[ dachony @ 18.02.2025. 10:00 ] @
Pozdrav svima,

Pokusao sam malo da potrazim na netu u zadnjih mesec dva, ali nesto ne pronalazim neku generalnu uzbunu u vezi visine racuna za struju. Malo mi je to cudno jer sad vec znam za dosta slucajeva u okolini gde su ljudi dobijali nenormalne racune za struju.
Jedan od primera je kuca koja se godinama greje na inverter klimu gde je okviran racun u prethodne dve godine bio oko 15.000 din, a sad su za januar dobili oko 90.000 din.
Moj deda koji zivi sam u stanu je dobijao struju oko 6-7.000 din, a za decembar je dobio 25.000, pa onda za januar 30.000. Stan 60 kvadrata, centralno grejanje-ne na struju, frizider, televizor i par sijalica. U Novom Sadu je stan.
Komsija u istoj zgradi, prvi sprat, oko 70 kvadrata stan, dobio oko 45.000 struju.
Znam jos bar 15-20 ovakvih slucajeva, ali nesto ne vidim da se bilo gde neko zali.
Kako je kod vas po drugim gradovima ili u Novom Sadu isto?
Mislim sve razumem i da je poskupela struja i da je zima i da se neko greje i dogreva na struju i da mozda nece da prizna da to radi, ali nekako mi je neverovatno da racuni odu sa 7 na 30 hiljada ili sa 15 na 90k.
Negde mi je jasno i da su ili bas zajebali negde ili da su bas bezobrazni i da otimaju, samo me zanima kako vi hendlujete to?
[ Java Beograd @ 18.02.2025. 10:18 ] @
Ja znam gde je moje el. brojilo, a verujem da bi i svako drugi trebalo to da zna. Ako je odgovoran domaćin.
Na mom el. brojilu kontrolišem stanje par puta mesečno. Doduše, samo zimi, jer se grejem na struju. Mogu i leti, naravno, ali nisam toliko zainteresovan.

Jer: potpuno je irelevantno ko ima koliko kvadrata, ko uključuje klimu a ko šporet i par sijalica.

Svakome bih preporučio samo jedno: kontrola stanja na brojilu, par puta mesečno, i posebno: kontrola onog dana kad je čitanje brojila za obračun.

I onda je sve prosto: uporediti šta piše na računu sa onim šta je očitano. Ako se slaže, znaš da EDB nije naplatila više od onoga šta je potrošeno.

Čitao sam po medijima da je Novi Sad imao problem sa očitavanjem stanja na brojilu, a pošto je tarifni sistem takav da je struja skuplja ako je veći broj potrošenih kilovatsati, onda je jako bitno da se mesečno plati koliko je potrošeno i nikako ne prenosi u drugi mesec.

Kod mene se el. brojilo redovno očitava (beogradsko prigradsko naselje), i nikad u poslednjih petnaestak godina nisam imao problema.
Da je skupo - skupo je, ali je uvek obračunat pravi broj kilovatsati.
[ ademare @ 18.02.2025. 11:53 ] @
Treba se svakako zaliti na visinu racuna u lokalnoj Elektro distribuciji. Za Beograd EDB , za NS ED "vojvodina ".

Na svakom racunu pise stanje pa treba proveriti na strujomeru da li su stvarno ti brojevi !

Ja sam imao "gresku" takvu gde su bez citanja upisali neku Ludacku cifru !

Kada je stigao racun koji stize 15-tak dana posle "citanja" laznog, koje se nije ni dogodilo , pogledam brojcanik na strujomeru jos nije bio ni blizu stigao do one cifre koju su oni "procitali" 15 dana ranije ?

Morao sam da idem do EDB-a da cekam na red , uvek ima ljudi koje pokusavaju da pokradu !

Tamo se popuni neki papir , prilozi se broj stvarnih kilovata na satu i oni smanje racun ako je to u pitanju !

[ Living Light @ 18.02.2025. 12:49 ] @
Na mojim računima postoji samo mali skok-potrošnje u jeftinoj tarifi.
Adekvatno poskupljenju i skoku potrošnje i "Pare su adekvatne."

Do skoka potrošnje je došlo zbog POVREMENOG DOGREVANJA strujom:

- Tokom noćnog perioda (od 00:00h - 6:00h)

- Tokom prePodnevnog perioda (od 10:30h - 12:00h)

- Tokom poPodnevnog perioda (od 15:00h - 18:00h )
------

Inaće, potrošnja zimi je oko 330kWh/mesečno
Od toga oko

- 150 kWh viša tarifa,
- 180 kWh niža tarifa,

Visina Računa,
pored POTROŠNJE STRUJE zavisi i OD DATUMA UPLATE (pod USLOVOM da je do danas SVE Izmireno).

pOz

PS: zaboravih da napišem:

Jako-Strujni potrošači SE UKLJUČUJU SAMO NOĆU (ako nema odstupanja Tipa: prase+NG+kolači, itd)
Kuvanje na plin.

Fen za kosu, mlin za kafu, usisivač, retko-rerna, ---- Nema Pravila, PO POTREBI.
Rasveta - LED.

pOz