[ Nebojsa Milanovic @ 14.01.2025. 03:35 ] @
Kao verujem svakom ljubitelju automobila i meni povremeno iskaču klipovi sa kanala "Budući klasici".

U hroničnom nedostatku vremena samo ih preletim, sve do praznika sada kada sam stigao da detaljnije pogledam nekoliko klipova.

Mogu reći da sam veoma prijatno iznenađen, ovako nešto je pravo osveženje na domaćoj auto-sceni i sasvim sam siguran bi imalo ogroman uspeh i van zemlje.

Van svake diskusije je očigledna enormna stručnost i posvećenost autora emisije i dvojice njegovih mladih (sa)radnika, kao i izvanredan odabir pravih "muških" vozačkih auta koji se u epizodama predstavljaju i pretvaraju u skoro nove.

Mene skoro više iznenađuje izuzetno kvalitetna produkcija, odlični kadrovi i njihova osvetljenost, odlična usaglašenost priče i fizičkog pokazivanja šta se radi, kao i izvanredna a ne previše nametljiva marketing komponenta u snimcima.

Verujem da upućenijima nisam mnogo novoga rekao, samo želim sa zadovoljstvom da konstatujem da se pojavio prvi kanal u regionu za istinske ljubitelje pravih automobila, a ne novokomponovanih sega-mega vozila i siguran sam da će ovaj kanal ubrzo ako već nije, biti najjači autokanal u regionu, verovatno i šire.
[ Java Beograd @ 14.01.2025. 06:47 ] @
Jeste u potpunosti se slažem.
S tim što sam ih ja "pronašao" još znatno ranije, možda i u samom početku produkcije kanala.

Ne znam da li si odgledao i ovo: https://www.youtube.com/watch?v=KBxQ4lCRNxQ&t=2832s

U celoj priči mi se najviše sviđa što je Borko toliko cool lik, potpuno smiren i neopterećen.
[ ademare @ 14.01.2025. 11:11 ] @
Ja pratim kanal skoro od prvog klipa ! Cak sam jednom i kacio na forumu kao primer odlicnog sadrzaja.

Za kratko vreme su se popeli na sam vrh.

Podkast "Polovni automobili" gde je Borko gost prica za sebe ! Trajanje 2 + sata ?

Sto je najludje odgledao sam ali ne naravno odjednom, nemam toliko vremena.

Tu je palo i jedno malo razocarenje po principu jedno prica drugo radi. Svi koji smo gledali znamo sta prikazuje. Deo automobila mu dovoze musterije na servis, ali dobar deo je on vlasnik bar dok ih ne sredi i proda. A neke drzi i duze kao onaj BMW koliko se secam 340i.

I pita ga voditelj sta vozi, sa cim je dosao u Beograd , a on kaze sa Elektricnim ??? Naravno to nikada nije ni slikao.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.01.2025. 17:39 ] @
Sad sam pogledao još nekoliko klipova i osim enormnog znanja automehanike, ono što mi je najluđe je odluka Borka da veliki deo takvog znanja lagano podeli javno, što je poznato da majstori praktično nikad ne rade.

Dva su moguća razloga za to:

- Ili je toliko jak da mi to teško možemo i da shvatimo, pa sve ovo što besplatno deli su ustvari samo mrvice

- Ima takvo mišljenje o konkurenciji da zna da ČAK i ako im to znanje servira ovako na tacni, oni su toliko retardirani da ga ni tada neće moći usvojiti 😆
(tipujem na ovu drugu opciju)
[ Java Beograd @ 17.01.2025. 18:27 ] @
Deo toga je i samoreklama. Mislim, to je u redu, ne kažem to u negativnom kontekstu.

To što će neki lokalni automehaničar da vidi, čuje i nauči kako se menjaju svih 12 svećica na Ferariju, ne znači da će sutra neki vlasnik Ferarija da ode kod njega.
Radije će da se javi Borku.

Neverovatno je teško i komplikovano onako kvalitetno snimati sav rad na automobilu.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.01.2025. 18:37 ] @
Rekao sam odmah da je čin tako kvalitetnog snimanja i sinhronizacija za njega ko u tome nije profesionalac možda i teži od automehanike.

Samoreklama je neizbežna, samo ponekad zasmeta, ali u pravu si, to znanje koje on deli je toliko egzotično da deljenje toga njemu ne odliva muštrije, makar ne značajnije.

A svakako mu donosi brdo novih koji ne moraju svi da voze Ferari, svakako i neki vlasnik npr. Audija A6/A8 poželi da odreši kesu da mu Borko pregleda ljubimca, a sam siguran da cena po kojoj danas radi nije uporediva sa cenom koja mu je važila pre početka snimanja.

Sve u svemu, ovo je možda najjači potez koji je neko napravio sa YT na ovim prostorima, računajuće sve i struke i "struke".

Borko već sada samo od YT mesečno zarađuje petocifrenu sumu u dolarima, sa tendencijom njenog rapidnog povećavanja i sve mu svemu, lagano može uskoro u penziju.

Realno, svaka mu čast 👏
[ mjanjic @ 17.01.2025. 19:55 ] @
Kod Borka neka su i cene kao u ovlašćenom servisu, a verovatno su niže, on će bar stvarno da uradi to što naplati, za razliku od mnogih ovlašćenih servisa, koji čak ni ulje ne zamene, ali sve uredno naplate, neki čak i "pregled i dopuna rashladne tečnosti" iako recimo vlasnik (u cilju testiranja bezobrazluka servisa) pred sam odlazak u servis proveri nivo i eventualno dolije koji mililitar antifriza da bude tačno do crte.
[ ademare @ 17.01.2025. 20:03 ] @
Reklama je svakako jedan od glavnih motiva pocetnih, kasnije kada je krenulo naravno i zarada od Youtuba.

Ceo sadrzaj je suvise egzotican da bi neki majstor "ukrao znanje" .

Bili su saljivi komentari kada je pocelo sa ferrarijem, bilo je dosta modela pa menjanje svecica ! I tako prvo covek prostodusno napise kako je extra kanal i edukativan .

Onda mu neko iz zeza odgovori eto sada kada naucis mozes da postanes majstor za ferrari ?

A neko jos duhovitiji odgovori ovom drugom " ne mora da radi za musterije, dovoljno da sada zna da promeni na svom Ferrariju "

Sadrzaj je fakticki extra ali bilo ko pa i majstori mogu to slabo da iskoriste ! Jer ili znaju ili nemaju pojma pa im takve musterije i ne dolaze.

Inace nagovorio ga je neki prijatelj iz Kraljeva kome je on odrzavao, audije, cale mu je neki bogatas pa imaju nekoliko. Taj poznanik ima i neki podkast drvi nesto bezveze.

Taj prijatelj mu radi "postprodukciju" obradu itd. Snima valjda sam Borko, posebno ono kada ide za SCH.

Malo me je iznenadio "novogodisnji specijal" sa drugim Youtuberima, mada je zvao vecinom neke anonimuse i levake !

Onaj ljakse Autoanaliza se zalio da ga ej Borko odbio da snime zajednicki film ?!

AA je od zarade preko Youtuba kupio A8 iz 2000 i neke i hteo je da mu Borko radi auto, a ovaj je odbio nije hteo ni da razgovara sa njim ?

Tako da ni Borko nije bas tako "sladak" kako se predstavlja !
[ Nebojsa Milanovic @ 18.01.2025. 00:16 ] @
Citat:
ademare: AA je od zarade preko Youtuba kupio A8 iz 2000 i neke i hteo je da mu Borko radi auto, a ovaj je odbio nije hteo ni da razgovara sa njim ?

Tako da ni Borko nije bas tako "sladak" kako se predstavlja !

Huhuh, ako je ovo istina to je još jedan plus za Borka kod mene! Kakve veze dotični ima sa Borkom?

Jedino što je dobro kod tog lika iz Autoanalize je njegova žena, na tome mu svaka čast, Bog ga pogledao, sve drugo je smešno.
Da sam na Borkovom mestu i nađem se recimo u kafani pored tog lika, seo bih u drugi kraj da neko ne pomisli da smo drugari.

Ajde neka neko kaže, ako izuzmemo Borka koji je van konkurencije, osim Šebalja i donekle Alvirovića (ali i njih slabo pratim jer mi je content low-level) ko od tih influensera ima nekog pojma o autima?

Ovog trenutka mi niko ne pada na pamet, a ne bi bilo loše za manje upućene da napravimo neki takav pregled.
[ ademare @ 18.01.2025. 00:53 ] @
Naravno da nemaju bas mnogo veze osim sto eto obojica se bave Youtubom. Upravo zbog toga i jeste cudno sto ga je Borko odbio.

Bas zato sto mu AA nije konkurencija. Niti je covek majstor mehanicar niti ima servis. Niti uvozi automobile kao sto Borko radi. Znaci totalno nisu konkurencija, cak je AA i zamro kanal retko kaci klipove.

A AA je snimao klipove sa drugim "Youtuberima" na primer sa Ciletom i jos sa dosta drugih. Preko YT-a su neka vrsta kolega i meni je jako glupo da iskuliras nekoga ako te zamoli da snimite film, jer nece Borko nista izgubiti ako snimi film sa AA ? A AA nece sigurno zbog Borka da se obogati ?

Posebno sto je AA jos uvek dosta gledan kanal ima dosta pratilaca itd.

A plus eto Borko je za Novu godinu napravio klip sa nekim Anonimusima koji su navodno automobilski Youtuberi ?

Ja ni za jednog od njih nisam cuo do Borkovog klipa ? A Borko je okupio njih 15 ?

[ Nebojsa Milanovic @ 18.01.2025. 02:38 ] @
To što je okupio 15tak polupismenih likova i kao "nešto ih pitao" je takođe jedan Borkov dobar poslovni potez. Zapravo cela ideja toga je da li će od njih čuti makar neeeeki predlog šta da potraži/uveze i od toga napravi posao, a osim i da im pokaže ko je "tata".
Ne verujem da se išta više krije iza toga.
Citat:
Bas zato sto mu AA nije konkurencija. Niti je covek majstor mehanicar niti ima servis. Niti uvozi automobile kao sto Borko radi. Znaci totalno nisu konkurencija.

U očime neukih gutača YT sadržaja kojima je osnovni kriterijum "broj pratilaca", Nemanja je i dalje ispred Borka.

Samim tim, kod tih likova je bolji (ili isti), što Borko veoma dobro zna. Praveći bilo kakvu emisiju sa njim ili takvima kao on, Borko samo sebe izjednačuje sa njima, a realnost je da nema poređenja.
Citat:
cak je AA i zamro kanal retko kaci klipove
Sasvim razumljivo, lik je iskoristio nekakav vakuum i pokupio dosta love od neukih gledalaca, a sada kada je Borko digao lestvicu ni ne pokušava da se sa njim takmiči, što mu je pametno.

Pisao sam ovde na ES-u da je Nemanja neko ko je uzeo najveću lovu od YT od cele te autopriče u odnosu na svoje veoooma tanko realno znanje. Šta je uzeo, uzeo je, pametno mu je da se polako povlači i posveti ženi, a nezanemarljiva lova će nastaviti da kaplje.

Citat:
Preko YT-a su neka vrsta kolega i meni je jako glupo da iskuliras nekoga ako te zamoli da snimite film
To što su obojica na YT apsolutno ih NE čini kolegama, otkud ti to?

Nisam pratio odnose Borka sa tima koje ti zoveš "njegovim kolegama", ako ih je sve iskulirao to je tačno onako kako bih se i ja na njegovom mestu ponašao. Prosto među njima nema poređenja, zbog svesti o tome ima još jedan plus.

Ne zaboravite da je Borko sve to što jeste postao mnogo PRE YT, sada je po meni samo digao cenu svojih usluga, što je normalno.

A ovi su bili i ostali nepismeni i pre i posle YTa, prosto Borko ne treba sa njima da pije kafu.
Citat:
jer nece Borko nista izgubiti ako snimi film sa AA
Nisu gubici samo materijalni naravno, izgubiće deo svog brenda, izjednačuje se sa nekakvim likom kakvih u mojoj ulici ima dvocifren broj, a boljih od njega nekoliko.

On i Borko nemaju dodirnih tačaka, osim što istoj platformi šalju klipove, što je potpuno nebitno.
Citat:
A AA nece sigurno zbog Borka da se obogati ?
Mašiš poentu, rekoh stvar je nematerijalne prirode
[ mjanjic @ 20.01.2025. 13:35 ] @
Priča kako ga je Borko "odbio", a ne znamo detalje. Možda je ovaj hteo da mu Borko besplatno (tj. DŽABE) uradi servis i plus šta još treba, a u zamenu za to što mu je ovaj učinio "čast" da snimi sa njim jednu epizodu za YT sa tim njegovim A8.
[ Nebojsa Milanovic @ 20.01.2025. 14:25 ] @
Moguće, al nebitno.

Da sam na Borkovom mestu ne po punoj ceni ne bih ništa radio bilo kakvom takvom liku, jer će on svakako na ovaj ili onaj način to iskoristiti za samoreklamu, što je puno vrednije od ma kakvog posla sa njima i što Borko nikada ne bi mogao da im naplati.

Prosto, među njima nema nikakvog poređenja.
[ ademare @ 20.01.2025. 15:53 ] @
Dobro to smo apsolvirali. Ali evo jedna zanimljivost koja se ne moze videti na Borkovom kanalu !

Od ovih 15 ljudi koje je angazovao za zajednicki klip jedan od njih mu je taj prijatelj koji kako kaze ga je i nagovorio da pocne da snima .

To je ovaj kanal : https://www.youtube.com/@Quartz313

I sta je zanimljivo ?

Da je Borko u servisu , sto se ne moze videti ni u jednom njegovom klipu prosle godine polomio saku !

Pukla saka na 5 mesta, na srecu leva.

To je u pocetku, opis Borka sta se desilo.

[Ovu poruku je menjao ademare dana 20.01.2025. u 17:06 GMT+1]