr Idea https://online.idea.rs/#!/prod...oro-verde-extra-virgine-500-ml.
[ eeestablishment @ 20.10.2024. 14:06 ] @
Jesenas , Neo Pori iskoristim priliku i odem na pijac u nabavku za svasta-nesto ali prvenstveno maslinovo ulje .
Dobra strana pijacne kupovine je sto se moze degustirati .
Posle probe 4 vrste ulja odlučim se za ovo po meni najukusnije .
Da se razumemo bilo je i jeftinijih ali cena u ovakvim slučajevima ne igra ulogu .

[ bordzija @ 03.11.2024. 00:25 ] @
Španija cene od pre mesec dana:



[ Living Light @ 03.11.2024. 00:28 ] @
A Lidl?
[ bordzija @ 03.11.2024. 00:34 ] @
Aldi je ubedljivo najjeftiniji kilo meda 4,5 evra. Hrana je duplo jeftinija nego u srbiji. 400 grama čokolade 2,7 evra.

Lidl je malo skuplji pa merksdons ima odlične cene. Recimo tegla začinjenih fantazija maslina 2,3 evra.
[ Living Light @ 03.11.2024. 00:42 ] @
taj med od 4.5e /kg mi sumnjiv, itekako.

pa, nisi valjda očekivao da cene u Španiji đipaju baš na Mesečnom nivou?
[ bordzija @ 03.11.2024. 00:58 ] @
Inače kakve su cene hrane u srbiji isplati se kupiti povratnu avionsku kartu i napuniti kofer hranom. Ujutro odeš, uveče se vratiš. Mslo je poskupeo prevoz poslednjih par godina ali se i dalje isplati.
[ Java Beograd @ 04.11.2024. 07:35 ] @
Cena maslinovog ulja (koji je inače berzanska roba) dostiže all-time-high, uz manji pad zadnjih par meseci, pošto je ova godina bila rodnija od prošle, ali i dalje rod nije dobar.

Kupovina Extra Vergine maslinovog ulja za 8€ je isto što i kupovina Rolex sata za 200€. Original, samo takav.





[ Living Light @ 04.11.2024. 07:42 ] @
poskupelo ne samo maslinovo ulje,
nego su i ulje iz semena bundeve podigli na 1500din/o,25L = 1L/6000 Din
[ bordzija @ 04.11.2024. 10:27 ] @
Java gledaj ovako, kada je kišna godina onda masline loše rode jer ih izbodu mušice. Kada je sušna godina onda masline odlično rode. Pošto sam bio mesec dana u španiji mogu da ti odam tajnu da 6 meseci nije pala ni kap kiše i potom je usledio potop.

Dakle te berzanske utiske možeš da zabiješ trampu i bajdenu gde sunce ne sija 🤗

A poskupljenja u srbiji imaju veze jedino i isključivo sa kartelizacijom trgovaca.

https://m.youtube.com/watch?v=YO9xJhXrTIU
[ Java Beograd @ 04.11.2024. 10:38 ] @
Vidi bordžija, čim ti berzanske cene smatraš nečim imaginarnim, "utiscima" i (ne znam zašto) vezuješ ih za Trampa i Bajdena jasno je da ne razumeš kako funkcioniše tržište.

Eto ponoviću: jedan komšija kupio nov novcijat Rolex za 200€ (iz Turske).
Sat radi potpuno tačno i komšija ne može čudom da se načudi ko je lud da plati Rolex 20.000€, ako već može da se nađe za 200€

Kupi ti to ulje, mislm da će ti biti OK za salatu.
[ bordzija @ 04.11.2024. 10:43 ] @
Svako danas u kući ima nekog javu sns penzionera. Nakupovao ja španske kobasice po 2,5 evra i kozje ovčije sireve tvrde po 8-9 evra kilo. Naseckao ja i stručnjak kaže - to nije meso i ovo nije sir. Priznaje jedino juhor, imlek i sns berzu



[ bordzija @ 04.11.2024. 10:54 ] @
Da se vratimo na temu najskuplje maslinovo ulje u srbiji:



[ djoka_l @ 04.11.2024. 15:18 ] @
Citat:
kana:
1. Grčko obavezno, po mogućnosti sa Krita
2. Što manja kiselost, najviše 0.2

Godinama uzimamo kantu ulja LIOKARPI i još jednu kantu drugog proizvođača radi poređenja.
Probali smo razna, neka su se možda dopala više ali kao što rekoh LIOKARPI po difoltu.



Još jedan glas za LIOKARPI
[ niki212 @ 18.11.2024. 19:25 ] @
Citat:
bordzija:
Svako danas u kući ima nekog javu sns penzionera. Nakupovao ja španske kobasice po 2,5 evra i kozje ovčije sireve tvrde po 8-9 evra kilo. Naseckao ja i stručnjak kaže - to nije meso i ovo nije sir. Priznaje jedino juhor, imlek i sns berzu :D





Moram da te razočaram jer to nije baš prirodni sir . Ima 20 % kravljeg
i 15% ovčih obranih mleka . Uz hidrolizovane biljne masti ostatak je
de la leche origen no animal = mleka neživotinjskog porekla

Ukupna ocena toga sira koju daje Open Food Facts je vrlo niska
https://world.openfoodfacts.or...02037/queso-light-entrepinares



https://world.openfoodfacts.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Food_Facts

U svakom slučaju ni naši industriski sirevi nisu bolji , ali ni gori od toga
[ ademare @ 18.11.2024. 22:11 ] @
Znaci u Spaniji proizvodjac sme da laze ?

@ Bordzija je postavio sliku na kojoj pise :

Mleko kravlje 50 %, ovcije 20 % i kozje 15 % . Tu ima zvezdica , kasnije je objasnjeno da je zvezdica prosecni minimum.

So , Sirilo sa dve zvezdice , kasnije objasnjeno 2 zvezdice znace nije zivotinjskog porekla. Znaci ne mleko vec sirilo nije zivotinjskog porekla ?

Jos ima stabilizator ovo ne vidim nastavak ali stabilizatora nikada nema mnogo i fermentirani laktati ? Laktoza je mlecni secer .


Ne pise da ima ikakvih dodatnih biljnih masnoca i da mleko nije zivotinjsko ?
[ eeestablishment @ 29.11.2024. 16:48 ] @
Maslinovo ulje mi stoji na terasi , kako je hladno vreme steglo se i postalo nekako želatinasto , otežano izlazi iz kantice a iz ovog " raspršivača " skoro pa nikako .
Da li je ovo uobičajeno ?
[ Living Light @ 29.11.2024. 17:38 ] @
Kumov brat je "kao kupio" maslinjak u hrvatskoj.
Prosle godine je "Hladno - cedio" ulje i dao mi je malu flasicu (al se pretrg'o :) ),
koju drzim evo godinu dana u frižideru, na donjoj pojici gde je oko +3C°.

Sad se setih te flašice, maslinovo ulje u njoj izgleda ovako:

[ bakara @ 30.11.2024. 13:08 ] @
Maslinovo ulje se ne drzi u frizideru vec na sobnoj temepraturi

Citat:
bakara:


Ulja se principu ne drze u frizideru,
cak ni u prodavnicama ih ne drze u hladnim vitrinama,
ona svoju prirodnu viskoznost imaju samo na sobnim temperaturama.


[ Living Light @ 30.11.2024. 23:22 ] @
Jasno Bakara.

U frizideru je bila samo ova mala flašica od 1 dL, ne znam ni zasto sam je tu ubacio :)

Inace normalne flaše od 0.75L i 1L drzimo u donjem kuhinjskom elementu sa vratima.

[ eeestablishment @ 01.12.2024. 11:42 ] @
Citat:
bakara:
Maslinovo ulje se ne drzi u frizideru vec na sobnoj temepraturi

Citat:
bakara:


Ulja se principu ne drze u frizideru,
cak ni u prodavnicama ih ne drze u hladnim vitrinama,
ona svoju prirodnu viskoznost imaju samo na sobnim temperaturama.




Da , posle par časova na sobnoj temp. dobilo je prirodnu boju i viskozitet .

[ Living Light @ 02.12.2024. 06:26 ] @
[ bordzija @ 06.12.2024. 03:35 ] @
Citat:
niki212:
Citat:
bordzija:
Svako danas u kući ima nekog javu sns penzionera. Nakupovao ja španske kobasice po 2,5 evra i kozje ovčije sireve tvrde po 8-9 evra kilo. Naseckao ja i stručnjak kaže - to nije meso i ovo nije sir. Priznaje jedino juhor, imlek i sns berzu :D





Moram da te razočaram jer to nije baš prirodni sir . Ima 20 % kravljeg
i 15% ovčih obranih mleka . Uz hidrolizovane biljne masti ostatak je
de la leche origen no animal = mleka neživotinjskog porekla

Ukupna ocena toga sira koju daje Open Food Facts je vrlo niska
https://world.openfoodfacts.or...02037/queso-light-entrepinares



https://world.openfoodfacts.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Food_Facts

U svakom slučaju ni naši industriski sirevi nisu bolji , ali ni gori od toga


Sem proizvođača to uopšte nije taj sir nego si ti našao neki light. Ovaj je mešani ovčiji, kravlji i kozji.

I fantazija je.
[ bordzija @ 06.12.2024. 03:35 ] @


Sem proizvođača to uopšte nije taj sir nego si ti našao neki light. Ovaj je mešani ovčiji, kravlji i kozji.

I fantazija je.


[Ovu poruku je menjao bordzija dana 06.12.2024. u 04:47 GMT+1]
[ bordzija @ 06.12.2024. 03:46 ] @
Maslinovo ulje se drži u kamenim ćupovima u podrumu gde je temp 12-15° tokom cele godine kako nebi ciknulo.

[ dusanboss @ 06.12.2024. 12:57 ] @
Može i staklo ili prohrom. Bitno da nema svetlosti i da temperature nisu baš visoke.
Ovi dalmatinci od kojih uzimam domaće čuvaju u prohromskim buradima.
[ bordzija @ 07.12.2024. 02:29 ] @
Tačno tako ali se ja tu nebi mnogo oslanjao na priče, do pre neku godinu su skupljali otpale masline (nisu brali) a cenilo se što smrdljivije (malo ga treba) što je sve bilo naopako. Sad su se popravili drastično i takmiče se čije će bolje da bude, testiraju svako malo :)

A po prodavnici u hrvatskoj uglavnom kao ekstra devičansko prodaju neke bućkuriše pravljene od komine i zejtina. Pre nekih 5-6 god su ih sve navstali. Nešto slično kao sa medom kod nas.