[ Java Beograd @ 13.08.2024. 12:59 ] @
Kod osobe iz moje friends & family okoline, cevi koje vode od/do spoljne jedinice potpuno su izgubile izolaciju.
Nije to niko ništa posebno cepao i gulio, nego, jednostavno, od UV sunčanih zraka, sve je "sagorelo", pretvorilo se u prah i dezintegrisalo se.

Osoba o kojoj govorim je pozvala servisera, zarad dubinskog čišćenja unutarnje jedinice, i između ostalog zatražila da se na cevi postavi nova izolacija.
Odgovor servisera je: "to je potpuno nebitno, to se ne radi, nema potrebe.

Sad, bemliga, da nema potrebe ne bi se postavljalo ni prvi put.
Šta činiti? Nije to ni lako uraditi, da se razumemo.

[ ademare @ 13.08.2024. 14:15 ] @
Postoje dva vrste bakarnih cevi koje se kupuju jer ne dobija se uz sve klime , plus cesto 3 metra nije dovoljno .

Znaci same bakarne cevi i vec izolovane !

Kada se kupe same bakarne cevi , potrebno je naravno posebno kupiti izolaciju !

To je ovo kod tebe, jer ej izolacija propala na spoljnim cevima , pa ti treba samo izolacija. NIje to nista komplikovano, samo treba paziti da se ne odvale cevi .

Ostavljao sam u nekim drugim temama linkove prodavnica koje prodaju opremu izmedju ostalog i za klime pa oni imaju i izolaciju .

Evo sad cu da potrazim iz tih starih tema pa ostavljam link prodavnice kao primer, a ti po sajtu pretrazuj , obicno imaju i izolaciju i jos kojesta, sve sto treba za montiranje i popravke .

[ ademare @ 13.08.2024. 14:19 ] @
Evo nasao sam kao ilustraciju sta ti treba .

Ovaj gumeni deo se secne skalperom po celoj duzini i onda se navuce na bakarne cevi. Posle oblozis trakom , nije ona skupa da drzi izolaciju, a ona ce i da cuva taj gumirani izolacioni deo da traje malo duze.

https://frigooprema.rs/proizvod/kaimann-izolacija

https://frigooprema.rs/proizvod/cevna-izolacija-oneflex
[ dejanet @ 13.08.2024. 15:04 ] @
Izvinjavam se na neznanju, ali kako se ova izolacija navlaci na vec instalirane cevke klima uredjaja ?

Nadam se da ne treba da se vadi cevka iz spoljne/unutrasnje jedinice.
[ bakara @ 13.08.2024. 16:03 ] @
Citat:
ademare:
Postoje dva vrste bakarnih cevi koje se kupuju jer ne dobija se uz sve klime , plus cesto 3 metra nije dovoljno .

Znaci same bakarne cevi i vec izolovane !

Kada se kupe same bakarne cevi , potrebno je naravno posebno kupiti izolaciju !

isto ti je to izolovane, ili neizolovane cevi sve to vremenom izgori na suncu...

naravno da treba izolacija na cevima, ali ta o kojoj ti pricas je ekspandirani polietilen tzv plamaflex i koristi se za izloaciju cevi u unutrasnjoj upotrebi sto znaci da ce ona jos pre da izgori na suncu ako se ne zastiti

tako da bi preporucio da se ona dodatno zastiti aluminijumskom bandaz trakom.

Citat:
dejanet:
Izvinjavam se na neznanju, ali kako se ova izolacija navlaci na vec instalirane cevke klima uredjaja ?

Nadam se da ne treba da se vadi cevka iz spoljne/unutrasnje jedinice.

te izolacijei su zasecene po duzini, tako da se samo navuce

namenska izolacija za cev klime ne moze da se naknadno stavi bez skidanja cevi.
[ ademare @ 13.08.2024. 17:26 ] @
Kod mene stoji ovakva sa 2. linka 20 godina , nista joj ne fali !

Plus napisao sam mu da prelepi trakom preko. Istina nisam precizirao kakvom, a verovatno i ne bih napisao Al vec moze i klasizna za izoliranje.
[ whitie2004 @ 14.08.2024. 14:39 ] @
Vec smo rekli da ptice vole da kljuckaju tu Al traku ....

https://www.elitemadzone.org/t502870-Izolacija-klime-ponovo