[ branko tod @ 26.11.2024. 22:50 ] @
Odvlaživač vazduha koji radi sa apsorpcijom vlage putem soli je stara stvar.
Izuzezetno lepo i efikasno radi i stvarno smanjuje dosta vlagu u prostoru gde
se nalazi. Postoje plastične kutije iz tri dela u koje se ubacuju odgovarajuće
tablete, više ploče, koje polako upijaju vlagu i tope se. Dobijeni rastvor polako
kaplje u donji deo kutije, Gornji deo kutije je šupljikav, a treći deo je nosač te
tablete. Tableta je teška 500 grama i traje do mesec dana, a obično i manje.
Dve tablete koštaju 700-800 dinara.
Ako strpate ovo u neku podrumsku prostoriju otićiće i 4 tablete mesečno. Zbog
toga sam malo pogledao i pronašao da je sredstvo koje se koristi za apsorbciju
običan kalcijum hlorid. Kupio sam džak od 25 kg, modifikovao postojeću kutiju
počeo da koristim ne tabletirani kalcijum hlorid. Radi super, nema vlage, nema
neprijatnih mirisa, a za radionicu sam od običnog sita i kante od farbe napravio
apsorber u koji staje preko 3 litra CaCl2. Radionica nema više vlage, ne oseća
se miris memle, jer je u podrumu.
Šta je to novo u mojoj inovaciji, baš ništa osim da je ovako punjenje jeftinije bar
5 puta od tableta. Da napomenem da CaCl2 po niskoj ceni i u ovom pakovanju
može da se kupi samo preko firme.
Kalcijum hlorid se sve više koristi zimi protiv leda na kolovozima umesto soli, nije
otrovan i čak se koristi i kao aditiv u hrani pod brojem E509. U medicini se koristi
kao lek pri nedostatku kalcijuma.
Ruke posle rada sa njim uvek perite ne zato što je otrovan, već zato što isušuje
kožu baš žestoko. Džak uvek dobro zatvarajte.

Slike nešto ne rade dobro, niti mogu da ih postavim, niti da ih obrišem. Pri svakom
učitavanju zakači dimenziju fajla i onda ne prepozna format. Obrišite ih ako možete.

[Ovu poruku je menjao branko tod dana 27.11.2024. u 00:01 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 27.11.2024. 00:27 ] @
Što se mene tiče nepotrebno traćenje hemijskih resursa i novca
Na tržištu postoje električni isušivači, neki jeftiniji kućni model košta oko 200 evra i isušuje oko 10 litara vode dnevno. Znači godišnje nekoliko tona vode, za isti efekat ti treba šleper kalijum hlorida. Potrošnja struje je u rangu sijalice, znači red veličine dinar po litru vode. Ne znam koliko plaćaš taj kalijum hlorid, ali svakako mora biti preko 10x skuplje.
[ Living Light @ 27.11.2024. 06:12 ] @
Citat:
branko tod: Radi super, nema vlage, nema neprijatnih mirisa,
a za radionicu sam od običnog sita i kante od farbe napravio
apsorber u koji staje preko 3 litra CaCl2. Radionica nema više vlage, ne oseća
se miris memle, jer je u podrumu.
Šta je to novo u mojoj inovaciji, baš ništa osim da je ovako punjenje jeftinije bar
5 puta od tableta.

Odlicno!

I ja dok sam imao radionicu u podrumu,
uvek se malo osecao neki blagi ustajao miris,
pa sam montirao ventilator na podrumski prozor,
ali je on pored spoljasnjeg svežeg vazduha uterivao i VLAGU,
narocito u jutarnjim satima kada je relativna vlažnost vazduha 98-99%.
A onda alat rđa a i sve ostalo "vata vlagu".

Darko,

Branko NIJE rekao da je to NAJ efikasniji nacin isušivanja prostorije,
vec je opisao kako skupe Tablete zameniti "praškastim" kalcijum hloridom
i uštedeti prilikom koriscenja Te vrsta isušivača.
----------------------------------------

Ajde Darko okaci Link gde se vidi i cena i gde se može kupiti ta skalamerija

- koja Vadi 10 Litara vode/Dnevno ( 300 Litara/Mesecno - Bure i po ) iz vazduha prostorije u koju je smešten.

Interesuje me ta aparatura od 200 evrića.

pOz

[ branko tod @ 27.11.2024. 09:29 ] @
Darko, prilično ti je odgovorio Livin Light. Potpuno si u pravu u slučaju kada izmalterišeš
novu kuću ili te, ne daj Bože, pogodi poplava. Onda je glupo ići na hemisko odvlaživanje.
Uključiš spravu i ona za x dana prilično isuši prostor. Što tandrče i troši struju nije važno,
važno je da obaviš posao. Takav uređaj nije 200e već mnogo više i guta sigurno 1kw/h. I
može sigurno da izvuče dvadesetak litara vode dnevno.
Postoje i ti manji koje ti spominješ koji stvarno koštaju 200e i koji troše 0,3kw/h. Kažu da
oni mogu da izvuku do 2,5 litra po kw/h. Ali kako da ga ja metnem u spavaću sobu kada
on celu noć zuji sa svojih 40 dB. Ne bih zaspao ni sudskim putem. A CaCl2 ćuti i radi svoj
posao. I ne traći električnu energiju i za jednu noć ode 20 do 30 grama soli. To košta 4 - 5
dinara.
U radionici se često vlaga popne na 100% posto, a so to ne dozvoljava, uvek je mnogo
ispod toga. Prema tome nema ruđe i buđi. A u vikendici zimi je glupo da ostaviš spravu
da radi tri meseca. Sipaš nekoliko kg soli i kada dođeš, gle čuda, nema vlage.
[ Java Beograd @ 27.11.2024. 10:30 ] @
Citat:
branko tod:Da napomenem da CaCl2 po niskoj ceni i u ovom pakovanju može da se kupi samo preko firme.

Meni je ovo sa ovom solju veoma zanimljivo. Sve i da prođem malo skuplje. Pitanje: gde i kako kupiti tu so, kao fizičko lice?
[ Living Light @ 27.11.2024. 11:00 ] @
Kako gde?

das Branku 100€ i dobijes čak 1000gr soli, malo li je.

Šala naravno.
-----------------------------
Java Beograd
IZVINI, bilo jače od mene.

Rece da može SAMO preko firme.
Eto Branko kupio 25kg.
On zna.
[ Shadowed @ 27.11.2024. 11:26 ] @
Uzmite u obzir sledece:
Citat:
Although the salt is non-toxic in small quantities when wet, the strongly hygroscopic properties of non-hydrated calcium chloride present some hazards. It can act as an irritant by desiccating moist skin. Solid calcium chloride dissolves exothermically, and burns can result in the mouth and esophagus if it is ingested. Ingestion of concentrated solutions or solid products may cause gastrointestinal irritation or ulceration.

Consumption of calcium chloride can lead to hypercalcemia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_chloride#Hazards
[ Ulfsaar @ 27.11.2024. 13:32 ] @
Citat:
branko tod:
Da napomenem da CaCl2 po niskoj ceni i u ovom pakovanju

Ovo je za mene jedna od najogavnijih manifestacija državističkog ustrojstva i samo po sebi dovoljan razlog zbog koga bi ih trebalo zatirati.

Uzgred, bezvodni kalcijum hlorid se može regenerisati postepenim grejanjem navlažene mase iz desikatora na >150C i u tanjem sloju. A navlažena masa iz desikatora, pomešana sa snegom, može da spusti temperaturu i do -50C ukoliko je to za bilo šta potrebno.
[ branko tod @ 27.11.2024. 15:00 ] @
Citat:
Shadowed:
Uzmite u obzir sledece:
Citat:
Although the salt is non-toxic in small quantities when wet, the strongly hygroscopic properties of non-hydrated calcium chloride present some hazards. It can act as an irritant by desiccating moist skin. Solid calcium chloride dissolves exothermically, and burns can result in the mouth and esophagus if it is ingested. Ingestion of concentrated solutions or solid products may cause gastrointestinal irritation or ulceration.

Consumption of calcium chloride can lead to hypercalcemia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_chloride#Hazards

Mogao si da prevedeš zbog drugih, a evo ti ogovor isto tako na engleskom

The acute toxicity of calcium chloride is low. The combined oral LD50 value in the GLP-compliant study with rat was 2301 mg/kg bw (Toxicological Laboratories Limited, 1987). The dermal LD50 value in the study with rabbits was above 2000 mg/kg bw (Carreon et al., 1981a).

Prevod tvog teksta
"Iako je so netoksična u malim količinama kada je vlažna, jaka higroskopna svojstva nehidratisanog kalcijum hlorida predstavljaju neke opasnosti. Može delovati kao iritant tako što isuši vlažnu kožu. Čvrsti kalcijum hlorid se rastvara egzotermno, a opekotine mogu dovesti do usta i jednjaka ako se proguta. Gutanje koncentrovanih rastvora ili čvrstih proizvoda može izazvati gastrointestinalnu iritaciju ili ulceraciju.
Potrošnja kalcijum hlorida može dovesti do hiperkalcemije."

Prevod mog teksta
"Akutna toksičnost kalcijum hlorida je niska. Kombinovana oralna vrednost LD50 u GLP-usaglašenoj studiji sa pacovima bila je 2301 mg/kg telesne težine (Tokicological Laboratories Limited, 1987). Dermalna vrednost LD50 u studiji sa zečevima bila je iznad 2000 mg/kg telesne mase (Carreon et al., 1981a)."

Ovo znači da čovek prosečne težine od 75 kg ako proguta 150 grama kacijum hlorida ima 50% šanse da rikne. Potpuno isto će se desiti i sa aspirinom, i on ima isti Ld50. Kuhinjska so je malo bolja, njena doza je 225 grama. Od budala nema zaštite.
[ branko tod @ 27.11.2024. 15:08 ] @
Citat:
Ulfsaar:
Citat:
branko tod:
Da napomenem da CaCl2 po niskoj ceni i u ovom pakovanju

Ovo je za mene jedna od najogavnijih manifestacija državističkog ustrojstva i samo po sebi dovoljan razlog zbog koga bi ih trebalo zatirati.

Uzgred, bezvodni kalcijum hlorid se može regenerisati postepenim grejanjem navlažene mase iz desikatora na >150C i u tanjem sloju. A navlažena masa iz desikatora, pomešana sa snegom, može da spusti temperaturu i do -50C ukoliko je to za bilo šta potrebno.

Samo mi reci u kojoj zemlji nije to tako ograničeno. Ovde možeš bez računa da za pet hiljada dinara sataviš pet eksploziva sa kojim možež da rastaviš i auto i one unutra. Probaj da kupiš to na zapadu.
Za regeneraciju znam i nije me briga, ja nisam zeleni. A tu dobijenu tečnost možeš da čuvaš i zimi da koristiš kao ekološko sredtvo protiv leda na trotoarima.

Džak od 25 kg košta oko 2600 din sa pdv. Kome treba firma dobiće je na PP.

Izneo sam moje iskustvo bez želje za polemisanjem, uzmi ili ostavi.
[ Ulfsaar @ 27.11.2024. 18:17 ] @
Nisam ja ni rekao da je na zapadu išta bolje. Zato sam i upotrebio reč "državistički", u smislu globalne tendencije država da ispoljavaju paternalistički odnos prema pojedincu. A kad se to svede i na ovakve benigne materije, onda je to pravi debakl i poniženje. Ne moraju ni biti u pitanju hemikalije, može biti bilo šta što tzv. fizičko lice nema pravo da kupi.
[ Darko Nedeljković @ 28.11.2024. 00:22 ] @
Citat:
Living Light:

Ajde Darko okaci Link gde se vidi i cena i gde se može kupiti ta skalamerija

- koja Vadi 10 Litara vode/Dnevno ( 300 Litara/Mesecno - Bure i po ) iz vazduha prostorije u koju je smešten.

Interesuje me ta aparatura od 200 evrića.

pOz

Imaš koliko hoćeš na kupujemprodajem, ima možda nešto i za 150 evra, a za 200 ima da biraš sa računom i garancijom. Npr model Trotec ttk 24e izblači max 10 litara dnevno i košta do 200 evra, a Trotec ttk 52e izvlači i do 14-16 litara za možda 230 evra. Ako ideš za mađarsku, onda... znaš sve sigurno i sam, šta da ti pričam.
[ Darko Nedeljković @ 28.11.2024. 00:40 ] @
Citat:
Ali kako da ga ja metnem u spavaću sobu kada
on celu noć zuji sa svojih 40 dB. Ne bih zaspao ni sudskim putem. A CaCl2 ćuti i radi svoj
posao. I ne traći električnu energiju i za jednu noć ode 20 do 30 grama soli. To košta 4 - 5
dinara.

Interesantno koliko vode izvučeš za 5 dinara?
Ja sam ustvari koristio te velike tablete i to mi bilo neviđeno maltretiranje - kupuj tabletu, menjaj tabletu, em skupo em neefikasno, za nedelju dana izvuče litar-dva vode, što je ništa. Kad sam prvi put video ovo na struju odmah sam kupio i prezadovoljan sam. Može da skuplja vodu u posudu, a može i kroz crevce u slivnik, sam se uključi kad treba, sam se isključi kad je vazduh suv. Uštekam u struju i zaboravim da postoji. Čuje se koliko i prosečan frižider, a ima 3 brzine, ja nigde ne žurim pa mi je uvek na najtišoj. Kupljen jer sam davno nekad imao problema sa disajnim organima, pa je bilo poželjno da vlažnost ne izlazi van optimalnih nivoa. Može i da suši veš, a pošto imam mašinu za pranje tepiha onda ga i za sušenje tepiha koristim. Toliko sam se navikao na taj uređaj da se čudim kako ljudi mogu da žive bez njega 😅.
[ Java Beograd @ 28.11.2024. 06:47 ] @
Ne radi se o tome Darko.

U suterenu vikendice, iz koje odeš, zaključaš i vidiš je tek za mesec dva ne možeš da ostaviš aparat.
A, na primer, ako kupatilo i veš mašina u stanu u kojem živiš, stvaraju previše vlage, pa se hvata buđ, ova so nije rešenje. Tu je rešenje upravo odvlaživač na principu pumpe koji ti pominješ
[ branko tod @ 28.11.2024. 10:23 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Citat:
Ali kako da ga ja metnem u spavaću sobu kada
dinara.

Interesantno koliko vode izvučeš za 5 dinara?
Ja sam ustvari koristio te velike tablete i to mi bilo neviđeno maltretiranje - kupuj tabletu, menjaj tabletu, em skupo em neefikasno, za nedelju dana izvuče litar-dva vode, što je ništa. Kad sam prvi put video ovo na struju odmah sam kupio i prezadovoljan sam. Može da skuplja vodu u posudu, a može i kroz crevce u slivnik, sam se uključi kad treba, sam se isključi kad je vazduh suv. Uštekam u struju i zaboravim da postoji. Čuje se koliko i prosečan frižider, a ima 3 brzine, ja nigde ne žurim pa mi je uvek na najtišoj. Kupljen jer sam davno nekad imao problema sa disajnim organima, pa je bilo poželjno da vlažnost ne izlazi van optimalnih nivoa. Može i da suši veš, a pošto imam mašinu za pranje tepiha onda ga i za sušenje tepiha koristim. Toliko sam se navikao na taj uređaj da se čudim kako ljudi mogu da žive bez njega 😅.

Sve si već rekao u svom odgovoru, skupe tablete, kupuj, maltretiranje ...
Da bih to izbegao ja sam prešao na ovo pakovanje od 25 kg. Držim nekoliko litara u plastičnoj boci i dosipam.
Kada se posuda napuni rastvorom operem kompletnu plastiku i opet uspem. Meni je taj litar nedeljno koji se
izvuče iz vazduha dovoljno da je u spavaćoj sobi prijatno i bez ikakvih mirisa. Da li ti živiš u pećini pa ti treba
da se deset litara vode izvlači dnevno? I taj podatak o 10 litara dnevno kod tih malih uređaja je teška laž.
Da, ja stvarno ne držim frižider u spavaćoj sobi tako da me to ne potresa. Moja spavaća soba gleda u veliko
mirno dvorište i tišina je kao na kraju sveta.

Još da dodam, da ovo sa solju eliminiše mirise i nečistoću iz vazduha. Mogu da smrdim i prdim u sobi, a ono
časkom opet prijatan vazduh. Kada perem aspirator svaki put perem i tanku žućkastu skramu koju prikupi ovo
čudo iz vazduha, razne nečistoće. Neuporedivo više prikuplja fiter za vazduh, ali on mi radi po danu.

U radionici čini čudo ...

Toliko sam se navikao na ovaj hemiski aspirator da se čudim kako ljudi mogu da žive bez njega