Ja sam uvek za DIY rešenja, ali ovde ti definitivno ne bi preporučio to.
Meni je isto prvobitni plan bi da ga sam ošmirglam i izlakiram, ali sam vrlo brzo odustao od te ideje kad sam se malo konsultovao i sakprao o čemu se radi. Jednostavno to nije SSM posao. Alati koje pominješ neće ti mnogo pomoći. Mora mašina koja je napravljena za tu namenu.
https://www.gradnja.rs/hoblovanje-lakiranje-parket-cena-postupak/
Sa ovim alatom koji pominješ biće ti apsoltna muka da uradiš posao plus što ćeš najverovatnije napraviti udubljenja, koliko god da si vešt.
Jednostavno postoje mašine za to i ona radi posao, ali se i ona muči. Barem ova koju sam ja video. Bogamio se majstor namenjao šmirgli za tih 16 m2 koje je meni radio. Ja sam pre toga izfugovao praznine koje su postojale jer je III klasa parketa (a i vrmenom nastanu). Majstor je šmirglao (hoblovao) i prešao prvu ruku, a ja sam posle prešao drugu ruku laka (završnu)
Ja sam prošao manje više povoljno, ali mozda je najbolje da dogorvoriš i lakiranje jer se taj dvokomponetni lak za parket jako brzo steže nekon što se izmeša i ako nemaš veliku četku i ako ne znaš šta radiš ima da se stegne pre nego što uspeš da ga razmžeš.
Tako da ne. Osim ako baš nema dostupnih majstora i ako baš hoće da te oderu ....ne hvataj se tog posla. Zažalićeš.