[ goat @ 27.01.2025. 19:07 ] @
Pozdrav svima na forumu

Gledam da kupim neku "staru" gradnju aprata za elektrolučno zavarivanje monofazno-trofazna mašina

Naišao sam na jedan zanimljiv ali je nekako atipičan.

Ima dva napojna kabla mnofazni, trofazni i ima tri priključka za zavarivačke kablove. jedan priključak za masu i dva priključka za klješta elektrode.. postoji mehanička podela - pokazivač amperaže ali pored dve skale ima podatak o dva napona.

Može li mi neko objasniti čemu služe dva priključka za kabal klješta

[ veselinovic @ 27.01.2025. 19:51 ] @
Pretpostavljam da imas dva odvojka na sekundaru. Desni je za max 42V a lijevi za 65V.
Tako nekako logika vodi.
Napajanje moze biti monofazno ili ne trofazno nego izmedju dvije faze, i sluzi da se smanji struja koju vuce iz mreze.
Ako bi mogao izmjeriti napone na ta dva prikljucka bilo bi jasnije.
[ Living Light @ 29.01.2025. 08:30 ] @
Citat:
goat: Naišao sam na jedan zanimljiv ali je nekako atipičan.

ATIPIČNE SU TVOJE SLIKE a ne Aparat !

Kada si aparat slikao na Nemačkom "Flohmarktu" onda:

- tvoj MOB Telefon iLi Foto aparat pravi OVAKVE ATIPIČNE Slike ?

Seče slike na pola?

SLIKE sa kojih je NAMERNO ODSEČENO upravo ono što je BITNO !
------------------------------------------------------------

Daj CELE SLIKE Aparata za ZAvarivanje !
[ goat @ 30.01.2025. 09:24 ] @
Citat:
Living Light: ATIPIČNE SU TVOJE SLIKE a ne Aparat !

Kada si aparat slikao na Nemačkom "Flohmarktu" onda:

- tvoj MOB Telefon iLi Foto aparat pravi OVAKVE ATIPIČNE Slike ?

Seče slike na pola?

SLIKE sa kojih je NAMERNO ODSEČENO upravo ono što je BITNO !
------------------------------------------------------------

Daj CELE SLIKE Aparata za ZAvarivanje !

dobro de, nemoj da se nerviraš.. slike sam skinuo sa jednog sajta ... kupio sam baš taj aparat, poslaću slike prvom prilikom, a neće mi biti teško da ga i otvorim...

@veselinovic.... da imaš pravo aparat radi na monofazni i dvofazni napon... video sam na netu jednu elektrošemu aparata sa transformatorom na 50Hz koji ima dva izlaza sa sekundara sa višim i nižim naponom.. inače ima tema ovde na forumu gde je vrlo dobro objašnjen rad aparata na monofaznom i dvofaznom naponu, načinu priključenja i prednosti rada na dve faze u odnosu na monofazni priključak, ali nisam video nigd eda se pominje dvostepeni sekundar na ovakvim tipovima aparata

šaljem dodatne slike čim pre..
[ goat @ 01.02.2025. 14:14 ] @
Evo slika

[ test1234 @ 03.02.2025. 09:40 ] @
Taj crni rukohvat se koristi za finiju regulaciju struje zavarivanja a unutar aparata pomera jezgro trafoa koje nije fiksno. Takav isti aparat je svojevremeno proizvodio "Varstroj Lendava" iz Slovenije.
[ Living Light @ 03.02.2025. 11:05 ] @
Citat:
goat:
dobro de, nemoj da se nerviraš.. slike sam skinuo sa jednog sajta ... kupio sam baš taj aparat, poslaću slike prvom prilikom, a neće mi biti teško da ga i otvorim...

šaljem dodatne slike čim pre..

Dobro de 👍

Odlično !

Okači slike kada otvoris aparat, da vidmo šta To ima unutra?

Če gi Opravimo nekako (ako umemo).

Ako ne mi onda će neki da pomognu
u popravci ili defektaži ili u pitanju iz tvog prvog posta.

pOz
[ goat @ 03.02.2025. 13:59 ] @
Citat:
test1234:
Taj crni rukohvat se koristi za finiju regulaciju struje zavarivanja a unutar aparata pomera jezgro trafoa koje nije fiksno. Takav isti aparat je svojevremeno proizvodio "Varstroj Lendava" iz Slovenije.

daj ne zezaj me

uz put... probao sam aparat, radi ko zmaj ... na prazno se ne čuje da radi... sa rutilnom elektrodom 3.25mm se igra

na izlazima sekundara ima deklarisane naponena 42V i 65V, pri monofaznom naponu primara... trofazni priključak nisam probao...

Imam i Varex 135-145A kod njega je napon praznog hoda sekundara 47V na monofaznom i "dvofaznom" naponu primara

mene najvše zanima razlog dvonaponskog sekundara ..

... probao sam ga na oba priključka, kada radi na 65V čini mi se lakše uspostavi luk ali prilikom prekida luka-razdvajanja elektrode baš se "razvlači" luk ... na 42V traži mirnu ruku i dobru kontrolu dužine luka... nisam imao pri ruci amper klješta i kabal-praćku da proveravam jačinu struje na napojnom kablu i na zavarivačkim kablovima... struju praznog hoda....

slike otvorenog aparata šaljem malo kasnije...

[ goat @ 03.02.2025. 18:05 ] @
Evo obećanih slika

[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/4/0/4094850/IMG_20250202_122159.jpg]

[Ovu poruku je menjao goat dana 03.02.2025. u 19:30 GMT+1]
[ goat @ 03.02.2025. 18:23 ] @
uh kako teško ide upload

[ test1234 @ 03.02.2025. 19:24 ] @
To crno su trafo limovi koji mogu da povećavaju ili smsnjuju magnetno polje trafoa i tako se reguliše struja i napon zavarivanja. Veoma prosto. Kada se limovi skoz uguraju u trafo potpuno se poništi magnetno polje a kada se skoz izvuče trafo je na max prenosu.
[ Living Light @ 03.02.2025. 20:02 ] @
Ne ponistava se Tu NISTA.

I objasnjenje ti je Dobro,

Ali,

Upravo OBRNUTO.

Znaci 1/ Ono sto si reko
[ Living Light @ 03.02.2025. 20:04 ] @
Tu se Regulacija uplice/utice na:

- "Cvrstoću" SPREGE

primara i sekundara.
[ goat @ 03.02.2025. 21:42 ] @
zavarivački kablovi su mu dobri 50mm2 preseka, ali napojni su "mršavi" , samo 1.5mm2.... trofazni ću zameniti i postaviti 2,5mm2... nemam oscilokop ali sam radoznao da vidim krivu napona na sekundaru kada radi na 2 faze.... ili da razmišljam o nekom dobrom diodnom mostu i hladnjaku da može sa bazičnim elektrodama da radi
[ test1234 @ 04.02.2025. 15:34 ] @
Četiri diode za jedno 200V, 400 A sa dobrim hladnjacima ima da vari bukvalno šta god hoćeš bez da brineš.
[ goat @ 04.02.2025. 20:06 ] @
Citat:
goat:
... nemam oscilokop ali sam radoznao da vidim krivu napona na sekundaru kada radi na 2 faze.... ili da razmišljam o nekom dobrom diodnom mostu i hladnjaku da može sa bazičnim elektrodama da radi

@Livnig Light... "gukni" nešto na ovu temu