[ bogomoje @ 18.02.2024. 07:54 ] @
Izveštaj Hebrejskog kanala 12 pre nekoliko dana istakao je posledice uspona religioznog cionizma u Izraelu, njegove napore da ga pretvori u ekstremističku jevrejsku versku državu i ubrzani tempo priprema za izgradnju navodnog hrama od strane aktuelna izraelska vlada, čija je kulminacija ubrzanje tempa judaizacije Jerusalima.

Doseljenici čekaju pojavu crvene krave „bez mrlje“, koja je, prema judaizmu, ključna za predviđanje o „kraju vremena“, i stoga otvara put za ubrzanje uništavanja džamije Al-Aksa do pravljenja puta za takozvani Hram.

Obećanje svetih junica da će svetu vratiti biblijsku čistotu je ono što je krajnje desničarski izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič čekao pre nego što je upao u džamiju Al-Aksa.

Crvena junica je toliko važna da se takozvani Institut Temple posvetio, od svog osnivanja 1987. godine, da pronađe kravu. Nastavila je sa prikupljanjem sredstava za transplantaciju smrznutih embriona u matericu krave uzgojene u lokalnoj štali u pokušaju da upotrebi biotehnologiju da ispuni biblijsko proročanstvo u programu koji je nazvan „Odgajanje crvene krave u Izraelu“.

Institut je preneo istraživanje u američku državu Teksas, pošto je to veće tržište za uzgoj krava, i dobio je donacije od lokalnih cionističkih grupa koje finansiraju evangelistički hrišćani. Potom je odabrano pet najboljih kandidata i otpremljeno avionom u Izrael 15. septembra 2022. godine, a oni se tajno uzgajaju na farmi koja pripada Institutu Temple u Beisanu u severnoj dolini Jordana.

Izrael će sada koristiti ovu crvenu kravu – ako se smatra da je jedna od njih bez mane – da nametne nove činjenice na terenu u okupiranom Jerusalimu.

Ovaj mit otkriva da je sam cionistički projekat reakcionaran projekat koji je daleko od modernosti i da je ova ekstremistička verska klasa ta koja vodi cionistički projekat, a ne samo Smotrich i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir. Ova grupa uživa podršku vlade jer je postala većina vladajuće klase, iako su njene ideje daleko od racionalnih.

Cionistički projekat se predstavlja kao napredan moderan projekat, sa Izraelom kao oazom razvoja, napretka i demokratije u regionu. Realnost je, međutim, suprotna ovome. Sa usponom desničarskog rukovodstva, postalo je jasno da je ovaj projekat zasnovan na neutemeljenim verskim mitovima, a grupa koja sebe opisuje kao sekularnu i koja je navikla da vidi Izrael kao utočište progonjenih Jevreja iz Evrope, stavljena je po strani verska grupa koja veruje u biblijska i talmudska tumačenja i usvaja najekstremnija od njih. Ova grupa prihvata judaizaciju u Jerusalimu i naseljavanje na okupiranoj Zapadnoj obali bez ograničenja i granica, radeći na verskom rešavanju identiteta Jerusalima, aneksiji Zapadne obale i sprovođenju politike etničkog čišćenja prema Palestincima.

Čak i one stranke koje sebe opisuju kao sekularne udružile su se sa religioznom cionističkom strujom i omogućile je, uključujući sadašnjeg lidera „sekularne“ opozicije Jaira Lapida.[ bogomoje @ 18.02.2024. 08:17 ] @
Ritual crvene junice kako je ustanovljen u Mojsijevom zakonu bio je prilično jednostavan; u intervalu od tog vremena, judaizam je dodao mnoge standarde i dodatne kriterijume. Talmudska tradicija govori o vrsti užeta kojim je crvena junica trebalo da bude vezana, u kom pravcu je trebalo da bude okrenuta kada je klana, o rečima koje izgovora sveštenik, o nošenju sandala tokom obreda, itd. Rabinska pravila su nabrajala mnoge stvari to bi diskvalifikovalo crvenu junicu od žrtvovanja: da je bila jahana ili naslonjena na nju, da je imala odeću preko sebe, da je ptica ležala na njoj, i da je imala dve crne ili bele dlake, između mnogih drugih uslova ne nalazi u biblijskom tekstu.

Prema futurističkoj vremenskoj liniji eshatologije, u Jerusalimu će zaista postojati treći Božji hram. Pod pretpostavkom da oni koji povsećuju hram poslednjih vremena slede jevrejski zakon, biće im potreban pepeo crvene junice, pomešan sa vodom, za ceremonijalno čišćenje. Ako je crvena junica bez mane zaista pronađena i nalazi se u Izraelu, to bi mogao biti još jedan deo koji bi došao na svoje mesto za ispunjenje biblijskog proročanstva.

Prema jevrejskom zakonu, pepeo crvene junice mora biti razbacan po Haram al-Šarifu` (Hramovna gora) pre nego što Jevreji mogu da se popnu na njega i ponovo sagrade Treći hram. Dok se lov na crvenu junicu dugo smatrao marginalnom inicijativom koju su reklamirali aktivisti Temple Mount, novo istraživanje otkriva da je izraelska vlada sada uključena u ovaj poduhvat.

Prema neprofitnoj organizaciji Ir Amim , fokusiranoj na Jerusalim , izraelske vladine vlasti su pomogle grupi aktivista za hramove, Institutu za hram, i evangelističkoj organizaciji Boneh Israel, da uvezu pet krava iz Sjedinjenih Država prošle godine da bi se koristile za crvenu junicu žrtvovanje.

Ministarstvo poljoprivrede je navodno pomoglo u zaobilaženju standardnih propisa kako bi se uvezle žive krave iz SAD, što je zabranjeno. U saopštenju za javnost, Boneh Israel i Institut Temple tvrde da su dobili dozvolu za uvoz krava preko Ministarstva poljoprivrede.

U projektu je pomoglo i Ministarstvo za poslove i baštinu Jerusalima. Generalni direktor ministarstva, Netanel Isak, otkrio je u govoru na ceremoniji dobrodošlice krava u septembru 2022. da je agencija finansirala razvoj oblasti Hramovna gora gde aktivisti Temple Mount planiraju da pokrenu ritualno žrtvovanje crvene junice. Pored toga, ministarstvo je uključeno u prebacivanje krava u centar za posetioce i farmu stvorenu za projekat crvene junice na arheološkom nalazištu Tel Šilo na okupiranoj Zapadnoj obali. Krave se trenutno drže u kibucu (jevrejskoj opštini) u dolini Jordana. Međutim, jedna od krava je navodno već u izraelskom centru za istraživanje naselja.
[ MajorFatal @ 18.02.2024. 11:17 ] @
Međutim zar u bibliji ne piše da će doći pet plavih junica i pojesti pet crvenih junica? Znači ništa od te priče .. :)
[ bogomoje @ 18.02.2024. 14:09 ] @
Nemoj da lupaš jer to piše samo u tvojoj glavi.

Poenta je da su jevreji, iako su, procentualno nosioci najvećeg broja Nobelovih nagrada i profesorskih titula na svetu u odnosu na populaciju jedan vrlo čudan narod. Neću nikako da koristim izraz izopačen ili ne daj bože pokvaren, to nikako. Narod koji je dao, recimo, Alberta Ajnštajna ima ministarstvo za klanje i spaljivanje crvene junice, koza i prskanje krvlju životinja.
Žrtvovanje junice bi trebalo da se dogodi ove godine između Paske i Shavuta, između 22. aprila i 13. juna.

Prošle godine je izbio sukob u džamiji Al Aksa jer su jevreji hteli da zakonju kozu ispred nje, što je izazvalo fizički obračun u aprilu 2023. godine. Mržnja je neverovatna iako su oni praktično isti narod, koji je podeljen verom. I jedni i drugi su Semiti, jer po bibliji potiču od plemena Sema, jednog od Nojevih sinova.
Ni jednog trenutka nije kod jevreja postojala želja za saživotom sa palestincima, već im je krajnji cilj nihovo proterivanje i rušenje njihovi džamija na teritoriji Izraela.
Do sada je žrtvovano ukupno 9 junica, i to zadnja pre skoro 2000 godina. Po verovanju i pisanju jevreja, a i Hrišćana kada se pripremi za žrtvu ta deseta junica pojaviće se Mesija i svašta će se desiti, u šta ja uopšte ne verujem.
A to se nikako ne sviđa arapima i ja, a i drug misle da je to razlog za početak rata. I nije slučajno napad počeo na dan praznika kojim se obeležava sećanje na osvećenje hrama u Jerusalimu.
[ MajorFatal @ 18.02.2024. 14:37 ] @
A gde piše o crvenoj junici? Znam da u 1001 noć imaju uputstva kako da vodiš ljubav sa krokodilom, ne znam da l se to računa u proročanstva?

Jevreji su narod vako nako pola ih nosi zulufe i čudne šešire i lupa glavom u neki zid u sred naselja, drugo pola je promenilo pol i nabacilo grudi, pa kopuliše sa preostalih polovinom drugo pola koji su takođe promenili pol, samo u suprotnom smeru. Ovi potonji protestvuju protiv vojnih akcija koje podržavaju ovi prvi, ali bar mogu da protestvuju, negde ni to ne može. Kako izgleda ovo drugo pola si mogao da vidiš na onom festivalu što je hamas napao pa sad kukaju, to sve tetovirano i drogirano i slavi život i ljubav na žurci.

Da skratimo priču narod ko narod, a establišment čije vesti i objave pratiš može da bude zglajznut, to se slažem.

Dakle crvena junica? :)
[ bogomoje @ 18.02.2024. 22:22 ] @
Piše u poglavlju 19, stav 2, pa proveri. molim te bez gluposti o krokodilma i Alise i Snežane sa patuljcimahttps://biblehub.com/numbers/19-2.htm

IBrojevi Poglavlje 19 במדבר
Parashat Chukat : פרשת חוקת
א וידבר יהוה, אל-משה ואל-אהרן לאמה 1 Gospod je govorio Mojsiju i Aronu govoreći:
ב זאת חקת התורה, אשר-צוה יהוה לרורה, אשר-צוה יהוה לרורה, אשר-צוה יהוה לרורה ני ישראל, ויקחו אליך פרה אדתה אין-בה מום, אשר לא-עלה עליה, על. 2 Ovo je odredba zakona koju je Gospod zapovedio, govoreći: Reci sinovima Izrailjevim da ti donesu crvenu junicu, besprekornu, na kojoj nema mane i na kojoj nikada nije došao jaram.
ג ונתתם אתה, אל-אלעזר הכהן; והוציא אתה אל-מחוץ למחנה, ושחה, ושחה. 3 I daćete je Eleazaru svešteniku, i neka bude izvedena van logora, i neka bude ubijena pred njegovim licem.
ד ולקח אלעזר הכהן, מדמה--באצב; והזה אל-נכח פני אהל-מועד, מדמהני אהל-מועד, מדמהցש ם. 4 Neka sveštenik Eleazar uzme prstom njenu krv i poškropi njenom krvlju pred šatorom od sastanka sedam puta.
ה ושרף את-הפרה, לעיניו: את-ערהւ ועיניו: את-ערהւפרה ת-דמה, על-פרשה ישרף. 5 I junica će biti spaljena pred njegovim očima; koža njena, i meso njeno, i krv njena, sa izmetom njenom, neka se spale.
ו ולקח הכהן, עץ ארז ואזוב--ושני תו; והשליך, אל-תוך שרפת הפרה. 6 I sveštenik neka uzme kedrovo drvo, isop i skerlet, i baci u sred spaljivanja junice.
ז וכבס בגדיו הכהן, ורחץ בשרובא ר, יבא אל-המחנה; וטמא הכהן, עד-הערב. 7 Zatim će sveštenik oprati svoju odeću, i neka okupa svoje telo u vodi, a zatim će moći da uđe u logor, a sveštenik će biti nečist do večeri.
ח והשרף אתה--יכבס בגדיו במים, רו במים; וטמא, עד-הערב. 8 I onaj ko je spali neka opere svoju odeću u vodi i okupa svoje telo u vodi, i biće nečist do večeri.
ט ואסף איש טהור, את אפר הפרה, והנימנמני חנה, במקום טהור; והיתה לעדת בני-ישראל למשמרי-מרי-מרת, והיתה טאת הוא. 9 Čovek koji je čist neka pokupi pepeo od junice i odloži ga van logora na čisto mesto, i neka se čuva za zajednicu sinova Izrailjevih za vodu za škropljenje; to je očišćenje od greha.
י וכבס האסף את-אפר הפרה, את-בגדיגדו ערב; והיתה לבני ישראל, ולגר הגר בבני ישראל, ולגר הגר בת עולם. 10 Ko skupi pepeo od junice neka opere svoju odeću i biće nečist do večeri; i to će biti sinovima Izrailjevim i strancu koji boravi među njima kao zakon zauvek.
יא הנגע במת, לכל-נפש אדם--וטמא, בכל-נפש אדם--וטמא, בכ, ש 11 Ko se dotakne mrtvaca, bilo čijeg mrtvog tela, biće nečist sedam dana;
יב הוא יתחטא-בו ביום השלישי, ובביביב יעי--יטהר; ואם-לא יתחטא ביום השלישי, ובו י--לא יטהר. 12 on će se njime očistiti trećeg dana i sedmog dana, i biće čist; ali ako se ne očisti treći dan i sedmi dan, neće biti čist.
יג כל-הנגע במת בנפש האדם אשארו חטא, את-משכן יהוה טמא--ונכרתנցנהנההא מישראל: כי מי נדה לא-זרק עליו, טמ, טמ טמאתו בו. 13 Ko god se dotakne mrtvih, čak i tela bilo kog čoveka koji je mrtav, a ne očisti sebe – on je oskvrnio šator Gospodnji – ta duša će biti istražena iz Izraela; jer voda za škropljenje nije bila potopljena na njega, biće nečist; njegova nečistoća je još na njemu.
יד זאת, התורה, אדם, כי-ימות באהל: כדם, כי-ימות באהל: כדל הל וכל-אשר באהל, יטמא שבעת ימיל. 14 Ovo je zakon: kad čovek umre u šatoru, svaki koji uđe u šator i sve što je u šatoru biće nečist sedam dana.
טו וכל כלי פתוח, אשר אין-צמיד פתיל פתיל וא. 15 I svaka otvorena posuda koja nema zatvorenog poklopca je nečista.
טז וכל אשר-יגע על-פני השדה, בחלא ת, או-בעצם אדם, או בקבר--יטמא, שבעימ. 16 I ko god se na otvorenom polju dotakne onoga ko je ubijen mačem, ili koji sam umre, ili ljudske kosti, ili groba, biće nečist sedam dana.
יז ולקחו, לטמא, מעפר, שרפת החטאת; ונתן עליו מים חיים, אל-כלי. 17 A za nečiste neka uzmu pepeo sagorevanja očišćenja od greha, i neka se u njega stavi tekuća voda u posudu.
יח ולקח אזוב וטבל במים, איש טזוב וטבל במים, איש טהובר, והורר הל ועל-כל-הכלים, ועל-הנפשות ארשց; ועל-הנגע, בעצם או בחלל, או במת, אבמת, אב 18 I neka čista osoba uzme isop, i umoči ga u vodu, i poprska njime šator, i sve posuđe, i ljude koji su tamo bili, i onoga koji se dotakao kosti, ili ubijenog, ili mrtvi, ili grob.
יט והזה הטהר על-הטמא, ביום השיցלשיל ם השביעי; וחטאו ביום השביעי, וכבס בגיורביעי ים וטהר בערב. 19 I čist neka poškropi nečistog trećeg dana i sedmog dana; a sedmog dana neka ga očisti; i on će oprati svoju odeću i okupati se u vodi, i biće čist uveče.
כ ואיש אשר-יטמא ולא יתחטא, ונתרמר הוא מתוך הקהל: כי את-מקדש יהומטומאומ ה לא-זרק עליו--טמא הוא. 20 Ali čovek koji bude nečist i ne očisti se, ta duša će biti istrebljena iz sredine skupštine, jer je oskvrnio svetinju Gospodnju; voda za škropljenje nije obasuta na njega: nečist je.
כא והיתה להם, לחקת עולם; ומזה מי-הנדה, יכבס בגדיו, והדיו, והנע דה, יטמא עד-הערב. 21 I to će im biti trajna uredba; i ko poškropi vodu za škropljenje, opraće haljine svoje; i ko se dotakne vode za škropljenje biće nečist do večeri.
כב וכל אשר-יגע-בו הטמא, יטמא; והנפש הנגעת, תטמא עד-הערב. {פ} 22 I čega god se nečist dotakne biće nečisto; i duša koja ga se dotakne biće nečista do večeri. {P}
[ bogomoje @ 18.02.2024. 22:38 ] @
Može i da se odsuša

https://mechon-mamre.org/mp3/t0419.mp3
[ MajorFatal @ 18.02.2024. 22:49 ] @
Pa teško da će danas naći istog sveštenika Eleazara koji je živeo pre 2500 godina.

Ako misliš da je ritual bizaran, trebalo bi da vidiš kako u mom selu spremaju "Zadušnog brava". Dakle bravu (rogatom starom ovnu) stave neki venac od cveća oko vrata, metnu mu šešir, zapale cigaru, iznesu pred njega vodu, kafu, rakiju, sarmice .. kad se ovaj dobro naliže zakolju ga i spreme i ispeku i kasnije posluže gostima. Lepo je što si uputstva dostavio na aramejskom, jeziku našeg gospoda Hrista, hteo sam i ja precizna uputstva za spremanje zadušnog brava na ćirilici, kako se jedino pravilno saopštavaju, međutim ona je neprikaziva jer ima osobine specijalnog pisma, a ne kao svako drugo.

Što se tiče dela da ko dira mrca nečist je sedam dana, to im je dobro, jer čim osoba premine počinju da se razvijaju u većem broju neke bakterije i virusi protiv kojih se, dok je bila živa, borio i držao ih pod kontrolom imuni sistem. U ovo su se na nezgodniji način uverili radnici u mrtvačnici koji su voleli da pipkaju robu, kad dobiju zdravstvene tegobe doktor veoma brzo zaključi odakle potiču, i šta nije trebalo da pipkaju .. To su dakle bila neka ad hok medicinska uputstva od pre početka novog veka ..
[ B3R1 @ 19.02.2024. 09:53 ] @
Opijum za narod.
[ Darko Nedeljković @ 19.02.2024. 10:20 ] @
Majore, mislim da nije poenta u tome da li je ritual bizaran ili nije.
Poenta je da ce rusenje dzamije Al-Aksa zapoceti treci svetski rat i kom ce izginuti veci deo covecanstva i nikog nije briga za to, između ostalih ni tebe koji si se na drugim temama protivio idejama smanjenja brojnosti ljudske populacije na planeti. Ja bih za sada ostao uzdrzan po tom pitanju, jer ma koliko pogibija par milijardi ljudi zvucala lose, mozda je to put evolucije kojim civilizacija treba da izađe iz ćorsokaka i krene putem odrzivosti.
[ Bora Sonar @ 19.02.2024. 11:19 ] @
Što se mene tiče sve dok moji bližnji i ja nismo u tih par milijardi, to me se ne tiče. Međutim, mislim da ne postoje nikakve garancije i zato nisam uzdržan. Najbolje bi bilo da se oni koji su za smanjenje samosmanje i ako im zafali planirani broj (nemamo pravo da uništavamo više života od planiranog), slobodno mogu da proberu šta im treba od uzdržanih, njima je u svakom slučaju svejedno.
[ djoka_l @ 19.02.2024. 11:37 ] @
Mene čudi ovoliki antisemitizam u postovima.
Kao da nam nije bilo dosta Nemaca, nego se sada i neki od nas pretvaraju u fašiste.

Svaki narod, pa i Jevreji, imaju svoje fanatike. Da li treba spomenuti teokratiju u Iranu, koja je mogo ozbiljniji problem, ISIS, a i Erdogan je (opet) pretvorio Aja Sofiju u džamiju.
Za to vreme ekstremna desnica jača u celoj Evropi, Američki jevanđelisti luduju.

Mislim danam crvene junice predstavljaju najmanji problem.
[ Manager @ 19.02.2024. 13:10 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Ja bih za sada ostao uzdrzan po tom pitanju, jer ma koliko pogibija par milijardi ljudi zvucala lose, mozda je to put evolucije kojim civilizacija treba da izađe iz ćorsokaka i krene putem odrzivosti.


Što bi se uopšte uzdržavao u ćorsokaku?
U našoj ponudi usluga možemo pomoći i tvojoj duši da krene putem večne održivosti i nadje svoj dom.
Imamo agenta i u vašem gradu.
[ MajorFatal @ 19.02.2024. 14:53 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Majore, mislim da nije poenta u tome da li je ritual bizaran ili nije.


Ja baš mislim da jeste, kako bih inače zaboravio uznemirujuće scene izmršavelih i ispošćenih krava u kombinatu pkb koji su kupili naši lopovi prerušeni u arape, u iznosu oko 300 hektara dok je sam Beograd 500 hektara, i pride provukli autoput da naplate po metru dužnom? Prosto se divim tim biznis genijima ajkulama, ja se ne bih nikad dosetio, a oni eto od ničega naprave priliku. Ako vidiš seljaka ispred zadruge da raspravlja o 5 crvenih junica znaj da mu je opljačkan stočni fond. Znajući da ratni zločinac promoviše na ovim prostorima ideju chem trails, da dr najsmešniji virus vojna obaveštajna promoviše vanzemaljce i volšebno dobija delić izbora skupljajući potpise u sekti, jasno je da vest koju serviraš mora biti što bizarnija, toliko da blokira mozak, da zaboraviš da ubijaju decu u bolnicama u pojasu gaze, i šesnaestogodišnjake šalju na front u Ukrajini. Ne možeš da primetiš da su prekjuče srušili još jednu predratnu vilu na Vračaru, u cilju x7 spratnosti biznis geniji se dosetili da pomnože kvadraturu jer ja ne znam, jer joj istekla zaštita, a i nemam vremena jer moram da brinem o džamiji al aksa. Tu ti se možda potkrala jedna greščica probaću da ispravim:

Citat:
Poenta je da ce rusenje dzamije Al-Aksa zapoceti treci svetski rat i kom ce izginuti veci deo covecanstva i nikog nije briga za to, između ostalih ni tebe koji si se na drugim temama protivio idejama smanjenja brojnosti ljudske populacije na planeti.


Trebalo bi: "Nije nikakva poenta ničega, al aj da kažemo, da bi eventualno rušenje džamije al aksa, možda započeti nazovi treći svetski rat, a i možda i neće, naročito ako je ne sruše, pa duplo hipotetički mogu da te nabedim za nebrigu o smanjenju brojnosti ljudske populacije, koja i nije u ponudi nigde, sem u glavama pojedinaca". Iskoristio bih priliku da te zamolim ako si stava da treći svetski nazovi rat tek treba da počne, da to ne kažeš pojedinim članovima koji su uvereni da je već počeo, da ih ne rastužiš, je l možeš toliko da učiniš za mene? Najvažnija napomena je da su u filmu Nemoguća misija treći deo zamislili da teroristi sruše vatikan, jerusalem i meku istovremeno, a da ne bi li započeli treći svecki, u poređenju sa tim scenario sa al aksa je stvarno jadan.

Citat:
Ja bih za sada ostao uzdrzan po tom pitanju, jer ma koliko pogibija par milijardi ljudi zvucala lose, mozda je to put evolucije kojim civilizacija treba da izađe iz ćorsokaka i krene putem odrzivosti.


Možda je najbolje da ostaneš uzdržan, ako je slučajno neko glasanje oko smanjenja brojnosti itd.. ja glasam protiv, zabeleži moj glas.

Citat:
Manager: Što bi se uopšte uzdržavao u ćorsokaku?
U našoj ponudi usluga možemo pomoći i tvojoj duši da krene putem večne održivosti i nadje svoj dom.
Imamo agenta i u vašem gradu.


"Tvoj steg u svakom gradu je - gde ti se neko raduje" :)
[ Darko Nedeljković @ 19.02.2024. 19:08 ] @
Da, u pravu si.
Nepotrebno sam previse skratio pricu.
Trebao sam napisati da je dzamija Al-Aksaa od sustinske vaznosti za islam, jer se veruje da je bas iz nje prorok Muhamed presao u raj. Hipotetickim rusenjem dzamije ako ne svi onda dve trecine muslimana ce se odazvati pozivu na rat. Naravno, Izrael tvrdi da nece srusiti dzamiju, cemu treba verovati podjednako koliko i onomad Rusiji da nece poslati tenkove u ukrajinu. Izrael se namerio da u dvoristu male dzamije izgradi ogroman hram, a oni koji su te planove gledali kazu da taj hram nije uopste izvodljivo izgraditi a da se ta stara dzamija ne srusi. Mozda cak ne od eksploziva, srusice se od potresa koje pravi građevinska mehanizacija dok joj kopa oko temelja i pobija shipove, pa ce posle da bude prica "nismo znali da ce da se srusi, casna pionirska rec" u koju niko nece da veruje... I tako, kad se sve okolnosti uzmu u obzir, ja da volim kladionicu uplatio bih jedan tiket na 1.000.000.000+ poginulih, ako je kvota dobra.
[ MajorFatal @ 19.02.2024. 19:59 ] @
Koja kvota misliš da bi ti bila dovoljno dobra, i na koji period otprilike da se realizuje ono što si tipovao?

Ni ja nešto ne cenim kladionicu, ali i ta proširana priča mi malo čudna, na koga će da se okomi 2/3 muslimana, na građevinsku mafiju, arhitektonski biro, državu Izrael, ceo hrišćanski svet, ceo nevernički svet, na šipove.. ? Al nema onog uplatiš tiket pa odeš i srušiš džamiju, stvarno ne bi bilo fer :)
[ Darko Nedeljković @ 20.02.2024. 06:27 ] @
Mozda bi napad Irana na Izrael bila najrealnija mogucnost, onda ce zapadni paktzestoko da uzvrati, ali taj deo sa otvorenom borbom nama nije ni toliko interesantan. Interesantnija nam je cinjenica da jedan migrant sa bombom kasikarom ili kakvimgod eksplozivom sigurno ubija 10-20 civila u gradskom autobusu ili metrou. A u slucaju nedostatka eksploziva, svaki kamiondzija ima otprilike istu efikasnost. Migranti u Evropi ne pokusavaju da se integrisu, deluje kao da cekaju nesto i nemaju dugorocne planove. Posto sam uzdrzan nisam se mnogo udubljivao u problematiku, onako odokativno ocekujem da dzamija bude srusena u roku od dve godine a potom da desetocifreni broj poginulih bude dostignut tokom narednih 4-5. Svakako vi zesci protivnici ideje smanjenja brojnosti ljudi treba da ste bolje informisani o progresu tih desavanja. Deluje mi da je vama takav ishod prilicno neverovatan, tako da ocekujem veliku kvotu...
[ MajorFatal @ 20.02.2024. 07:13 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:A u slucaju nedostatka eksploziva, svaki kamiondzija ima otprilike istu efikasnost.


Reci to onima što su kamionom natovarenim šoderom pokušali da ubiju Vuka Draškovića, pa mu pobili telehranitelje, oni su beše kažnjeni za taj zločin, izvršitelji i nalogodavci, podseti me?

Citat:
Posto sam uzdrzan nisam se mnogo udubljivao u problematiku, onako odokativno ocekujem da dzamija bude srusena u roku od dve godine a potom da desetocifreni broj poginulih bude dostignut tokom narednih 4-5. Svakako vi zesci protivnici ideje smanjenja brojnosti ljudi treba da ste bolje informisani o progresu tih desavanja. Deluje mi da je vama takav ishod prilicno neverovatan, tako da ocekujem veliku kvotu...


Dobro, kroz 7 godina, milijardu manje, danas je 2024, isplata 2031, ne znam šta je tebi velika kvota 2 ili 22, pa ću ponuditi 11. Još samo kojem izvoru ćemo verovati da se stiglo do milijardu, i koliko si spreman da uplatiš, neću se cimam za 100 dinara.

Što se tiče "žešćih protivnika", da bi imao žešće protivnike morao bi prvo da imaš posvećene propagatore, ako se osvrneš oko sebe uočićeš da su to par opskurnih likova koji trućkaju o tome, pod uslovom naravno da wc papir tipa informer ili srpski telegraf ne računaš za izvor informacija, oni o sveckom ratu pišu eo ima već deceniju pakla.

[ Darko Nedeljković @ 20.02.2024. 16:59 ] @
Citat:
Što se tiče "žešćih protivnika", da bi imao žešće protivnike morao bi prvo da imaš posvećene propagatore...

Aha... Ok.
Recimo to tako da ces trenutkom kad srusis dzamiju dobiti cirka 2 milijarde posvecenih propagatora smanjenja ljudske populacije na planeti... Ali, jelte, sacekajmo prvo da dzamiju sruse, pa se onda zalozimo za sprecavanje rusenja dzamije, nikad mi na pamet ne bi pao taj redosled...

Citat:
Dobro, kroz 7 godina, milijardu manje, danas je 2024, isplata 2031, ne znam šta je tebi velika kvota 2 ili 22, pa ću ponuditi 11. Još samo kojem izvoru ćemo verovati da se stiglo do milijardu, i koliko si spreman da uplatiš, neću se cimam za 100 dinara.

Zadovoljan sam ponudom, 11 je sasvim ok kvota.
Mogli bismo mozda naci negde projekciju broja ljudi 2031, pa umanjiti za milijardu poginulih i videti ima li nas vise ili manje od tog broja? A sto se uplate tice, ako se ne varam to funkcionise tako da bi ti trebao da deponujes 10x vise od mene, pa je verovatno posteno da tebe prvo pitamo koliki ti je limit...

Ja ti se svakako divim na hrabrosti, ili mozda znas nesto sto mi ne znamo a to moze biti jedno od sledeca dva:
- izraelski cionisti su bas fin narod, prepuni zelje za uzajamnom tolerancijom, postovanjem i mirnim suzivotom sa muslimanima, pa ce odustati od aktivnosti koje vode ka rusenju dzamije
- muslimani su bas fin narod, prepuni zelje za tolerancijom prema onima koji im ruse najvazniju dzamiju, reci ce "ma sta ima veze, dzamija stara 1400 godina, red je bio da je vec jednom neko srusi"
[ Bora Sonar @ 20.02.2024. 17:39 ] @
Zar ne mogu da nađu neku praznu livadu pa da grade, već su zapeli baš tu da prave? I zašto moraju da ratuju zbog toga? Zašto se ne ugledaju na nas. Kod nas planiraju da ruše Sajam, pa se (skoro) niko ne buni.
[ MajorFatal @ 20.02.2024. 23:00 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Recimo to tako da ces trenutkom kad srusis dzamiju dobiti cirka 2 milijarde posvecenih propagatora smanjenja ljudske populacije na planeti... Ali, jelte, sacekajmo prvo da dzamiju sruse, pa se onda zalozimo za sprecavanje rusenja dzamije, nikad mi na pamet ne bi pao taj redosled...


Pa dobro, nisam znao da je tako ozbiljno, Izrael je osnovan 48, mogli su je vala srušiti i 49 da su hteli, ne znam šta su do sad čekali, ali evo ako ti nešto znači zalažem se protiv rušenja džamije, kao i bilo čijih bogomolja, ne znam da l je dovoljno od mene ili očekuješ još nešto, da idem da pravim živi zid oko džamije, ili da se pridružim tebi u zabrinutosti i ponavljam jao jao srušiće nam džamiju? Kakvu akciju očekuješ od mene pod opisom "zalaganje protiv"? Je l ima neka peticija da se potpiše, da pišem kongresmenu, šta?

Citat:
Zadovoljan sam ponudom, 11 je sasvim ok kvota.
Mogli bismo mozda naci negde projekciju broja ljudi 2031, pa umanjiti za milijardu poginulih i videti ima li nas vise ili manje od tog broja? A sto se uplate tice, ako se ne varam to funkcionise tako da bi ti trebao da deponujes 10x vise od mene, pa je verovatno posteno da tebe prvo pitamo koliki ti je limit...


Lagani prelaz sa jednine na množinu? "Mogli smo naći"? Nađi ako ti treba, ako hoćeš da zaradiš pare svojim prognozama, a za limit ne brini, smatraj da je nekoliko miliona.

Citat:
Ja ti se svakako divim na hrabrosti, ili mozda znas nesto sto mi ne znamo a to moze biti jedno od sledeca dva:
- izraelski cionisti su bas fin narod, prepuni zelje za uzajamnom tolerancijom, postovanjem i mirnim suzivotom sa muslimanima, pa ce odustati od aktivnosti koje vode ka rusenju dzamije
- muslimani su bas fin narod, prepuni zelje za tolerancijom prema onima koji im ruse najvazniju dzamiju, reci ce "ma sta ima veze, dzamija stara 1400 godina, red je bio da je vec jednom neko srusi"


Kako to misliš da cionisti i muslimani nisu fini narod? Prvi komšija je bio musliman, završio etf, programira igrice, oženio se, dobio dete, i odselio u bolji kraj grada, retko fin čovek, samo on, ja, i još par smo pomagali jednoj dosadnoj bakici iz dvorišta kojoj je svaki čas trebala neka pomoć, svi ostali je preskakali kao da ne postoji.

Igrom slučaja znao sam i jednog cionistu, (mada pitanje da l je on znao da je to tad) bio prvi na listi na prijemnom pa tako zapažen, završio je u roku, i kasnije sam čuo da je otišao u Izrael da živi, i on je bio fin, govorio Dobar dan kad mu kažeš, pomagao oko ispita, jedino jednom na nekoj frekventnijoj žurci, zaključao kupatilo, napunio kadu i okupao se, dok je sve to obavio stvorio se red, baš su ga psovali, ne znam da li mu se ta mrlja na karijeri računa kao da nije fin 100%? Al ja mislim da on više nije cionista, nego samo izraelac, i to ne preterano verski nastrojen.

Uopšte uzev mislim da je na forumu zabranjeno vređati na nacionalnoj, verskoj i polnoopredeljivoj bazi, ako opet budeš pisao da muslimani ili cionisti nisu fini mogao bih da pritisnem kao neki trouglić nešto da te prijavim strogoj moderaciji.
[ Manager @ 20.02.2024. 23:15 ] @
Citat:
Bora Sonar:Kod nas planiraju da ruše Sajam, pa se (skoro) niko ne buni.

To je tek prvi hram, prvi put,
mora da se čeka još 1900 godina
kad AV krene da ruši treći put na istom mestu
sirotinja raja će ukapirati i dići će se kuka i motika.
[ Shadowed @ 20.02.2024. 23:43 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Mogli bismo mozda naci negde projekciju broja ljudi 2031, pa umanjiti za milijardu poginulih i videti ima li nas vise ili manje od tog broja?

Potrebno je i da nadjete nacin da utvrdite da je bas to uzrok ukoliko je populacija zaista manja.
[ bogomoje @ 20.02.2024. 23:59 ] @
Ovo se dešavalo pre nekoliko godina[ MajorFatal @ 21.02.2024. 09:13 ] @
Citat:
Shadowed:
Potrebno je i da nadjete nacin da utvrdite da je bas to uzrok ukoliko je populacija zaista manja.


Pa kad sam pitao kojem ćemo izvoru verovati, više sam mislio koji je izvor relevantan, pa kad objavi Upravo je poginula milijardita osoba u našem lepom svetskom ratu, i to od posledica rata, a ne od dijareje, da znamo to je to .. ali eto on baš hoće da projektuje pa oduzima ..
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2024. 15:12 ] @
Citat:
Zar ne mogu da nađu neku praznu livadu pa da grade, već su zapeli baš tu da prave? I zašto moraju da ratuju zbog toga? Zašto se ne ugledaju na nas. Kod nas planiraju da ruše Sajam, pa se (skoro) niko ne buni.

Da, mnogo zadrt narod ti cionisti.
Njihovi preci su ziveli tu pre 2000 godina, a onda naisao rimski car Tit sa vojskom, srusio im hram a njih pobio/proterao/pokorio. Sledecih 600 godina to mesto nikog nije zanimalo. U medjuvremenu rimljani otisli, na to mesto dosli muslimani a i lokalno stanovnistvo primilo islam. Trebala im dzamija, pogledali su gde ne bi nikom smetala i nasli jednu deponiju, punu smeca i građevinskog šuta. Da, upravo to mesto gde su rimljani pre 600 godina srusili hram a sve te vekove niko to nije uzeo da rascisti i dotera u red. Rekli sebi i drugima "e, ovde ako nekom bude smetala onda da ga hebes", rascistili deponiju i izgradili dzamiju. Sticajem okolnosti ta dzamija kasnije postaje prakticno najsvetije mesto islama. Sticajem drugih okolnosti, mnogo vekova kasnije, zahvaljujuci jednom ludom brkici potomci pre skoro 2000 godina proteranih jevreja dobijaju bas dobar marketing i neviđeno jak vetar u leđa pa mogu da rade i neke stvari koje nikom normalnom nisu dozvoljene, na primer da ubodu prstom u globus, kazu evo bas tu hocemo da zivimo a tamosnje stanovnistvo da se otera/ubije. Posto im je to uspelo, ne vide nikakvu prepreku da poruse dzamiju i sagrade nesto deseto. Tesko ih je ubediti da u tome ima bilo cega neetickog. Za svaki slucaj neukima koji nisu skolovali su rekli da su muslimani njima srusili hram da bi sagradili dzamiju pa je sad fer da ovi njima sruse dzamiju da bi sagradili hram. Zanemarili su cinjenicu da je od rusenja hrama do dolaska muslimana proslo 500-600 godina i da su muslimani izabrali to mesto zato sto je bilo nezauzeto. A potomci rimljana koji su rusili hram sada su saveznici cionistima protiv muslimana koji ne daju da im se rusi dzamija. Ali, sve se to vraca kao bumerang - konacan ishod te cionisticke bahatosti bi u slucaju treceg svetskog rata vrlo lako mogao biti ne samo kraj jevrejake drzave, vec i jevrejskog naroda, tako da ironijom sudbine hitler nije uspeo da ih istrebi, vec im je obezbedio moc da sami sebe istrebe, ako zele, a po svemu sudeci zele. U svakom slucaju mnogo lud i nerazuman narod zivi na tom prostoru. Mnogo pre rimljana i muslimana taj prostor je osvojio Aleksandar Makedonski. Poznat po svojoj tolerantnosti i integrisanju osvojenih teritorija primetio je da su ljudi na prostoru danasnjeg Izraela/Palestine skroz ludi i nerazumni, pa je naredio da ih sve poubijaju, muskarce, zene, decu, sve od najmanje bebe do najstarijih deda i baba. Nije pomoglo. Par vekova kasnije na tom praznom prostoru okupilo se neko novo stanovnistvo, ali izgleda nista razumnije, zemlja takva valjda, razum ne uspeva... Njima je da jedni druge totalno etnicki ociste isto kao nama da kazemo nekom dobar dan - nesto uobicajeno sto se ko zna koliko puta desilo. Ali, ono sto je razlicito to je da je sada, zahvaljujuci USA, cela planeta upletena u te njihove ludosti.

[Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 21.02.2024. u 16:32 GMT+1]
[ Bora Sonar @ 21.02.2024. 16:10 ] @
Planeta oduvek u ludosti Izabranog Naroda upletena jeste.
Hrišćanstvo i Islam od Judaizma nastadoše.
Religija, filozofija i nauka ka neodrživosti put su.
[ Darko Nedeljković @ 21.02.2024. 17:52 ] @
Citat:
MajorFatal:
Kako to misliš da cionisti i muslimani nisu fini narod?

Jasno sam napisao u kom kontekstu nisu (bas toliko) fini. Van tog konteksta su mozda fini, mozda nisu, u to ne ulazim.
[ MajorFatal @ 22.02.2024. 15:42 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Da, mnogo zadrt narod ti cionisti.
Njihovi preci su ziveli tu pre 2000 godina, ... medjuvremenu rimljani otisli, ... i nasli jednu deponiju, punu smeca i građevinskog šuta. ... na primer da ubodu prstom u globus, kazu evo bas tu hocemo da zivimo ... izabrali to mesto zato sto je bilo nezauzeto. ...i u slucaju treceg svetskog rata ... cela planeta upletena u te njihove ludosti.


Auh šta sve napisa, ovi nerazumni što hoće da obnove hram, a ovi razumni što klanjaju oko kamena u Meki, poznati po tome što su dobar deo bilo čijih bogomolja na koje su naišli, porušili do temelja, ili prepravili na džamije, izuzev Bogorodice Ljeviške gde su napisali "Ništa lepše nisam video" i ostavili na miru, ... do 2004 i dolaska rio tinto ..

.. ček prvo da obrišem suzicu što sam pustio zbog rušenja džamije, i umirim drhturavu ruku zbog straha od sveckog rata ..

I šta kažeš rimljani osvajali ognjem i mačem, a onda jednostavno napustili, i ostavili prazno nekoliko vekova, da mi je znati zašto su osvajali da bi napustili .. .. a ovi našli neku deponijicu građevinskog šuta hehe, pa nije to porušena vila na vračaru, mislim nije isti tip šuta ako si gradio ciglom i ako gradiš sa kamenim blokovima dimenzija 1x1 metar koji su ostali posle rušenja Davidovog hrama, da nisu slučajno po koji blok ugradili i u tada novu džamiju, koju su igrom slučaja gradili dok je Muhamed još bio živ da može da se vine odatle, istog onog hrama gde je Isus rekao "Razrušite ovaj hram i ja ću ga opet sagraditi za tri dana" ali ne misleći na kameno zdanje, nego pod hram misleći na svoje zemaljsko telo, pa kad ga raspeli zaista posle tri dana vaskrsao? Te takođe "Sad se divite, ali kažem vam, od tog hrama neće ostati ni kamen na kamenu" a za malo pogrešio, ipak je ostao deo hrama što se zove Zid plača, de oni sa zulufima lupaju glavom, a oni tetovirani bi radije pravili žurke .. ta Biblija da nije sveta knjiga, bila bi najbolji roman na svetu, bolji od Šekspira i Dostojevskog zajedno, nije čudo da su je pola prepisali u Kuran.

I šta kažeš upreli prstom u globus i rekli tu ćemo, samo što su pre toga upirali u Ugandu i govorili možda tu, a propustio si i momenat pre ludog brkice, kad su iz Rusije počeli da ih proganjaju, pa smislili 1/3 pobiti, pokrstiti, proterati što je još nekima kasnije došlo glave, izuzetan sistem, Rus kad smisli ume da bude višestruko primenjivo.

Protiv sam rušenja džamije, ako se moj glas uopšte računa, jer je tu već vekovima, i religiozni objekat i spomenik kulture, a i uznemirilo bi mnogo ljudi, ali gro stvari nije tako kako ti pišeš. Mada podaleko je to od mene da bih mnogo brinuo, pošto je u prvom postu bila slika crvenih krava, evo slika izgladnelih krava sa pkb imanja. Uz put su isekli neki kotao koji je doduše neugledno izgledao, ali bio čudo tehnike domaćih inžinjera koji su uspeli da osvoje neku novu tehnologiju, tako da su sa poljoprivrednih kombinata iz Evrope i sveta dolazili da se raspituju kako su uspeli. Ali domaći "investitor" kad se dograbi nečeg seče nemilice, i unovčava na komad i staro gvožđe.Edit: bilo je i mnogo jezivijih slika krava, ali kao da postoji neka služba i ide unazad kroz internet i briše sve što nije reprezentativno ..
[ MajorFatal @ 22.02.2024. 15:51 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Jasno sam napisao u kom kontekstu nisu (bas toliko) fini. Van tog konteksta su mozda fini, mozda nisu, u to ne ulazim.


Ali u tom kontekstu, ratnog sukoba ili tenzija na primer, niko nije fini, kao Srbi i Hrvati, Rusi i Ukri, Ameri i Vijetkong, pa ni kamiondžije nisu fini ako im neko iseče gume, ili sipa šećer u rezervoar. A izjava mi se učinila previše generalizovana "muslimani, cionisti" nisu svi isti, a ti odrapi petinu celokupnog stanovništva planete sa pitanjem da li da smatram da su fini narod, jesu. Takvim generalizacijama možeš da se baviš i ratnohušačkom propagandom, na primer objaviš "Srbi su **** stanovnike celog sela", a nisu Srbi, nego 20 zatvorenika pušteno na "ratište", i slično .. Ako može jedno pitanje, u Izraelu žive Izraelci čini mi se, neki religiozni, neki manje, zašto upotrebljavaš termin cionisti, to su bili oni Jevreji koji su imali želju da se vrate u postojbinu, to su već obavili oni koji su hteli, čini mi se?
[ Darko Nedeljković @ 22.02.2024. 21:09 ] @
Citat:
MajorFatal:
Auh šta sve napisa, ovi nerazumni što hoće da obnove hram, a ovi razumni što klanjaju oko kamena u Meki...

Mislim da sam ja to malo drugacije napisao.

Citat:
poznati po tome što su dobar deo bilo čijih bogomolja na koje su naišli, porušili do temelja

Da znas da cekam kad ce neko da napise "ovi su nama zapalili mosti Svetog Save, e, pa sad je fer da ovi njima uniste nesto sto je njima sveto..."

Citat:
I šta kažeš rimljani osvajali ognjem i mačem, a onda jednostavno napustili...

Da, bas lepo si to opisao, deluje skroz suludo ako se precuti da je između osvajanja i napustanja prodlo par vekova, doslo do raspada rimskog carstva, rim sve vise propadao i nestajao u smislu imperije. Tako da skroz cudni ti rimljani, osvajali ognjem i macem u svim pravcima pa posle jednostavno napustili i iz svih pravaca se vratili nazad... Ali to je svakako offtopic. Jedino bitno za temu je da su rimljani srusili hram, da ga niko nije obnavljao 600 godina, kao i da bi svaka normalna vlast poslala bageriste sa fantomkama da rasciste i relativno neuredne građevine, a kamo li nesto sto je vec 600 godina tipican građevinski šut svog vremena...

Citat:
I šta kažeš upreli prstom u globus i rekli tu ćemo, samo što su pre toga upirali u Ugandu i govorili možda tu

Ako se dobro secam drugi su im nudili tu ugandu a oni uprli prstom i rekli "nikakva uganda, hocemo bas ovde"

Citat:
a propustio si i momenat pre ludog brkice, kad su iz Rusije počeli da ih proganjaju, pa smislili 1/3 pobiti, pokrstiti, proterati što je još nekima kasnije došlo glave, izuzetan sistem, Rus kad smisli ume da bude višestruko primenjivo

E, propustio si ti nesto - 80% funkcionera boljsevika su bili cionisti, tako da sta god da su smislili svojima su smislili, prilicno ocigledno i zasto - u pocetku je cionista bilo jako malo, ostalima nije bilo ni na kraj pameti da se sele u neku pustinju 3.000km daleko od mesta gde zive vec skoro 2000 godina, pa su ih zeleli na silu naterati, ali to je takođe offtopic, pa o tome mozemo na nekoj drugoj temi...

Citat:
Protiv sam rušenja džamije, ako se moj glas uopšte računa, jer je tu već vekovima, i religiozni objekat i spomenik kulture, a i uznemirilo bi mnogo ljudi

Super onda, lepo si ovo sistematizovao, to je sve sto je bitno i oko toga se 100% slazemo. Ja naravno imam neka svoja viđenja, normalno je da si ti kao protivnik smanjenja populacije i treceg svetskog rata mnogo bolje informisan, nego sto je neko ko je uzdrzan.
[ Darko Nedeljković @ 22.02.2024. 21:32 ] @
Citat:
MajorFatal:
Ali u tom kontekstu, ratnog sukoba ili tenzija na primer, niko nije fini, kao Srbi i Hrvati, Rusi i Ukri, Ameri i Vijetkong...

Jasno sve, nego eto sticajem okolnosti Srbi, Hrvati ili taj Vijetkong trenutno nemaju kapacitet za pokretanje treceg svetskog rata. Za dobar, efikasan, krvav, treci svetski rat po mom viđenju treba nam najveci vojni savez sa jedne strane i najveca koncentracija golorukog ratnicki raspolozenog naroda sa druge, okupljenog oko istog cilja. Ove dve ekipe mi izgledaju kao idealni kandidati, nemam u vidokrugu neke druge ni blizu toliko pogodne

Citat:
ti odrapi petinu celokupnog stanovništva planete

Pa hebes svetski rat bez makar petine stanovnistva planete
:D

I nema tu nekog specijalnog vređanja - sigurno si primetio da ja nemam neko visoko misljenje o razumu celokupne ljudske vrste, a ovi su nam trenutno tema i fokus price, tako da, eto, cisto malo da ne ostanem duzan i preostalim 4 petine, nisu nesto drasticno bolji, malo mozda jesu, ali sve su to nijanse...
Citat:
Ako može jedno pitanje, u Izraelu žive Izraelci čini mi se, neki religiozni, neki manje, zašto upotrebljavaš termin cionisti, to su bili oni Jevreji koji su imali želju da se vrate u postojbinu, to su već obavili oni koji su hteli, čini mi se?

Niti su svi u izraelu cionisti, niti su svi cionisti u izraelu. Ima ih sirom sveta, narocito u USA, ne pada im na pamet da idu u izrael da zive, ali bi vrlo rado sprecavali palestince da tamo zive. Metodama otprilike "ubij, zakolji, da palestinac ne postoji". Smatram da su cionisti uradili mnoge prljave stvari i to najvise protiv jevrejskog naroda, ali i protiv drugih. Sve da moj rođeni brat dobije takve fiks ideje da nađe mesto gde je ziveo neki nas predak pre mnogo vekova, da ode tamo, rastera-ubije ljude koji tu zive, porusi sta je tamo izgrađeno kako bi rekonstruisao pra-pradedinu kucu, ja bih mu rekao da je lud totalno. Tako da ako kazem cionizam, onda mislim na takvu ideju, to je sustina cionizma. Mada, postoje i oni koji sebe smatraju cionistima, a zalazu se za miran suzivot i saradnju sa okolnim narodima, bez rusenja dzamija i slicnih agresija. Mislim da su takvi zanemarljiva manjina.
[ MajorFatal @ 22.02.2024. 23:33 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Da znas da cekam kad ce neko da napise "ovi su nama zapalili mosti Svetog Save, e, pa sad je fer da ovi njima uniste nesto sto je njima sveto..."


A ti čekaj, ko čeka taj i dočeka, šta je trud skupiti drva i zapaliti, više sam mislio na hramove u nekim drugim krajevima sveta, porušene do temelja ili lomljenje statua od granita, ili kad polupaš noseve na svih 1000 statua na hindi hramu, jer ako baš ne možeš da srušiš sve, bar da polupaš noseve da ne bi bio prikazan ljudski lik .. čini mi se mnogo više truda uloženo u devastaciju. Pa ako sa strane pogledaš obe situacije jedna džamija više manje, uostalom nek je izmeste, naš lepi drug tito je izmestio neke bogomolje i mostove kad su se našli na putu benefita i progresa.

Citat:
Da, bas lepo si to opisao, deluje skroz suludo..


Ma jok, pošto su Rimljani pobili i proterali, dve legije njih su vladale praznim prostorom, a onda kad su otišli, nastali vakum je usisao novonastale muslimane, ok computer.

Citat:
Ako se dobro secam drugi su im nudili tu ugandu a oni uprli prstom i rekli "nikakva uganda, hocemo bas ovde"


Dobro se sećaš, ali nisu upirali prstom, nego šta je u ponudi.

Citat:
E, propustio si ti nesto - 80% funkcionera boljsevika su bili cionisti, tako da sta god da su smislili svojima su smislili, prilicno ocigledno i zasto - u pocetku je cionista bilo jako malo, ostalima nije bilo ni na kraj pameti da se sele u neku pustinju 3.000km daleko od mesta gde zive vec skoro 2000 godina, pa su ih zeleli na silu naterati, ali to je takođe offtopic, pa o tome mozemo na nekoj drugoj temi...


Ti progoni trebalo bi da su počeli mnogo pre boljševika.

Citat:
Ja naravno imam neka svoja viđenja, normalno je da si ti kao protivnik smanjenja populacije i treceg svetskog rata mnogo bolje informisan, nego sto je neko ko je uzdrzan.


I dalje mi je simpatično što me nazivaš protivnikom smanjenja populacije i trećeg rata, ali na tvoju veliku žalost niko mi još uvek nije nudio ni smanjenje populacije, ni treći rat, da bih bio protivnik tih čudnih ideja. Jesu mi nudili novac za opkladu, i bili me zabrinuli kad se raspitivali za limit, nadam se da neće baš mnogo uplatiti, jer moram na vreme da spremim novac za isplatu, ako se obistini 7 godina milijarda stanovnika manje od projekcije.
[ MajorFatal @ 22.02.2024. 23:38 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Za dobar, efikasan, krvav, treci svetski rat po mom viđenju treba nam najveci vojni savez sa jedne strane i najveca koncentracija golorukog ratnicki raspolozenog naroda sa druge, okupljenog oko istog cilja. Ove dve ekipe mi izgledaju kao idealni kandidati, nemam u vidokrugu neke druge ni blizu toliko pogodne


Šta sad, naši lepi pravoslavni slovenski Ukrajinci i Rusi ti nisu dovoljno dobri da bi započeli svecki rat?

Još će ispasti da je blesav ko misli da je takav rat već tamo? A?
[ Darko Nedeljković @ 23.02.2024. 10:55 ] @
Vreme je pokazalo da taj rat koji pominjes tesko da ima kapacitet da postane svetski, a u ovom trenutku to svakako nije. Dve godine ratuju a gine samo jedna nacija - Rusi. Da, znam, reci ces ginu i Ukrajinci, ali oni su poreklom isto Rusi samo su resili da se malo drugacije izjasnjavaju. Prilicno je neozbiljno rat u kom gine samo jedna nacija nazivati svetskim. Da ginu stanovnici makar dva kontinenta pa u redu, ovako nista. Taj rat moze jedino da se prikljuci tom vecem, tako sto Zelenski stane na stranu Izraela, a Kadirov na stranu muslimana. Dok se to ne dogodi, prakticno građanski rat između dve ekipe Rusa. Ali to je svakako offtopic, pa ako imas nesto da prigovoris o tim međuruskim sukobima, predlazem da citat i odgovor objavis u adekvatnoj temi.
[ MajorFatal @ 23.02.2024. 19:08 ] @
Oh, hvala za ponudu, pa da me uvuku u blato i pobede na iskustvo? :) Pokušao sam da im skrenem pažnju, ali rekli mi da sam trol, u svakom slučaju tema nivoa svinjformera koji već deceniju upozorava na nadolazeći svecki rat je jedno, a traženje belih i crnih dlaka na crvenoj junici sasvim druga dimenzija, nekad je algoritam takve teme prepoznavao i prebacivao zajedno sa piramidama i vanzemaljcima direktno u ultramadzone, ali više ne. I za ovu temu je postojala ona o bliskom istoku pa ništa.

Što se tiče tvoje vrle analize o dve ekipa Rusa što ratuju slažem se, mada to sa identitetom je škakljivo, evo ja smatram da su se Hrvati izjasnili tako samo da ne bi bili Srbi, ali to je njihova stvar, sigurno imaju neki razlog, tradicija, običaji, ovo ono, sci fi tehnologije, koji god da je razlog, pa onda Bošnjaci što su bili Hrvati i Srbi muslimanske veroispovesti, a sad su Bošnjaci, i Bosanci, i Republikosrbijanci, i Brčkodistrihtijanci, i Libertandanci itd .. ume to da se zakomplikuje. Tako bi i Bugari mogli da kažu ovi Bugari što se izjašnjavaju kao Makedonci su malo poboravili pravi identitet, pa bi smo mogli ratom da ih podsetimo itd ..

Tako da i pored crvenih junica oko kojih sam neizmerno zabrinut, i pored džamije za koju sam zabrinut da je ne sruše, ipak ću navesti primer iz blizine, jer smatram da ultračudnom temom na granici trećeg oka samo odvraćaju pažnju sa realnih problema:

https://n1info.rs/vesti/srusen...-objekat-od-posebne-vrednosti/Imem i neki radni predlog eventualnog rešenja ove problematike koja već godinama hara prostorom, na primer: Da se diskusija o prudužavanju zaštite obavi godinu dana pre nego zaštita duga 100 godina istekne, tako se ne bi ostavljao luft od par dana od kako zaštita istekne, a pre nego što nova bude donesena, a u kom periodu ulete bageri rušeći da bi našli zelenu dlaku, šta misliš?
[ MajorFatal @ 23.02.2024. 21:44 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Da, bas lepo si to opisao, deluje skroz suludo ako se precuti da je između osvajanja i napustanja prodlo par vekova, doslo do raspada rimskog carstva, rim sve vise propadao i nestajao u smislu imperije. Tako da skroz cudni ti rimljani, osvajali ognjem i macem u svim pravcima pa posle jednostavno napustili i iz svih pravaca se vratili nazad... Ali to je svakako offtopic. Jedino bitno za temu je da su rimljani srusili hram, da ga niko nije obnavljao 600 godina, kao i da bi svaka normalna vlast poslala bageriste sa fantomkama da rasciste i relativno neuredne građevine, a kamo li nesto sto je vec 600 godina tipican građevinski šut svog vremena...


"Venčanje Valentinijana III i Evdoksije 437. u Carigradu označilo je na određen način vrhunac Teodosijeve porodične sloge. Pomalo rastužena odlaskom ćerke, Evdokija je u društvu svetiteljke Melanije Mlađe, oponašajući Jelenu, majku Konstantina Velikog, otišla na hodočašće u Svetu zemlju. Na Istoku je posetila Antiohiju i Jerusalim, gde je bogato obdarila lokalne crkve, a zauzvrat je u Carigrad prenela nekoliko vrednih hrišćanskih relikvija. Najzad, caričin povratak sa hodočašća 439. predstavljao je i njenu pobedu nad strogom hrišćankom Pulherijom."

"Iz sukoba dve avguste najviše koristi je u stvari izvukao Hrisafije. Optužena za preljubu sa carevim prijateljem iz detinjstva Paulinom, sada poglavarom carske kancelarije (magister officiorum), osramoćena Evdokija je izmolila da joj bude dozvoljeno da se naseli u Jerusalimu. Evdokija je tako zauvek napustila Carigrad i supruga 443. godine, a Paulin je prognan u Kapadokiju gde je i pogubljen 444. godine."

Ovi kratki redovi govore dve stvari, da Rimljani nisu vladali praznim prostorom da bi po njihovom odlasku nastao vakum, da je Jerusalim 400te godine bio poželjna destinacija za ekonomske i političke migracije, te da su stari Rimljani i Vizantinci imali bogatiji društveni život nego ja, pa čak imali i ljubavnice, a ne sedeli po ceo dan pred kompom i pisali svašta.
[ Darko Nedeljković @ 24.02.2024. 08:56 ] @
Dobro, nego ako bi mogao da promenis citat, ili da podebljas sta od tog sto sam ja napisao smatras netacnim, ljubazno bih ti odgovorio ali ne mogu da pohvatam na sta se zalis. Ili ako se samo nadovezujes i dodajes onda ok.
[ MajorFatal @ 24.02.2024. 15:32 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Dobro, nego ako bi mogao da promenis citat, ili da podebljas sta od tog sto sam ja napisao smatras netacnim, ljubazno bih ti odgovorio ali ne mogu da pohvatam na sta se zalis. Ili ako se samo nadovezujes i dodajes onda ok.


Citat:
MajorFatal:
Citat:
Darko Nedeljković:
Da, bas lepo si to opisao, deluje skroz suludo ako se precuti da je između osvajanja i napustanja prodlo par vekova, doslo do raspada rimskog carstva, rim sve vise propadao i nestajao u smislu imperije. Tako da skroz cudni ti rimljani, osvajali ognjem i macem u svim pravcima pa posle jednostavno napustili i iz svih pravaca se vratili nazad... Ali to je svakako offtopic. Jedino bitno za temu je da su rimljani srusili hram, da ga niko nije obnavljao 600 godina, kao i da bi svaka normalna vlast poslala bageriste sa fantomkama da rasciste i relativno neuredne građevine, a kamo li nesto sto je vec 600 godina tipican građevinski šut svog vremena...


Smatram netačnim "prodlo" i da na tom mestu treba "prošlo", takođe umesto napustanja, trebalo bi napuštanja. Osim na bogatiji društveni život Rimljana, uglavnom se nisam ni na šta žalio, ali mogu da se požalim na kašnjenje uplate, dokle se stiglo sa utvrđivanjem projekcija, misliš li da uplatiš u ovom veku?

Mogao bih još da se požalim da specijalnu vojnu operaciju Rusije na svojoj sopstvenoj teritoriji nazivaš građanskim ratom, a savršeno dobro znaš da je u pitanju svetski rat u Ukrajini što je nastao od iskandera što idu napred, gde si dobro zapazio skriptu što se upravo apgrejdovala, a nikad ne zapaziš bizarnu skriptu što sipa bizarnosti, floskule i baljezgarije, a druge optužuje za to, nego nemam kome.

Pritom se samo nadovezujem i dodajem :)


[ Darko Nedeljković @ 25.02.2024. 04:10 ] @
E, pa super onda. Dobro je kad covek nađe mesto da se iskuka na nepravdu i sve sto ga zulja, posle mu bude lakse.

Nego, podseti me - zar rat u Siriji isto nije bio građanski a ne svetski, a nema ko se nije umesao da pripuca malo po pripadnicima druge rase, vere i nacije? Ovde barem imamo ruse protiv dojucerasnjih rusa kojima su ocevi i majke jos uvek rusi, tako da...
[ MajorFatal @ 25.02.2024. 20:11 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Nego, podseti me - zar rat u Siriji isto nije bio građanski a ne svetski, a nema ko se nije umesao da pripuca malo po pripadnicima druge rase, vere i nacije? Ovde barem imamo ruse protiv dojucerasnjih rusa kojima su ocevi i majke jos uvek rusi, tako da...


Pa da pokušam da podsetim, nutkaš mi građanski i svecki, a u stvari u Siriji je bio narodno oslobodilački, hteli su da se ratosiljaju asada jer im dosadio sa ovim trećim mandatom, počeo da trune, a i zemlja sa njim. Međutim nekako je ispao građanski po nomenklaturi, jer se odvijao samo u Siriji i od njihovog naroda, nije baš kao kad jedna suverena zemlja upane u drugu kao Rusija u Ukrajinu, (ili usa u vijetnam ako više voliš takve ilustrativne primere) to su onda osvajački nepravedni, i odbrambeni pravedni. A to što su se Rusi malo umešali nije njima neuobičajeno da doturaju oružje i snage u sukobe, to im od jačih grana privrede, takođe je putin sa četvrtog mandata pomogao asadu sa petim, red je da se kolege pomažu, oni najbolje znaju šta je dobro za njihove zemlje makar morali da hapse i ubijaju, narod je glup pa ne može uvek to sam da uoči da su oni najbolji. A za narod je uvek dobro sve sem demokratije i da mogu da kažu šta misle, inače se iskvare.

Pride da potsetim ta nomeklatura "građanski" to je neka američka izmišljotina, nikad nigde nije bio nijedan građanski rat sem kod njih, kod nas u Evropi imaju bune i revolucije, pa il knez Miloš ugušu bunu, ili radi giljotina fike fik, i promena režima do sledećeg kvarenja ili mandata.

A što se tiče dojučerašnjih Rusa, trebalo je da im pošalju pismo, da napišu Zar se vi ne sećate da ste dojučerašnji Rusi, ajde mi da se ujedinimo, a ne da ih napadaju. Al ko bi se normalan ujedinjavao sa Rusijom, mslm sa Rusijom još i bi, sa putinom ne bi. Zar ne?
[ Darko Nedeljković @ 26.02.2024. 06:59 ] @
Dobro, mogu usvojiti tu terminologiju sko zelis.
U Ukrajini, Siriji i Libiji imamo građanske bune u koje se po neko umesao, isto kao i svojevremeno cuvena spanska građanska buna u koju se svaka treca drzava sveta umesala sa jedne ili druge strane. Ova ukrajinska građanska buna je svakako mnogo građanskija od te spanske građanske bune, koja je bila visestruko svetskija. Sto se nas licno tice, mi smo 99-e imali građansko bunovno bombardovanje, tako bi valjda to moglo da se kaze.
[ MajorFatal @ 26.02.2024. 07:41 ] @
Buna, bunica, građanskija, svetskija, deca ginuckaju, a bombardovanjce prizvao onaj zli Slavko Ćuruvija, eto ovih dana mu i napadači svečano pušteni na slobodu, a 99 pala s Marsa nije joj prethodila 98 i humanitarna krizica sa hladnjačicama, reče da voziš kamion, nadam se da nije hladnjača, ako bi to tako moglo da se kaže.
[ bogomoje @ 01.03.2024. 04:17 ] @
Još malo pogleda preko ramena na istoriske činjenice. Izraeliti nisu nikakav od boga izabran narod, već narod koji se savršeno bavi samoreklamerstvom. Ovo možda izgleda kao anti semitizam, ali takvo gledanje na moj komentar je površna ocena neznalice ili zlog čoveka.
Recimo, Davidova zvezda se nikada nije srela sa Davidom jer je mlađa od njega tričavih 1500 do 3000 godina, prema datumu usvajanja kao simbola jevrejstva. Davidovu zvezdu su koristili muslimani i jevreji kabalisti. Prvi put se ovaj simbol pojavljuje u hebreskoj bibliji u 11. veku pisanoj u Kairu. U svakom slučaju ovaj simbol se pre toga pojavljuje u Pravoslavlju, a znatno ranije u Indiji. Vrlo je interensantno da je u katolička crkva uvela, ovaj znak U Evropu na lateranskom koncililu 1215, da bi sprečila seksualne odnose jevreja i Hrišćana. Prema tome onaj moler 700 godina kasnije nije uradio ništa strašno, jer je to sve već bilo davno usvojeno. Na kraju je ovaj znak usvojen kao zvanični simbol cionista na Prvom cionističkom kogresu održanom 1897. u Bazelu. Skoro tri hiljade godina posle Davida,
[ Bora Sonar @ 01.03.2024. 07:55 ] @
Citat:
bogomoje: Prema tome onaj moler 700 godina kasnije nije uradio ništa strašno, jer je to sve već bilo davno usvojeno.


Možda nije uradio ništa novo, ali strašno svakako jeste.
[ MajorFatal @ 01.03.2024. 08:45 ] @
Ma de moler da uradi strašno, imao je celo jedno odeljenje koje se bavilo samo onima što im u glavi stanuju crvene junice da bi bolje pratili lateranske koncilile .. kod njega bi se dobro proveo.
[ bogomoje @ 01.03.2024. 11:06 ] @
Nisam hteo da da kažem da ubijanje ljudi nije ništa strašno, jer jeste strašno, a i strašno je to napisati. Verovatno mi je pobegla misao u kojoj sam hteo da napišem ustvari "ništa novo" umesto napisanog. Činjenica da je moler samo preuzeo već razrađeni deo iz prošlosti svoje zle vere. U srednjem veku je organizovano nekoliko proterivanja i pogroma jevreja po celoj zapadnoj Evropi uz stotine hiljada žrtava o čemu nekom drugom prilikom.
Oprostite za grešku koja se pojavila nemamerno u mom tekstu.
[ bogomoje @ 01.03.2024. 13:14 ] @
Po svemu sudeći prvi monoteist u ovom delu sveta gde su nastale tri monoteističke vere, je bio faraon Akhenaten, Ehanon, kako se izgovara na našem jeziku. Ehanon je vladao od oko 1353 do 1336 i uveo monoteizam, što se nije nikako dopadalo potencijalnim faraonima i egipatskom plemstvu. Normalno da im se nije dopadalo je jer je svaki faraon proglašavao sebe bogom, a i bližu i moguće dalju rodbinu. Sve što je Ehanon stvorio izbrisao je njegov naslednik Tutankamon, a izbrisao je i njega bukvalno iz istorije putem čekića dleta. Tek su se u XIX pojavili tragovi nesretnog Ehanona.
A zašto je važan Ehanon? Pa važan je jer je svom unuku usadio monoteizam. Svi verovatno znate za ljubku pričicu kako je Nil doneo kolevku sa bebom baš pred ruke ćerke faraona Efanonona. Da skratim celu priču, bebu nije doneo Nil, već je to bio vanbračni unuk faraonove ćerke i nepoznatog jevrejina. Ehanon ga je prihvatio i odgajio uz svoja monotestička shvatanja. Kada je Mojsije odrastao počeo je da propoveda novu veru što se nije dopalo egipćanima, ali se primilo kod jevreja koji su bili na privremenom radu u Egiptu. Oni su tu došli dobrovoljno jer je u to doba dolina Nila bila bogata i plodna. Nije bilo nikakvog robstva, ali se mora reči da su jevreji hteli da se infiltriraju u više slojeve društva što se nije dopalo domaćinima. Mojsije je svestan da će u Egiptu loše proći i on uspeva da povede novovernike prema Levantu i tako nastaje mit o begstvu jevreja i lutanju 40 godina, moru koje se otvara i tako to, uz put proglašavajući sebe izabranim narodom od strane Boga, i Bogu vrednijim od ostalih ljudi.

O ovome je pisalo na razne načine nekoliko filozofa, što je normalno dočekano na nož. Postoje još neki pogledi na odnos Ehanona i Mojsija, i kroz rodbinske i druge veze, kao i sumnje u sve to, ali je ovo moj pogled na taj segment istorije.

Možete da pročitate: Der Mann Moses und die monotheistische Religion
[ bogomoje @ 02.03.2024. 10:00 ] @
Faraon je vrlo pametno iskoristio pelene od bebca i otkrio jedrilicu. Velika je sreća što nije koristio tvoje pelene jer bi onda dobio Titanik, jer su tvoje pelene opterećene tonama kake.
[ MajorFatal @ 02.03.2024. 11:23 ] @
Jecte, u pravu si, dobro si to primetio ..