[ BanovoBrdo1 @ 05.11.2024. 00:22 ] @
Pozdrav, hteo bih da okrecim sobu, ali problem je to sto zidovi nisu gletovani vec samo kreceni od kad je zgrada izgradjena (~40 godina) i stvorila se neka tekstura kore od pomorandze, da li je dovoljno da ja zidove malo presmirglam vibracionom slajfericom pa standardno prajmer krecenje, ili moram da gulim pa da gletujem ili radim lepak i mrezicu? Cilj mi je da dobijem lep i gladak zid.
[ Java Beograd @ 05.11.2024. 07:25 ] @
Prvo i osnovno je koliko se dobro stara farba drži. Ako je jaka, ako se ne roni, ako se ne ljušti onda će posao biti relativno lak.
Ako se ljušti i otpada - nema druge, moraš da guliš.

Pošto kažeš da je farbano preko maltera, bez gletovanja, onda se sa velikom dozom sigurnosti može pretpostaviti da je farba čvrsta, da se ne ljušti.

Drugo: malter, koji je ispod farbe ne možeš da šmirglaš. To je praktično cement. Možda i možeš, u teoriji, ali to su jalova posla.

"Lepak i mrežica" je postupak kad zidovi vlaže, kad glet neće da se uhvati, ili se uhvati a onda se, za neko kratko vreme, počne da ljušti.

Dakle, sve šta tebi treba - to je gletovanje.

Ako si rešio da to uradiš u sam svoj majstor varijanti evo kako ćeš
1. Kupiš gotovu glet masu. Prodaju se u kantama, istim onakvim u kakvim se prodaje farba. Na primer ovo:

2. Kupiš valjak za nanošenje glet mase. Na primer ovako nešto

3. Kupiš veliku gletericu-špaklu kojom ćeš glet da poravnjaš. Nešto ovako:

I to je to. Valjak uroniš u glet, pa na zid, pa gletericom poravnjaš, zagladiš. Potrudiš se da bude što ravnije, a ako nešto štrči, to može na kraju i da se ošmirgla.
Kad danosiš glet, ideš varijantom: "bolje malo manje, pa ako treba još - dodaću."

Piši ako ti još nešto nije jasno.
[ BanovoBrdo1 @ 05.11.2024. 10:28 ] @
A ne znam da li je gletovano ili ne, zidovi su betonski svi do jednog, i preko kontam neki cementni malter posto je bas jak i ne ljusti se farba.. Gletovao sam vise stanova ali na vec pripremljene zidove, reko da vidim sta raditi u mojoj situaciji.. Znaci skinem farbu pa glet?
[ Java Beograd @ 05.11.2024. 11:32 ] @
Aj slikaj, pa postavi slike.
Ne moraš da skidaš farbu ako je jaka, ako se lepo i jako drži. Eventualno, pređi jedan sloj prajmerom (podlogom)
[ kWh @ 05.11.2024. 11:52 ] @
Ne skida se farba ako se ne ljusti. A pomorandzina kora je neizbezna, meni je posle 12 godina na gletovanim zidovima, to pravi valjak pri krecenju.
[ bakara @ 05.11.2024. 12:28 ] @
Sve zavisi kakav je zid, malterisan zid je sam po sebi narandzina kora

Ako hoces da bude kao staklo mora gletovanje.

Ako ne mora da bude "kao staklo" vec samo hoces da sredis narandzinu koru,
kupi ili iznajmi zirafu i osmirglaj nekom grubom smrglom 80-100 i posle predji prajmerom i samo okreci

Nakon toga ce zid liciti skoro kao da je izgletovan.

btw, zirafa je vrlo prasnjav posao ako nemas adekvatan usisivac i nije zgodno ako je to stan u kome trenutno zivis.
ali efekat koji daje je stvarno odlican.
[ BanovoBrdo1 @ 05.11.2024. 13:54 ] @
Evo na prvoj slici je zid u sobi a na drugoj slici je zid u hodniku od gipsanih blokova koji je isto imao tu teksturu ja sam oljustio do blokova i gletovao.

[ Java Beograd @ 06.11.2024. 07:27 ] @
A od čega je ovaj zid a prvoj slici? (ovaj - neravan)
Kad kažeš "gipsani blokovi" - šta tačno misliš? Siporex? Itong?

Ja ti sve jednako sugerišem da ne treba guliti farbu ako se dobro i jako drži. Zašto? Zato što je to jedan težak, dugotrajan i prljav posao.
Ali, ako tebi to nije problem - oguli farbu, pređi jednu ruku glet, ošmirglaj i posle će farbanje biti lako a rezultat odličan.
[ BanovoBrdo1 @ 07.11.2024. 03:48 ] @
ovaj zid u sobi on je armirani beton, a zid u hodniku koji sam ja gletovao na drugoj slici je od nekih gipsanih blokova koje su ovi osamdesetih valjda zalivali u neke kalupe..
[ bakara @ 07.11.2024. 08:41 ] @
Ja bi to samo presmirglao i prekrecio u dva sloja, i bice to sve ravno
[ BanovoBrdo1 @ 08.11.2024. 01:58 ] @
tako cu onda i uraditi.