[ Java Beograd @ 12.03.2024. 10:03 ] @
Da li pratite skorašnja i jučerašnja dešavanja u Novom Sadu?

Deca oduzeta majci, prema nalogu Centra za socijalni rad, a onda pravosnažnom sudskom presudom takva akcija je stavljena van snage i naloženo je da se deca vrate majci!
Ali - deca nisu vraćena majci! Dece nema, i ne zna se gde su!

Ja zaista ne znam da li je majka brinula o deci (mogu samo da pretpostavim) ali je činjenica da Centar za socijalni rad NE POSTUPA PO SUDSKOM REŠENJU, i ne vraća decu!


Društvene mreže su prepune klipova, a naravno, kao teme su isplivale i činjenice da Država Srbija praktično prodaje desu bez roditeljskog staranja Amerikancima, Šveđanima i slično.
Naravo, ponovo se pojavljuju teme oko krađe beba u porodilištima!
[ component @ 12.03.2024. 15:03 ] @
Evo saznali smo više informacija:

Deca nisu oduzeta, nego su u izmeštena Sigurnu kuću. Majci je izrečena „hitna mera“.

Pravosnažnom sudskom presudom "hitna mera" je stavljna van snage i NIJE "naloženo da se deca vrate majci". Izgleda da majka viđa decu (dva puta nadeljno) i ima određene "roditeljske zadatke".
Dakle, zabuna je bila što se tumačilo da sudsko rešenje poništava sve odluke Centra za socijalni rad, a u stvari poništava samo "hitnu meru". Da je recimo postojao dokaz da je postojalo nasilje, hitna mera bi ostala na snazi.

Ne znam šta to znači "hitna mera", ni koji su to "roditeljski zadaci", ali deluje da su svi spostupili kako treba. Osim majke (ali se nadamo da će se i to promeniti).

Na kraju, izgleda da majka nije dozvoljavala ni da se prizna očisnstvo. To apsolutno ne sme da radi. Deca imaju oba roditalje i imaju prava da imaju oca. Izgleda da nije osporila očinstvo, što bi mogla da uradi ukoliko taj čovek nije otac te dece, nego je uskraćivala deci oca.

Naravoučenije: ako je žena rodila decu, to joj ne daje za pravo da radi sa tom decom šta god joj se prohte.
[ Java Beograd @ 19.03.2024. 13:11 ] @
Baš me je potresao ovaj slučaj.

Vredi pogledati:

https://www.youtube.com/watch?v=jqKKrUApSSM
[ test1234 @ 19.03.2024. 15:45 ] @
Jel gledao neko film "Šavovi". Ja mislim da bi svako u Srbiji trebalo da pogleda ovaj film koji je inače snimljen po istinitom dogadjaju.
[ component @ 19.03.2024. 17:44 ] @
Citat:
Java Beograd:
Baš me je potresao ovaj slučaj.

Vredi pogledati:

https://www.youtube.com/watch?v=jqKKrUApSSMKurir + naslov "nešto bruji Srbija" = preskačem
[ Java Beograd @ 20.03.2024. 08:13 ] @
Citat:
component: Kurir + naslov "nešto bruji Srbija" = preskačem

Preskoči Kurir, slobodno, nije Kurir poenta.
Slučaj, dešavanja i tekuće događaje možeš da pratiš na svim društvenim mrežama.

Deca su silom oduzeta majci, uz plač, vrištanje i ciku, iz zajedničkog doma, dok su dva krupna policajca držala majku, Anu Mihaljicu.
Zato što je neka spodoba iz Centra za socijalni rad mislila da tako treba. Bez obrazloženja, uz suvoparnu flsokulu "zanemarivanje".
Sud je takvu odluku stavio van snage, ali deca i dalje nisu vraćena majci.

Ako ti ove rečenice ne izazivaju nikakve sumnje, ne otvaraju pitanja, na bude emocije, OK, preskoči temu.Deci je i dalje zabranjeno da žive sa majkom (sinovi: 9, 6 i 3 godina) kao da su neznamnija nešto zgrešili, kao da su kažnjeni, zaključani su u nekim institucijama, kao da su kriminalci.
Od majke se zahteva da obezbedi 100m2 stambenog prostora, i oko 1.000€ platu, inače, kažu, decu neće dobiti nazad.

[ B3R1 @ 20.03.2024. 08:30 ] @
Citat:
Java Beograd: Deci je i dalje zabranjeno da žive sa majkom (sinovi: 9, 6 i 3 godina) kao da su neznamnija nešto zgrešili, kao da su kažnjeni, zaključani su u nekim institucijama, kao da su kriminalci.
Od majke se zahteva da obezbedi 100m2 stambenog prostora, i oko 1.000€ platu, inače, kažu, decu neće dobiti nazad.

Ali zato, roditeljima onog malog ludaka koji je pobio onu silnu decu pre godinu dana niko nije oduzeo dete. Jesu ga smestili u Lazu ili tako negde, ali teorijski kada lekari u Lazi budu rekli da je normalan vratice se kuci, tatici koji mu je dao pistlolje i vodio ga u streljanu ... i mamici koja mu je kuvala sarme kada se vracao sa pucackog vezbanja iz streljane. Sportski duh, sta ces ...

Izvinjavam se m00deratoru na offtopic-u - znam - maloletni K.K. nije ovde tema ... i ne samo sto nije tema, nego su poslednju temu o njemu m00deratori obrisali bez pardona, tako da je pominjanje tog slucaja neka vrsta tabua na ES/MZ ...

Necu vise, obecavam ... ali sam samo hteo da ukazem na paralelu izmedju dva slucaja. Na jednoj strani, roditeljima malih kriminalaca i zlocinaca ne izricu se nikakve mere, a na drugoj strani nekim drugima oduzimaju decu samo tako, na osnovu ko zna kakve procene.

I sto je najgore - mali zlocinci ne idu cak ni u popravni dom ako su mladji od 14 godina, iako bi po svim zakonima bozjim i ljudskim drzava tu morala da oduzme starateljstvo takvim roditeljima, jer ako to nije zanemarivanje i zapustanje - onda stvarno ne znam cemu uopste zakoni i drzavne institucije.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2024. 08:44 ] @
@B3R1,

U pitanju su potpuno razlicite stvari, vrlo verovatno se njima bave potpuno razdvojene grupe pa nije cudno ni da su rezultati drugaciji.

Kada su u pitanju razvodi, jako cesto to ume da postane izuzetno ruzno i ne tako retko se desi da neko od roditelja sa advokatima i, nekad, privatnim detektivima, gura neki narativ i zatrpava centar za socijalni rad poslom koji se na kraju ispostavi kao tracenje vremena (uz sve ostale tragicne posledice kako po decu uvucenu u spor, tako i po ostalu decu zbog kojih centar za socijalni nema resursa da se bavi ozbiljnim stvarima). Takodje, i obrnuto se neretko desava gde jedan od roditelja dete koristi kao stavku za "pregovaranje" i pokusava spreciti drugog roditelja da ima cak i kontakt sa detetom a kamo li roditeljske duznosti.

Na sve to dodaj i unikatne slucajeve nasilja / zlostavljanja, zanemarivanja roditeljskih obaveza i ostalih strahota koje bi, zapravo, trebale da budu prioritet. Ali probaj da imas prioritete kada si bukvalno zatrpan djubretom ciji intenzitet vise zavisi od manjka moralnih skrupula i cene advokata koje je neko takav spreman da priusti samo kako bi se osvetio bivsem bracnom partneru nego od realnog stanja stvari.

Tako da, posao tih ljudi u centru za socijalni rad (kao i u sudstvu) nije ni malo lak i greske se neminovno desavaju.

Inace, ovakve slucajeve uopste ne bih komentarisao posto je apsolutno nemoguce kao posmatrac znati sta se tacno desava - to bi morao biti posao nadleznih sudova i nadzornih organa koji nadgledaju funkcionisanje centra za socijalni rad.

Sasvim je sigurno da novine imaju neki svoj narativ i prilicno sam ubedjen da to nije kompletna slika, niti je takvu sliku uopste moguce imati kao neko ko nije direktno ukljucen (a cak ni tad je upitno).

Sto je najgore, jako su male sanse cak i u slucaju gresaka/propusta da se na kraju zastiti interes dece tj. centri za socijalni rad bar u teoriji gledaju pre svega interes i blagostanje deteta ali, znas kako, kad si spao na to da ti se o interesu bavi drzavni sluzbenik, sanse su vec namestene protiv tebe :(
[ whitie2004 @ 20.03.2024. 08:57 ] @
Citat:
Zato što je neka spodoba iz Centra za socijalni rad mislila ...

Daleko je to od neke zene iz CSRa. Nista nije do nje. Cak se i povukla/smenjena sa tog posla. Tu su sada u pitanju "ugled i delo" suda, tuzilastva, crkve, mnogih aktivista .... Nema sada nazad. Ostati dosledan i istrajati dok trpis vatru na frontu ...

Acko je pokusao da intervenise, ali nije uspeo da povuce granicu izmedju nasih i njinih ... Ostavio sistem da odradi to - citaj: baci u bunar!
[ Java Beograd @ 20.03.2024. 09:02 ] @
@Ivan Dimković
Jedno je kad se vodi pravna borba i prljavo podmetanje po pitanju da li će dete pripasti majci ili ocu. (fazon: Severina)

Sasvim drugo je kad deca žive sa majkom i oduzimaju se majci, ne da bi živela sa ocem, već da se sklone, sakriju i zaključaju u neki dom.
Nema se uslova za život? OK, tu je društvo, CSR da pomogne, da skloni i da zaštiti majku i decu zajedno, a ne da silom, uz dečiji plač i vrisku odvoje decu od majke?

Greška? Pa ne znam da li sme da bude greške, ali, OK, greška se desila, bila žalba, i sud pravosnažno presudio da je rešenje o oduzimanju dece van snage, ali WTF, Centar za socijalni rad se samoproglašava da nije dužan da poštuje sudske odluke, pa su deca i dalje zaključana u nekom domu.

CSR od samog početka nije ni jednom rečenicom obrazložio: zašto? Osim jedne suvoparne, i na sudu oborene floskule "zanemarivanje".
Kome to treba? Zašto? U čijem je to interesu? Dokle?

Dečija trauma je svakim danom sve veća.
Zamisli šta preživljava dete od 3 godina, odjednom nasilno odvojeno od majke! Da li je veća trauma kod trodišnjeg, šestogodišnjeg ili devetogodišnjeg deteta?Pošto smo svedoci da se deca iz Srbije, za veliku novčanu nadoknadu daju usvojiteljima u USA i Zapadnoj Evropi (praktično: prodaja dece) logično je da se javlja sumnja da su i ova deca "tipovana" za prodaju.
Jer, ni jedno drugo logično objašnjenje ne postoji.


[ ademare @ 20.03.2024. 09:05 ] @
NIje me previse zanimala tema da bih je pratio detaljno , ali nesto malo sam procitao !

Nije to bas tako kako Java predstavlja Crno - Bela !

Sa jedne strane majka Andjeo , sa druge Zli sistem koji Krade decu ??


U ovoj prici Java ne pominje oca , koji je u Svadji sa majkom , nisu Vencani , Ona mu ne dozvaljava i osporava Ocinstvo ? Plus slucajno "trenutno " je na Robiji ?? I to 2.5 godine ? Znaci nije sitan Kriminalac u pitanju !!


Deca su oduzeta Posle pozara koji je zahvatio objekat gde su ziveli , i koji je znatno bio Ostecenn ! I pre toga je bio Neuslovan za boravak i odraslih i dece !

Ispunjen Djubretom ??!


Posto se u Srbiji Krije ko ja sta od Kriminalaca i Taloga drustva sta po Nacionalnosti , Imena Kriminalaca i Taloga se ispisuju u medijima SAMO inicijalima ?

Cela prica je izgledala , a i sada nije jasno da li se radi o Romima ? Sto je za njih sasvim Obicna i Uobicajena prica , posebno deo o Zanemarivaju dece ! Ni sada nije Iskjuceno da su Romi u pitanju, sto je za njih sasvim normalno ponasanje !


I ovo su teme gde ljudi cesto svoje Emocije prebacuje na druge ljude , Nevezano za realnost !

Tipa " Moja majka je bila Zlatni Andjeo " Sigurno je takva Svaka ili bar Priblizno ?

Nazalost Stvarnost je dosta daleko od te Bajke !
[ Java Beograd @ 20.03.2024. 09:14 ] @
To što je otac u svađi sa majkom ne daje pravo nikome da oduzme dete majci, silom odvede i zaključa u dom.

Ako je bio požar, ako je objekat neuslovan za boravak - OK, tu je društvo, tu je CSR da zaštiti i majku i decu zajedno a ne da silom odvodi decu!

Ana Mihaljica ima oca, ima sestru, ima uslove da skloni decu iz "neuslova".

Bezbrojni su komentari ljudi koji poznaju Anu Mihaljicu, komšije, prijatelji. Ana Mihaljica nije zanemarivala decu, deca nisu zapuštena i zlostavljana. Zašto su odvojeni od majke?

https://x.com/RadeAnicic/status/1768887684183839207?s=20
[ dejanet @ 20.03.2024. 09:35 ] @
Ljudi ulecu uvek u istu zamku od strane medija a vezano za pojedinacne slucajeve i gomile glasina o slucaju. Postoje hiljada slucajeva koji prolaze ispod radara. Sigurno je i dosta slucajeva legitimno, ali u tome je problem jer su pomesani legitimni i slucajevi trgovine dece.

Sustina je da treba pratiti kumulativno(statisticki) od kada su ovi zakoni na snazi. Takodje u Srbiji postoji nasledje kradje dece iz porodilista iz komunistickog-titovog perioda, tako da se ovde radi o nekoj vrsti kontinuiteta.

Bez ulazenja u neke detalje, postoje strani sajtovi za usvajanje dece, napravljeno je nekoliko dokumentaraca (mislim da je poslednji neki Svedski), znaci postoji puno posrednih dokaza da je Srbija visoko kotirana na toj mapi pseudo-legalne trgovine decom.

Ako drzava hoce, nije nikakav problem da se ovo resi, medjutim drzava redovno reaguje panicno, nedoreceno i defanzivno, obicno napadajuci stranu koja trazi pravdu, sto, verujem, znaci da postoji puno slucajeva gurnutih ispod tepiha kao i puno umesanih strana u trgovinu decom.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2024. 09:42 ] @
Citat:
Java Beograd:
To što je otac u svađi sa majkom ne daje pravo nikome da oduzme dete majci, silom odvede i zaključa u dom.

Ako je bio požar, ako je objekat neuslovan za boravak - OK, tu je društvo, tu je CSR da zaštiti i majku i decu zajedno a ne da silom odvodi decu!

Ana Mihaljica ima oca, ima sestru, ima uslove da skloni decu iz "neuslova".

Bezbrojni su komentari ljudi koji poznaju Anu Mihaljicu, komšije, prijatelji. Ana Mihaljica nije zanemarivala decu, deca nisu zapuštena i zlostavljana. Zašto su odvojeni od majke?

https://x.com/RadeAnicic/status/1768887684183839207?s=20


Mozda je tako kako pricas, mozda nije. Ima i slucajeva gde centar ne reaguje ili neadekvatno reaguje i onda, opet, krivi sto ne rade posao iako bi tako postupanje bilo ortogonalno sa postupanjem u ovom slucaju.

Sve sto hocu da kazem da je jako tesko nepristrasno komentarisati ove stvari za to sto informacije koje neko ima nisu kompletne a na osnovu parcijalnih informacija je moguce kriviti bilo koga i bilo sta, u zavisnosti kako se neko oseca.

Ne pokusavam uopste da opravdavam odluke CZSR, moguce je da su pocinili greske ali resenje za to moze biti samo sudska procedura (ukljucujuci i naknadne procedure za eventualnu dodelu deteta blizoj familiji ako za to ima uslova, ili vracanje majci ako postoje fundamentalne greske u CZSR procesu) a ne komentarisanje na izvestavanja novina koje sasvim sigurno nemaju interese ni dece a ni citalaca u vidu.
[ Java Beograd @ 20.03.2024. 10:17 ] @
Nekako slično sam i ja razmišljao dok nisam počeo da pratim dešavanja. "Ko zna šta je tu istina ..." "Medijima treba samo bajtklik ..."
I onda sam se zainteresovao, i intenzivno pratim.

Činjenica je, i to zastrašujuća da su deca silom oteta od majke. Uz dečiji plač, ciku, vrisku dok su dva policajca držala Anu Mihaljicu.
Činjenica je, takođe zastrašujuća da odluke CSR nisu obrazložene, već samo paušalne, za ovakvo delovanje.
Činjenica je, da sudske odluke CSR nije ispuno.

Deca se nikad nigde ne odvajaju od majke, osim ako su teško zlostavljana i potpuno zanemarivana.
Deca Ane Mihaljice su čista, uredna, obučena, obuvena, očešljana, umivena, lepo vaspitana, uspešna u školi. To su potvrdili školski drugovi, učiteljica, komšije, prijatelji ...

Ako CSR primeti "nešto", bilo šta, onda CSR treba da radi sa majkom: često obilazi, upućuje, uči, obaveštava, objašnjava ... kako treba da vrši roditeljsku dužnost. Pomaže i pruža podršku! Ne otima decu silom.

U normalnim državama, čak i ako je majka narkoman, i tada ne odvajaju decu, nego leče narkomanku i pomažu porodici.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2024. 10:30 ] @
Zapravo, "u normalnim drzavama" (u koje svakako spada i Srbija) se roditelju privremeno ili stalno oduzima starateljstvo nad detetom u zavisnosti od ozbiljnosti problema.

Narkomanija roditelja je mozda los primer zato sto nije nuzno detetu direktno ugrozeno zdravlje / blagostanje na nacin koji zahteva meru oduzimanja uvek vec moze da se resi i na nacin koji si napisao (lecenje roditelja), ali stvari koje bi direktno ugrozile zdravlje ili cak zivot deteta mogu biti razlog za oduzimanje, ukljucujuci i silu u slucajevima gde postoji osnov da se smatra da je dete direktno ugrozeno. To su, naravno, ekstremni slucajevi.

Ja ne znam sta je motivisalo CZSR da uvede tako drasticnu meru, ali bas zbog toga ne bih spekulisao.

Prilicno sam siguran da CZSR ne izrice takve mere tek tako OSIM ako nije doslo do ozbiljnog problema ILI ako nije u pitanje gruba zloupotreba polozaja ili korupcija - za oduzimanje deteta mora postojati bar neka osnova, ako je u pitanju gruba zloupotreba onda neko treba da odgovara, ali tako nesto moze utvrditi samo sud a ne javnost / novine, zato sto javnost / novine nemaju uvid u kompletno stanje stvari.

Da li je mozda CZSR u*ao stvar? Mozda (ali imaj u vidu da postoji sirok dijapazon nivoa greske koja moze biti ustanovljena! Od neke proceduralne do grube zloupotrebe), ali onda je to posao za nadzorne organe i javno tuzilastvo. Mislim na novine i sl - ako neko smatra da je majka ugrozena, onda joj moze finansijski pomoci ili organizovati kampanju skupljanja novca za dobre advokate, kako bi stvar izasla na cisto.

Ali "suditi" CZSR-u ili bilo koma na osnovu informacija iz medija... problem sa svim sto mediji pisu je to sto iza toga stoji samo potreba za pravljenjem klikova, dakle skandal. Mozda je tako, ali moguce je da je "zaboravljeno" nesto sto bi slucaj ucinio mnogo 'dosadnijim' u smislu da je ucinjena adekvatna stvar.
[ Java Beograd @ 20.03.2024. 10:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:ako je u pitanju gruba zloupotreba onda neko treba da odgovara, ali tako nesto moze utvrditi samo sud a ne javnost / novine, zato sto javnost / novine nemaju uvid u kompletno stanje stvari.


Tako je.

Sud i jeste pravosnažno utvrdio da nema govora o zanemarivanju, zapuštanju ili nedajbože zlostavljanju dece.
I doneo odluku da se rešenje o oduzimanju dece stavi van snage. Da se deca vrate majci.


Ali CSR Novi Sad odbija da postupi po sudskoj presudi! Onda se javnost uzbunila, počeli su protesti, počela je medijska pažnja.

[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2024. 10:48 ] @
Da li si procitao tu odluku? Ja pogledao nekoliko "novina" i u nekim se tvrdi da NIJE nalozeno CZSR-u da vrati decu. U nekima slede komentari advokata jedne od strana koja tvrdi da cak ni sud nije ispravno postupio zato sto nije nalozio vracanje.

Zbog toga imam problem sa komentarisanjem necega sto zapravo i ne znam sta je.
[ whitie2004 @ 20.03.2024. 12:17 ] @
Bez zelje da stanem na neciju stranu - cisto da se cuju obe strane ...

Odluku suda niko nije video a svi pricaju svoju pricu. Ali, niko nije osporio izjavu:

Citat:
Postoji deo rešenja gde se kaže da "sud ne može sa sigurnošću da tvrdi da postoji nasilje, ali ono što tvrdi da postoje elementi zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu postojećih dokaza“

Sve je pocelo pozarom kada je doneta vanredna (privremena) mera da se deca smeste negde ... Pravni zastupnik majke se zalio. Uz gornji komentar presudjeno je da to vise nije privremena mera, ali deca, normalno, ostaju u sigurnoj kuci. Posto nema stavke o nasilju dozvoljeno je majci da bude u kontaktu sa decom ... Kao sto je u proceduri, radi se procena okruženja i rizika. Daju se zadaci roditelju da bi se popravilo stanje uz zelju da se deca vracaju u sigurno okruzenje. Sud bez toga ne vraca decu! Nema automatskog vracanja.

Inace, problemi su iz davne 2015 godine. Problemi sa ocem, odlazak u zatvor, nastavak vanbracnog zivota, zelja oca da prizna decu i majcino odbijanje da to prihvati. U jednom trenutku iz nama nepoznatih razloga centar reaguje
Citat:
jer su deca bila ozbiljno destabilizovana zbog ophođenja majke prema deci

U dogovoru sa advokatom majke, odredjen je korektivni nadzor koji je ona ignorisala. Zapravo ceo taj prvi sudski spor nam je nepoznat ...

Trenutno stanje:
Otac moze traziti ocinstvo preko suda ali je to nategnut proces, a i on se ocito oladio ... Kakogod - nema nikakvo pravo da pokrene neku inicijativu, da finansijsku garanciju ili obezbedi siguran i miran zivot deci ...
Majka se moze zaliti i na ovu odliku suda ali sudija ce pitati centar za savet. Neko iz centra treba da garantuje da su se stvari pozitivno promenile. A promene nema niti majka zeli da kontaktira sa njima. Advokat moze pokusati dokazati da ovi iz centra mrze majku, ali ce to uz (9 godina nepromenjen) arogantan stav majke biti uzaludan posao. I vidimo da nema pokusaja da se podnese neka zalba.
Pritisak javnog mnjenja na centar je nebitan. Sud donosi odluke i to je izvrsno!
Pritisak javnog mnjenja na sud je ... Postoji jedna odluka i moze se promeniti donosenjem drugacije odluke. Da sud samoinicijativno kaze: e, nesto smo razmislili i zanemarite onu odluku - to ne postoji.

Majka mora bar da odglumi neku saradnju da bi i ostali odglumili da je sve OK ...[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2024. 12:35 ] @
Vec od samog starta se vidi da nedostaje gomila informacija.

Ovakve stvari su cesto komplikovane i jako je tesko kao posmatrac imati kompletnu sliku - "sudjenje po novinama" je najgori moguci nacin, pogotovu ako postoji razlog da se sumnja da nisu iscrpljeni pravni metodi za eventualnu zastitu necijih prava.
[ whitie2004 @ 20.03.2024. 13:19 ] @
Stvarno sam se trudio da pokupim samo relativne stvari ali, mozda je i to greska! Da spomenem i ostali sum:

Definitivno ozbiljan politicki napad na SNS:
- "Tako je to kad je partija na vlasti jača od suda i sudskih odluka. SNS drži taj centar za socijalni rad, koji je prosto KRIMINALAN, ovo je treći slučaj "
- teze o nehumanim, nehigijenskim(bez)uslovima „sigurne kuce“
- Mozete li nam za pocetak pokazati LICENCU te vase „sigurne kuce ...
- prica se o ... " toru ili oboru gde trenutno ima 50 dece " ... u objektu definisanom za 16 dece (ne mogu da verujem da je u Novom Sadu oduzeto 50 dece)
- Deca iz Srbije, ako već mora, mogu, i morala bi, biti usvojena u Srbiji! Decu NE izvozimo! (na pocetku podgrejavana prica da su deca vec u Svedskoj)
- Srbija jedina drzava u Evropi lkoja IZVOZI decu i to po ugovoru sa PRiVATNIM agencijama ( ima ih bar 7)
- Postoje sajtovi za rezervisanje dece. Prodaju decu koju pre toga otimaju kao u ovom slucaju.

Licni napadi:
- Jednom rečiju žena nije u vinklu…
- Bosika, spao si na niske grane kad hoćeš svoju advokatsku praksu da reklamiraš na nesreći samohrane majke. (advokat majke)
- uticajna SNS porodica Mihaljica, svekar i svekrva, koji se svete Ani Mihaljici što decu vodi u crkvu,

Kada smo kod crkve:
- Cujem da su je podrzali dusebriznici iz parohije (zvanicna crkva cuti o svemu sto tangira SNS)

A ima i neke dinamike:
CSR NS pokrenuo tuzbu protiv Ane Mihaljica za lisenje roditeljskog prava - P2 392/ 24 OS. NS

A bogme i predikcije:
- Isti ovi komentatori koji brane majku ovo troje andjela, sutra ce da da osudjuju Centar, ako andjeli za 10 god pocine nepocinstvo. (Zapucaju po drugovima u skoli)

I ono glavno:
- U saopštenju je Centar kratko izvestio da je od danas ponovo uspostavljena saradnja, a i kontakt majke i maloletne dece.
- „Dogovoreni su dalji koraci u postupanju, a sve u najboljem interesu dece“,


[Ovu poruku je menjao whitie2004 dana 20.03.2024. u 14:35 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 21.03.2024. 19:03 ] @
Citat:
whitie2004:
Trenutno stanje:
Otac moze traziti ocinstvo preko suda ali je to nategnut proces

Ne, pogresno.
Ocinstvo se ne trazi preko suda, vec priznaje davanjem izjave kod maticara. Ceo proces traje 5 minuta i besplatan je. Mozes da izaberes random dete bez podataka o ocu u maticnoj knjizi rođenih i da odeš i daš izjavu da si ti otac. Mozda deluje čudno, ali tako funkcioniše, provereno je na primeru mojih najbližih poznanika.
[ whitie2004 @ 21.03.2024. 22:44 ] @
:-) OK, vec si dokazao da si bolji pravnik od mene ali, mislim da gresis ...

Ovo sto ti pises je dovoljno kad i majka da izjavu da se slaze, sto ovde nije slucaj. Ovde je majka osporila ocinstvo ...

U takvoj situaciji mora tuzba u sudu i dokazivanje sa DNK podudaranjem. Mogu je pokrenuti majka i otac do 10. godine i dete bez ogranicenja. Centar ne mere ...
[ Java Beograd @ 22.03.2024. 07:29 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Ocinstvo se ne trazi preko suda, vec priznaje davanjem izjave kod maticara. Ceo proces traje 5 minuta i besplatan je. Mozes da izaberes random dete bez podataka o ocu u maticnoj knjizi rođenih i da odeš i daš izjavu da si ti otac. Mozda deluje čudno, ali tako funkcioniše, provereno je na primeru mojih najbližih poznanika.


Ti si Darko malo pobrkao lončiće. Naravno da ne možeš random da listaš matičnu knjigu rođenih, i zapljuneš se gde je prazno mesto "ime oca".

Možda može u Tunguziji, ali u Srbiji ne može. Ne znam gde žive tvoji najbliži poznanici. Wtf? Šta su radili? Ne mogu da skapiram da su random birali po matičnoj knjizi?!?[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 22.03.2024. u 09:04 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2024. 07:34 ] @
Moze ako se mama slozi, plus - to sa sobom povlaci i neke obaveze, tako da sumnjam da se random likovi tek tako zapljunu ;-)
[ Living Light @ 22.03.2024. 07:48 ] @
... moram 'itno do Opštine,

od jednom neka neodložna posla

diconect,
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2024. 08:05 ] @
Pazi se, tesko moze nazad posle :-)))
[ Java Beograd @ 22.03.2024. 08:05 ] @
Čekaj Light, obraZi pažnju na ovo šta je Dimke napisao! Moraćeš da plaćaš alimenaciju!
[ Living Light @ 22.03.2024. 08:16 ] @
a šta ako deca predju kod mene?

Pa kada se skupimo sa "Kompletno Sve Dece" za Uskrs oko vel'kog, debelog okruglog stola za ručak,

pa kad sadašnja (za sada jedina ) Tašta iznese domaću pileću supu,
pa nas ugleda u Novom broju,
- pa se Opruži sa sve supom užduž trpezarije, onako Od-Zida-do-Zida

scena Taman za 'itnu Pomoć,

čuti, Ovo mi je Prilika Sad! .... pa ko zna kad?

To "oslobođenje" nema cenu !

[ Java Beograd @ 22.03.2024. 08:19 ] @
Citat:
Living Light: a šta ako deca predju kod mene?
Pa kada se skupimo sa "Kompletno Sve Dece" za Uskrs oko vel'kog, debelog okruglog stola za ručak ...


[ Living Light @ 22.03.2024. 08:30 ] @
Bolje i alimentacija,
nego Tašta koja "troši k'o Tri (3) Alimentacije"

A Darka cu zovem (retroAktivno) za Novog Kuma,
jer mi je dao ideju za bezbolno oslobođenje od tašte.

Pa nek dotera šleper sitnih Gumenih Bombona iz Lidla iz Švedske

Treba ce ...
[ Shadowed @ 22.03.2024. 15:32 ] @
Update: https://www.021.rs/story/Novi-...tiv-advokata-vise-prijava.html
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2024. 17:29 ] @
Citat:

"Sud nema ovlašćenja da ceni razloge za osnovanost odluka organa starateljstva na osnovu kojih je došlo do smeštaja dece u Sigurnu kuću, kao ni njihovu zakonitost", navodi se u saopštenju.


Sud nema prava da procenjuje zakonitost odluka CZSR? :)

Ovo deluje vrlo neobicno, kad bi ovo bilo istina, CZSR bi bio van pravosudnog sistema Republike Srbije, ko diplomatska i konzularna predstavnistva drugih zemalja :-))))

Sta se desava kad ovlasceno lice CZSR prekrsi zakon? (nista vezano za ovaj slucaj) - sudi mu CZSR? Koja je visa instanca u slucaju zalbe? CZSR? :)))

Sasvim sigurno sud nema nista sa regularnim radom CZSR, ali ako bi se sumnjalo na >zakonitost< neke od odluka, bilo bi potpuno neverovatno da ne postoji sudski nacin za regulisanje toga.
[ Darko Nedeljković @ 22.03.2024. 20:37 ] @
Citat:
whitie2004:
:-) OK, vec si dokazao da si bolji pravnik od mene ali, mislim da gresis ...

Ovo sto ti pises je dovoljno kad i majka da izjavu da se slaze, sto ovde nije slucaj. Ovde je majka osporila ocinstvo ...

U takvoj situaciji mora tuzba u sudu i dokazivanje sa DNK podudaranjem. Mogu je pokrenuti majka i otac do 10. godine i dete bez ogranicenja. Centar ne mere ...

Ma, ne, nisam "bolji pravnik" nego tu jednu sitnicu slucajno znam do detalja. Dakle, algoritam je sledeci:
1) Majku u porodilistu pitaju ko je otac
2) Majka moze dati podatke ili reci da nema pojma
3) Pojavljuje se otac koji priznaje da je to on i slucaj je resen
4) Majka moze preko suda da osporava ocinstvo i tek to je dug, skup i mukotrpan proces.

Pretpostavljam da ti pricas o situaciji kada je majka navela određenog muskarca kao oca, a pojavljuje se drugi koji tvrdi "ne, nije taj, nego sam ja". U tom slucaju to jeste sudski posao. Po zakonu dete moze imati jednog oca, ako su dvojica zainteresovana onda sud mora da vidi kome ce to odobriti. A ako nema nijednog onda drzava smatra da je u detetovom interesu da ima oca i prvi ko izrazi zlju da to bude momentalno to i postaje. Drzavu bukvalno ne zanima da li je taj ikada sreo majku deteta, a kamoli imao ikakav vid seksualnog odnosa sa njom!

EDIT: Mozda je zakon u međuvremenu promenjen, jer sam ja tu tematiku pratio mnogo pre ovih LGBTQ zakona, znaci prva decenija ovog veka.
[ whitie2004 @ 22.03.2024. 20:45 ] @
I tako saznadosmo da je sud vise puta donosio odluke mada nema prava da to radi.

Nije normalno sta novinar moze da napise i prosecan citalac da prihvati !!

Inace, neki drugi novinar o istoj odluci Osnovnog suda u Novom Sadu:

Citat:
Sud je nadležan da donosi odluke u pogledu vršenja roditeljskog prava, lišenja roditeljskog prava, kao i za vraćanje roditeljskog prava. U konkretnom slučaju sud nije doneo odluku radi smeštaja dece u Sigurnu kuću, te nije nadležan da donosi odluke niti u pogledu vraćanja dece majci

[ Darko Nedeljković @ 22.03.2024. 21:22 ] @
Citat:

Možda može u Tunguziji, ali u Srbiji ne može. Ne znam gde žive tvoji najbliži poznanici. Wtf? Šta su radili? Ne mogu da skapiram da su random birali po matičnoj knjizi?!?

Evo konkretno kako je to bilo - dvoje se posvađalo pre rođenja bebe i mlada došla na genijalnu ideju kako će ocu da ukine sva roditeljska prava - izjavice da nema pojma ko je otac/bilo ih vise/bila pijana/ne seca se itd. Ali, pojavio se muskarac, otisao u maticnu sluzbu i dao izjavu da on nije bio pijan i da jeste i hoce da bude otac. U to vreme drzava i CSR su se vodili interesima deteta, a interes deteta je da ima oba roditelja, ne moze majka da se ne seca ko je opalio, ali eto bas se seca da nije taj koji zeli da prihvati na sebe teret roditeljskih duznosti...

Manje-vise to je situacija kod svih pravnih poslova, ako jedan svedok izjavi da se ne seca, a drugi da se seca, onda se kao relevantna smatra izjava tog koji se seca.
[ Darko Nedeljković @ 22.03.2024. 21:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Sasvim sigurno sud nema nista sa regularnim radom CZSR, ali ako bi se sumnjalo na >zakonitost< neke od odluka, bilo bi potpuno neverovatno da ne postoji sudski nacin za regulisanje toga.

Sad me zainteresovalo to ko odlucuje i vidim u tekstu porodicnog zakona izricito pise:
Citat:

Član 60

(1) Dete ima pravo da živi sa roditeljima i pravo da se roditelji o njemu staraju pre svih drugih.

(2) Pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta.

(3) Sud može doneti odluku o odvajanju deteta od roditelja ako postoje razlozi da se roditelj potpuno ili delimično liši roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u porodici.

Da li ja to dobro čitam - CSR nema zakonsko pravo da odvaja decu od roditelja, nego su to pravo protivzakonito uzurpirali?
[ whitie2004 @ 23.03.2024. 08:35 ] @
Treba razlikovati sta je privremena (vanredna) situacija.

Zamislite da policija zaustavi pijanog vozaca i posalje ga na treznjenje. Ali, u vozilu sa njim bilo i dete! Pokusas da nadjes majku, ali ne uspes. Sta da radis? Posaljes dete (privremeno) u neki smestaj sa socijalnom sluzbom. Bez uplitanja suda! Majka ili otreznjeni otac sutra odu po dete. OK, bilo je zanemarivanje deteta i dovodjenje istog u opasnu situaciju ... ali to vazno negde tamo na zapadu. Ovde centar gleda da se sto pre ratosilja tog deteta.

U konkretnoj situaciji su izgleda vatrogasci bili u situaciji da imaju decu bez staratelja. A majka nije dosla sutradan po njih. Problem je sto se pozar desio u novembru a prica sa otetom decom i tuzba u sudu tek mesecima posle. Predpostavljam da je bila u inostranstvu ili u novoj vanbracnoj zajednici - ali to je moje, bas slobodno tumacenje. Sumljam da su u centru bili srecni sto su im uvalili decu.
[ Java Beograd @ 23.03.2024. 19:58 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Evo konkretno kako je to bilo - dvoje se posvađalo pre rođenja bebe i mlada došla na genijalnu ideju kako će ocu da ukine sva roditeljska prava - izjavice da nema pojma ko je otac/bilo ih vise/bila pijana/ne seca se itd. Ali, pojavio se muskarac, otisao u maticnu sluzbu i dao izjavu da on nije bio pijan i da jeste i hoce da bude otac. U to vreme drzava i CSR su se vodili interesima deteta, a interes deteta je da ima oba roditelja, ne moze majka da se ne seca ko je opalio, ali eto bas se seca da nije taj koji zeli da prihvati na sebe teret roditeljskih duznosti...
Manje-vise to je situacija kod svih pravnih poslova, ako jedan svedok izjavi da se ne seca, a drugi da se seca, onda se kao relevantna smatra izjava tog koji se seca.


Interes deteta možda jeste da ima oba roditelja, ali ne jednog "random".

Ne znam kad se ovo desilo, ni gde. Ali, mogu da prihvatim da je ovako zaista i bilo. Jer, po manjim mestima, gde se svi znaju, posebno u vreme SFRJ, vlast je bila vlast, i mogla je lako da upravlja ljudima.
Na primer, "zna se da je Palanci Pera krade", i na sudu Peru odmah osude, jer "nema tu šta da se iznose dokazi kad svi znaju da je Pera lopov". Tako je bilo u to vreme.

Tako, verujem da je ovaj slučaj, iz nekog drugog vremena, u nekom mestu gde se svi znaju, i gde "se zna ko je otac", prošao "poluzakonski".
Majka, koja se ponaša neodgovorno, lako je mogla biti "pravno savladana", jer kad jednom matičar upiše nešto, to je onda zaista posle teško promeniti.

Danas, u Beogradu (na primer) kad majka kaže da ne zna ko je otac, nema tog muškarca koji će da dođe kod matičara i kaže "ja sam", i da ga matičar upiše. Nema šanse.
Uostalom, citirao sam zakon, sve je jasno.
[ dusanboss @ 31.03.2024. 20:49 ] @
Da li smatrate da i malu Danku treba vratiti u porodicu ukoliko se utvrdi da ju je majka prodala? Ipak jedna je majka. Nemože niko toliko da voli tudje dete.
E sad "pogreši čovek".
[ Java Beograd @ 31.03.2024. 21:09 ] @
Citat:
dusanboss: Da li smatrate da i malu Danku treba vratiti u porodicu ukoliko se utvrdi da ju je majka prodala?

Naravno da ne. Prodaće je ponovo. A i kako? Jer, ako se utvri takvo nešto, majka će da robija, bar do punoletstva ćerkinog.
[ ademare @ 31.03.2024. 22:54 ] @
Kad vec Dule pomenu " jedna je majka " , setim se jednog omiljenog vica pod istim naslovom .

Pokusao sam da nadjem na netu , ali vidim da ima samo nekakava izmenjena verzija koja Ubija car vica

Znaci copy paste ali sa bitnim izmenama:


Jedna je Majka

Zadala učiteljica đacima da napišu sastav na temu "Jedna je Majka".
Pred kraj časa, prozove Maricu. Ona čita:
- "Kad sam bolesna i potištena, meni majka napravi omiljene kolače i meni odmah bude bolje. Jedna je Majka."
Potom prozove Marka:
- "Kad igram fudbal, pa padnem i udarim se, majka mi nežno očisti ranu, poljubi me i odmah mi bude lakše. Jedna je Majka."

Dođe red i na Pericu.Čita on:
- "Majka mi često pravi moje omiljeno jelo - palačinke. Juče me je poslala u špajz po dve tegle pekmeza, a ja joj viknem:
- Jedna je Majka !"
[ mjanjic @ 01.04.2024. 16:39 ] @
"Originalna" varijanta je sa Pericom i temom "Ima samo jedna mama" ;)
[ ademare @ 01.04.2024. 17:50 ] @
Naprotiv ! Napisao sam originalnu verziju i to bas ovako kako pise !

Stos je u tome sto svaka drugacija verzija , provizorna i "telefonira poentu unapred" !

Ostavicu ti link onoga sto ti tvrdis da je "original" !

https://www.vicevi.rs/vicevi/perica/ima-samo-jedna-mama


S tim sto stvarno ne znam koliko je frekventno da neko zove Majku , Majka u vokativu , umesto Majko !

Ja znam licno samo jednog coveka koji tako prica !

Da li je eventualno to ucestalije u Juznoj Srbiji gde ionako imaju jedan padez ? Ne znam !
[ Darko Nedeljković @ 03.04.2024. 14:34 ] @
Zapadna Srbija, region Vuka Karadzica, kao i sa druge strane drine, vokativ je malka. Crna gora vokativ je majko.
[ component @ 03.04.2024. 15:09 ] @
Kod nas je za majku vokativ "majko", ali za mamu je "mama" a ne "mamo". Sve koje znam govore tako. Ne znam da li je pravilno ili ne.
[ ademare @ 03.04.2024. 19:55 ] @
" Malka " ??

Ovo si izmislio samo tako

Nemas ti pojma o tome !

Zato sto se u Zapadnoj Srbiji koristi ista rec sa istim naglaskom za " Uginuce zivotinja " !!

Majkati - Uginuti ! Pa onda po rodovima , tamo postoje , Majka - Ugine Krava na primer !


I onda neko zove Majku isto sa istim naglaskom (dugo A na kraju ) kao kada prica o Uginuloj Kravi ???Sto se tice " Mamo" to sam cuo od Izbeglica , naravno ne svih sa Kosova ! Ali poznato ej da tamosnji Srbi koji su ziveli su govorili skroz gramaticki nepravilno !

Pa su govorili " Pristevci " kao da se grad zove Pristevo ?? A ne pristina - Pristinci !

U svakom slucaju " Mamo " i nije greska samo se retko koristi .

[Ovu poruku je menjao ademare dana 03.04.2024. u 21:05 GMT+1]
[ Java Beograd @ 04.04.2024. 08:08 ] @
Za stanovnike grada Prištine kaže se "Prištevci". To je jednostavno tako.

Vokativ reči "majka" je i "majka" i "majko". Oba su ispravna i oba su u upotrebi.
Vokativ reči "mama" je i "mama" i "mamo". Oba su ispravna i oba su u upotrebi.


Edit: nešto sam malo izguglao: https://www.espreso.co.rs/vest...vaju-stanovnici-mesta-u-srbiji

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 04.04.2024. u 09:19 GMT+1]