[ Living Light @ 21.01.2025. 21:40 ] @
[ Living Light @ 22.01.2025. 05:28 ] @
[ Java Beograd @ 22.01.2025. 07:41 ] @
Mislim da je Srpska Banka odavno propala.
Praktično nema svog kapitala, i trenutno radi samo kao servis Vojske za plaćanja, plate i slično. Dakle, nije više banka. [ test1234 @ 22.01.2025. 08:06 ] @
Sinisa Mali je zadužen za to, neće tu niko propasti osim eventualno ta ideje koja nije ekonomska, a može da izazove popriličnu inflacuju. I open će tu SNS kadar dobijati kao i kod LOTO-a, uzmi račun itd. Sve će to oni prilagoditi sebi, ne treba u to uopšte sumnjati.
[ djoka_l @ 22.01.2025. 08:24 ] @
Citat: Java Beograd: Mislim da je Srpska Banka odavno propala. Praktično nema svog kapitala, i trenutno radi samo kao servis Vojske za plaćanja, plate i slično. Dakle, nije više banka. Nemaš predstavu koliko ne znaš. Puni su para... [ Java Beograd @ 22.01.2025. 08:55 ] @
OK, možda je nekad bilo ovako kako sam napisao, a sad je situacija drugačija.
[ djoka_l @ 22.01.2025. 09:06 ] @
Srpska banka (ex Yu Garant banka, ex Vojni servis Narodne banke) nikada nije bila banka koja se previše bavila radom sa stanovništvom.
Kod njih leži najveća količina para države (budžetski računi), računi javnih preduzeća itd. Jedna od najvećih kreditora državnog sektora. Nema teorije da bi se oni bavili političkim stambenim kreditima stanovništvu. Kada je poštanska bila u problemima, država je htela da je spoji sa poštanskom, a da bi poštansku izbavila iz bule. Ako pogledaš bilansnu aktivu, ona je Yettel banka * 1.5 Ćute i valjaju gomile novca. [ Darko Nedeljković @ 25.01.2025. 09:57 ] @
Obrazloži malo za nas koji nismo pratili uslove - zašto bi bio stečaj?
Pretpostavljam nemogućnost redovne otplate, to nije problem, država valjda garantuje, krediti su hipotekarni, ako se kasni kamata ide... Ako redovno otplaćuješ super, ako ne otplaćuješ isto super! Ili si mislio da je kamata preniska, da ne pokriva troškove nabavke novca i ostalog poslovanja? To bi već bilo nešto, manjinski akcionari bi imali osnov za krivičnu prijavu protiv upravnog odbora. Ili su možda krediti indeksirani u dinarima, pa pretpostavljaš da će dinar da pukne, a rata da ima vrednost paklice cigareta kao za vreme Miloševića? U tom slučaju najmanja briga i tebi i meni je šta će biti sa bankom... [ Living Light @ 25.01.2025. 11:14 ] @
Darko Nedeljković,
"Obrazloži malo za nas koji nismo pratili uslove - zašto bi bio stečaj? " --------------------------------- Pretpostavljeni Stečaj nije zbog uslova već zbog X-OX kombinacija više činilaca: - Da bi mogao da vračaš kredi moraš sve te "Aktuelne/zadužene mesece/godine da UREDNO/REDOVNO Prijavljeno Radiš. - Znaći Ne smeš da ostaneš bez posla (ne sme Firma da ti Ode u Bankrot) - Skoro da nema preskakanja (da koji mesec ne platiš) - znači uglavnom Nema Bolovanja. - Stan dobijaš na svoje ime kada OTPLATIŠ POSLEDNJU RATU, do tada "si podstanar". - Ako ne plačaš uredno rate "roditelji ti ostaju bez stana/kuće" - sve ti ide na DOBOŠ (a i ovako NEMAŠ Ništa) - itd, itd, - a obično kao "mlad" to ne možeš da "Odradiš", ili ti je Tata možda u emiratima?! ------------------------------------- a Banka koja ima petlju da to KLOT Odradi, ta mora da bude neka iz emirata, ali odavde ... hm ... hm ... [ B3R1 @ 25.01.2025. 11:26 ] @
Nece banke propasti, ne sekiraj se.
Tih 75,000 evra podelice se u prvoj turi grupi od par stotina mladih porodica maksimum, za koje ce se organizovati svecani koktel, gde ce te kredite uruciti ... pa zna se ko ... i gde ce sve rezimske televizije taj dogadjaj prenositi kao sto televizije u Severnoj Koreji prenose rodjendan Kim Dzong Una. I to ce biti stotinak odabranih, proverenih itd. Kada tu vest vide penzioneri, oni ce odmah otici da zovu svoje unuke i pocnu da ih gnjave, po obicaju: ajde, deco, prijavite se, sta cekate? Ovo "sta cekate" je tipicna srpska uzrecica koja mi je oduvek isla na nerve. Pogotovo ono kada nasi doktori kazu: sta si cekao do sada? Sta te briga, majmune, tvoj posao je da me lecis, a ne da mi delis samare, zato tisina i na posao, je li jasno?! Da se vrnem na temu. Kada unuci to cuju, prijavice narednih 10000 kandidata. Ali za njih nece bas vaziti ista pravila igre, vec ce biti: * while (1) FT1P(); * Taj papir vam ne valja, mora pisano rukom da bude i to citko ... ne pisete citko? Trk nazad u skolu! * Mora overa od notara. I kod sudskog tumaca. Nakon sudskog tumaca opet kod notara. Ali pre toga po apostol u sud. Kako koji apostol? Pa Pavle, Petar, Jovan ... onaj "apostolski" pecat, kapiras? * Mora jedan supruznik da radi u javnom sektoru - drugacije ne moze. * Mora jedan supruznik da bude doktor nauka, sa overenom listom sci-impakta i onih M-bodova (M20, M21, M22 ...) - diploma nije dovoljna. Ok, moze i doktorat Megatrenda, ajde ... I na kraju bude: dobro ... ok ... istrpeli ste sve, kompletirali ste sve, hvala lepo. Evo, stavljamo vas na listu cekanja, pa tamo negde 2028, taman kada se zavrsi EXPO - dolazite na red. Dotle glasajte za ... pa zna se za koga ... jer cete inace dobiti shipak umesto kredita. :-> Ovako, ako ON pobedi - dobicete kredit, majke mi, casna rec, tako mi ovog krsta ... da li verujes meni ili mislis svojom glavom? :-))) Ovih prvih 100 - cak i ako puknu - banka ne gubi nista. Uzece im taj stan, prodace po trzisnoj vrednosti. Pa i ako izgubi - na kraju krajeva - izgubice nekih 10 miliona evra vrh vrhova, a to je za banku sitnina za pijacu. :-) [ dejanet @ 25.01.2025. 11:57 ] @
Veci je problem ko ce da pravi te stanove od 75K i gde.
[ test1234 @ 25.01.2025. 12:15 ] @
Pravi će ovi što su uzeli pare na rekonstrukciji stanice u N. Sadu i sl. poslovima a ima ih podosta bogami.
[ Living Light @ 25.01.2025. 12:17 ] @
Braća kinezi,
..... na svakom Čošku, [ djoka_l @ 25.01.2025. 13:07 ] @
Ajde da malo stavimo stvari u perspektivu.
Banke su plasirale oko 30 milijardi EUR u kredite. 400m novih kredita je 1.33% povećanje u odnosu na trenutnu masu kredita. Što bi se reklo, prdež u vetru. Može da bude mnogo za jednu banku, ali generalno gledano, kap u moru. A država će, kao i dosada, da stani iza kilave Poštanske štedionice, tako da ćemo potencijalne loše kredite platiti svi mi. A ako se sećate, država je bacila u vetar 600m EUR kao pomoć (naročito onima kojima nije bila potrebna) za vreme covida, svim građanima Srbije. [ Living Light @ 25.01.2025. 13:29 ] @
"Može da bude mnogo za jednu banku, ali generalno gledano, kap u moru."
znam Djoko, ali, Može da bude Debakl za jednu banku, ali generalno gledano, ništa za Menhetn. [ mjanjic @ 25.01.2025. 14:26 ] @
Citat: B3R1: Tih 75,000 evra podelice se u prvoj turi grupi od par stotina mladih porodica maksimum... Kojih porodica, zar nisu obećani neki krediti za mlade, praktično bez učešća ili 1% učešća, do 100k evra? Da se kladimo da će među prvim korisnicima tog kredita da bude jedan student jednog medicinskog fakulteta ;) [ djoka_l @ 25.01.2025. 14:55 ] @
Citat: Living Light: "Može da bude mnogo za jednu banku, ali generalno gledano, kap u moru." znam Djoko, ali, Može da bude Debakl za jednu banku, ali generalno gledano, ništa za Menhetn. OK, da vidimo onda SAMO banku poštansku štedionicu. Bilansna aktiva je 517 milijardi dinara, što bi se reklo 4.4 milijardi EUR Dodatnih 400m EUR je povećanje od 10% aktive. Nije malo, ali nije ni mnogo. Ali ako uzmemo samo kredite, njih je u aktivi 266 milijardi dinara, odnosno 2.3 milijarde EUR To je već povećanje od manje od 20% Već je dosta veliko povećanje, ali ne da se bilo ko zabrine, pogotovo što će država da da garanciju. Možda je ideja da se napumpaju finansijski pokazatelji banke, pa da se proda po većoj ceni. [ B3R1 @ 25.01.2025. 15:33 ] @
Citat: dejanet: Veci je problem ko ce da pravi te stanove od 75K i gde. Cekaj, da li su to krediti koji se daju iskljucivo za novogradnje ili i za starogradnje? U staroj gradnji ima da se nadju stanovi do 100K, cak i u centru Beograda. Naravno, kvadrature su do 30 m2 maksimum, sto znaci stanovi za samce. [ dejanet @ 25.01.2025. 16:37 ] @
Ovo je vec teska fikcija - propaganda(detalji nepoznati), tj. verovatnoca je manja od 5% da ce se ovo realizovati i ako se realizuje bice kao sto si rekao "pojeo vuk magarca".
Bilo je ranije 2000-tih ozbiljnijih prica gde je drzava subvencioncionisala prvu gajbu, ali mislim da su ta vremena prosla. Novogradnja u Beogradu je mislim nemoguca za 75K za 50 plus kvm, sto je neki cilj ovakvih akcija drzave. [ miki069 @ 25.01.2025. 16:58 ] @
Kredit je skoro isti kao bilo koji stambeni kredit.
Dok se plaćaju rate sve OK. Kad ne bude rata, stan ide na doboš. Tako da banka ne može da izgubi, već ima čist profit. [ ironman @ 26.01.2025. 20:20 ] @
Nijednu, jer će se krediti otplaćivati, a tu je i hipot
eka, ali zato nacionalni stadion će biti smrtna presuda. [ Darko Nedeljković @ 28.01.2025. 21:36 ] @
Citat: Living Light: - Da bi mogao da vračaš kredi moraš sve te "Aktuelne/zadužene mesece/godine da UREDNO/REDOVNO Prijavljeno Radiš. - Znaći Ne smeš da ostaneš bez posla (ne sme Firma da ti Ode u Bankrot) - Skoro da nema preskakanja (da koji mesec ne platiš) - znači uglavnom Nema Bolovanja. - Stan dobijaš na svoje ime kada OTPLATIŠ POSLEDNJU RATU, do tada "si podstanar". - Ako ne plačaš uredno rate "roditelji ti ostaju bez stana/kuće" - sve ti ide na DOBOŠ (a i ovako NEMAŠ Ništa) Ništa ja tebe Roberte nisam razumeo, izgleda da moraš "prstom" da mi pokažeš tj. citiraš samog sebe i podebljaš deo gde tačno banka ostane bez love. Ja sam radio u banci pa znam da vraćao ti ili ne vraćao kredit banka od toga ima profit. Ali eto, banka u kojoj sam ja radio je otišla u stečaj, sad se pitaš kako? Tako što je jedna stranka (neću pomenuti koja, imaš pravo da pogodiš iz prve) progurala svog poslanika za direktora (nebitno kako, ucene itd). Onda je taj direktor podelio kreditesvojim partijskim kolegama, a ovi su kao hipoteku upisali nekakvo smeće i pošto kredite nisu vratili, smeće je postalo vlasništvo banke, ali smeće naravno ne može da se proda i tako ode banka u stečaj. Čak je i taj direktor/narodni poslanik malo robijao, jedno dva meseca, za kaznu što je bio toliko bahat da na krajnje providan i bezobrazan način opljačka banku, umesto da smisli neki logičniji i prikriveniji način. Šteta što se to sve zaboravilo, a od toga je sve krenulo, kad je narod progutao tu pljačku onda su videli da može da se neograničeno pljačka bez posebnog znanja, veštine i pravdanja i tako, malo po malo nakon 10 godina dođosmo do nadsrtešnice. Hoću da kažem, zna se kako se pljačka banka, isprobano je, uigrano, to organizuje i uradi jednocifren broj ljudi, nema govora/načina/logike da se u to uključuje četvorocifrem ili petocifren broj ljudi. [Ovu poruku je menjao Darko Nedeljković dana 28.01.2025. u 22:54 GMT+1] [ Darko Nedeljković @ 28.01.2025. 21:59 ] @
Citat: djoka_l: Kod njih leži najveća količina para države (budžetski računi), računi javnih preduzeća itd. Hm, da, to ih čini idealnim kandidatom za pljačku i stečaj, ali to se definitivno ne radi preko poslova sa stanovništvom. Poslovi sa stanovništvom su najprofitabilniji bankarski poslovi. [ Java Beograd @ 29.01.2025. 07:48 ] @
Da li je to možda bila Union banka? Možda jeste, možda nije, a ako nije, onda je princip pljačke banke potpuno isti.
U slučaju Union banke, što je frapantno, čak trećina vlasništva je bila privatna, ali jbg, 2/3 je bilo u državnom vlasništvu. Lik je samo mogao bespomoćno da gleda kako njegovu trećinu troše i razvlače i odnose lopovi. Da stvar bude još gora, upravo je Union banka čuvala depozite za osiguranje stambenih kredita svih drugih banaka. Odavno sam tvrdio, i raspravljao sa Đokom da je zapravo baš dobro što više u Srbiji nema, skoro pa ni jedna domaća banka. Jer da ima neka, bila bi opljačkana isto ovako ili slično. Spisak opljačkanih, opelješenih i očerupanih domaćih banaka je poduži. Spisak kažnjenih lopova je patetičan. Sva sreća da opisana lopovska žgadija nije u stanju da postavi svog čoveka na direktorsko mesto RF banke ili koje druge banke stranog osnivača u Srbiji. [ Darko Nedeljković @ 29.01.2025. 15:02 ] @
Citat: Da li je to možda bila Union banka? Možda jeste, možda nije, a ako nije, onda je princip pljačke banke potpuno isti. U slučaju Union banke, što je frapantno, čak trećina vlasništva je bila privatna, ali jbg, 2/3 je bilo u državnom vlasništvu. Lik je samo mogao bespomoćno da gleda kako njegovu trećinu troše i razvlače i odnose lopovi. Da stvar bude još gora, upravo je Union banka čuvala depozite za osiguranje stambenih kredita svih drugih banaka. Sad sam u dilemi jer je naziv dosta sličan, da li si pogrešio u nazivu ili je šablon pljačke zaista isti? Da, u slučaju univerzal banke manjinski vlasnik je bio privatno lice i jeste, kukao je na konferenfiji za štampu dok su mu ovi državni nameštali pljačku. I opet ne znam da li je greška ili podudarnost - Univerzal banka nije čuvala depozite za osiguranje stambenih kredita ostalih banaka, nego je čuvala kompletne stečajne mase ostalih banaka koje su ranije otišle u stečaj. Da pojasnim malo - kad banka ode u stečaj svi koji banci duguju rate za kredite te rate i dalje moraju da otplaćuju. plus banka prodaje svoju imovinu, zgrade, oduzete hipoteke, nameštaj, kompjutere... tako da se skupe tu silni milioni evra. Ali, banka u stečaju nema pravo da ni evro drži u sopstbenom trezoru, nego mora sve da odnese u drugu banku koja nije u stečaju i tamo drži do okončanja sudskog stečajnog postupka. E, sad, zamisli sve te milione x 10 banaka u stečaju staviš sbe na jednu gomilu i postaviš svog poslanika da time upravlja i to sve podeli petorici ljudi koji će nekim opasnim ekološkim otpadom garantovati vraćanje uzetog. Nikada niko, iz vlasti, opozicije ili naroda nije pokrenuo inicijativu da se organizatori te i sličnih pljački identifikuju, pohvataju i obese na terazijama, što bi bilo pravično i legitimno rešenje. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|