[ abc987 @ 31.01.2025. 22:48 ] @
Molim vas za preporuku za podne stabilne nosace za livene radijatore kojima ne treba ddodatna podrska sa zidnim nosacima kao i gde kupiti.
Trenutno su radijatori na podnim nosacima koji su viljuske sa sipkom usrafljenom u pod dok viljuska drzi rebro ali imaju i 2 zidna drzaca da ne ''lelulaju'' a zelim da iizbacim te zidne drzace.
HVala unapred!
[ BanovoBrdo1 @ 31.01.2025. 23:46 ] @
ja to nebih ni pokusavao jer su ti radijatori teski u pm.. cak i da se drze samo na podnim nosacima neko dodje nasloni se i cao.. sto hoces da izbacis zidne nosace?
[ abc987 @ 02.02.2025. 14:39 ] @
Zato sto je tu drveni okvir na kome su na gornjem delu drveni prozori, a na donjem valjda neke tvrde kao drvene ploce od azbesta ili cega vec, nesto staro 50 godina, na koje je usrafljen radijator od cega je 1 od 2 zidna drzaca slomljen, znaci naslanja se kao na jednom drzacu za zid i dole 3 prilicno stabilne viljuske ukucane u pod, dok viljuska drzi ispod rebra. Merac za pvc je rekao da taj sari 'drveni ''zid'' ne moze da drzi nove pvc prozore i da mora da se menja pvc okvirom sa pvc ispunom dole a gore prozori. I ne zna kako bi se usrafio radiojator u te pvc panele sa stiroporom izmedju. RAdijator ne mogu da pomeram.
[ ademare @ 02.02.2025. 18:15 ] @
Menjaj postavljace PVC prozora !

Kako taj genije misli da postojeca konstrukcija drzi drvene prozore a da ne moze PVC ?

Pa nije PVC tezi vec laksi od drveta ?

[ Java Beograd @ 02.02.2025. 19:07 ] @
@postavljač teme
Takav proizvod, koliko ja znam, zapravo i ne postoji. Što naravno, ne znači da ti ne možeš da rešiš problem.
Uz malo guglanja "podni nosač za livene radijatore" pojave se tu i tamo neki proizvodi.

Nešto ovakvo na primer:

deklarisano je za aluminijumske radijatore, ali koliko se može videti, sasvim će lepo da nosi i liveni.
Tebi u prilog ide i činjenica da je svaki radijator zapravo preko cevi donekle fiksiran, s jednog kraja.
Naravno moraš da kalkulišeš da će drugi kraj radijatora zanavek biti slobodan, jer, nikako ne možeš podnim nosačem da sprečiš da se radijator klati.

Ipak, radijator se niti neće klatiti, sam od sebe, a ti, u svom domu uvek imaj na umu da je radijator s jednog kraja - nestabilan
[ abc987 @ 02.02.2025. 19:37 ] @
>
[ abc987 @ 02.02.2025. 19:41 ] @
Citat:
ademare:
Menjaj postavljace PVC prozora !

Kako taj genije misli da postojeca konstrukcija drzi drvene prozore a da ne moze PVC ?

Pa nije PVC tezi vec laksi od drveta ?

Hvala na toj informaciji. Ne znam koliko su teski drveni prozori, pvc su 130kg.
[ abc987 @ 02.02.2025. 19:46 ] @
Citat:
Java Beograd:
@postavljač teme
Takav proizvod, koliko ja znam, zapravo i ne postoji. Što naravno, ne znači da ti ne možeš da rešiš problem.
Uz malo guglanja "podni nosač za livene radijatore" pojave se tu i tamo neki proizvodi.

Nešto ovakvo na primer:

deklarisano je za aluminijumske radijatore, ali koliko se može videti, sasvim će lepo da nosi i liveni.
Tebi u prilog ide i činjenica da je svaki radijator zapravo preko cevi donekle fiksiran, s jednog kraja.
Naravno moraš da kalkulišeš da će drugi kraj radijatora zanavek biti slobodan, jer, nikako ne možeš podnim nosačem da sprečiš da se radijator klati.

Ipak, radijator se niti neće klatiti, sam od sebe, a ti, u svom domu uvek imaj na umu da je radijator s jednog kraja - nestabilan

Hvala!Znaci nije izmisljeno jos. Nadjoh i ja taj jedini drzac za pod koji deluje malo stabilniji od jedne sipke. I da se ne prilazi radijatoru.

[ BanovoBrdo1 @ 02.02.2025. 23:07 ] @
a od cega su ti zidovi ispod prozora, ako te ne mrzi izbusi rupicu na nekom levom mestu tako ces najlakse utvrditi sta je najbolje da radis
[ abc987 @ 02.02.2025. 23:43 ] @
https://imgur.com/a/d3EsVUv

Ne znam, ogrebano je malo ispod masne farbe. Mozda ti znas sta je to? Nesto hrapavo talasasto zuckasto. Slika je na linku gore ne znam da ovde ubacim.

Taj ''zid'' deluje kao da je usrafljen na drveni ram na kome su i prozori, sa obe strane rama.

[ BanovoBrdo1 @ 02.02.2025. 23:51 ] @
da nije osb ploca?
[ abc987 @ 02.02.2025. 23:54 ] @
https://imgur.com/a/x2vIuxH
mozda osb ploca iz 1975, deluje hrapavije?
Da li je to dobro ili ne:)?
[ BanovoBrdo1 @ 03.02.2025. 00:03 ] @
ko zna sta su tad trpali.. a pretpostavljam da su nosaci radijatora usrafljeni u grede same a ne u te ispune.. a kao sto je rekao ademare ako drze drvene prozore drzace i pvc bez problema. samo prekri to dole gipsom da lepo izgleda obelezi gde su ti grede i posle opet mozes da usrafis zidne nosace tu.
[ abc987 @ 03.02.2025. 00:13 ] @
Ne znam da li je moguce da se ugradi novi pvc ram i u njega ubaci nova osb ploca ili neka druga drvena ploca a bi se na nju zasrafio radiajtor, da li bi to moglo da dihtuje isto kao staklo ili ispuna?
[ BanovoBrdo1 @ 03.02.2025. 00:16 ] @
aj slikaj komplet tu konstrukciju sa sve prozorima ako ti nije tesko.
[ ademare @ 03.02.2025. 01:38 ] @
Meni izgleda da je u prvom postu dobro napisano da je u pitanju azbest. Ja to imam kao "zid" ispod svakog prozora . Zgrada je malo novija ali verovatno isti tip gradnje. Ali osim toga ima i fasadna cigla.

U sustini ko god je menjao prozore-stavljao PVC umesto drvenih nije dirao ni radijatore ni taj azbest .

Dodju majstori za postavljanje prozora , izbiju drvene i stave PVC. Zavisno od broja prozora, posao od par sati .

Da se menja azbest to bi trajalo danima jer trebalo bi skidati radijatore ? Posto nije samo azbest vec i fasadna cigla. Znaci azbest nije spolja i ne moze mu se prici spolja ali ni iznutra od radijatora.

Razbijajne azbesta u stanu nije preporucljivo.

Mozda je kod tebe drugacije ? Bez fasadne cigle ?
[ abc987 @ 03.02.2025. 04:04 ] @
Tako je, nema fasadne cigle ni pravog zida, isto je sa obe strane, tj vise nije jer me je drugi majstor koji je ovo grebao i nije znao da prepozna materijal ubedio da mi treba dodatni zid od metalnih konstrukcja prekriven gipsom sirine 6,7cm za bolju potporu pvc prozorima,, pa je sad on nasloljen na terasi na ovaj ''zid', ali verovatno moze da se demontira ako treba, a ne deluje da ima neku gredu.
Ovako izgleda spoj izmedju prozora i te ploce a desno su balkonska vrata. https://imgur.com/a/YCFQNLg

Sta znaci, izbiti prozore? da se demontiraju i ostane ram i gore posto su tu i balkonska vrata? To je ceo zid sa 2 prozora i vratima ka terasi. Posto su dosad pominjali da ce da sve seku?
Kod na.as je par komsija koji su stavljali pvc ranije skidali ceo zid sa prozorima i vratima i stavljali prozore od poda do plafon, tj vrata, pomereno ka terasi da povecaju sobu i da izgleda fency, ili skroz zastakljivali terasu bez zida i u oba slucaja pomerali radijator na drugi zid, ali radijator ne bude prekrivren jer je kod njih to dnevna soba, a kod nas spavaca, pa bi stajao iza 1.3m uzglavlja kreveta, tako da nemamo od koga da ''prepisemo'' jer zelimo da ostane kako je sada.

https://imgur.com/a/YCFQNLg

Ovako izgleda komplet zid, nemanigde zida sve je od drveta https://imgur.com/a/uqVPOGB, ne moze lepo da se slika kompletno.

A sad ste me tek uplasisli jer nadjoh i ovo o azbestu...

https://www.bens-consulting.com/ba/blog/393/bojite-li-se-azbesta

[Ovu poruku je menjao abc987 dana 03.02.2025. u 05:44 GMT+1]
[ ademare @ 03.02.2025. 10:38 ] @
Kod mene je raspored slican , samo je trpezarija originalna uza, iza nje je terasa 2X2 metra. Tako da je tu samo od zida do zida 2 prozora. A vrata za terasu su u drugoj velikoj dnevnoj sobi koje je tu gde je na tvojoj skici zid znaci ugao 90 stepeni u odnosu na prozor trpezarije.

Zato je tako bilo na "lodji" terasi maloj sa suprotne strane stana koje nje imala samo jedan zid. Ja sam od lodje napravio kuhinju a terasa je ostala terasa.

Tu su bukvalno svi, ali bas svi uklonili vrata i prozor jednokrilni pored. Isto kao kod tebe iznad drvena kutija sa oklagijama za zavese. Tu je mali radijator koji u tom slucaju posto "zida" vise nema morao da se okrece . 5 rebara dosta mali.

Ali Svi su se Zeznuli ! Sada iako su dobili jednu celinu koja vizuelno lepse izgleda nago sa vratima i prozorom dobili su Zimi nekoliko stepeni hladniju prostoriju, kod vecine i kod mene je sada to uz izmene trpezarija.

Par ljudi je pokusalo da prosiri prostoriju kod velike terase i oni su se tek zeznuli. Ulozili novac a prostorija je zbog hladnoce neupotrebljiva ! Znaci upropastili i staru !

Zato razmisli o tome jos dosta puta , jer su ljudi samo bacali novac i dobili neupotrebljivo. Posebno sa velikom terasom. Ovo sa "lodjom" sada idu u dzemperima . Zato sto terasa uvek ostaje terasa. Nikakva dodatna izolacija ne pomaze, ako ne urade bas svi i oni iznad i ispod.

A oni koji uklone vrata i prozore iz sobe dobijaju zimi trajno nekoliko stepeni nizu temperaturu ne samo na "terasnom" delu vec komplet u prostoriji !

Zato je to uradilo samo par ljudi od par stotina koji imaju iste stanove u okolini.

Po meni je najbolje resenje ako je terasa manja do 2X2 metra Ozidati ono sto je bila "ograda" na terasi i zastakliti jednu stranicu a na obe staviti samo roletne koje se koriste po potrebi. Moze i bez njih ali je lepse ako zatrebaju.
[ BanovoBrdo1 @ 03.02.2025. 10:58 ] @
Ma daj kakav azbest to nije cvrst materijal ne moze od njega zid da se napravi. Po onim slikama najverovatnije su osb ploce izmedju drvenih greda ali ne vidi se lepo.
[ abc987 @ 03.02.2025. 10:59 ] @
>
[ abc987 @ 03.02.2025. 11:01 ] @
>>
>
[ abc987 @ 03.02.2025. 11:07 ] @
Ovako, soba, tj bivsa kuhinja je ka terasi pregradjena ovim ''zidom'' koji deluje kao drveni okvir sa 2 prozora gore a dole ovo o cemu pricamo i radijator koji je 10 rebara i dobro greje, ali duva promaja od lose dihtunga zato se menjaju prozori i pored ima vrata balkonska. Nema zid ni gore ni dole.
Plan je i bio da se nista ne menja, da ostane sve kao sad samo da se menjaju samo prozori u pvc...terasaostaje 1.5x3.5 kakva je i bila.

Jedino je razmsljanje da se umesto celog drvenog''zida''' sa prozorima i vratima stavi novi pvc okvir sa istim dimenzijama prozora i vrata, ali od poda do plafona, pa bi onda sigurno bolje dihtovalo...nego ovako pola 50 goidna stari zid, a samo gore prozori..., ali onda se javlja problem bocnog fiskiranja radijatora koji nije mali.

Ako nije azbest, onda da ostane ovako kako je,samo da se pazljivo isece gornji deo rama sa prozorima..valjda...

[ BanovoBrdo1 @ 03.02.2025. 11:21 ] @
To bi ja uradio i taj dole ram ako je drvo zdravo da ostane samo bi ga prekrio sa gipsanom plocom ili dve u zavisnosti od dimenzija i izgledalo bi super.
[ abc987 @ 03.02.2025. 11:50 ] @
da, samo to znaci da to mora da urade pvc monteri jer se istog dana demontiraju stari i montiraju novi prozori.
Ne mogu da se ranijedemontiraju da bi se uzele mere, posto je zima...

Hvala svima na dobrim savetima i posvecenosti mojoj temi!
Veliki pozdrav!

[Ovu poruku je menjao abc987 dana 03.02.2025. u 18:09 GMT+1]