[ Java Beograd @ 29.03.2024. 08:48 ] @
I to ne jedan, nego dva!

Kupim ja kevi mali plinski rešo na patrone, da može brzo i lako da skuva kafu, da ne pali ringlu. Kupim kod kineza, naravno.Koristi ona to, uredno, normalno, i posle oko mesec dana kaže - ne radi više.
Pogledam ja, dugmence za puštanje plina se lepo okreće, ali plin ne ide. Promućkam bocu - ima plina. Wtf, nema tu šta da se pokvari, nema šta da se rastavlja, popravlja.
Bitno: nije kafa iskipela, kaže mi majka, a i vidi se. Čist gorionik.
Bacim ja to bez mnogo premišljanja, i odem u Woby house, kupim drugi, malo drugačiji, šatro bolji. Kineski, naravno, sve je kinesko, ali kapiram, možda je malo bolji, iz radnje.

Evo, dve nedelje od kupovine (nameštena nova patrona, naravno) - zove majka, kaže: "I ovaj se pokvario". Pitam da li je iskipela kafa preko gorionika, kaže nije.
Isti kvar: točkić za plin se okreće, plin ne ide!


Šta se dešava? Da li je neko imao isti problem?
[ bakara @ 29.03.2024. 10:28 ] @
Ja sam digao ruke od njih.
koji god sam namestio cureo je plin sa strane.

Ima u dectahlonu kvalitetniji da se kupe ali je i cena kvalitetnija
[ dusanboss @ 29.03.2024. 12:08 ] @
I ja sam digao ruke (doduše breneri ali isto je to) Mada sam sad skoro počeo da se igram sa njima i osposobio 2 stara. Jedan mi je zgodan jer ima magnet za varnicu na sebi.
Inače pored toga što su oni s*anje teško ta plava punjenja su još veće. Sećam se pre nekih 10-15 godina su bila dosta kvalitetnija.

Ima Java šta da se rastavlja. Može dizna da se skine i taj ventil koji pušta plin. Probaj prvo skini gore taj lim i diznu pa probaj pusti plin i slušaj da li ide. Ako ide onda je dizna zapušena. Razčačkaj je i ćeraj...
Ako ne ide onda odvrni taj šrafić kod dugmeta za regulaciju (puštanje) plina i vidi da li će tu da krene.
Ako ne ide i tu jednu još je moglo da se zapuši kod igle koja probija bocu kad se montira tako da ako nisu ova dva proveri i to.
Inače kada se montira boca dobro je malo nauljiti taj deo gde gde dolazi zaptivna gumica i strogo voditi računa da bude u centru kada se zavrće ovaj deo od dole.
Takodje moguće je da ti je sve OK a da punjenje pravi problem i ako ima plina u njemu.
[ JankoNIS @ 30.03.2024. 09:41 ] @
Gumica na ventilu za pustanje plina je mala i mekana. Spadne sa osovine i zapusi dovod plina ili se navoj pojede pa ventil vrti u mestu.
Koristio sam ove gorionike par godina. Tesko ***nje. Posle nekog vremena pocinju da cure cak i ako zavrnes ventil do kraja. A hoce da curi i na gumi koja naleze na patronu.
Nikako ne koristiti unutra, samo u prostoru koji se provetrava.
Izbegavati ovaj najjeftiniji model po svaku cenu.
[ Java Beograd @ 05.04.2024. 10:13 ] @
Provalio sam šta se dešava. Sa ovim drugim, prvi sam bacio, ali možda je isti problem.

Toplota sa gorionika se širi i dolazi do ventila. U ventilu je neki deo, ne znam koji, koji usled toplote jednostavno zablokira dalji protok plina.
Kad se ohladi rešo - sve je OK.

Problem je što se toplota raširi pre nego što se skuva kafa.
[ mjanjic @ 05.04.2024. 18:06 ] @
Napravljen od neke (znatno jeftinije) legure koja ima veći toplotni koeficijent širenja nego što bi trebalo.
Neki "inženjer" ili možda čak menadžer promenio specifikacije materijala da napravi uštedu, ali "slučajno" zaboravili da testiraju uređaj. Kinezi k'o kinezi, uključe - vide da ide plin, znači da je sve u redu :)))

Tako su nekad sa prekidačima za svetlo (električari bi rekli da je to sklopka, što i jeste, jer ne može da prekine struju kratkog spoja) i automatskim osiguračima, škljocnu 2-3 puta ručno i kao "evo, radi kako treba", a ništa ono da treba da prođe ispitivanje od npr. 10.000 školjacanja bez kvara i pada performansi (ne sme da se poveća varničenje i sl.). Ali, kasnije su naučili da za poznate brendove rade kvalitetniju opremu, međutim te rešoe izgleda još nisu savladali ;)