[ Nebojsa Milanovic @ 06.04.2024. 23:25 ] @
...činjenice govore drugačije :

Citat:
Facebook aka $META bought Instagram for $1 billion in April 2012 when the company had 15 employees and $0 in revenues.

Fast forward 12 years and now Instagram might do $50 billion in revenues in 2024.
Šta reći nego stvar za istoriju, mrzi me sad da tražim podatke za Google i Youtube, ali odnos cena/profitabilnost je tu negde..

Oba slučaja će ući u sve buduće ekonomske knjige.
[ B3R1 @ 07.04.2024. 08:52 ] @
Meni je daleko fascinantnija cinjenica da je jedan maturski projekat skolskog elektronskog godisnjaka (yearbook), kakav se inace pravi u svakoj americkoj gimnaziji / koledzu, uspeo da postane prekretnica u razvoju Interneta, maltene identicna onoj kada je Tim-Bernards Lee lansirao Web 1991.

Bas kao sto je isto tako fascinantna stvar da je npr. Spotify uspesan projekat, o YT da i ne govorimo ... a Napster je pukao.

Nekome je sudbina naklonjena, nekome nije ... i to ti je to, jbg ...
[ dusanboss @ 07.04.2024. 13:30 ] @
Ne bih ja rekao da je ovde sve oko sudbine. Izgleda da tome neverovatnom uspehu pomogla naklonjenost nekih drugih , ovozemaljskih sila.
[ Java Beograd @ 07.04.2024. 17:27 ] @
Citat:
dusanboss: Ne bih ja rekao da je ovde sve oko sudbine. Izgleda da tome neverovatnom uspehu pomogla naklonjenost nekih drugih , ovozemaljskih sila.

Upravo tako. Na osnovu "godišnjaka" je nastao i MySpace pa - ništa.Neko je mudro skapirao kako jednostavno da mu se samo kaže ko se s kim druži, ko je gde bio, ko ima koga od šire familije, ko šta voli i sve to da upotpuni fotografijama.
[ B3R1 @ 08.04.2024. 13:14 ] @
Ne verujem u teorije zavera, uostalom ako je u pitanju saradnja s tajnim sluzbama, to je moglo da se ostvari i sa mySpace, pa ipak nije.

Mislim da su like/share funkcije koja nije postojale na verziji mySpace koja je postojala u vreme lansiranja FB bila zapravo odlucujuci jezicak na vagi koji je prevagnuo u korist FB. I sto je najbizarnije, koliko se secam svedocenja ljudi koji su osmislili lajkove, to je nastalo sasvim slucajno, valjda je neko u timu podigao palac kada je taj programer implementirao nesto ... i ovaj se setio da napravi virtuelni thumbs-up. Ispricao je to Zaku, ovome se to svidelo, ali je u pocetku to posmatrao kao dodatnu igracku, dzidz-bidzu za zabavu naroda. Tada mali Zakerberg nije ni slutio da je ljudima zapravo poklonio pozornicu za njihovu sujetu i mogucnost da svoje "prijatelje" dele na one koji ih vole i one koji ih ne vole ...

A znate kako kazu - zavadi, pa vladaj. :-)
[ Nebojsa Milanovic @ 10.04.2024. 23:35 ] @
TikTok kao što znate (ili ne znate) nije na berzi, pa mu se ne može znati tačan marketcap.

Za poređenje, MP META koji osim FB obuhvata nekoliko ogromnih kompanija (Instagram, WP, itd) je 1330 milijardi dolara.

MP kompanije Bytedance koja je vlasnik TikToka, po procenama analitičara ovako van berze, je oko 800 milijardi dolara. Da je na berzi, bio bi i više.

Pa vi vidite koje su to finansijske aždaje, siguran sam da apsolutno niko, ni njihovi izumitelji naravno, nisi mogli da sanjaju dokle će to doći.