[ ciki022 @ 23.01.2025. 18:50 ] @
Pozdrav Molim za savet koji bi mi kotao na pelet ( mogućnost za gas ne postoji ) odgovarao i koje snage. Imam sistem centralnog grejanja, kotao na drva, sa radijatorima. Objekat koji grejem su dve kuće spojene, oko 150 m2 u jednom dvorištu, raspoređene u ćiriličnom P obliku. Prva kuća 100-tinak m2, građena 2003, totalno izolovana spolja, 5 cm stiropor, a na spratu te kuće je plafon izolovan iznutra, 3 cm stiropor. Tu na spratu je 30m2 izolovano i stiroporom iznutra, 3 cm. Stolarija na pola kuće je nova, druga polovina stolarije je veoma pristojna, dihtuje dobro, izolaciona stakla na svim prozorima. Druga kuća 50-tak m2, stara gradnja, prvi sprat kameni zidovi, debljine oko 55 cm, gore je pola kuće zidovi cigla blokovi 25 cm, tu ima izolacija iznutra 3 cm stiropor, druga polovina zidova je čatma ( daske i zemlja ) debljine 25 cm. Tu nema nikakve izolacije, istvari ima odozgo, neka vrsta, računajte kao da nema. Stolarija je stara, mada ne duva nigde. U Viadrus 50kw kotlu i radijatorskom sistemu ima oko 170 litara vode. Kotao mi je predimenzionisan, tako da ga ložim ono što se kaže do pola, nikad ga ne punim celom dužinom. U većini soba postoje termo ventili. Postoji grejanje tople vode u 3 bojlera. Sad najvažnije, jedini parametar kojim se upravljam je temperatura vode u povratnoj grani, kod kotla, je 40-45 C, da bi postigo temp u sobama oko 21-22-23 C, zavisi od lokacije sobe. Potrošnja mi je oko 22-25 m3 drva. |