Udruženje za zaštitu potrošača „Efektiva“ pozvalo je danas sve građane na bojkot velikih trgovinskih lanaca.
Kao razlog za ovaj poziv, iz Efektive ukazuju da u Srbiji imamo najviše cene u Evropi.
Oni pozivaju sve građane da ništa ne kupuju u velikim trgoivnskim lancima kao što su Delez u sklopu kog posluju „Maxi“ i „Shop&Go“, zatim Merkator, čiji su „Idea“ i „Roda“, kao i „DIS“, „Lidl“ i „Univerexport“.
Treba tu biti daleko radikalniji tim lopovima NIJE MESTO U SRBIJI!
A vladajućoj stranci suditi za veleizdaju i kriminal!
[ Living Light @ 31.01.2025. 11:31 ] @
[ bordzija @ 31.01.2025. 12:15 ] @
Ja skoro dve godine upozoravam da je hrana u srbiji duplo skuplja nego u EU. I znate šta ljudi u srbiji rade? Smeju mi se. Srbi prosto sa stilom uživaju u svojoj bedi i siromaštvu.
[ ironman @ 31.01.2025. 15:05 ] @
Jel uspeo bojkot, s obzirom da u Srbiji retko kad uspeva?
[ bordzija @ 31.01.2025. 17:24 ] @
Naravno, prodavnice poluprazne. Ljudi kupujte na pijacama i po manjim marketima. Nemojte da vas lidl lopovi navlače na akcije kojih uopšte nema. Ps: fotka je od pre neki dan!
[ ademare @ 31.01.2025. 18:37 ] @
Bojkotuju ljudi i pre zakazanog termina
Ja sam bio prosle nedelje u Lidlu ponovo se vratilo ono 3-je ljudi u ogromnoj radnji. Jedno vreme je bio opet svet navalio , ali u poslednje vreme sve praznije !
Nekada sam u Lidl isao 2 puta Nedeljno sada max. 2 puta mesecno !!
[ bordzija @ 31.01.2025. 20:49 ] @
To sam i ja primetio u zadnje vreme da nema nikoga u lidlu, em pališ auto em cene u dinar ko u maxiju i ostalim marketima. Sigurno se i menadžeri pitaju de' nesta narod, ko ih ukrade? 🤔
Na pijaci je sve jeftinije paradajz sam pre mesec dana kupio 100 din kg dok je u lidlu plastikaner bio 400.
Vozio negde ženu pre neki dan i da testiram farove, svratio u lidl a kad tamo poluprazni rafovi. Pametni lidl menadžeri smanjili porudžbinu robe. Koji će im kada imaju monopol i drže duplo više cene nego u ostalim svojim prodavnicama širom evrope.
Ovim tempom im je dovoljan jedan radnik po prodavnici. Sada mislim da ih je ukupno troje.
[ Turmen @ 03.02.2025. 09:00 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ja u narednih 10 dana bojkotujem Maxi.
I ja isto. U IDEU, Aman, Univerexport, Rodu i ostale ne ulazim jer mi nije usput, a Maxi i Lidl izbegavam.
Hranu kupujem na pijaci, hleb u pekari u kraju, imam Gomex i Orašac u komšiluku, diskont pića u ulazu do mene (gde je piće mnogo jeftinije nego u Maxiju ili Tempu - primera radi, vino koje je u tempu 1500din, ovde je 1200din) i tako u krug.
[ mjanjic @ 04.02.2025. 17:17 ] @
Najvažnije je to što na pijaci ili u piljarnici teško da uzmeš nešto neplanirano, jer nema svakakvih gluposti kao u ovim supermarketima, a posebno u Lidlu oni sitni alati i druge drangulije.
Svaki neodlazak u te supermarkete znači neretko po 2-3000 dinara više u novčaniku... neka je i 100€ mesečno, to je 1200€ godišnje. Možda i nije nešto, neko bi rekao, ali za 10 godina je to 12.000€. Mada, nađe se često način da se novac izvuče drugačije, ali se bar ne gomilaju stvari u stanu/kući.
[ bordzija @ 06.02.2025. 18:42 ] @
NOVI BOJKOT 10-14 FEBRUARA! Partizani su to brzo rešili 45e.
Jedini problem je sto nikakav bojkot ne moze trajno da utice na cene !
Za to kada vec postoji kartelizacija trzista, bila je tema o tome, da je antimonopolska komisija bla bla ! I tada sam napisao da od toga nama nista kada sam video da je tu Dis sa glavnim manekonom za Parizer !
Naravno od toga nije bilo Nista !
Onda poture "ekonomskog novinara" da joj ne pominjem ime, koja je toliko obrazovana da govori "cebici " ??!
I onda ona po N1 drvi " kako je drzava nemocna " ??
N1 nece da objavi komentare koji su protiv tog Narativa jer rade za AV-a , samo "vlasi" nisu jos ukapirali !
Naravno da je Nemocna kada je vlast u talu sa kartelasima !
Tamo neka Severna Makedonija ili Crna Gora su Mocne drzave pa mogu da ogranice marze ili cene samo je Srbija Nemocna ??
A resenje je vrlo jednostavno ! Kao sto postoji Zakonska zabrana Zelenaskih kamata u Bankama, tako uvesti za odredjene proizvode neophodne za zivot stanovnistva Zakonsko limitiranu Marzu !
Ali ne da bude ono Hleb gumeni Sava , Brasno i par stvari za Mentolske Penzionere , nego sve sto treba coveku za zivot !
Luksuz neka nabijaju marzu , koga briga za to !
[ miki069 @ 11.02.2025. 17:51 ] @
Jedno od rešenja, bar za proizvode iz Srbije, je da proizvođač odštampa i "preporučenu cenu".
U primeru hleba "7 zrna" koji je naveo Nebojša, DonDon, kao proizvođač, bi trebao da odštampa i "preporučena cena" je 80 dinara.
Teško onda da bi Idea odvalila cenu od 118 dinara.
Mislim da je u Maksiju još skuplji.
To je Koka-Kola Srbija uradila pre jedno 15 godina i cene svojih proizvoda dovela u kakav-takav red, bar što se tiče trgovaca.
To su ukinuli, jer su cene otprilike iznivelisane.
[ bordzija @ 12.02.2025. 12:34 ] @
Malopre se promuvao kroz maksi na cvetnom trgu. Rade sve kase, nema žive duše 🤣🤣🤣
U najstrožem centru beograda sem par penzionera nigde nikoga.
Dakle ljudi idite po pijacama i malim marketima! Veliku nabavku obavite u metrou ili preko granice u susednim zemljama. Em duplo jeftinije em dobijete povrat poreza em gorivo jeftinije!
[ bordzija @ 12.02.2025. 15:43 ] @
Bio sam i do idea marketa ispod beograđanke ista priča samo penzionera nešto malo
Ja da se pitam išao bi im na kućnu adresu pa da vidim kako bi se osećali lopovi koji ovo rade i dozvoljavaju. Gde živi ministar trgovine i ekonomije?
[Ovu poruku je menjao bordzija dana 12.02.2025. u 17:06 GMT+1]
[ mjanjic @ 12.02.2025. 17:58 ] @
I prodavnice zdrave hrane!
Ovde blizu posla u jednoj piljarnici uzimao često "obe vrste" Bonžite (mislim da je ona klasična, kajsija i grožđe), kad malopre u jednoj prodavnici zdrave hrane vidim 5-6 vrsta Bonžite i nijedna nije ista kao u toj piljarnici. U deklaraciji ista firma, Ravanica d.o.o. iz Ćuprije. Jedino ako su ovo relativno nove vrste/ukusi, pa se u piljarnici još nisu pojavili.
Ne znam koliko koštaju u prodavnicama zdrave hrana, ali znam da u jednom lancu supermarketa videh neki "protein bar", cena preko 200 dinara, a gramaža je tipa 50g ili čak manje. Jedino ako sadrži one "proteine" koji se prodaju za oko 100€ ili više po kilogramu (videh cenu negde u prolazu pored lokala koji prodaje suplemente za bodi bilding i sl.), pa da taj "bar" košta toliko :)
[ bordzija @ 12.02.2025. 20:01 ] @
U te prodavnice odavno ne zalazim otkad je drugar kupio auto od žene koja je proizvodila integralne koještarije.. U garaži sa 100 mačaka
[ miki069 @ 14.02.2025. 16:46 ] @
Uvoznici i prodavci tehnike su još veći kartel od Maxi/Lidl/Idea/Dis.
Marže su još veće. Pogotovo kod uvoznika.
Ali izgleda da su nedodirljivi, jer tu veliki deo kolača ide u vrh SNS.
[ bordzija @ 14.02.2025. 20:48 ] @
To je uvek bilo za belu tehniku, ja poslednjih 7-8 godina sve poručujem sa kp donose novo iz mađarske. Em evropski kvalitet em 20-30% jeftinije.
Lg 4k 43" tv iz eu radi bez greške 7-8 godina.
Lg 4k 55" kupojen u tehnomaniji pre 2-3 godine fabrički feleričan panel.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.02.2025. 21:11 ] @
Citat:
bordzija: Lg 4k 43" tv iz eu radi bez greške 7-8 godina.
Lg 4k 55" kupojen u tehnomaniji pre 2-3 godine fabrički feleričan panel.
Brate kako te ne mrzi više
[ bordzija @ 14.02.2025. 22:23 ] @
Što da me mrzi? Ja sam vredan, radan čovek i poštujem svoj zarađeni novac. Nije mi pao sa neba pa da mi bude svejedno.
[ Whitewater @ 14.02.2025. 22:50 ] @
Haha. Kad sam pre nekog vremena ovde rekao da je Srbija skupa jer sam platio cips kao na JFK ovde su me odmah poljuvali. Manemoj, sta bi ti da ti Srbija bude jeftina, haha pa ne rade ljudi ovde za kikiriki.
Pa sta to bi sad braco?
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2025. 00:08 ] @
To samo bordžija troluje kao pokvarena ploče, ignoriši ga.
[ bordzija @ 15.02.2025. 02:11 ] @
Srbima mora sto puta da se ponavlja jbg tako je kako je inače bi bilo mnogo bolje.