[ bakara @ 20.11.2024. 13:09 ] @
Predstoji mi kupovini novog alata, pa imam dilemu

Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?

Vidim da dosta ljudi udarne odvijace slabije snage koriste kao srafilice jer kazu da im je dosta zgodnije.

Nije mi potrebna nikakva velika snaga uglavnom srafim srafove u drvo, cesto i sa predrupom, a sam udarni odvijac mi se dopada zato sto je fizicki manji alat i deluje da sa manje napora radi srafljenje.
[ Java Beograd @ 20.11.2024. 14:07 ] @
Citat:
bakara:Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?
Može.

Jedino što nema to je stezna glava, i eto, bušenje burgijom praktično "pada u vodu". Doduše, postoje stazne glave koje mogu da se nameste kao bit, ali nije to - to.
I nema fino podešavanje "kvačila", da zategne do određene snage.

Ali je zato komotnije u ruci i manje opterećuje zglob.
Najbolje je imati obe, što opet, sa ovom cenom amaterskih alata i nije neki izdatak.

Udarni odvijač je nekako više specijalizovan za taj jedan, glavni posao - ušrafljivanje, i za taj "svoj" posao prevazilazi ostale alate.

Ma, kupi, čim ti je želja da probaš. Ne možeš mnogo da se prevariš.
Kupi brushless, obavezno. Za istu snagu, motori su manji i lakši.

Kad se samo setim koliko sam nameštaja napravio samo sa ovim u ruci.

Teško, glomazno, bučno, neprecizno ...
[ bakara @ 20.11.2024. 14:23 ] @
Busenje mi realno najmanje treba, a busilicu svakako vec imam
meni treba nova accu srafilica, mada ja uglavnom srafim sitnije stvari, a zeleo bih sto manju spravu

Na primer ceka me sledece srafljenje gips tabli, kako bi tu prosao sa udarnim odvijacem?
ja mislim da i to moze bez problema.

Pun YT snimaka da ih koriste i za to
[ Java Beograd @ 20.11.2024. 14:27 ] @
Može sigurno.
Nego, kad si pomenuo gips table, po čemu je karakteristična ova, "prava" šrafilica za GKP?

I gips table sam ušrafljivao istom onom žutom bormašinom. Kad se samo setim ...
[ eeestablishment @ 20.11.2024. 14:34 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
bakara:Zanima me iskustvo da li se udarni odvijac moze da se koristi kao klasicna srafilica?
Može.

Jedino što nema to je stezna glava, i eto, bušenje burgijom praktično "pada u vodu". ..............

Postoje burgije koje su prilagođene za bit prihvat .
Jedino što bi u tom slučaju bio problem ti minimalni mikro-udari koji bi ometali pravilan rad i bušenje ( bar po meni )

[ bakara @ 20.11.2024. 14:40 ] @
Citat:
Java Beograd:
Može sigurno.
Nego, kad si pomenuo gips table, po čemu je karakteristična ova, "prava" šrafilica za GKP?

I gips table sam ušrafljivao istom onom žutom bormašinom. :D Kad se samo setim ...

iskreno i ja sam se uvek pitao, cemu sluze te namenske masine za GKP
Eto nove teme za diskusiju :)
Citat:
eeestablishment:

Postoje burgije koje su prilagođene za bit prihvat .
Jedino što bi u tom slučaju bio problem ti minimalni mikro-udari koji bi ometali pravilan rad i bušenje ( bar po meni )

Da bitovi, zaudarne zavrtace (odvijace) imaju te mikro amortizere koji kompenzuju udare masine. Toliko sam istrazio
To predstavlja taj prsten na burgiji
Kazu da moze i da se busi sa takvim burgijama, u svakom slucaju raznih dodataka ima za taj alat
[ BanovoBrdo1 @ 21.11.2024. 03:24 ] @
kad sam gledao majstore dok rade gips, primetio sam da te masine posebne za gips table imaju dosta velik broj obrtaja i granicnik ugradjen tako da u sekundi zasrafi sraf..
[ Java Beograd @ 21.11.2024. 07:49 ] @
Nevezano za Bakaru i njegov plan kojim je započeo temu,
mislim da nema mnogo logike kupiti udarni odvijač a onda i gomilu specijalnih dodataka, da bi udarni odvijač mogao da se koristi i za bušenje, tj. za ostale univerzalne primene - da glumi standardnu šrafilicu.
Bezveze.

Udarni odvijač je specijalizovan alat za jednu namenu (tj. dve: ušrafljivanje-odšrafljivanje) i za tu namenu je daleko bolji od ostalih multifunkcionalnih alata.
I tako ga treba posmatrati.

Udarni odvijač će kupiti onaj ko svakako možda već ima standardnu šrafilicu, verovatno i bormašinu, ali i čestu potrebu za konkretno ušrafljivanje-odšrafljivanje.
Da ubrza i olakša posao.