[ bakara @ 09.01.2025. 14:15 ] @
jednostavno izmalterisati i izravnati zid pre lepljenja plocica, jer malter tome sluzi
[ mjanjic @ 09.01.2025. 16:44 ] @
Pitanje je da li će taj malter da drži za postojeću površinu ili će jednog dana ceo taj sloj zajedno sa pločicama da se odlepi.
Možda uraditi tiplove i ušrafiti one rešetkaste profile ili elemente koji se koriste za uglove i slično, pa popunititi malterom, staviti mrežicu, pa onda preko tanak sloj lepka za pločice i tek onda pločice?
[ Stephanos @ 09.01.2025. 17:39 ] @
Tiplovi mi deluju logično, i ja sam mislio da ih upotrebim. Bez fiksiranja neke metalne mreže, rešetke ili sličnog za podlogu, metal bi samo bio dodatno opterećenje za novododatu podlogu. Deluje mi da je slaba tačka kontakt nove podloge sa starom. Upravo zbog straha od odlepljivanja sam i postavio pitanje adekvatnog materjala i armature. Da je u pitanju perfektan zid od blokova, dalji koraci bi bili jasni, par santimetara maltera, santimetar lepka i pločice. Nisam siguran da bi 4-5 cm bez metalne mreže bilo sigurno. Debljina maltera je ograničena, jer deblji znači teži i kao takav skloniji odlepljivanju. Negde sam naišao na pojam "mehaničko sidrenje" ako mora malter deblji od 10-15mm.
[ bakara @ 09.01.2025. 18:36 ] @
Danas postoje razne hemijske podloge i razni cementni malteri i fiber vlakna.
samo prepustite taj posao nekome ko se u to razume.
[ Stephanos @ 09.01.2025. 23:59 ] @
Kad pričamo o malteru koji bi se dodao, ja i imam u vidu neki od reparaturnih, na primer SIKA Rep S. Cementni je i ima mikrovlakna. Pre toga impregnacija starog maltera nekom emulzijom. Ali ostaje činjenica da bi sloj i takvog maltera bio 4-5cm, pa ostaje pitanje iz naziva postavljene teme. Treba li, po vašem mišljenju, nečim (i ako treba, čime) ankerisati novonaneti malter? Ima li nekog ovde da je koristio navedene materjale u debljim slojevima?
[ bakara @ 10.01.2025. 09:34 ] @
Mozes postaviti i rabic zicu na taj zid pre malterisanja, to onda nema sanse da odpadne
[ Java Beograd @ 10.01.2025. 09:42 ] @
Citat: bakara:Mozes postaviti i rabic zicu na taj zid pre malterisanja, to onda nema sanse da odpadne
Da li se onda u tom slučaju rabic žica učvršćuje za zid?
Da li je praksa da se stavi dva ili više sloja (presavijeno) rabic žice?
[ bakara @ 10.01.2025. 11:51 ] @
Da moze da se ankerise u zid i tako prakticno dobijes armirani malter
Mislim da ce jedan sloj zice biti i vise nego dovoljan
Mada i malter sa fiber vlaknima je takodje neverovatan.
[ scoolptor @ 10.01.2025. 17:28 ] @
Mislim da ne treba komplikovati.
Prvo spric malter, pa potom cementni - po potrebi u dve ruke, i mirna Backa.
Recimo Maximal spric, i Maximal C.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|