Citat:
ademare:
Ako si bio u onim ruskim radnjama Svetofor-Mere, video si da prodaju posude , Turske proizvodnje koje nemaju nikakvu glazuru . Ja nisam hteo upravo zbog toga da kupim !
Sta ce mi posuda bez glazure !
Odavno imamo glazirani pekac i u njemu pecemo prebranac, zapecemo punjene paprike itd.
Nikakav drugi osim glaziranog ne koristimo za pecenje.
Ta neglazirana posuda, kao saksija bi navodno trebala da se necim podmazuje , ali to nije sta mi treba . Premasna hrana zbog lose-jeftine posude.
Neglazirano posudje i te kako ima svoje prednosti kada se radi posudama tipa sačeva i sl. Jeste teže za održavanje, ali hrana sprmljena u njima pogotovo na žaru ima mnogo bolji ukus nego kada bi se sve isto spremilo u glaziranoj posudi.
Nije loše pramzati posudu mašću pre spremanja (ništa preterano) mada ako se sprema nešto sa dovoljno vode u sebi (kao prebranac) onda nema potrebe za mašćenjem.
Ovakve posude ne bi trebalo prati deteržntom već samo sa vodom eventualno sitan pepeo ako je nešto zagorelo. Neko nakon pranja namaže mašću mada ja to ne praktikujem. To je više za posude, kotliće od livenog gvoždja da ne bi rdjale.