[ eeestablishment @ 23.12.2024. 16:05 ] @
Dobio sam pršutu ( 7kg ) i sad je muka kako da je sačuvam!
Naime u stanu je svuda toplo , čak je i u shpaizu prosečno 25C i nisam siguran da bi smeo u takvim uslovima da je čuvam ?
Imam terasu , nije zastakljena , za prvo vreme sam je tamo okacio ali se plašim neke gamadi ?
U zamrzivaču ima mesta ali nekako bezveze da je lagerujem u takvim uslovima .
Neko iskusan ako ima ideju ?


[ test1234 @ 23.12.2024. 16:18 ] @
Iseckaj je na 5-6 delova pa u zamrzivač, usput i koske iseckaj za pasulj....
[ eeestablishment @ 23.12.2024. 16:40 ] @
Odlična ideja .
Imam i vakumirku na koju sam skroz zaboravio .
Trebaće mi baš jak , oštar nož , već sam je naceo i " tvrdo " ide .
Zateklo se tu i vino " zuti cvet " pa smo degustirali .

[ Living Light @ 23.12.2024. 16:59 ] @
eeestablishment,

Ja sam tablu dimljene slanine vozao u kolima skoro 2 nedelje.
Znam, "izgleda blesavo, ali pomaže."

Onda sam je uneo u stan, ali u stanu je 22⁰C, pa tu ne može da opstane.
Onda sam je izbacio napolje na vazduh,i okačio da visiio ali od "žgadija" nije sigurna.

Ee, onda sam kupio 1m² mreže za komarce i 1m² tanke žičane mreže sa okcima oko ~ 1x1cm.
A sada treba da napravim neki Kostur od bakarnog provodnika 6 ili 10mm².

Mislio da napravim cilindar u koji staje tabla slanine.

Planirao sam jedan prsten gore i jedan prsten dole, prečnika onoliko koliko je tabla slanine široka +malo više.

Prvo fixiram grubu mrežu 1x1cm, a preko nje mrežu za komarce.

E sad,
donja ploča bi trebala da bude kao tacna/tanjir
od veće saksije zbog kapanja okačenih " elektronskih komponenti :) " u tu sušilicu, u tu mrežnu zaštitu.

Gornji poklopac može ista kombinacija mreže 1x1cm + mreža za komarce.

Slaninu bi okačio na "S" -kuku, koju kačim na horizontalnu cevku og 1/2",
koju fixiram za gornji prsten od bakarnog provodnika.

A sve to treba sa "S"-kukom da okačim "na vazduh" :)

To je plan,

... ako mi neko do tada ne "makne " tablu dimljene slanine :)

pOz
[ Living Light @ 23.12.2024. 17:05 ] @
Citat:
eeestablishment: već sam je naceo i " tvrdo " ide . Zateklo se tu i vino " zuti cvet "


Ali "žuti cvet" podmazuje da šunka ne "ide tvrdo"
[ ademare @ 23.12.2024. 17:49 ] @
Drzi je u frizideru ! Bezveze je zamrzavati tako nesto.

Frizider ce da sluzi kao najbolja "pusnica" samo nema naravno dima.

Ja tako "susim " kobasice. Neka te ne zavara sto je navodno vlazno u frizideru ! Odlicno se prosuse u frizideru.
[ Java Beograd @ 23.12.2024. 17:53 ] @
Šta fali terasi? Gamadi nema preko zime. Samo da je na suvom, da ne kisne i da ne pada rosa/inje.
[ eeestablishment @ 23.12.2024. 17:54 ] @
@Living Light
Koliko se trudiš oko te slanine mora da je " domaća "
Susena u tvojoj režiji ili neko od familije?
Dobra ti je ideja ovaj komarnik , treba osmisliti nešto praktično i da je lako pristupačno .
Okacio sam za prvo vreme na terasu pa ću da pratim situaciju .
[ dejanet @ 23.12.2024. 18:03 ] @
Takodje, uzmem belu slaninu, presecem je u zamrzivacu (ne treba za prsutu), a zatim u frizider na dopunsko susenje.

Ovo parce sa slike, ako se ne nacne moze da traje dugo, ali ideja je da se pojede. U tom slucaju mozda zastiti necim da se uspori susenje.
[ bakara @ 23.12.2024. 18:55 ] @
prsuta se najbolje cuva kad se pojede
[ Living Light @ 23.12.2024. 19:14 ] @
Tablu dimljene slanine sam dobio od kuma, Bog da ga poživi dugo, dugo!
On je klao, odsekao, ukrojio, usolio, dimio.

Ali,

Rekao je da Vremenski uslovi NE odgovaraju za držanje "dimljene Robe" napolju, na vazduhu,
jer je temperatura nestabilno prohladna (danju u 14h ide do 6, 8, 10⁰C),
a rel. Vlažnost Vazduha ( 85-99%) TEK NE Odgovara za dimljeno meso.

Pazi na šunku:
-Najčešće leteće zverke napadnu šunku na mestu GDE VIRI (vidi) KOSKA.

Na tim mestima ako prstima pokušaš da razmakneš meso/slaninu od Koske
tu možeš da primetiš da DIM Nije mogao da "odradi svoje" i da je Konzerviranje na tim Mokrijim/Vlažnijim rascepima nedovoljno.
Ako to primetiš oko glave kosti koja eventualno malo još i viri iz mesnatog dela
(na to tanko mesto, tanak "jarak" tj. usek u dublji deo velike šunke) pospi/premaži/zahiti sasvim Malo dodatne soli.

Citat:
eeestablishment: Okacio sam za prvo vreme na terasu pa ću da pratim situaciju .


Znači, obavezno Vizuelno Prekontroliši Granične spojeve: Koska---Meso/slanina.
I ako je na tom mestu "malo vlažno" ili meso na spoju sa koskom ima suviše "Sveže Roze Boju",
onda HINT malo Soli na ta mesta.

Za svaki ne-daj-Bože slučaj šunka bi trebala na ovim temperaturama (+vlaga zbog kiše/rose/snega)
da ide u sitnoMrežni Zaštitni omotač.

eto brate eeestablishment,

kraj priče,

pOz




[ Living Light @ 23.12.2024. 19:15 ] @
Citat:
bakara:
prsuta se najbolje cuva kad se pojede :D

uz tankosečenje na dasci ili u Držaču za sečenje šunke:


[ baresi @ 23.12.2024. 21:53 ] @
Najbolje rešenje je nekome ga pokloniti pa nek se on bakće sa čuvanjem. Pršut nije preporučljivo jesti, pogotovo u kombinaciji sa sirom, maslinama i vinom. Odmah ti digne nivo holesterola, onog štetnog LDL. Toliko da znate.
[ Living Light @ 23.12.2024. 22:06 ] @
Znas sta?
Ti, (decko iz Antenskih sistema)

- ako poklanjas sunku, eto posalji je sa DHL,
da ti se ne digne ...

... nivo Holesterola,

pa ti javim na djabe Viber da je stiglo 😂🤣😂
[ baresi @ 23.12.2024. 22:12 ] @
Dogovoreno, ali ako ti se između ostalog digne i holesterol, nemoj posle kukati da ti nisam reko.
[ dusanboss @ 23.12.2024. 23:12 ] @
Ti držači šunke su samo za vizualnu prezentaciju. Mašinko sečenje ne može nikad da se poredi sa ručnim!
[ Living Light @ 24.12.2024. 02:01 ] @
Citat:
baresi: ali ako ti se između OSTALOG Digne
... i holesterol, nemoj posle kukati da ti nisam reko.


Ako mi se TO stvarno desi (pu-pu-pu-pomeri se s' mesta),

--- neće imati Ko da ti To kaže. 🤣
[ Living Light @ 27.12.2024. 19:36 ] @
Može i ovako:

[ DSL @ 28.12.2024. 15:29 ] @
Kakvo osvezenje od ratno-politickih tema... Pa jos slikom potpomognuto.
I, sta je 7 kila sunke za mlad organizam? Dok ti dobijes krsten savet ovde sta da radis sa tim, to ce vec da plane...
Ja imam slican problem sa dimljenim sirom (poznat kao ZARAC) sa mojih prostora. Iako bude dimljen, i dalje ima svezine i mora provesti na nekoj promaji jos malo vremena. Uglavnom se posluzim vakuumirkom i zamrzivacem, jes da je greota.. posle podelim ponekom od mojih kolega koji samo cvokcu i rado bi jos, ali im to dodje kao tartuf..samo malo narendas i to je to.

Inace, jadni Švedi odavno ne znaju sta je to dimljeno meso i sir, posto su ih ubili u pojam sa ekologijom i zdravim zivotom. Al zato krenu suze radosnice kad neko sa Balkana pronosa i okadi prostor...
[ Living Light @ 29.12.2024. 06:21 ] @
" krenu suze radosnice kad neko sa Balkana pronosa i okadi prostor..."

Ajoj Švecko, Švedsko, Švedensko, Ladna zemljo,
dodjite nam malo u goste 😉



[ dusanboss @ 29.12.2024. 13:38 ] @
Citat:
Living Light:
Može i ovako:



Može, ali bi bolje bilo da je višlje i da je odvojno ložište pa ladan dim kroz kamenje da ga očisti od gareži... Ja moram da odvojim. Ovi dana treba da krene druga tura. Za kulen i kobasicu sam već zakasnio.
Za ove sitnije komade vruć dim i nije problem pogotovo ako je hladna zima. Ne valja za šunke još ako je napolju toplo, pa ko loži malo jače ko moj ćale... ugreje se meso bude preko 30 stepeni. I to tako nekoliko sati jer žar drži temperaturu i zagreje sušaru. 30°C je idealno za bakterije koje pokvare meso.
Plus što vruć dim napravi koricu na šunki pa ne stigne da izbaci dovoljno vlage do toplih dana.
[ dusanboss @ 29.12.2024. 14:38 ] @
Citat:
DSL:
Inace, jadni Švedi odavno ne znaju sta je to dimljeno meso i sir, posto su ih ubili u pojam sa ekologijom i zdravim zivotom. Al zato krenu suze radosnice kad neko sa Balkana pronosa i okadi prostor...


Nije dimljeno meso nezdravo. Naravno normalne količine shodno energetskim potrebama. Da li smeš da dimiš meso u Švedskoj?

Znam kad mi se ovi naši Romi što pljuju Austriju i govore nam kako mi ovde živimo mnogo bolje (ali se niko od njih ne vraća) žalili kako tamo ne smeju da peku roštilj. Kaže "De tamo, čim zapališ vatru komšija zove policiju. Vama ovde super bre!" Ajd pomisliš stvarno možda ima nekih čudnih zakona, neki su i preterani, ne sme valjda svuda da se pali vatra. Pitam ga ja pa de si palio roštilj? Kaže "Pa na mojoj terasi!". A gde ti je terasa "Pa u zgradi!" . Mislim jel ti treba Austrija, zakon i policija da bi naučio da ne radiš ovako nešto. Mnogim ljudima ovde očigledno da.
[ branko tod @ 30.12.2024. 12:13 ] @
Ljudi, još uvek traje post i to treba poštovati i tako se
ponašati. Na mojoj terasi uz malo dima:

[ Shadowed @ 30.12.2024. 22:38 ] @
Citat:
dusanboss: Nije dimljeno meso nezdravo. Naravno normalne količine shodno energetskim potrebama.

Pogledaj ovaj video, zanimljiv je i inace ali govori i o zdravstvenom aspektu u izvesnoj meri (ne zalazi preduboko u temu).

https://www.youtube.com/watch?v=qNrnwAKBU3Q
[ Shadowed @ 30.12.2024. 22:39 ] @
@Branko tod, ne mare svi za post. Ti slobodno postuj isti, to je tvoje pravo, ali isto tako i drugi imaju pravo da ih bas briga. Svakom svoje.
[ branko tod @ 31.12.2024. 00:37 ] @
Slažem se ja sa tobom potpuno da je svako krojač svog života, ali kada mogu da se
deru ovi šareni u bojama duge da su ugroženi, mogu valjda i ja da tražim svoja prava.
Možda sam ja manjina ali moja prava tražim, ne sme se tako javno propagirati to lepo
meso, jerbo se ja osećam ugrožen baš jako, naročito jer se plašim da će da izjedu sve
pršute pre kraja posta pa šta ja posle da radim.
[ dusanboss @ 31.12.2024. 01:00 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
dusanboss: Nije dimljeno meso nezdravo. Naravno normalne količine shodno energetskim potrebama.

Pogledaj ovaj video, zanimljiv je i inace ali govori i o zdravstvenom aspektu u izvesnoj meri (ne zalazi preduboko u temu).

https://www.youtube.com/watch?v=qNrnwAKBU3Q


Odgledao! Naučio možda ponešto novo. U suštini to je to o čemu i ja pričam ovde.

Inače gore pomenutog Adama gledam već godinama (ovaj video nisam gledao tako hvala i tebi na linku).
Svaka preporuka za njegov kanal. Čovek ulazi duboko u procese pripreme hrane. Sve to radi tako što naučno i činjenicama potkrepljuje sve to o čemu govori.
Mnogo toga o kuvanju sam naučio od tog čoveka i maltene uvek je bio u pravu! (Što je danas retko)
[ Shadowed @ 31.12.2024. 08:57 ] @
Da, odlican je. I nacin prezentacije je super. Ima i podcast samo sada retko objavljuje i tako dobro prezentuje da te navuce da slusas cak i kada te tema ne zanima. Ja sam jednom slusao sat vremena kako prica o istoriji grupe Metallica. Da me neko pitao "hoces da cujes istoriju grupe Metallica?" ne bi mi na pamet palo
[ mjanjic @ 31.12.2024. 13:59 ] @
Pošao lala na tavan da se besi, kad tamo okačen kulen, kobasica, slanina... siđe po nož i 'leba :)
[ bordzija @ 31.12.2024. 15:46 ] @
E ovako, stavi je u papirnu vreću zaveži i okači na terasu. Pazi ds ti je ne izedu ptice vrane to hoće. Još bolje ako imaš špajz sa ventilacijom tj da bude ladno otvoren prozor. Posle nekog vremena kada kreće da se stvrdnjava isečeš na komade pa u friz. Nikako u frižider jer on isušuje kao lud.

Tako iz friza može godinama da se vadi i jede. Malo popusti aroma dima jedino.
[ Pali zari @ 01.01.2025. 08:43 ] @
Najbolje bi bilo da ti meni posaljes tu prsutu. Cuvacu je ja umesto tebe :)
[ dusanboss @ 01.01.2025. 15:20 ] @
Ja mislim da on više voli da se hvali kako ima šunku neko što se brine kako da je sačuva. Slika je iz više uglova i kači na najmanje dva foruma.
Načeo malo sad mu žao dalje da je jede.

Neće bre ništa na terasi da joj bude sigurno do druge polovine marta. Insekti koji bi mogli da je upljuju izlaze tak na većim temperaturama. Takođe dovoljno su niske temperature da može bez brige da se čuva na terasi.

Ako ne možeš do kraja marta da je pojedeš onda je bolje pokloni nekom!
[ bordzija @ 01.01.2025. 16:15 ] @
Nije to ništa skupo preko je duplo jeftinije nego kod nas. Na malo 12-15 evra po kg a taj but bude 40-50 evra.
[ mjanjic @ 03.01.2025. 11:49 ] @
Pa, sad zavisi od brenda i kvaliteta, mada kontam da bi ovo kod nas bilo bar duplo skuplje, posebno u pakovanjima od 100g :)
[ Living Light @ 03.01.2025. 11:55 ] @
Hhmmm,

850€ ?!

Naši,

--- za Te Pare KupeAuto + Registruju taj isti Auto.

[ Shadowed @ 03.01.2025. 13:04 ] @
[att_img]


Ali verovatno nije bas ista kategorija kvaliteta ili kako god da se rangira.
[ Living Light @ 03.01.2025. 13:43 ] @
1) Ono gore "Deluxe" je extra kvalitet 850€/8kg = ~ 106.25€/kg = .... x117 = 12431 din.

Pravi, ali baš-baš pravi švaba zaradi takvu šunketinu za 2 dana.
(Ne naši Naučnici koji su u DE na Traci tipa "Stop&Go" Uzmi-Stavi-Prebaci,
nego naši koji rade naPrimer: u Institutu Robert Koch:

https://ghpp.de/en/institutes/robert-koch-institut/
https://www.rki.de/EN/Home/homepage_node.html

https://www.who.int/teams/regu...-members/robert-koch-institute
-------------------------------------------------------------------------------

2) Ona šunka iz Lidla i normalno Je da "je po Ceni a samim tim i po Kvalitetu" Prilagodjena "Ovdašnjem Kupcu".

I nije cena nešto Nabildovana:

9000din/6kg = 1500din/kg.

Što i Nije Puno.

Sad će naši ovdašnji-tamošnji Gastarbeiter-i da kupe šunku 6kg
u ovdašnjem Lidlu za 9000/117 = ~76€ .... ili ti .... za 12.8€/kg !!!

Pa kada se vrate u Germany zovnu komšiju Hans-a, pa mu malo narežu na dasci,
šunku koju je "Babo odradio od Praseta do ovog što sad ti švabo gustiraš sa užitkom".

A ta cena za njih je DJABALINA ! ... to NETO zarade u nemačkoj za 1 dan.

U Maxi-ju postoje Salamčine skuplje od Lidl Šunke po Kilogramu !!!

[ Ivan Dimkovic @ 03.01.2025. 13:46 ] @
@mjanjic,

Meni se taj Enrique Tomas cini kao oderacina, ono za turiste poslednji momenat da kupis na aerodromu dobru prsutu... mozes da kupis dobar Iberico za manje pare, bez 'brenda' ali sasvim solidnog ukusa.

@Shadowed, Serrano je druga vrsta mada zavisi od ukusa nekome je Iberico previse 'masan' - meni su super i jedna i druga :-)
[ kosmopolita @ 03.01.2025. 15:42 ] @
Pitam se gde bi se to ovde prodavalo.
Dva puta sam kod iste prodavačice uzeo celo upakovano suvo meso od oko kilogram.
Pošto je oba puta naglas pročitala cenu, pitao sam je drugi put da li puno. Rekla je, kako za koga.
Drugi put je jedna druga pokazivala koleginicom šta pakuje.
Stavila je dva čipa/zujalice na dve kraja, valjda da se pomučim na kasi da ih se sve pronadjem i isključim.

Šta bi tek bilo da moraju da prodaju neku ovakvu pršutu.

[ baresi @ 04.01.2025. 07:23 ] @
Ne znam kako je drugdje po Evropi, kod nas je jedini dobar pršut Kras Sežana i kilo košta između 45 i 50 €. Pojave se neki tu i tamo od po 15 do 20 € po kilogramu, ali kad ga poćneš rezati, vidiš crne fleke što znači da nije dobro razsoljen.
Inače nema bolje kombinacije od pršuta sira masline i vino Teran.

https://trgovina.kras.si/produ...secev-zorjen-v-darilni-skatli/
[ eeestablishment @ 04.01.2025. 14:40 ] @
Citat:
dusanboss:
Ja mislim da on više voli da se hvali kako ima šunku neko što se brine kako da je sačuva. Slika je iz više uglova i kači na najmanje dva foruma. :)
Načeo malo sad mu žao dalje da je jede.

Neće bre ništa na terasi da joj bude sigurno do druge polovine marta. Insekti koji bi mogli da je upljuju izlaze tak na većim temperaturama. Takođe dovoljno su niske temperature da može bez brige da se čuva na terasi.

Ako ne možeš do kraja marta da je pojedeš onda je bolje pokloni nekom! :)


Pročitao si me ko knjigu .
Pretpostavljao sam da u hladnom i nenaceta može bez problema da se održi .
Naravno da je povremeno seckam i da kao takva treba negde da stoji . ( a da je pri ruci )
Terasa je zakon mada najavljuju od srede +15C .
Srećom za praznike stižu gosti pa će mo bar da je upolovacimo .
[ bordzija @ 05.01.2025. 05:17 ] @
Citat:
baresi: Ne znam kako je drugdje po Evropi, kod nas je jedini dobar pršut Kras Sežana i kilo košta između 45 i 50 €. Pojave se neki tu i tamo od po 15 do 20 € po kilogramu, ali kad ga poćneš rezati, vidiš crne fleke što znači da nije dobro razsoljen.
Inače nema bolje kombinacije od pršuta sira masline i vino Teran.

https://trgovina.kras.si/produ...secev-zorjen-v-darilni-skatli/


A drniski? A pivac? Meni su svi oni ok. U bg uzimamo neki krainer kada je na akciji u maksiju oko 13-15€ kg.
[ Living Light @ 05.01.2025. 06:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:... mozes da kupis dobar Iberico za manje pare, bez 'brenda'

Ivane, ne razumem ovaj deo nikako.

Zar nije taj "Iberico" Bred medj šunkama već sam po sebi ? Ili sam ja pomešao "babe-žabe"?

Stvarno ne znam pa pitam da bih saznao.

Dimke, pa ka nadješ vremena, molim Te, dopiši koju reč.

Svako Dobro

pOz
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2025. 08:25 ] @
Nisi nista pomesao, samo je pitanje za sta se koristi “brend” - za mene je Iberico “genericka” vrsta prsute, od specificne vrste svinje itd… a neki od proizvodjaca su napravili brend od svog imena kao npr doticni ET.

Iberico proizvode mnogi i cene variraju bas kao i za bilo koji drugi proizvod.
[ Living Light @ 06.01.2025. 08:46 ] @
Hvala Ivane, na extra brzom odgovoru.

Svako Dobro

pOz
[ bordzija @ 06.01.2025. 11:37 ] @
Što se toga tiče tu ima uticaja koja vrsta svinje, kako je živela, dal se slobodno kretala, čime je hranjena itd. To su po meni perverzije kapitalizma gde ti prvo stvoriš masovni nekvalitet pa onda normalnu hranu poskupiš i učiniš nedostupnom. To je meni u rangu nacizma i fašizma te masovnog istrebljenja populacije.
[ dusanboss @ 06.01.2025. 12:40 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Nisi nista pomesao, samo je pitanje za sta se koristi “brend” - za mene je Iberico “genericka” vrsta prsute, od specificne vrste svinje itd… a neki od proizvodjaca su napravili brend od svog imena kao npr doticni ET.

Iberico proizvode mnogi i cene variraju bas kao i za bilo koji drugi proizvod.


Mislim da ste donekle oboje u pravu.

Jamón ibérico je geografski zaštićeno ime tako da se pod tim imenom mogu prodavati samo šunke proizvedene od svinja uzgajanih na Iberijskom poluostrvu i to samo od crnih iberijskih svinja koje su hranjene žirom. Ova sorta svinja ima takvu genetiku koja im omogućava da talože mast u samim mišićima, a ne uglavnom potkožno što je slučaj sa većinom drugih sorti. Zbog toga njihova šunka bude lepo prošarana i specifičnog ukusa jer masno tkivo mnogo bolje prenosi arome.

Ako zadovolje ove uslove različiti proizvođači mogu prodavati šunku pod ovim imenom tako da, Ivan je u pravu. Ne nije brend, ali jeste zaštićeno ime.
Cene će varirati od toga da li su svinje hranjene samo žirom (moraju da imaju određen udeo žira u ishrani), da li su bile na zatvorenom ili otvorenom prostoru. Zatim koliko je šunka bila na zrenju itd. Različite nijanse mogu uticati na kvalitet i cenu.

Sve u svemu ako kupiš proizvod sa ovim imenom trebalo bi da imaš zagarantovan nivo kvaliteta proizvoda tako da je i Living Light bio donekle u pravu.
E sad može neko napraviti sličan proizvod od lokalnih svinja i prodavati ih po nekim drugim, ali delimično izmenjenim imenom . Znači Jamón ibérico , Španska šunka ili bilo koji provod nije dozvoljen. Varijacije nazva jesu tako da možeš kupiti sličan proizvod po znatno manjoj ceni ali na njemu neće bit znaka o zaštiti porekla i nema garancije kvaliteta. (što ne znači da nekad ovakvi proizvodi ne mogu biti podjednako dobri kao original)

Kod nas meni je najupadljivija zaštita porekla bila vezna za Feta sir. Većina se seća vremena kada su svi naši proizvođači stavljali naziv Feta na ovaj tip sira.
Odjednom više nisi mogao da kupiš sir pod tim nazivom veću si ih promenili u npr. Somborska, Subotička itd. Ovde se implicira da se misli o feti ali negde na pakovanju nema te reči.
Npr. ovo https://online.idea.rs/#!/prod...74/dodoni-sir-feta-400g-dodoni se prodaje pod nazivom Feta, ali na sebi ima crveno-žuti znak o zaštiti porekla.
[ dusanboss @ 06.01.2025. 13:03 ] @
Citat:
bordzija:
Što se toga tiče tu ima uticaja koja vrsta svinje, kako je živela, dal se slobodno kretala, čime je hranjena itd. To su po meni perverzije kapitalizma gde ti prvo stvoriš masovni nekvalitet pa onda normalnu hranu poskupiš i učiniš nedostupnom. To je meni u rangu nacizma i fašizma te masovnog istrebljenja populacije.


Mislim da nisi u pravu sa ovim drugim delom odgovora. Živimo u vremenu kada hrana nikada nije bila jeftinija i dostupačnija. Na stranu inflacija i to što su naši lopovi nerealno digli cene hrani lošeg kvalitet. Pričam globalno i uopšteno.
U moru ponude određene stvari su mnogo zdravije i kvalitetnije od drugih i normalno da se pojavila potreba da se to zaštiti. Ovaj žig o zaštiti porekla ipak donosi neku garanciju da znaš šta kupuješ. naravno cena će biti više, ali i treba. Koliko samo košta da se ta šunka donese iz Španije? Da ne pominjem da je ta svinja 3 godine uzgajana da bi na kraju imala manje mesa od ove koja je napumpana za 6 meseci. Zatim je neko morao da čuva tu šunku još 3 godine.
A ovamo sa druge strane drugi neko je ubrizga tečnim dimom, obari i ona je spremna za prodaju. Da ne pominjem da kod nas samo uveze tu šunku koju kupi iz Švabinog zamrzivača za male pare i onda nam prodaje m. za bubrege.

Mislim u pravu si da bi pre 100 godina ovakva vrsta hrane koje se danas prodaje kao specijalitet bila normalna, ali bi takođe i cena bila veća.
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2025. 16:13 ] @
Ostavite se gluposti sa kojekakvim “izmima” i drzite se prsute, ok? :)
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2025. 16:51 ] @
Prsutizam bi bila lepa promena :)
[ kosmopolita @ 06.01.2025. 17:23 ] @
Ja sam probao bio iz Maxija sve seckano na 100 grama i zaključio da je to sve bezveze.
Sad sam malo guglao posle ove teme i vidim d a sam ipak probao neku kopiju poznate pršuti.
Tako da ću gledati da pronadjem original i probam.
[ baresi @ 06.01.2025. 21:09 ] @
Citat:
dusanboss:
Citat:
bordzija:
Što se toga tiče tu ima uticaja koja vrsta svinje, kako je živela, dal se slobodno kretala, čime je hranjena itd. To su po meni perverzije kapitalizma gde ti prvo stvoriš masovni nekvalitet pa onda normalnu hranu poskupiš i učiniš nedostupnom. To je meni u rangu nacizma i fašizma te masovnog istrebljenja populacije.


Mislim da nisi u pravu sa ovim drugim delom odgovora. Živimo u vremenu kada hrana nikada nije bila jeftinija i dostupačnija. Na stranu inflacija i to što su naši lopovi nerealno digli cene hrani lošeg kvalitet. Pričam globalno i uopšteno.
U moru ponude određene stvari su mnogo zdravije i kvalitetnije od drugih i normalno da se pojavila potreba da se to zaštiti. Ovaj žig o zaštiti porekla ipak donosi neku garanciju da znaš šta kupuješ. naravno cena će biti više, ali i treba. Koliko samo košta da se ta šunka donese iz Španije? Da ne pominjem da je ta svinja 3 godine uzgajana da bi na kraju imala manje mesa od ove koja je napumpana za 6 meseci. Zatim je neko morao da čuva tu šunku još 3 godine.
A ovamo sa druge strane drugi neko je ubrizga tečnim dimom, obari i ona je spremna za prodaju. Da ne pominjem da kod nas samo uveze tu šunku koju kupi iz Švabinog zamrzivača za male pare i onda nam prodaje m. za bubrege.

Mislim u pravu si da bi pre 100 godina ovakva vrsta hrane koje se danas prodaje kao specijalitet bila normalna, ali bi takođe i cena bila veća.


Ja sumnjam u to da španjolci hrane svinje žirom i da ih tove 3 godine. Koliko znam, naš kras uvozi svinje za pršut iz Mađarske, to je samo polovina za dobar pršut. Druga polovina je bura dok sazreva. Što više bure, toliko bolji pršut.
[ bordzija @ 07.01.2025. 04:17 ] @
Uvoze meso iz argentine i suše iskra ventilatorima zato ima specifični ukus na gorenje :)
[ dusanboss @ 07.01.2025. 15:12 ] @
Citat:
baresi:
Citat:
dusanboss:
Citat:
bordzija:
Što se toga tiče tu ima uticaja koja vrsta svinje, kako je živela, dal se slobodno kretala, čime je hranjena itd. To su po meni perverzije kapitalizma gde ti prvo stvoriš masovni nekvalitet pa onda normalnu hranu poskupiš i učiniš nedostupnom. To je meni u rangu nacizma i fašizma te masovnog istrebljenja populacije.


Mislim da nisi u pravu sa ovim drugim delom odgovora. Živimo u vremenu kada hrana nikada nije bila jeftinija i dostupačnija. Na stranu inflacija i to što su naši lopovi nerealno digli cene hrani lošeg kvalitet. Pričam globalno i uopšteno.
U moru ponude određene stvari su mnogo zdravije i kvalitetnije od drugih i normalno da se pojavila potreba da se to zaštiti. Ovaj žig o zaštiti porekla ipak donosi neku garanciju da znaš šta kupuješ. naravno cena će biti više, ali i treba. Koliko samo košta da se ta šunka donese iz Španije? Da ne pominjem da je ta svinja 3 godine uzgajana da bi na kraju imala manje mesa od ove koja je napumpana za 6 meseci. Zatim je neko morao da čuva tu šunku još 3 godine.
A ovamo sa druge strane drugi neko je ubrizga tečnim dimom, obari i ona je spremna za prodaju. Da ne pominjem da kod nas samo uveze tu šunku koju kupi iz Švabinog zamrzivača za male pare i onda nam prodaje m. za bubrege.

Mislim u pravu si da bi pre 100 godina ovakva vrsta hrane koje se danas prodaje kao specijalitet bila normalna, ali bi takođe i cena bila veća.


Ja sumnjam u to da španjolci hrane svinje žirom i da ih tove 3 godine. Koliko znam, naš kras uvozi svinje za pršut iz Mađarske, to je samo polovina za dobar pršut. Druga polovina je bura dok sazreva. Što više bure, toliko bolji pršut.


Ne znam da li ih 3 godine hrane žira bi po po pravilu moralo da bude u ishrani. Nama ja to čudno, ali postoje i zemlje gde sistem funkcioniše. Naravno nigde nije to savršeno i svuda postoje propusti ipak na tom trulom zapadu si kao potrošač koliko toliko zaštićen. Kod nas je je postalo normalno da ti prodaju m. za bubrege
[ bordzija @ 08.01.2025. 20:10 ] @
Kao što rekoh, suvo meso se okači u papirnoj kesi koja sprečava insekte tokom lepših dana (ako je slabiji dim na načetim delovima). I kako se nebi dodatno nadimilo euro 6-7 dizel izduvnim gasovima u gradskim uslovima.
[ mjanjic @ 09.01.2025. 12:45 ] @
Žirom se hrane u jesen, oktobar-novembar ili tako nešto. Ali je mnogo bitnije da na jednu svinju u proseku ima od 1 do 4 hektara zemlje ili tako nešto, po tome se između ostalog i kategorizuje ta šunka. A stoji okačena u posebnim prostorijama i do 4 godine.

Pre neki dan izađe mi na YT emisija o Farskim ostrvima od Memedovića, tamo suše ovčetinu samo na vazduhu i to bez soljenja - dakle, nema ni dima niti soli.
[ bordzija @ 09.01.2025. 14:29 ] @
Meni je aroma dima baš presudna u kombinaciji sa aromom mesa pršute. Probao sam i te bez dima nekako su mi nedorečene...

Može to bez dima ali mora baš da bude bez prestanka max 5° i dobre mrežice da ima sušara što usporava sam proces.
[ Living Light @ 09.01.2025. 14:36 ] @
A i vreme za držanje mesa NAPOLJU Na Vazduhu nije najpogodnije:


[ bordzija @ 09.01.2025. 15:08 ] @
Danas nije i onda je muneš u frižider, čim zahladni nazas na terasu. Kada se završi period zrenja - na komade i u friz. Ja sam pronašao neki komad star 5-6 god u frizu, odledio i pršuta glanc nova 😋