[ Living Light @ 23.12.2024. 00:20 ] @
[ Living Light @ 23.12.2024. 10:46 ] @
[ Living Light @ 27.12.2024. 16:09 ] @
[ Living Light @ 27.12.2024. 17:41 ] @
[ Living Light @ 28.12.2024. 08:22 ] @
[ mjanjic @ 28.12.2024. 15:43 ] @
Ima li kakvih novosti da li Si Đinping dolazi na inauguraciju :)

Genijalno, da se zna ko radi, a ko (nad)gleda: https://www.youtube.com/shorts/sXfyrAzcfjM
[ Java Beograd @ 28.12.2024. 18:40 ] @
Citat:
mjanjic: Ima li kakvih novosti da li Si Đinping dolazi na inauguraciju :)

Tramp ga je pozvao, sad, na bratu Siju je red da ga ispoštuje.
[ djura63 @ 08.01.2025. 13:44 ] @
jel to mirotvorac tramp hoće u rat za panamu, grenland, kanadu
[ ademare @ 08.01.2025. 17:05 ] @
Mator covek a ne znas nista ?

Panama je stvorena od strane SAD izmisljena drzava Oteta ! Inace je bila deo Kolumbije ! Stvorena je samo zbog kanala i to vojnom silom !

Nekako mi logicno da SAD zeli svoj "izum" Nazad ?

Protiv koga ce da ratuje na Grenlandu ? Protiv 50.000 "Grenlandjana" ili protiv sisica Danaca ?

Prica o Kanadi je Trampova losa sala ! Sto ne znaci da nece dobiti carine od 25 % u startu .
[ dejanet @ 08.01.2025. 18:27 ] @
Pocinje ocekivani rat izmedju levih woke ekstremista i America First ekipe.

Za sada, dobro otvaranje Trampa.
Nadam se da Panama ima ekstremno dobru diplomatiju i mozda pokusa neke pregovore, ovi ostali su prsli kao zvecke. Ne vidim u opste sta mogu da urade, cak verujem da bi referendumi u Kanadi i Grenlandu isii u korist Trampa i Amerike

EU, UK i Kanadske vlade i elite su sve klikere, znaci diplomatiju, medjunarodne veze, energiju, infrastrukturu, informacije, odbranu, finansije, trzista, kulturu znaci sve ulozile u ludog Bajdena i u jos ludju US woke ekipu.

Mislim da su im obecana resenja za sva njihove njesra agende i utopije u vidu poraza i pljacke Rusije i ostatka sveta, neogranicen ostanak na vlasti i sve ostalo sto lepo ide sa psihopatskim sklopom tih klovnova.

Bajden je prso, ekstremisti se prikupljaju posle poraza. Ta struktura je izuzetno robusna, ide od Bona(U2) pa preko ogromnog broja ljudi na kljucnim pozicijama u vladama i institucijama zapadnog sveta pa sve do samog Sorosa, Obame, Klintona...

Kao sto sam napisao ranije, Tramp mora da se resi Ukrajine po svaku cenu i svali svu odgovornost na ludog Bajdena, koji je zajedno sa svojom ekipom i glavni kreator tog projekta.

[ dejanet @ 08.01.2025. 18:51 ] @
^ Ne znam na koje ratove nove mislis ?

Jedini buduci rat koji mi pada na pamet a tice se Trampa je gradjanski rat u USA.
U tom smislu eventualno mirno preuzimanje Kanade i Grenlanda je put ka sprecavanju istog.

[ Nebojsa Milanovic @ 08.01.2025. 19:05 ] @
Možete ako želite i to vas zabavlja, ali ne morate odgovarati na bila kakva baljezganja djura63 i još onih par najgorih trolova koje sam naveo, jer će im sve biti brisano dok ne odgovore na ono šta sam ih X puta bio pitao.

Ovo sam sada ostavio jer ste im već odgovorili, sve drugo je obrisano naravno.

[ Java Beograd @ 09.01.2025. 07:49 ] @
Cela priča oko Kanade je samo jedna velika zaje bancija. Nema veze s vezom. Nikakav se referendum neće održavati u Kanadi.
Da se onomad, francuski Quebek odvojio na referendumu, kao što nije, možda (samo možda) bi se sad nešto moglo kalkulisati. Ali ovako - ne.

Ovom zaje bancijom je Tramp želeo da unizi i osramoti woke lidera Trudoa, koji je izgleda skapirao poruku, pa je podneo ostavku.

Sasvim druga priča je Grenland. Evo o čemu se tu radi:

Rusija kao dominantna zemlja oko Severnog Pola odavno širi narativ da je Arktik "njen". Setite se samo onog zabadanje Ruske zastave na dno Arktičkog okeana. Zastava je naravno, od Titanijuma

Rusi, koji imaju nekoliko nuklearnih ledolomaca jedini se tamo "šetaju i švrljaju" kad god i kako god im se ćefne. Istražuju i rade "nešto" šta niko ne može da kontroliše.
Naravno, ne zna se koliko ruskih nuklearnih podmornica patrolira tamo i osigurava rusku vojnu dominaciju.

USA bi, naravno, da proba da načini nekakvu ravnotežu uticaja na Arktiku. (Nema veze što nema ravnoteže na Pacifiku, to je drugo.)
Ali, geografske veze USA sa Arktikom su relativno slabe, i svode se na ono malo severne obale Aljaske, što bi se DRASTIČNO promenilo kad i ako bi Grenland bio deo USA.

Činjenica je da Danci ne vide Grenland kao mogućnost širenja svog uticaja na Arktik. Nije im stalo, a i ne mogu tako mali da uđu u rivalstvo sa Rusijom oko dominacije nad Arktikom.

I tako, zarad uticaja nad Arktikom, kreće Trampov narativ, da bi SAD to rado kupile, a ako ovi neće da prodaju, "ništa nije isključeno, pa ni upotreba sile".
Naravno da je kupovinu zamislio u dolarima koje može da naštampa koliko god mu treba.

Šta se dalje dešava?
Glupi Evropljani, koji praktično nemaju svoju spoljnu politiku niti svoje spoljne interese, osim onih koje im izdiktira Američka administracija, odjednom ostaju bez kompasa!

WTF, veliki brat koji me je uvek vodio za ruku i učio šta je dobro a šta loše, odjednom hoće da otme nešto moje!!!

I tako, glupa danska vlada, na čelu sa kokoškom, umesto da kulira i stavi do znanja da laprdanja ne uzima u razmatranje, čak dva puta daje zvanično saopštenje da "Grenland nije na prodaju".
Onda u niskom startu uleće i glupi Makaron, naravno i on bez kompasa, ko muva bez glave, i počinje lupetanje o "snažnoj Evropi, kontinentu moćnih, koji će umeti da sačuva ono šta je njegovo"
Nemačka je u političkom rasulu, pa niti nema nikog tamo ko bi mogao dati još gluplju izjavu. Na žalost (ili na sreću) nećemo se više zabavljati lupetanjima Analene.
Britanci, stari podlaci, priželjkuju Grenland kao USA teritoriju, kalkulišu svoju dobit u tom slučaju, i verovatno rovare ispod žita, ali za sad bez nekih izjava.
Lavrov, stari i mudru diplomata, ne daje nikakve izjave tim povodom, dajući do znanja da Rusija ništa od toga ne uzima ozbiljno već se zabavlja slušajući Trampove fiks ideje, koje mu verovatno Elon Musk došaptava.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 09.01.2025. u 09:08 GMT+1]
[ Java Beograd @ 09.01.2025. 07:56 ] @
Oko Paname ću da pišem i objasnim drugi put, sad imam neka posla.
[ Java Beograd @ 09.01.2025. 13:56 ] @
Citat:
Java Beograd: Nemačka je u političkom rasulu, pa niti nema nikog tamo ko bi mogao dati još gluplju izjavu. Na žalost (ili na sreću) nećemo se više zabavljati lupetanjima Analene.

Pogrešio sam. Upravo se javio Šolc. Kaže, granice se ne mogu menjati silom.

A evo kako na celu situaciju reaguje Twiter zajednica:

[ Living Light @ 09.01.2025. 14:17 ] @
Citat:
Java Beograd:Citat:
Java Beograd: Nemačka je u političkom rasulu, pa niti nema nikog tamo ko bi mogao dati još gluplju izjavu. Na žalost (ili na sreću) nećemo se više zabavljati lupetanjima Analene.

Pogrešio sam. Upravo se javio Šolc. Kaže, granice se ne mogu menjati silom.

Hahahaha ! 😂😅🤣😂😅

Nemci su Odlepitis !

[ Nebojsa Milanovic @ 20.01.2025. 14:21 ] @
https://www.rappler.com/world/...residential-inauguration-2025/
[ Living Light @ 21.01.2025. 07:24 ] @
[ Java Beograd @ 21.01.2025. 08:39 ] @
Tramp, juče.

Potpisuje gomilu izvršnih naredbi, koje je obećao u predizbornoj kampanji.
[ Java Beograd @ 21.01.2025. 08:40 ] @
Nije mi samo jasno kako zamišlja promenu toponima "Meksički zaliv" u "Američki zaliv".
I šta, sad će ceo svet tako da ga zove? Meksikanci, garant neće. Ni Rusi, ni Kinezi niti građani Latinske Amerike.
Možda samo Amerikanci, Kanađani i Britanci, stari podlaci.

Mada, možda kad jednog dana Google maps promeni naziv...

Mada, i moreuz između Francuske i Velike Britanije ima (bar) dva imena, pa se niko ne žali.
[ Living Light @ 21.01.2025. 09:52 ] @
[ Living Light @ 21.01.2025. 10:01 ] @
President Donald Trump's motorcade heads to white house | USA | America | inauguration

[ Nebojsa Milanovic @ 21.01.2025. 18:32 ] @
Meni je ovde najveći utisak izostanak glavnih finansijera nacista dvojice osnivača Google koji još nisu krenuli da preleću, kao i izostanak "kontroverznog" a u suštini istog, Bila Gejtsa.

Iako je bio na suprotnoj strani, Bezos je makar na vreme prepoznao kuda vetar duva i prešao na pravu stranu, a isto je u poooslednjem trenutku učinio i Zuck.

No, videlo se da je nov u toj priči i nije se baš najbolje snašao...o Bezosovoj "verenici" ne treba trošiti reči, ona je svima jasna..

[ dr0id @ 21.01.2025. 19:59 ] @
Ne sekiraj se, tu su svi, i Amazon i X i Meta i Google i Apple i M$ i TikTok https://www.aol.com/tech-titan...berg-bezos-cook-193859534.html
[ Nebojsa Milanovic @ 21.01.2025. 20:10 ] @
Vrlo precizno sam rekao: bio je CEO Googla Indijac Pichai Sundararajan, ali NISU bili osnivači Larry Page i Sergey Brin.

A kao što sam rekao, nije bi bio Gates, to što su poslali svoje namesnike nema nikakvog značaja.

Naravno, odlično što je bio vlasnik TikTok jer za razliku od nasista, Tramp je na vreme ukapirao da se sa rogatim ne treba bosti.

Naravno, podrazumeva se da je bio i Tim Cook.
[ dr0id @ 21.01.2025. 20:51 ] @
Samo Bezos i Zuck su osnivaci, ostali su svi CEO. A Trump je koliko citam za preuzimanje tj. prodaju https://www.theverge.com/2025/...arry-ellison-oracle-tiktok-ban ili merger https://www.cnbc.com/2025/01/1...d-to-merge-with-tiktok-us.html TikTok-a, samo je produzio rok

edit: Ipak je bio i Brin

[Ovu poruku je menjao dr0id dana 22.01.2025. u 01:39 GMT+1]
[ Nebojsa Milanovic @ 21.01.2025. 22:42 ] @
Dobra slika, nisam bio video Brina, dakle i on krenuo da se uvlači, fino.

Najveći utisak je ipak Trampov celokupni nastup i kravata koja je umesto standardne crvene bila ljubičasta, a znamo da ljubičasta boja označava osvetu.

Cenim da će nacisti ekspresno zaboraviti Rusiju i šta su sa njom nameravali, jer će u srcu imati jednog puno jačeg protivnika.

[ dr0id @ 22.01.2025. 13:46 ] @
Ne deluje bas da ce zaboraviti

[ Nebojsa Milanovic @ 22.01.2025. 18:50 ] @
Duga je to i teška priča, niko ne zna šta on lično misli, šta bi da radi, a šta će morati da radi.

Ljudi kao moj kum koji su dublje upućeni u geopolitiku a naročito u naciste i USA duboku državu, kažu da oni Trampu dišu za vratom i da će on u priličnoj meri morati da nastavi njihovim putem, jer naprosto previše su jaki u USA.

A sa druge strane, Rusi su i previše krvi prolili da bi dozvolili da ih nacisti i ovaj put prevare, tako da teško će to mirno da se završi.

Lično ne znam koje instrumente Tramp još ima na raspolaganju a da nisu radikalni, a i kako bi ti radikalni bili dočekani najpre od strane njegovih, a da ne pričamo kako bi bili dočekani od Rusa.

Cenim da će se ipak polako izvlačiti iz UKR blata, uz maksimalno povećavanje reketa prema EU nacistima, čime bi donekle kompenzovao ranije nastalu neravnotežu u doprinosu ratu protiv Rusije u odnosu na EU, što često pominje.
[ ademare @ 22.01.2025. 20:44 ] @
Nece od tog "mira" biti nista, nego na terenu ce da se resi.

Putin je pred novu godinu izjavio da mu je Bajden pre rata 2021. nudio da Ukrajina odlozeno za 10-15 godina udje u NATO ! Putin kaze to je glatko odbijeno pa nece ni sada biti prihvaceno jer nema nikakave razlike danas ili za 10 godina.

A to je deo "novog" plana koje je bivsi general Kelog napravio. Tako da ni taj deo nije prihvatljiv za Rusiju, niti bio niti ce biti. Plan je i pravljen da zadovolji Ukrajinu. Tako da od toga nece biti najverovatnije nista.

Zelenski se u Davosu gubio kao nikada !

Prvo je pricao da je Zapad Prevario Ukrajinu (sto i jeste istina) Al to ne sme da se prica. Znaci gubljejne samo tako.

Posle se vratio na Mantru da samo 4 drzave su protiv toga da Ukrajina odmah udje u NATO ? Od kojih 3 nisu ni vazne , samo je vazna USA ? Kakva demokratija ravnopravnih clanica NATO-a ? O tome su botovi pisali do juce ! O demokratskom miroljubivom savezu jednakih ?

Onda se opet gubio , kao mi Evropa moramo biti nezavisni od USA i kojesta ?

Pricao je i o zahtevu Putina koji je takodje nepromenjen jos od Istambula i parafiranja dogovora. Ukrajina ne u NATO i ogracinavanje brojnosti Ukrajinske armije na 30-40.000.
[ Nebojsa Milanovic @ 23.01.2025. 00:42 ] @

👏👏👏
[ Living Light @ 23.01.2025. 05:47 ] @

[ Java Beograd @ 23.01.2025. 07:58 ] @
Sve se češće čuju izjave o uvođenju carina na robu iz EU!

Biće veselo sedeti i posmatrati sa strane kako se međusobno ekonomsko/politički obračunavaju dojučerašnji najbolji saveznici.
Biće veselo sedeti i čitati reakcije EU, koja se do juče radovala sankcijama i carinskim barijerama prema Kini i Rusiji.
Zaigrala mečka i pred njihovim vratima!
[ Java Beograd @ 23.01.2025. 11:29 ] @
Rekao Putinu da prekine rat, a ako ovaj to ne učini, onda će da uvede carine i sankcije.

https://www.bbc.com/news/articles/cjw4q7v7ez1o
[ mjanjic @ 23.01.2025. 11:42 ] @
Citat:
Java Beograd:
Sve se češće čuju izjave o uvođenju carina na robu iz EU!

Dobro je da se u Kragujevcu više ne proizvodi/sklapa 500L koji je bio prevashodno namenjen tržištu SAD :)
[ ademare @ 23.01.2025. 14:05 ] @
Rusija jos uvek izvozi, znatno manje ali izvozi. Prosle godine je izvezla robe u USA 2.5 Milijarde !

NIje bas nesto za ucenu .

Postoji i ona ideja da se imovina Rusije u EU otme i da se za to kupi u USA oruzje !

USA je vec otela imovinu koja je bila kod nje ali to je bilo malo par milijardi. U Eu ima oko 300 Milijardi !

Ali vise je imovine EU u Rusiji nego Rusije u EU pa se EU za sada necka !

Za sada je Eu otimala kamatu, ali glavnicu nije dirala.

Eu imovina u Rusiji nije u novcu.
[ mjanjic @ 23.01.2025. 19:34 ] @
Šta je sa putničkim avionima koji su ostali u Rusiji, mislim na lizing, krediti i druge kombinacije?
Bila je neka priča, kad su im i za to uvedene sankcije, da neće imati delova i ostalo šta je potrebno za redovno održavanje i servisiranje tih aviona, tako da neće dugo leteti, dalje se to uopšte ne pominje, a nije mali broj aviona koji je tamo ostao "zarobljen".
[ miki069 @ 23.01.2025. 20:04 ] @
Sad u emisiji Aktuelnosti (TV Happy) Trampa kvalifikuju kao lažnog mirotvorca.
Što izgleda i da jeste.

Rat tek ulazi u ozbiljnu fazu.
Dao je, svojim glupim izjavama, alibi Rusima da teraju do kraja.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 23.01.2025. u 21:16 GMT+1]
[ Java Beograd @ 24.01.2025. 06:57 ] @
Citat:
ademare:Rusija jos uvek izvozi, znatno manje ali izvozi. Prosle godine je izvezla robe u USA 2.5 Milijarde !

Ne samo to, nego je USA uvezla samo ono šta mora da kupi od Rusa jer ne može nigde drugde da nabavi.
I šta? Uvešće carine upravo na tu robu?
[ Java Beograd @ 03.02.2025. 07:35 ] @
Postaje veselo za kibicere, sa strane!
Smestiti se lepo, uzeti kokice pratiti vesti i uživati u zluradosti! Jer, znamo da nema veće radosti od zluradosti!

Dakle, Kanadi, državi naj-najvećem prijatelju USA - nož u leđa. Možda ne nož, ali ono šta počinje sa "ku" a završava sa "čina", U donji deo leđa.
Dakle, nema istorijski većeg prijatelja. Pa oni niti nemaju granicu, maltene. Dele iste "zapadne vrednosti". Potpuno posvećeni jedni-drugima.
Nikakve iole veće tenzije kroz decenije i decenije. Isti ljudi, isti narod. Njihove industrije su komplementarne: šta proizvode jedni, to ne proizvode drugi.

I sad - opa! 25% carina, na sve! Bez pardona! "Udri jace manijace, ubio te grom"

Meskiko, malo drugačija istorija, ali u zadnjih nekoliko decenija - privržene, prijateljske zemlje. Isto: u donji deo leđa!

Sa najavom da i Ujedinjeno Kraljevstvo čeka nešto slično! Opa! Ha, ha, ha, ha !!!

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 03.02.2025. u 08:55 GMT+1]
[ ademare @ 03.02.2025. 11:16 ] @
Trampova ideja je da USA ponovo postane Industrijska drzava.

Da sva industrija koja je iz USA pobegla u Kanadu i Meksiko da se vrati nazad ! Neko mu je izracunao da je 25 % dovoljno za to. Da je trebalo 30 % uveo bi 30.

Vlasnici kapitala su Amerikanci koji su otvorili zbog nizih troskova fabrike u Maksiku i Kanadi.

Sada samo treba da ih vrate nazad ako zele da zaradjuju ?

Jedino je na Kanadsku naftu 10 % carina. Na sve ostalo sto postoji je 25 %.

Uvoz ce brzo da prestane ali koliko treba vremena da se industrija vrati ?
[ Java Beograd @ 03.02.2025. 11:56 ] @
Izgleda da niko Trampu nije objasnio da točak istorije ne može da se vrati unazad.
I ne može da skapira da nije slučajno proizvodnja lopata i mobilnih telefona otišla iz US u ceo svet

Sa sajta https://bullytools.com/products/lawn-and-garden/shovels vidi se da US made lopata košta minimum 50$

Ona, kineska (sa nekog našeg sajta) 10 (deset) puta manje. Dakle, ne 10%, koliko je zacepio carine Kini.
[ Nebojsa Milanovic @ 03.02.2025. 12:11 ] @
@Java, odličan primer

Pričao sam sa par ljudi iz Kanade koje znam, kažem im da Ameri svoje hegemonističke namere ne mogu da obuzdaju i pošto su im Rusi tvrd orah kreću da gledaju dalje.

Lično mislim da im je bolje da Kanada odmah "legne na rudu" i prihvati Trampovu ponudu, međutim oni kažu da njima ne pada na pamet "da se prisajedinjuju" sa USA.

Videćemo rasplet.

[ B3R1 @ 03.02.2025. 13:43 ] @
Citat:
Java Beograd:
Izgleda da niko Trampu nije objasnio da točak istorije ne može da se vrati unazad.
I ne može da skapira da nije slučajno proizvodnja lopata i mobilnih telefona otišla iz US u ceo svet

Da su samo lopate i telefoni bilo bi lako, ali ... skoro kompletna americka IT industrija zavisi vecim delom od Kine. Mnoge poznate kompanije iz Silicijumske doline odavno tamo vise nemaju svoje fabrike tamo. Sve fabricke hale su jos pre 20 godina pretvorene u kancelarije, tamo sada samo setaju i sastance menadzeri. Da bi se sve to vratilo u predjasnje stanje potrebna mu je armija ljudi koju nema, tako da mu je to pucanj u levu nogu. A s druge strane, puca sebi i u desnu, jer je ogranicio kvote za H1B vize, koje i jesu smisljene zato sto Ameri nemaju dovoljno ljudstva u pojedinim sektorima industrije. Pogotovo ne visoko kvalifikovanih ljudi.

Nsam siguran kako ce se sve ovo odraziti na njihovu industriju. To tek ostaje da se vidi. Mislim da mu je ovo bas glup potez.
[ dejanet @ 03.02.2025. 13:56 ] @
Veliki deo svetske ekonomije se bazira na USA deficitu i izgleda da je sa tim gotovo. E sad to je proces, nece se sve izdesavati sutra, takodje ne verujem da ce US/Tramp kliknuti "Back & Restore Prev. Settings" dugme.

Ake se ne varam, kanadski bilans sa US je 700/770 milijardi USD uvoz/izvoz.
Btw ludi trockista Trudo je prekinuo veze sa Kinom (mislim da je hapsio cerku vlasnika Huwaui) a sa Rusima je na krv i noz, ostaje mu EU bratija, kojoj su takodje najavljene US carine.
Za Meksiko ne znam.

Sto se nas tice, cuo sam dosta losih vesti ovih meseci i dana, npr. da su sve pare iz SRB isisane, da pristize rata kredita od 2 milijarde koje nemamo da platimo, da Svabe nisu htele da daju kredit kojim bi otplatili tu ratu itd...

Nisam bas siguran da je umesno da pecemo kokice.
[ ademare @ 03.02.2025. 13:59 ] @
Ja sam napisao za Kanadu i Meksiko gde je uvedeno 25 % .

Kina je tu usput, 10 % svakako nije cilj "povratak industrije " .

Evo Java da nam kaze koliko kosta Lopata Made in Canada ?

Znaci cilj nije IT industrija, jer se IT i ne uvozi iz Kanade ! Vec sve ostale gluposti ! Pre svega Hrana i sve vezano za hranu ! Onda Drvo , balvani drvena gradja itd. Sve ono sto USA imaju i sada samo se dovlaci iz Kanade !

E sada neka neko od forumasa ospori da su Made in Canada proizvodi jeftiniji od 25 % nego Made in USA ?

Kina su neke druge price i videcemo sta ce biti sa tim. Jer ovo je tek pocetak . Cilj je Kanada i Meksiko.

U Kanadi su nesto manje plate, ali nema bitnih razlika da li se nesto pravi tamo ili u USA !
[ dejanet @ 03.02.2025. 14:06 ] @
U Kanadi su ozbiljno manje plate 30-50% nego li u USA, takodje sve je mnogo skuplje, ono neopisivo branje usiju.
[ ademare @ 03.02.2025. 14:22 ] @
Evo ovako . Deficit je oko 41 Milijardu na USA strani ali je obim trgovine manji. Kanada izvoz 482 Milijarde US $, USA izvoz 441.

Sto se tice plata po podacima UN i njihove organizacije UNECE prosecna bruto plata :

USA 6.676 US$
Canada 5.004 US$

....

Srbija 1.094 US$

Takodje podaci za 2023. godinu.
[ Java Beograd @ 03.02.2025. 14:35 ] @
Ne možeš nikako da upoređuješ USA plate sa Kanadskim / Evropskim.

USA plata je maltene bruto, jer nema umanjenja za penziono i zdravstveno osiguranje. Ko hoće - plati sebi, ko neće - ne mora. Penzije takođe.
Plaćaju porez na primanja, za koji nema konkretan iznos, jer se koješta može izuzeti kao neoporezovani prihod, već zavisi od pojedinca / porodice.
[ Java Beograd @ 03.02.2025. 14:37 ] @
Amerika ima deficit u robnoj razmeni, ali suficit u razmeni usluga, autorskih prava, patenata i još koječega drugog.
[ dejanet @ 03.02.2025. 14:55 ] @
ademare je tacno naveo brojke.

Vezano za plate, osim poreza u Kanadi(koji nisu mali), plate(primanja) su tesko opterecene sa kojekakvim obaveznim osiguranjima, npr. ako posedujes automobil, ono oko 200 CAD plus minus mesecno. Ne znam koliko je sada.

Ja sam bio pre kovida u Torontu, cene u marketima(omiljena tema kod nas) su bili sokantne(tada).
[ Nebojsa Milanovic @ 03.02.2025. 19:59 ] @
Kreće naplata od nacista 😂👏

https://www.breakingthenews.net/news/details/63463341

Nacisti će se konačno shvatiti da se ne može besplatno, falš parama i/ili američkim oružjem i obećanjima, ratovati protov Rusije 🤯🤯

Moraće to i da se plati

[ ademare @ 03.02.2025. 21:40 ] @
Ljudi, Poslodavcu nije vazno da on poredi Bruto i Neto plate !

Njega radnik prosecni u USA kosta 6.6 u Kanadi 5 hiljada US$ !

Da li ce i koliko od toga da uzme drzava USA ili drzava Kanada , Poslodavcu ni iz dzepa ni u dzep !

Tako da je to potpuno Irelevantno za ovu pricu ! Jer posmatramo platu samo kao Trosak proizvodnje jer se o tome ovde radi. Nista osim toga ne zanima nas u vezi ove price Penzijska osiguranja , zdravstvena i kojesta. Samo koliko kosta poslodavca radnik.

Zato su i navedene Bruto plate.
[ ademare @ 03.02.2025. 22:04 ] @
Evo sta kaze Zelenski :

https://www.yahoo.com/news/zel...-received-us-76-184337849.html

On 177 Milijardi koje im je odobrila USA , oni su navodno dobili samo 76 ?

Pita gde je ostatak
[ dejanet @ 03.02.2025. 22:10 ] @
Veliki drzavni i paradrzavni porezi uticu na trziste radne snage. Mnogo kvalifikovane radne snage je vec migriralo iz Kanade u Ameriku.

Imas tu jos mnogo raznih ludila, npr. da moras da imas reanimacionu jedinicu u poslovnoj zgradi i slicno.

Verujem da su troskovi poslovanja za firmu mnogo veci u Kanadi nego u USA, tako da su kanadske firme mnogo manje konkurentne od americkih. Meni licno je bilo vidljivo po razlikama u platama za gradjane trecih zemalja, naime ameri placaju 30-50% vise od kanadskih, sto opet ne bi trebalo sudeci po statistikama.

U ostalom sta vredi ista bruto plata kada od kanadske plate ne moze da se zivi u gradu, mozda gore na Saskatchewan-u, gde postoje cak i neki stimulansi.
[ dejanet @ 04.02.2025. 05:52 ] @
Odlozene carine za 30 dana prema Kanadi i Meksiku. Kineska tarifa ostaje.
[ Java Beograd @ 04.02.2025. 08:01 ] @
Citat:
dejanet: Odlozene carine za 30 dana prema Kanadi i Meksiku. Kineska tarifa ostaje.

Pa naravno. Ovi su odma' doneli propise o istovetnoj uzvratnoj meri, na šta je Ludi Tramp zapretio: ako uzvrate istom merom - teško njima, mi ćemo onda još veće carine!
Onda mu je Mask objasnio neke stvari.
[ ademare @ 04.02.2025. 10:40 ] @
I sa Meksikom i sa Kanadom vidi se isti obrazac. Prvo je bilo sa Kolumbijom ?

Znaci Tramp nesto zamisli , onda ga vlast tih drzava odbije , prave se duhoviti , kao sto je uradio Predsednik Kolumbije a najvise Predsednica Meksika ?

Onda ide 25 % fantomska carina i ta.da...

Odjednom se prica menja . Predsednica koja se Smejala Promeni naziva Meksicki u Americki zaliv, kacila na X-u staru Spansku kartu gde se cela S. Amerika zove Meksicka Americka i slicne doskocice, odjednom prica drugu pricu !

Ona nije pretila uvodjem uzvratnih Carina , vec je mirno saslusala zahteve i rekla da ce da ce da ih ispuni . Dobila je rok 30 dana .

Da posalje 10.000 voljnika na USA granicu koji ce da cuvaju granicu i da sprecavaju ilegalne prelaske kao i sverc droge.

Naravno Tramp je napomenuo da je to samo prvi zahtev a da ce u pauzi od 30 dana razgovarati Rubio- drzavni sekratar, i drugi sekretari o ostalim zahtevima da se postigne kako je rekao "Dil " sa Meksikom !

Derpe Trudo je pokusao da se "khurci" ali je na kraju sve bilo isto kao i sa Predsednicom Meksika !

Dobio je Isti zahtev za 10.000 Kanadskih vojnika na granici da rade isti posao kao i Meksikanci ! Takodje je dobio istu pauzu ! I takodje je dobio istu izjavu da je samo prvi zahtev u pitanju a da ce za 30 dana biti kontrola ucinjenog, sagledavanje efekta i razgovori D. sekretara i drugih sekretara da se postigne "Dil" sa Kanadom .
[ Java Beograd @ 04.02.2025. 11:17 ] @
Da, ali zahtev da jedna zemlja spreči povredu granica susedne zemlje je sasvim razuman.
[ ademare @ 04.02.2025. 11:32 ] @
Pa svi zahtevi do sada su razumni ?

Kolumbiji je javljeno telefonom vracamo ilegalne imigrante vojnim avionom verovatno transportnim ?

A oni su nasli da se bune ?

Zar nije razumno vracati ilegalne imigrante u zemlju porekla ?

Bilo je na forumu pisao neki NATO Bot , kako je "glupi pijani Rus" iako je u pitanju bio Ruski car 100 % Nemac kao i svi njegovi predhodnici i naslednici. Pisao sam o tome opsirno da ne ponavljam. Znaci nije bilo 200+ poslenjih godina Nikavih Rusa Careva ! A Nemac jelte po mozgu NATO botova nije ni "glup ni pijan" !

Kako je taj Nemac prodao Aljasku za nesto sitno Miliona US$ ?

A ovih dana imamo pricu Trampa da je Karter prodao kanal Panami za 1 US$ ! Da su oni odmah podigli cene prolaza 4X i da su prekrsili ugovor o Neutralnosti kanala tako sto su dve luke na oba kraja kanala izanajmili Kinezima iz Hong Konga !

I zar nije razumno traziti da se Kinezi oteraju , a da se cene prolaza smanje, plus da se iz Paname kontrolise i ogranicava Ilegalna migracija , sto je Rubio izboksovao u Panami ?
[ mjanjic @ 04.02.2025. 16:41 ] @
Ne znam o kom "povratku" industrije se priča, kad je recimo prvi iPhone sastavljan u Kini, a gotovo sve komponente su proizvedene izvan SAD, samo je dobar deo toga projektovan u SAD.
Motorola je imala pogone u SAD, pa su totalno pukli, negde oko 2014. su zatvorili poslednju fabriku u SAD.

Nije situacija kao u vreme onih starijih mobilnih telefona sa "tipkama", izađe novi model, ne bude takva pomama da se u prvih mesec dana proda 10 miliona primeraka, tako da nije frka za proizvodnju, može lagano... Ako mora u prvoj sedmici za naručivanje da bude spremno nekoliko miliona primeraka, to nema šanse da se proizvede bilo gde u Evropi ili SAD/Kanadi, pa ni u Meksiku, jer tamo ljudi ne stanuju u krugu fabrike kao u Kini - mada, koliko ima beskućnika po ulicama, od kojih su neki dobri radnici, ali su se našli na ulici zbog računa za lečenje i drugih okolnosti ("samo" oko 30-40% ili tako nešto je na ulici zbog "troškova" za opijate), mogli bi se naći oni koji bi rado prihvatili da stanuju u krugu fabrike, bolje nego na ulici. Samo, koja fabrika je spremna da izgradi spavaone za radnike i da li u SAD to može po zakonu?

Drugi problem je plata. Pogledati dokumentarac "The American Factory", kineska firma preuzima bivšu fabriku Ševroleta, lik priča kako je imao satnicu 35$, a kod kineza ima 12$, ali toj kineskoj firmi nije bio problem da daju preko 200k dolara nekoj agenciji da radnicima drži predavanja i ubeđuje ih da ne treba da izglasaju formiranje sindikata, jer to nije u interesu radnika! Ti ljudi u tom mestu su prinuđeni da rade i za takvu platu, jer nemaju izbora, ali na sklapanju telefona ne možeš da zaposliš ljude od 50 godina, a sa druge strane mlađi neće da rade taj posao za tu platu. Ako je plata kolika bi trebala da bude, onda se navodno ne isplati proizvodnja. Ispada da je isplativo plaćati i 40$ radnike za dostavu pošte/paketa, a ne isplati se platiti radnika u proizvodnji!

Kad se pomenu cene, postoji Librem 5, telefon koji se sklapa u SAD od komponenti koje su proizvedene u SAD ili izuzetno izvan SAD kod proverenih proizvođača (čip verovatno kod TSMC), fokus je na privatnosti, međutim kad pogledate specifikacije i cenu... 2.000 USD za Liberty Phone (4GB/128GB, 4-core CPU), a sličan model sklopljen u Kini košta oko 700 USD, što je i dalje preskupo za te specifikacije (3GB ram, 32GB storage, 4-core CPU): https://puri.sm/products/librem-5/#availability
[ ademare @ 04.02.2025. 17:50 ] @
Ja nisam cuo Trampa da pominje ni iPhone ni IT ?

To pominju neki clanovi foruma, ali Tramp ne ? Nije on Izlapeli Bajden pa da ne zna sta prica ?

Ali na primer cesto pominje automobile ? A to je industrija ?

Sa razlicitim drzavama pominje razlicite stvari , samo nijednom nije pomenuo IT i slicno .

Sa Kanadom je pomenuo drvnu industriju, balvane gradju ! Taj problem sa Kanadom nije od juce, jer 90 % balvana i drvene gradje koje Kanada izvozi u USA je Drzavno vlasnisvo ? Iz drzavnih Provincijskih suma ! Kanada je Savezna drzavna samo nema Predsednika , vec Saveznog Premijera ! A sastoji se iz vise drzava koje se tako en zovu vec Provincije. Ima i nekoliko "Teritorija" koje su slabo naseljene pa nemaju status "Provincije" .

Kanada je stvarana slobodnim udruzivanjem posebnih " Provincija" .

I sada te savezne drzave - "Provincije" imaju u svom drzavnom vlasnistu 90 % suma !!

Kao takve mogu a to i rade da sami odredjuju Damping cene za svoje drvo !

U USA je sva suma Privatna , osim nacionalnih Parkova gde i nema drvne industrije ! Znaci pozicije nisu jednake !

Slicno je i sa naftom koja je mahom drzavna itd. Kao sto je u Norveskoj nafta drzavna.

Onda se Tramp zalio na zatvorenost kanadskog trzista za USA Banke ? Itd. itd.

Sigurno se nace Kanadi zaliti , za iPhone i IT ?

A Kineska carina je jedina prava ! I najavio je i nove.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.02.2025. 19:25 ] @
Evo jednog komentara:

Citat:
"NVO" industrija trpi ogroman udarac koji će teško preživeti. Tramp potpuno ukida USAID. Cela Soroševa mreža se napajala iz ovog najvažnijeg i najvećeg izvora. Ostale su još vlade EU zemalja čiji budžeti su neuporedivo manji.

"NVO" industrija je postala najveća pretnja zdravom razumu, demokratiji, ljudskim pravima i slobodi govora u svetu. Radila i radi kao udarna pesnica globalnih korporacija u potčinjavanju ljudi volji korporacija. Sav užas modernog doba, od dženderizma, cenzure na internetu, preko Kovid zločina protiv čovečnosti, do narandžastih revolucija, sve je išlo preko "NVO".

Važno je i napraviti razliku između NVO i "NVO". NVO su udruženja koja osnivaju građani zarad postizanje određenih ciljeva koji su po pravilu javni interes. "NVO" su veštačke tvorevine stranih vlada, koje finansiraju strane vlade, i čija je svrha promovisanje i propaganda interesa stranih vlada. Kao takve bi trebale biti zabranjene, odnosno trebalo bi zabraniti mogućnost stranim vladama i korporacijama da finansiraju "NVO".

Vlast u Srbiji otvoreno sarađuje sa "NVO" već godinama i dozvoljava da njihova agenda truje zakone i institucije Republike Srbije. Sorošev sin je rado viđen gost vlade Srbije i naši najviši državni zvaničnici se uvek odazivaju na svaki Sorošev poziv. Preko saradnje naše vlade, vlade SNS-a, "NVO" su uspele da proguraju katastrofalnu promenu Ustava i reformu pravosuđa, da uguraju dženderizam u mnoge zakone, da nam rasturaju jezik sa glupošću koju su nazvali "rodno senzitivan jezik" i mnoge druge stvari koje su suprotne interesima građana Srbije. Tako je SNS vlada kupovala mir u Srbiji i čuvala svoju vlast.
Iste te "NVO" sa kojima sarađuje vlada Srbije su od početka širile autošovinizma u Srbiji napadali sve što ima reči Srbi i Srbija u sebi i vređali sve naše simbole, baš onako kako su i komunisti od Srba, i samo od Srba, hteli da naprave Jugoslovene koji se stide svega srpskog. Zbog svega toga, vreme ove i ovakve vlasti prolazi. Dolazi vreme suverenizma.

Proglas je "NVO" tvorevina, takođe i Ne davimo Beograd, takođe i razni zeleni (ne svi), takođe i N1-"mediji" i razni "NVO" novinari. I oni šire autošovinizamm i kao da bi hteli da reči Srbi i Srbija nestanu i da svi budemo Jugosloveni koji se kaju za sve izmišljene grehe svojih predaka. I njihovo vreme prolazi jer će im nestati para. Dolazi vreme suverenizma.

Politika Trampa nije da bude dobro i pravda u svetu. Politika Trampa je usmerena ka tome da SAD pobedi u svetskom geopolitičkom natezanju velikih sila. Ono što su zaključili, a izgleda i glava globalistički hobotnice takođe, da "NVO" pristup kontrole sveta više ne radi, da im je doneo više štete nego koristi i da je Kina svojom suverenističkom politikom postala realna pretnja ne samo zapadnoj dominaciji, već i opstanku zapada kao takvog.
Izgleda da globalističke vlade i političari u EU još uvek nisu dobile memo. Izgleda da ni Soroš još nije dobio memo. A tek ovi naši "NVO" prvaci i "NVO" prvaci u celom regionu, koji će izgleda poslednji dobiti memo.

A memo je: svet se bespovratno promenio. Više niste potrebni. Amerika je odlučila da se za svetsku dominaciju bori na drugačiji način. Bez vas. Glavni protivnik Amerike je Kina, i prirodno je da će i jedni i drugi gledati da imaju Rusiju na svojoj strani, ili barem neutralu. Što znači da će se rat u Ukrajini, uz neminovne potrese sleganja tla, rešiti relativno brzo i to u interesu Rusije.

Ako za ništa drugo, Tramp zaslužuje čestitku za ubijanje "NVO" aždaje. A šta će drugo doneti Trampova politika svetu, to ćemo videti. Ono što je sigurno je da će ona biti u fukciji američkih interesa. U svakom slučaju, u sukobu SAD i globalističke EU i ostatka "NVO", Srbiji je mesto na strani SAD, na strani suverenizma. A u svetu, interes Srbije, a i celog čovečanstva, je povratak multipolarnog sveta. To izgleda shvata i SAD. Jedino to još nisu shvatili naši EU-fanatici.

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 04.02.2025. u 22:09 GMT+1]
[ dejanet @ 04.02.2025. 21:36 ] @
Trump o USAid-u : "Bunch of lunatics".
Elon Musk discusses shutting down USAID, compares it to a 'bowl of worms'.
[Verovatna fraza bi bila jabuka puna crva ali bez jabuke]

Elem, SNS Vlada je puna USAID kadrova, najpoznatija je Brnbama, takodje vrh projekat im je bio reforma SNS/DS pravosudja, gde od prilike najmanje sto mora sada da se uradi je da se otpuste svi zajedno sa cuvarima, verovatno i zgrade da se sruse.
[ Java Beograd @ 05.02.2025. 08:22 ] @
Ludi Tramp je zamislio da pošalje sve Palestince iz Gaze u okolne zemlje (Jordan, Sirija, Egipat) i da na ispražnjenom području Gaze napravi hotele i kockarnice!

Sa njegove tačke gledišta - što da ne? More tj. Mediteran(!), plaže, pesak! Sunce 365 dana u godini! Milina.
Samo Palestinci smetaju. K'o da su morali baš tu da se nastane!?!
[ ademare @ 05.02.2025. 10:44 ] @
To je stari Izraleski plan da se izgradi Kanal Crveno More-Mediteran.

A prelazak kanala prek Gaze bi bio najjeftinije resenje, umesto da skrece oko Gaze.

Kanal bi bio konkurencija Sueckom kanalu.

Tu je samo Tramp dodao malo i za sebe .

https://www.newarab.com/news/w...anal-plan-and-why-gaza-matters

Clanak je iz Arapskih novina ali ne znaci da nije istinit. Jer se to zna odavno. Posebno posle masovnog razaranja Gaze .
[ mjanjic @ 09.02.2025. 18:09 ] @
Ekstremisti moraju da se smire ili budu uklonjeni, gde god se pojave, naprave problem običnom narodu. Gaza je samo jedan primer, pogledajte šta su 80-ih napravili u Libanu, gde su došli iz Jordana odakle ih je proterao jordanski kralj. I zanimljivo, isto se radilo o "palestincima".
Svi ti narodi u tom regionu so manje ili više semitskog porekla, treba da se manu priča o tome čija je koja teritorija i kako se zove čija država... mislim da je Arafat ili tako neko rekao da je šteta što nije još 1948. godine prihvaćena ponuđena podela i priznata država Izrael od strane "palestinaca", danas bi ti palestinski arapi bar imali svoju državu sa znatno većom teritorijom. Ovako, delove "Palestine" je Izrael zauzeo u kasnijim ratovima koje nije sam tražio, a Zapadnu obalu je uzeo od Jordana, a ne od "Palestine".
Još će na kraju ispasti da je bilo bolje da je sve to od 1948. godine kontrolisao Izrael, danas bi u toj državi "palestinci" možda činili većinu, jer ih u sadašnjim granicama Izraela ima preko 2 miliona.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.02.2025. 17:40 ] @
https://www.instagram.com/reel/DFzrLbkN1v4/

👏👏👏
[ Java Beograd @ 12.02.2025. 07:37 ] @
Bravo! Stvarno je otišlo predaleko.

Mislim da je doneo i uredbu da muškarci moraju u muške zatvore. (wow!)

Jer, bio je onaj relativno skorašnji slučaj kad je lik osuđen kao višestruki silovatelj, pa je neposredno pre utamničenja izjavio da je on zapravo trans žena, i tražio da bude smešten u ženski zatvor.
I, prema tadašnjim propisima - morali su tamo i da ga smeste.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.02.2025. 23:23 ] @
Citat:
⚡️ Trump stated that he agrees with the idea of denying Ukraine NATO membership. The US president considers Ukraine’s accession to the alliance impractical and unlikely.

⚡️ Donald Trump said that at some point, new elections should be held in Ukraine.

This explains the hysterical actions of the president's office in imposing new sanctions against oligarchs—Zelensky is eliminating competitors.

⚡️⚡️ Donald Trump stated that he sees no threat in conducting direct dialogue with Russia without Zelensky’s participation.

⚡️⚡️ Donald Trump stated that he expects Putin to visit the United States and that he himself plans to visit Russia.

The American president also said that he intends to communicate frequently with the Russian leader by phone, and that the first meeting in Saudi Arabia may be followed by another.

⚡️⚡️ Trump said that he proposed a ceasefire in Ukraine to Putin.

⚡️ Donald Trump stated that the US Treasury Secretary must bring back a document from Kiev guaranteeing the return of funds invested in supporting Ukraine.
👏👏👏

Da li je iko od nacista i njihovih simpatizera pre samo par meseci mogao da sanja da će ovo izjaviti i tako se ponašati predsednik Amerike? 👌

U to ime, u prilogu je prikladan video 😂

[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2025. 18:17 ] @
Još jedna odličan tekst na možda najboljom portalu u regionu:

Neviđena metamorfoza od hodajuće ‘anomalije’ do ‘globalnog lidera’

Neki će se čuditi što je to hrvatski portal, ali žao mi je što mi nemamo tako nešto jer veoma ozbiljne analize su tu mogu pročitati.
[ Panta_ @ 16.02.2025. 19:18 ] @
Tramp čestitao Dan nezavisnosti Kosova: Naše veze su jake, radujemo se njihovom širenju
Citat:
Predsednik Sjedinjenih američkih država (SAD) Donald Tramp čestitao je predsednici Kosova Vjosi Osmani 17. godišnjicu proglašenja nezavisnosti.

„Veze između naših naroda su jake i radujemo se njihovom širenju, posebno kroz povećanje mogućnosti ulaganja, kako bismo doneli veći prosperitet našim zemljama.

Sjedinjene Države će nastaviti da rade sa Kosovom na jačanju demokratskih institucija i promovisanju ekonomskog rasta kroz stabilno i pošteno poslovno okruženje“, navodi se u čestitki američkog predsednika.

Tramp je naglasio značaj dalje integracije Kosova u evroatlantsku zajednicu i pozitivno ocenio nepokolebljivu podršku Kosova Ukrajini, suočenoj sa ruskom agresijom.

Predsednik SAD je dodao da je Dan nezavisnosti Kosova trenutak za razmišljanje o dosadašnjim dostignućima i za gledanje u još svetliju budućnost.

To Trampe Srbine!. A Sretenje ništa? Na ovog žutog idiota se pale samo najveće budale.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.02.2025. 19:42 ] @
@Panta, možeš li da pojasniš:

1. Ko tačno se pali na Trampa i još bitnije

2. Na koga se TI pališ?
[ Panta_ @ 16.02.2025. 20:08 ] @
Citat:
@Panta, možeš li da pojasniš:

2. Na koga se TI pališ?

Na Melaniju.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.02.2025. 20:11 ] @
Tu se možemo složiti, ali znaš vrlo dobro da nisam mislio na nju pa očekujem pravi odgovor.

Što si tiče Trampa, "palim se" recimo na ovakve postupke/izjave a ako to i sprovede, čestitaću mu od srca. Hoćeš li mu i ti čestitati?
[ dejanet @ 16.02.2025. 21:07 ] @
To za cestitku je verovatno copy-paste neke ranije cestitke, sumnjam da je to u opste doslo do Trampa, verovatno neki auto-responder na kalendar.

Inace, lupao je i za Ruse, pa je sutra sokirao ceo Svet, posebno EU koju je uporedio sa Breznjevim Politbiro-om SSSR-a, sto i odgovara realnosti.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.02.2025. 21:12 ] @
Pojasni da misliš na čestitku za nezavisnost Kosova, to je besmislena i bezvredna stvar koju si lepo opisao.

Zanimljivo da se NATO-mediji i NATO-trolovi odmah hvataju za takve budalaštine, a suštinske stvari kao ova koju sam ovde okačio, a i neke ranije - potpuno ignorišu.

Zanimljivo rezonovanje moram priznati :)
[ miki069 @ 17.02.2025. 17:11 ] @
Citat:
dejanet:
To za cestitku je verovatno copy-paste neke ranije cestitke, sumnjam da je to u opste doslo do Trampa, verovatno neki auto-responder na kalendar.

Inace, lupao je i za Ruse, pa je sutra sokirao ceo Svet, posebno EU koju je uporedio sa Breznjevim Politbiro-om SSSR-a, sto i odgovara realnosti.

Ne može biti greška, jer je Šiptarima četitao 17-godišnjicu.
Oni su nezavisnost proglasili 2008-me, tako da je 2025-te tačno 17 godina nezavisnosti.

Na 20 godišnjicu, 2028-me, će najverovatnije i posetiti Prištinu.
Samo da mu Šiptari naprave bistu veću od Klintonove.
[ dr0id @ 17.02.2025. 17:35 ] @
I istinski prijatelj Srbije je cestitao
Grenel čestitao Kosovu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, zatražio oslobađanje Tačija iz Haga
Vučić: Ričard Grenel istinski prijatelj Srbije
[ dejanet @ 17.02.2025. 18:40 ] @
Citat:
@miki069: Ne može biti greška, jer je Šiptarima četitao 17-godišnjicu.

Ne kazem da je greska, vec script koji uzme template, popuni uzimajuci u obzir kalendar, ime trenutnog predsednika i posalje.

Ono da se napravi skript treba < 5 minuta, sve sa testiranjem.
Ko ne zna, mislim da GPT moze da sklepa tacan skript za par sekundi.

Takodje ostaje i mogucnost da je vest lazna, jer sta reci kada je Washington Post falsifikovao intervju sa JD Vance-om u kom rat sa Rusima samo sto nije poceo, a kada ja tamo ono medjutim.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.02.2025. 18:50 ] @
Samo NATO-trolovi ne samo na ESu nego uopšte se lože na takve stvari, ignorisati.

Umesto takvih gluposti, ovo treba da prokomentarišu i da kažu odakle će nacisti da nađu i da vrate 500 milijardi dolara??
[ miki069 @ 17.02.2025. 19:04 ] @
GPT može da radi tekst čestitke, ali je to nepotrebno jer imaju ministarstvo spoljnih poslova.
Nebitno je ko je uradio tekst čestitke.
Bitno je ko je čestitku potpisao.

https://www.021.rs/story/Info/...ujemo-se-njihovom-sirenju.html
[ Java Beograd @ 17.02.2025. 19:06 ] @
Ne znam šta se ložite oko čestitki. To radi služba protokola, pri ministarstvu inostranih poslova.
Zna se kalendar svega i svačega šta se treba čestitati, verovatno ide bar po nekoliko čestitki dnevno, širom planete.
I to ide po automatizmu, naravno, šatro u prvom licu.

I to je tako kod svih država.
[ Living Light @ 17.02.2025. 19:11 ] @
[ Nebojsa Milanovic @ 17.02.2025. 20:25 ] @
@Miki/sikira, umesto što troluješ, odgovori na pitanje koje sam gore postavio prvenstveno tebi i drugim NATO-trolovima.

Naravno ako imaju ideju, mogu i drugi da odgovore odakle će nacisti da vrate Americi 500 milijardi dolara??
[ miki069 @ 17.02.2025. 20:35 ] @
Odakle ti informacija da Ukrajina duguje nekome 500 milijardi dolara?
[ Nebojsa Milanovic @ 17.02.2025. 20:49 ] @
Čuo od predsednika Amerike lično i okačio ti gore tu izjavu.

A to što ti ne slušeš njega, nego relevantnom smatraš Usrulju, Kaju i/ili Zelenskog, to je tvoj problem.

I, nisi odgovorio na pitanje??
[ miki069 @ 18.02.2025. 08:46 ] @
https://youtu.be/cNWK3CMr6DY
U okačenoj Trampovoj izjavi se nigde ne spominje dug Ukrajine od 500 milijardi $.
Niti taj dug postoji. Ukrajina nije ni od koga uzimala kredite.

Rečeno je samo da je SAD uložio 200 milijardi $ više od Evrope.
[ ademare @ 18.02.2025. 11:40 ] @
I u zapadnim medijima ce polako poceti da se menja Narativ !

Ono sto pisemo ovde vec 3 godine , osim NATO-trolova sada jos pojedinacno tek pocinje prvo u USA !

Ugledni casopis The Hill je objavio clanak pod nazivom " Mad King of Kyiv "

Treba ga procitati , za normalne ljude nista novo za Trolove iznenadjenje nevidjeno !

Ili je Wasingtonske novine Preuzeo Putin ?

https://thehill.com/opinion/5146149-zelensky-war-ego/
[ Nebojsa Milanovic @ 19.02.2025. 01:31 ] @
Citat:
miki069:
https://youtu.be/cNWK3CMr6DY
U okačenoj Trampovoj izjavi se nigde ne spominje dug Ukrajine od 500 milijardi $.
Niti taj dug postoji. Ukrajina nije ni od koga uzimala kredite.

Rečeno je samo da je SAD uložio 200 milijardi $ više od Evrope.
Ne troluj bez veze, kao što lepo vidiš, to što si ti okačio NIJE ono što sam ja, to su dve različite izjave.

Naravno nebitno, koliko god da je, 500,200 ili čak 100 milijardi, ima li tzv. "Ukrajina" zajedno sa svim svojim nacistima tj. saveznicima kapacitet da Americi vrati MAKAR JEDNU milijardu?

Pošto ne mogu da vrate ni jednu, kako će po tebi nacisti vratiti 100,200 ili 500 milijardi, to je bilo moje pitanje?
[ miki069 @ 19.02.2025. 10:52 ] @
Piše na videu koji si okačio.
Tramp želi 500 milijardi $ u "rijetkim mineralima" koje Ukrajina ima.
To je njegova želja, a dobiti neće ništa, jer mu Ukrajina ništa ne duguje.
Zna se kako i od koga se uzimaju krediti.
Naoružanje je bila pomoć savezniku.

SAD je u toku II svetskog rata slala ogromnu pomoć u ratnoj tehnici SSSR-u.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.02.2025. 11:42 ] @
Citat:
miki069: SAD je u toku II svetskog rata slala ogromnu pomoć u ratnoj tehnici SSSR-u.
...te ih zato treba slaviti više nego Ruse koji su uz milionske žrtve oslobodili svet od nacista (na žalost, nepotpuno..)

Pardon, u zapadnoj "povijesti" Rusi su samo topovsko meso, je glavni pobednici/laureati rata su GB i USA, jel tako!?!? 🤬

Nakon što su Rusi slomili kičmu Hitleru i kada je rat već bio završen, USA je TEK TADA preduzela akciju u Normandiji SAMO zato da Rusi ne bi došli do Pariza, nego da bi se zaustavili u Berlinu, što se na žalost i desilo.

Da Rusi nisu na to naseli nego da su tada počistili sve naciste, ne bi se nacizam danas toliko povampirio, ali nadamo se da će sada ispraviti grešku.

Citat:
miki069: Piše na videu koji si okačio.
Tramp želi 500 milijardi $ u "rijetkim mineralima" koje Ukrajina ima.
To je njegova želja, a dobiti neće ništa, jer mu Ukrajina ništa ne duguje.
Dobro dobro, samo ti to tako reci čika Trampu, jer kada mu tako lepo kažeš, on će odmah povući svoj zahtev 😂😂🤯🤯

[ miki069 @ 19.02.2025. 18:05 ] @
Čika Tramp nikada zvanično, osim u tvom videu, nije tražio nikakve milijarde od Ukrajine.
Na tvom videu čika Tramp je imao oba prirodna uveta i bio je vidno stondiran.
100% montaža.
[ Nebojsa Milanovic @ 19.02.2025. 18:20 ] @
😂🤯🤯

Samo ti sanjaj, kao što vidiš klip je sa FOX news, ako oni lažu što je vrlo verovatno ali NE u ovom smeru, onda lažem i ja 😂

Nekad je rekao 500, nekad 200 milijardi, rekoh irelevantno je koliki račun ispostavi kada NATO-Ukri ne mogu da vrate NI JEDNU milijardu, što znači da če bivša Ukrajina biti rastrgana između USA, Rusije i verovatno još nekih, ali to je i sasvim očekivano.
[ miki069 @ 19.02.2025. 19:17 ] @
500 ili 200 milijardi?
Izgleda da je Tramp retko trezan.

Srbija duguje 50 milijadri $ i sve je opušteno.

Ukrajina je 10 puta veća od Srbije, tako da je njima 500 milijardi $, opušteno.
[ dr0id @ 19.02.2025. 19:36 ] @
Tramp lupeta i blefira ali nije montaza https://www.instagram.com/seanhannity/reel/DF8f9Jgs0Ge/
Laze za pomoc da je Amerika dala 350 milijardi a EU 100 (ili je pobrkao sa budzetskim deficitom), pogotovo kad se uzme koliki % toga je uopste stigao u Ukrajinu
https://www.ukraineoversight.gov/Funding/
https://www.ifw-kiel.de/topics...raine/ukraine-support-tracker/
https://www.ft.com/content/6d1b4338-b833-40ca-85a8-2e762acd791d

ali se vodi politikom "sto vise trazi vise ce da dobije", pa ako trazi 500 a dobije 100 super (a nije da nema odakle, pominje se od 10 do 25 triliona)
https://www.independent.co.uk/...s-trump-zelensky-b2700612.html
https://www.themoscowtimes.com...erals-threatened-by-war-a87862
Citat:
Nebojsa Milanovic:Nekad je rekao 500, nekad 200 milijardi, rekoh irelevantno je koliki račun ispostavi kada NATO-Ukri ne mogu da vrate NI JEDNU milijardu, što znači da če bivša Ukrajina biti rastrgana između USA, Rusije i verovatno još nekih, ali to je i sasvim očekivano.

To nikako nije dobro, znaci sutra USA, Rusija i jos neki mogu da kazu Srbiji (ili bilo kojoj manjoj drzavi) dajte nam taj grad ili region ili cemo da vas rastrgnemo...ja nemam nista protiv alijansi, saveza, pomoci, dugova ili blokovske podele sveta ali itekako imam protiv kolonijalizma i imperijalizma gde se otima ili unistava.
[ Bora Sonar @ 19.02.2025. 19:44 ] @
@droid
Od početka sukoba nisi razumeo šta se događa.

Citat:
miki069: Srbija duguje 50 milijadri $ i sve je opušteno.

Tebi deluje da je u Srbiji sve opušteno!? Ako pogledaš malo oko sebe videćeš da nimalo nije opušteno, a Srbija se još uvek zadužuje. Ne mogu da zamislim kako će biti kada više ne bude mogla da se zadužuje niti da otplaćuje nerezonske dugove.
[ stefanx @ 19.02.2025. 20:01 ] @
@dr0id

Pa sta je sad tu novost i presedan koji dosad nije vidjen?

Izrael je pre par meseci ubio 70000 ljudi od toga vecinom civila i za isto je dobio dobio tapsanje po ramenu i isporuku oruzja od partnera. Za to vreme se sprovodi progon i kenselovanje ljudi drugacijeg misljenja

I naravno da ce USA biti isplacena do poslednjeg centa i koliko budu trazili, jer kolonijalne ispostave tome i sluze

[ dr0id @ 19.02.2025. 20:04 ] @
Novost je multipolarni svet i kolonijalizam/imperijalizam kakvog nije bilo decenijama, do pre par godina.
[ dejanet @ 19.02.2025. 20:09 ] @
Pre neki dan Ameri su licno urucili Zelenskom papir-ugovor, gde bi se Ukrajina obavezala na stotine milijardi dolara u vidu luka, infrastrukture, nafte i gasa, kao i mineralnih bogatstava, koje bi ameri sisali desetinama godina. Kazu gori ugovor nego sto ga je potpisala Nemacka posle I SvR.

Inace sam Zelenski je slicno nudio Amerima, naravno vecinu od onoga sto je nudio vec pripada Rusiji (pametnica).

Na kraju nije potpisao jer ameri nisu sisali vesla sto znaci ekstremno tvrd ugovor, plus nisu hteli da daju nikakve bezbedonosne garancije sto je i bio glavni cilj Zelje, plus nisu hteli da dalje daju finansijsku asistenciju za plate, penzije i sve ostalo od cega je vicina gola pljacka.

Ne secam se koja je cifra, ali radi o stotinama milijardi, sto bi na kraju ispalo i trilionce+.

Danas Ukrajina ima od 15 do 19 miliona stanovnika, Blumberg je procenio da za obnovu treba oko 3 triliona dolara i to za prve dve tri godine.

[ Nebojsa Milanovic @ 19.02.2025. 20:10 ] @
Citat:
dr0id:Tramp lupeta i blefira ali nije montaza https://www.instagram.com/seanhannity/reel/DF8f9Jgs0Ge/
Niti lupeta, niti blefira, i vrlo je trezan, samo što naciste šokira ono što kaže - pa oni odmah misle da je to što sam okačio montaža 😂🤯

To je isto kao što lažov koji laže - misli da i drugi lažu 😂😂🤯

Trebaće neko vreme da se planeta vrati u okvire iz kojih je izbačena nacističkim delovanjem, ali s obzirom da je to pravi i zdravi smer, cenim da neće trebati dugo.

Citat:
dr0id:To nikako nije dobro, znaci sutra USA, Rusija i jos neki mogu da kazu Srbiji (ili bilo kojoj manjoj drzavi) dajte nam taj grad ili region ili cemo da vas rastrgnemo...
Ako svet bude multipolaran, što je smer u kome sada ide, naravno da to NEĆE MOĆI.

Nacisti su mislili da nakon što su oteli bivšu Ukrajuni kao bazu za napad na Rusiju da će nakon Ukrajine moći da rasparčaju i podele i Rusiju, ali avaj...Ostaće i bez Ukrajine i bez Rusije, što je, složićemo se, sasvim prirodna karma.

No, vidimo da je Tramp bacio oko na Grenland i okolinu pa neka nacisti sada čuvaju gaće od onog u koga su se do juče kleli, dok svi na drugoj strani mogu mirno da spavaju.

A u suštini to i jeste fer, zar ne, evo priznaj
[ stefanx @ 19.02.2025. 20:20 ] @
Citat:
dr0id:
Novost je multipolarni svet i kolonijalizam/imperijalizam kakvog nije bilo decenijama, do pre par godina.

Pa multipolaran svet je valjda dobra stvar? O "kolonijalizmu/imperijalizmu kakvog nije bilo decenijama" ne znam sta napisati. Koliko ti imas godina i gde si ziveo kada nisi upoznat sa desavanjima u proteklim godinama/decenijama?

Stotine primera, da li si npr. cuo za ovo?

[ dejanet @ 19.02.2025. 20:23 ] @
Mislim da su i danas skoro svi mediji falsifikovali Trampovu izjavu da je Zelenski diktator.

Ono sto mislim da su medijski zatrpavali(Bajedenovi mediji), da je u Mara-Lago kao odgovor na pitanje novinara zasto nema Zelje za stolom u Rijadu, rekao da je Zelenski imao 3 godine da pregovara. Sto je toliko tacno da bole usi.

Ipak, nisam 100%, ako neko ima dodatni info...
[ dr0id @ 19.02.2025. 20:38 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Citat:
dr0id:Tramp lupeta i blefira ali nije montaza https://www.instagram.com/seanhannity/reel/DF8f9Jgs0Ge/
Niti lupeta, niti blefira, i vrlo je trezan, samo što naciste šokira ono što kaže - pa oni odmah misle da je to što sam okačio montaža 😂🤯

To je isto kao što lažov koji laže - misli da i drugi lažu 😂😂🤯

Trebaće neko vreme da se planeta vrati u okvire iz kojih je izbačena nacističkim delovanjem, ali s obzirom da je to pravi i zdravi smer, cenim da neće trebati dugo.

Citat:
dr0id:To nikako nije dobro, znaci sutra USA, Rusija i jos neki mogu da kazu Srbiji (ili bilo kojoj manjoj drzavi) dajte nam taj grad ili region ili cemo da vas rastrgnemo...
Ako svet bude multipolaran, što je smer u kome sada ide, naravno da to NEĆE MOĆI.

Kako nece, sta je eventualni dogovor USA i Rusije o podeli Ukrajine nego bas to? Jos gore ako se ukljuci jos neko. I onda tako krenu redom jer sto da ne, ko ce da ih spreci?
Citat:
Nacisti su mislili da nakon što su oteli bivšu Ukrajuni kao bazu za napad na Rusiju da će nakon Ukrajine moći da rasparčaju i podele i Rusiju, ali avaj...Ostaće i bez Ukrajine i bez Rusije, što je, složićemo se, sasvim prirodna karma.

No, vidimo da je Tramp bacio oko na Grenland i okolinu pa neka nacisti sada čuvaju gaće od onog u koga su se do juče kleli, dok svi na drugoj strani mogu mirno da spavaju.

A u suštini to i jeste fer, zar ne, evo priznaj ;)

Kako ce ostati bez Ukrajine kad planiraju podelu? Tramp itekako lupeta i blefira, kako za ovo tako i za one silne deportacije, ustedu 2 triliona, Gazu, Grenland, Panamu i ostalo, trazi max a bice srecan i sa min, to je ceo njegov "art of the deal" (uz neispunjenje obaveza tj. neplacanje dugova).
Citat:
stefanx:
Citat:
dr0id:

Pa multipolaran svet je valjda dobra stvar? O "kolonijalizmu/imperijalizmu kakvog nije bilo decenijama" ne znam sta napisati. Koliko ti imas godina i gde si ziveo kada nisi upoznat sa desavanjima u proteklim godinama/decenijama?

Ja ne znam da li ti znas razliku izmedju "sacu da ti rasturim drzavu pa se slikaj" i "daj mi toliki deo drzave/para/ruda (ili sve), hocu da bude moje". Potpuno razlicite stvari.

[Ovu poruku je menjao dr0id dana 19.02.2025. u 22:13 GMT+1]
[ stefanx @ 19.02.2025. 20:49 ] @
I sta je u tvom svetonazoru bolje, da ti prvo pobiju stanovnistvo pa opljackaju drzavu kao u Iraku koji si prespavao ili da ti donor oruzja trazi novac/resurse za isporuceno pa cak i da je cena uvecana par puta?
[ dr0id @ 19.02.2025. 20:55 ] @
Nije u pitanju novac za isporuceno vec "moze nam se da otimamo po dogovoru". Bolje mi je da jednom u 10 godina pobiju deo stanovnika ili rasture neku drzavu nego da sednu za sto i (sebi) podele pola sveta, naravno. Cini mi se da uopste ne znas sta je kolonijalizam/imperijalizam i kako je bilo u to vreme, koliko opljackanih, ratova, zrtava
[ Bora Sonar @ 19.02.2025. 21:09 ] @
Bolje je otimamo po dogovoru, nego otimamo i nikoga ništa ne pitamo.
[ stefanx @ 19.02.2025. 21:28 ] @
Dobro sad smo bar utvrdili uzrok Dr0idovog nezadovoljstva, problem je nuznost dogovora™ za otimanje tj. multipolarni svet. Do sada su pola sveta kontrolisali altruisti Klingonci, a i obicnom coveku nekako lakse bez dogovora™, bolje se oseca kad mu imovinu otme i porodicu pobije samostalni utreniran strelac umesto nekih sitnih secikesa.
[ dr0id @ 19.02.2025. 21:39 ] @
Samo se ti sprdaj dok ne zaigra mecka. Bolje malo obnovi istoriju, pa ces shvatiti kako npr. Avganistan moze da pobedi i Britance i Ruse i Amere pojedinacno, ali zajedno nema sanse.
[ miki069 @ 24.02.2025. 18:36 ] @
Zelenski poručio Trampu da retke minerale može da dobije samo ako dođe po njih i da stari dug ne postoji.
Pošto Ameri ne mogu da dođu po minerale, duboka država sklapa novi dil sa Ukrajimom. Daće vrhunsku ratnu tehniku za retke minerale.

[ Nebojsa Milanovic @ 24.02.2025. 19:05 ] @
Jesi li to sanjao, ili ti je neko pomogao?

Ako ti je pomogao, da vidimo taj izvor/link?

Ovo je najnovija vest o Zelenskom: Sprema se zamena Zelenskog "On je problem"