[ bordzija @ 22.02.2025. 15:20 ] @
Otkad je kupljen samo problemi! Po isteku garancije je procureo na spoju flanšne i grejača a zamenskih delova nije bilo pa je tako korišćen dok srećko nije napravio zamensku flanšnu i grejač normalnog dizajna što me PAPRENO koštalo 4000 din sa novom anodom! Nije prošlo ni godinu dana sada me zeza termostat! Neće da greje gasi se! Do daske okrenut i gai se i pali! Ne mrda od 25% tople vode! Jel moguće da se zaglavljuje termostat?!??

Svi ovi kineski delovi koje ugrađuju su katastrofalnog kvaliteta i opasni po život! Sigurnosni ventil je cureo od prvog dana! Katastrofalan nekvalitet!

Metalac gornji milanovac me OŠURIO NEKVALITETOM! Očekujem da i kazan procuri jer sam inspekcijskom kontrolom kamerom iznutra uočio i tragove rđe na varu!
[ bordzija @ 23.02.2025. 00:12 ] @
Do daske pojačan i jedva do pola vrućeg zagreje.

[ Living Light @ 23.02.2025. 07:24 ] @
Bordzi,

Da li ti ZNAŠ ŠTA RADIŠ iLi samo tako, lako šamaraš postove, slike itd ?

i?

Koje rešenje si primenio za "slučaj Metalac Bojler" ?
Samo kritikuješ, Bojler NE održavaš, Termostate i Sigurnjake NE proveravaš,

- bitno je da SAMO KRITIKUJEŠ.

Svaka ti čast majstore!

[ ademare @ 23.02.2025. 10:34 ] @
Sledeci put kupis onaj Turski " gvozdeni " pa si miran !

Jeste da se on isto kvari kao i ovaj ali ga bar platis 1/2 cene u startu
[ bordzija @ 23.02.2025. 12:57 ] @
Šta da proveravam sigurnosni ventil kada je cureo otkad je setviser montirao nov bojler? Ne znaš šta pričaš samo da je kontra. Na takav način nisi konstruktivan za forum.

Bojler nije igračka a u ovom slučaju sve te kineske komponente koje ugrađuju su zastrašujuće lošeg kvaliteta! Tu kada termostat zakaže bojler EKSPLODIRA i raznese pola zgrade!

Sinoć je celu noć dogrevao po malo a podešen na maksimum!

@ademare ovaj inox je bio preko 100 evra ako se dobro sećam i do sada me iskoštao još 50% da ne pominjem što sam ga prvi put rasturao a da nije bilo delova, trošio gorivo do prodavnice išao po delove i vraćao, čekao da mi refundiraju novac mesec dana itd.
[ dusanboss @ 23.02.2025. 13:57 ] @
Šta ti misliš. Šta je problem sa tim bojlerom?
Ne verujem da nisi mogao da nađeš delove. To je ebeni metalac, a ne neki bojler koji se proizvodio šezdesetih u Japanu.

Što se eksplozije tiče imaš 3 zaštite koje sve moraju da zakažu. Pa čak i u tom slučaju jako je mala verovatnoća da bojler eksplodira.
[ ademare @ 23.02.2025. 14:35 ] @
Citat:
bordzija:
ovaj inox je bio preko 100 evra ako se dobro sećam i do sada me iskoštao još 50% da ne pominjem što sam ga prvi put rasturao a da nije bilo delova, trošio gorivo do prodavnice išao po delove i vraćao, čekao da mi refundiraju novac mesec dana itd.

E to je ono kada ti AV kaze " imali ste penzije , plate XXX a sada imate duplo vece " !

A najjeftiniji Metalac prohrom 230 Eura !!!

Sad je taj Turski gvozdeni 100 Eur .

Za Duplo vecu platu , penziju u Eurima mozes da kupis Manje nego ranije , dok nije pocelo Zlatno doba !

A zove se Zlatno jer sve kosta kao da je od Suvoga Zlata !
[ test1234 @ 23.02.2025. 14:48 ] @
Verovatno je pun kamenca pa grejač umesto da greje vodu greje sam sebe odnosno te svoje sonde od termostata i termostati ranije reaguju/isključuju.
[ bordzija @ 23.02.2025. 16:29 ] @
Nema kamenca nije bilo ni prvi put ni drugi put kada sam ga servisirao. Nije bilo da se kupi zamenski grejač (sa flanšnom) a da nije cureo u startu dok srećko nije napravio postarinski.

Neće da greje preko 25-30% u crveno. Do jutra je dogurao na 35% i ni makac dalje.

Na eko kada ga podesim skazaljka stoji na početku toplog tj na sredini. Kao da se pomerio termostat, da je EKO postao maksimum. 🤔
[ bordzija @ 23.02.2025. 16:32 ] @
Evo je tema sa tim stalnocurećim kineskim dizajnom grejača

https://www.elitemadzone.org/t...-Bojler-metalac-inox-curi-voda

[ bordzija @ 23.02.2025. 16:35 ] @
A evo i tema gde je srećko konačno napravio normalnu flanšnu i grejač:

https://www.elitemadzone.org/t...tandrce-lupa-ne-radi-termostat

[ optimizator @ 23.02.2025. 16:40 ] @
Citat:
bordzija:
Šta da proveravam sigurnosni ventil kada je cureo otkad je setviser montirao nov bojler?

Svi savremeni sigurnosni ventili sada kaplju pri nagrevanju vode, da bi snizili pritisak u samom kazanu.
Ja uvek pričam da treba ovako postaviti dodatni kanalizacioni izlaz za jedno tanko silikonsko crevo za spajanje na kapalicu ventila, ili samo crevo sprovesti u kadu ili umivaonik, ali onda nije estetski,..... ali me mnogi gledaju začuđeno, u stilu, to nikad ranije nije trebalo, zašto sada tako. Čak i neki prodavci. E pa sada je tako, štednja ide u svemu, pa i u debljini zida kazana bojlera, pa se mora tako.

[ test1234 @ 23.02.2025. 16:56 ] @
Citat:
bordzija:
Nema kamenca nije bilo ni prvi put ni drugi put kada sam ga servisirao. Nije bilo da se kupi zamenski grejač (sa flanšnom) a da nije cureo u startu dok srećko nije napravio postarinski.

Neće da greje preko 25-30% u crveno. Do jutra je dogurao na 35% i ni makac dalje.

Na eko kada ga podesim skazaljka stoji na početku toplog tj na sredini. Kao da se pomerio termostat, da je EKO postao maksimum. 🤔

Ako si grejač menjao pre 22 meseca a termostat si držao na max, teško da nije pun kamenca.
[ bordzija @ 23.02.2025. 17:30 ] @
Nikada ga ne držim na maksimumu što bih to radio? Kao što vidiš i nema maksimum. Držim ga na pola da ima ruke toplom vodom da se operu. Pre tuširanja pojačam na eko i to mi je dovoljno, posle opet smanjim.

Otkad tako koristim bojlere račun za struju mi je oko 2500 din a grejači traju po 10-12 godina.

A tako ih koristim poslednjih 20+ godina. Ovaj metalac bojler je kompletan BOFL!

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 23.02.2025. u 18:41 GMT+1]
[ stil2 @ 23.02.2025. 18:09 ] @
Bojler nije tako komplikovana naprava. Imaš mehaničke i električne komponente. Metalac je firma koja je jako dobra u obradi metala, emajliranje itf. Tu su zadržali nekadašnji kvalitet. E sad što se tiče elektrike. To je konfekcija. Te komponente ne pravi Metalac. Nađi nekog električara da ti proveri termostate i kabliće koji povezuju komponente. Obično danas svuda stavljaju malo tanji presek kablića pa se onda oni greju i propadaju, možda ti to pravi problem Je sam kupio silikonski kablić malo debljeg preseka nego što je bio i čelične papučice pa ssm napravio nove.
[ BanovoBrdo1 @ 23.02.2025. 18:11 ] @
Mislim da imam identican bojler kao i ti, bar po spoljnom izgledu metalcev, greje sigurno 2 puta na dan zadnjih par godina i ja sam prezadovoljan, jednom sam ga cistio.
[ bordzija @ 23.02.2025. 18:42 ] @
To si ga verovatno čistio kao i ja kada je procureo kineski grejač? Ne znam šta da kažem kada i u prodavnici u gradić pejtonu sležu ramenima.

Poslednjih 30 godina imam inox bojler kome sam samo grejač menjao jednom u 10-15 godina. Nisam navikao na ovakvu besmislicu gde se sve pokvarilo u kratkom roku.
[ BanovoBrdo1 @ 23.02.2025. 18:51 ] @
Nije procureo, cistio sam ga rutinski jer kao sto sam rekao greje vodu od nule do kraja 2 pura dnevno zbog vece potrosnje.
[ bordzija @ 23.02.2025. 19:38 ] @
A pa onda on mora da se čisti jednom u 2- 3 godine zbog kamenca. Opet i to zavisi gde si i koliko kamenca ima. Anoda traje otprilike 3 godine kod mene.
[ stil2 @ 23.02.2025. 20:29 ] @
Da podelim moje iskustvo sa bojlerima. U kući imam dva bojlera jedan u kuhinji i jedan u kupatilu. Voda je jako tvrda i zbog togs na svake dve godine usled naslaga kamenca na grejaču grejač pukne i mora da se menja. Plus što se izlazna cev iz bojlera za toplu vodu zapušava jer se u njima taloži kamenac.

Postoji uređaj koji se namontira na ulaz u bojler tamo gde ulazi hladna voda i taloženja kamenca na grejaču više nema. Evo već 4 godine i grejači su kao novi. Na dve godine treba zameniti anodu i očistiti talog u obliku peska koji se nakupi u dnu bojlera. I da taloženja kamenca u cevima više nema.

https://magnetipupin.com/proizvod/r-mag-za-kamenac-u-bojleru/
[ bordzija @ 23.02.2025. 20:58 ] @
Ti si lud ako si dao 8000 din za običan magnet, to vredi 150 dinara imaš neodijiumske na kp sajtu. Kolika je to besmislica si sam opisao da ipak mora da se čisti kamenac (pesak kako ga ti zoveš) koji se stvara na grejaču i otpada u toku rada.
[ Living Light @ 23.02.2025. 22:58 ] @
Citat:
bordzija: Pre tuširanja pojačam na eko i to mi je dovoljno, posle opet smanjim.

Znači,
- Svako veće iLi svako drugo veče ŠOFERIRAŠ DUGME TERMOSTATA ???

Kako da ti Bojler ne Rikne, kada mu svaki Božji dan MENJAŠ SET-POINT za Teperaturu ?

Citat:
bordzija: Otkad tako koristim bojlere račun za struju mi je oko 2500 din a grejači traju po 10-12 godina.

↑↑↑ Sa ovom izjavom odgovorio si na moju nedoumicu:
Več duže vreme se pitam, KO OD POZNATIH NICK-ova stoji/piše pod imenom "Bordzija".

Sve si Rekao.

Život je dovoljno kratak da bi se ti bavio "samo buhhdalašštinama",

aLi, TO je jače od Tebe.

---------------------------

Hvala Bogu što NEMAŠ 8 - Bojlera,

[ES] - bi nahhhhebbooo od tvoje NAMEŠTENE Kuknjave.

.com

[ stil2 @ 23.02.2025. 23:13 ] @
Citat:
bordzija:
Ti si lud ako si dao 8000 din za običan magnet, to vredi 150 dinara imaš neodijiumske na kp sajtu. Kolika je to besmislica si sam opisao da ipak mora da se čisti kamenac (pesak kako ga ti zoveš) koji se stvara na grejaču i otpada u toku rada.

Da li shvataš da sam na svake dve godine morao da hiltijem i burgijom od pola metra probijam cev na koju izlazi topla voda iz bojlera. Plus što orinalni grejač ne moram da menjam više. Takođe se manje struje troši jer nema slojeva kamenca na grejaču.
[ Living Light @ 24.02.2025. 00:12 ] @
"Da li shvataš da sam na svake dve godine morao da hiltijem i burgijom od pola metra probijam cev
na koju izlazi topla voda iz bojlera.
Plus što orinalni grejač ne moram da menjam više.
Takođe se manje struje troši jer nema slojeva kamenca na grejaču."

@stil2 Eee Brate,

da Bordzija SHVATA da je PROVIDAN .... NE bi se bavio gluphhhostima.

- Samo ON ima NEPREMOSTIVE MUKE na ovoj Zemaljskoj kugli u vezi "Brojlera",
pa mu već Izbija ALERGIJA na reč: BOJLER 😉
[ bordzija @ 24.02.2025. 00:26 ] @
Citat:
stil2:
Citat:
bordzija:

Da li shvataš da sam na svake dve godine morao da hiltijem i burgijom od pola metra probijam cev na koju izlazi topla voda iz bojlera. Plus što orinalni grejač ne moram da menjam više. Takođe se manje struje troši jer nema slojeva kamenca na grejaču.

To su obmane i nebuloze, cev koja uzima toplu vodu ide do vrha bojlera a kamenac se taloži na grejaču i otpada na dno bojlera. Tehnički je neizvodljivo da kamenac izađe iz bojlera. Svako je mogao da se uveri u to kada je menjaogrejač - to je ona gomila šuta koja mora da se očisti rukom pre montaže novog.

Ako se bojler koristi do 60° tj u eko modu onda skoro da nema nikakve pojave kamenca. Malo edukacije nebi škodilo.
[ Living Light @ 24.02.2025. 00:42 ] @
To su obmane i nebuloze !

Kada sam video da se u svašta pomalo razumeš,
počeo sam da te Cenim i kao MAJSTORA i kao ČOVEKA.

ali,

Iz tvojih pisanija izlaze više šhhhizova i Ličnosti.

Ko ti je HACKOVAO NICK ???
[ bordzija @ 24.02.2025. 00:47 ] @
Zar ti nije jasno da čovek botuje i reklamira magnete?!?? Hajde malo ohladi glavu pa proguglaj konstrukciju i stvaranje kamenca ako te zanima. U suprotnom jednostavno preskoči temu.
[ stil2 @ 24.02.2025. 01:21 ] @
2020 pita mene majka, možeš li da vidiš zbog čega ne ide topla voda. Prvo se to desilo na bojleru u kuhinji. Skinem ja sve očistim bojler proverim ventile vratim. Nema tople vode. Kad odvrnem ventil voda uopšte ne teče. Tople vode u bojleru ima ali ne može da izađe napolje. Skinem ponovo sve i skapiram da je cev kroz koju izlazi topla voda skroz začepljena. Pola sata sam hiltijem morao da probijam začeplenje. Naslage kamenca sa unutrašnje strane cevi tvrde kao beton. Ista stvar se desila i na bojleru u kupatilu nekoliko meseci kasnije.

I ne ne prodajem uređaje protiv naslaga kamenca. Samo delim svoje iskustvo sa vama u najboljoj mogućoj nameri.
[ Living Light @ 24.02.2025. 01:30 ] @
Citat:
bordzija: Zar ti nije jasno da čovek botuje i reklamira magnete?!??

Pod HITNO da posetiš POP-a, pa odatle Pravac na SISTEMATSKI PREGLED !

A šta si SVE TI NAREKLAMIRAO DO SADA?
----------------------

Bordzija:

- Definitovno, NE STOJI TI da izigravaš buhhhdalu,

ni u Beogradu, ni na Fruškoj Gori, ni u HR, ni u Grčkoj, pa ni u LIDL-u !!!

[ bordzija @ 24.02.2025. 13:41 ] @
Living opet ti neko sipao sok u drogu 🤣
[ Living Light @ 25.02.2025. 09:02 ] @
ma, Bordzi,

drogiram se ja Tvojim Postovima 😉
-----------

nego, Brate Bordzija,
kupi već jednom NEŠTO a da nije Buvljačko 😉

idi na Sajam Tehnike u BeGe, pa odaberi bojler - k'o sav Normalan Svet koji se NE razume u "Techniku".

aj pa Ćao

[ bordzija @ 25.02.2025. 10:53 ] @
Tako trgovci savetuju da se svaki dan kupi novo i što skuplje dok savetovani ne propadne.
[ Java Beograd @ 25.02.2025. 11:21 ] @
Citat:
test1234:Verovatno je pun kamenca pa grejač umesto da greje vodu greje sam sebe odnosno te svoje sonde od termostata i termostati ranije reaguju/isključuju.
Ovo može biti tačno, pod uslovom da je bordžijin bojler stvarno pun kamenca.

Ako on pouzdano tvrdi da nije, mi to treba da prihvatimo, i onda nema druge nego problem treba tražiti u termostatu, tj. u oba termostata.
Jer, prosto, samo su to delovi bojlera, funkcionalni elementi koji mogu, na bilo koji način, da isključe grejač i time ograniče grejanje vode u bojleru na neku temperaturu.

* Priča sa magnetima, je naravno obmana, ili placebo, pa sad kako se kome više sviđa.
* Stvaranje kamenca je smanjeno ali ne i potpuno izbegnuto ako se bojler redovno greje na neku nižu temperaturu. "Eko" fazon.

[ Living Light @ 25.02.2025. 11:29 ] @
Citat:
bordzija:
Tako trgovci savetuju da se svaki dan kupi novo i što skuplje dok savetovani ne propadne.

Tačno, Ima i TO veze.

aLi,

ako neprestano popravljaš nešto što je "Sebe već Otplatilo";

Tvoja žena (a ti nema veze, nego ona) Nikad Ništa NOVO-NOVO-NOVO neće da ima.

a ti Bordzi, Lemi Halogenke 😉
[ baresi @ 25.02.2025. 12:14 ] @
Danas je bela tehnika naštelana na oko 7 godina i ako to izdrži bez velikih kvarova, ima da ćutiš. Prošla su vremena kad su pravili ovakve mašine, kod moje svekrve je radila punih 30 godina.
https://www.facebook.com/goren...z-leta-1972-/1451121651580556/
[ Java Beograd @ 25.02.2025. 12:25 ] @
Citat:
baresi: Danas je bela tehnika naštelana na oko 7 godina i ako to izdrži bez velikih kvarova, ima da ćutiš. Prošla su vremena kad su pravili ovakve mašine, kod moje svekrve je radila punih 30 godina.
https://www.facebook.com/goren...z-leta-1972-/1451121651580556/

Mislio sam da si muško.

Ali, nema veze. Ako je mašina radila 30 godina, sigurno je majstor dolazio bar jedno 20 puta. Znam te mašine, i moji su imali takvu ili sličnu.
Na njoj je sve bilo promenjeno. Prvo gume, pa pumpa za vodu, pa je "pro-teg" korodirao. Grejač - nekoliko puta. Programator, pa onda i presostat.
Elektroventili, tri puta. Samo je motor bio neuništiv.

Danas, čim crkne grejač, odma kuknjava kako ove današnje mašine ništa ne valjaju, a nekad su bile dobre!
[ stil2 @ 25.02.2025. 12:45 ] @
Citat:
Java Beograd:

* Priča sa magnetima, je naravno obmana, ili placebo, pa sad kako se kome više sviđa.
* Stvaranje kamenca je smanjeno ali ne i potpuno izbegnuto ako se bojler redovno greje na neku nižu temperaturu. "Eko" fazon.

Master mašinstva sam po struci i kažem vam da uređaj protiv kamenca radi. Nije nikakva prevara. Kamenac u cevima se više ne kalcifikuje i grejač je čist.

Jedino ako si ti uređaj probao pa znaš da ne govorim istinu.

[ baresi @ 25.02.2025. 13:26 ] @
[quote]Java Beograd:

Mislio sam da si muško.

To što se ne razumijem u rodice me ne brine,jbg. Kod nas je tašča u HR je punica, nisam razmišljao o tome kad sam pisao. Ali žensko definitivno nisam, imam dokaze. Taj serviser sam bio ja, zet, valjda sam sad pogodio srodstvo i menjao sam samo potrošni materijal, gume, jednom ili dvaput grijać, i možda hidrostat. Programator, motor, pumpa, ventili, termostati nikada. Tu i tamo je trebalo pumpi očistiti puše i to je to. Možda sam nešto propustio, ali nije bilo ne znam koliko intervencija. Pogotovo što si dijagnozu o erroru postavio u 5 minuta ili prije.
Da ih danas još prave, odmah bi je kupio.

[ baresi @ 25.02.2025. 13:48 ] @
Što se tiče današnjih mašina, moje mišljenje je da stvarno ne valjaju. Ne tako davno je bila tema o Indesitu. Ne znam da li je pokretač teme rešio problem, ali guranje teških "pametnih" softvera u procesorima da opereš gaće za mene nema smisla. Previše se gura elektronika tamo gde joj nije mesto.
[ ademare @ 25.02.2025. 13:59 ] @
Citat:
baresi:

To što se ne razumijem u rodice me ne brine,jbg.

Najmanji problem poznavanje hiljade nekakvih naziva rodbine jos na ipak stranom jeziku !

Ja nemam pojma osim par osnovnih naziva i nikada nisam pamtio ne nazive. To su budalastine !

Upravo je to dokaz da Nije zensko

Zene odlicno pamte te budalastine, a neke druge stvari ne mogu
[ Java Beograd @ 25.02.2025. 14:09 ] @
Citat:
baresi:
Citat:
Java Beograd:Mislio sam da si muško.
To što se ne razumijem u rodice me ne brine,jbg. Kod nas je tašča u HR je punica, nisam razmišljao o tome kad sam pisao. Ali žensko definitivno nisam, imam dokaze.

Ma znam, mala šala. Ne zameri.

Što se servisiranja tiče, ja sam popravljao naše, kućne veš mašine od moje 16.godine. Imali smo i EI Niš, i Gorenje.
Znam sve te mašine do detalja. Pumpa propadne zbog semeringa, uzgred. Danas su drugačija creva, drugačija je i pumpa. Sve je trajnije. Drugačiji su materijali.

Ali, poenta mog posta je bila da su veš mašine bile skupe, da je za prosečno domaćinstvo u SFRJ veš mašina bila investicija, i to se ODRŽAVALO i popravljalo.
Nije to bilo toliko dobro da traje 30 godina BEZ KVARA, nego smo imali tu jednu mašinu, pa se popravljala, a kupovina druge je bila misaona imenica.

Kum je na svadbu donosio veš mašinu kao naj naj skuplji poklon.

Slično kao i sa televizorima. Majstor za TV je bio čest "gost" u kući. Imali smo isti TV godinama, ne zato što se nije kvario, nego zato što je bio skup, pa se popravljao.
Danas se TV niti kvrari niti popravlja.

[ bordzija @ 25.02.2025. 14:54 ] @
Sve se kvari i popravlja a ovo danas izgori bravica vrata i spali elektroniku. Ti kupiš novu (100evra) zameniš i opet izgori elektronika jer je svirnuo motor ili grejač ili pumpa za vodu.

Dakle nepopravljivo i traje 3-5 godina.

A ovaj master magnet na temi je genijalac bušio hiltijem cev od kamenca 🤣
[ baresi @ 25.02.2025. 14:58 ] @
Ma nisam zamerio, daleko od toga. U nekim stvarima se baš ne slažemo, ali to nije nikakav problem za komunikaciju. To što su recimo televizori bili skuplji, je stvar razvoja znanja i tehnologija izrade. Tako je bilo i sa automobilima pa čak i sa svime.
To što mene "nervira" kod današnjeg marketinga je to, da mi prijatelj donese prije par dana toster sa elektronikom u kojoj "crna stonoga" jedino zna kad je topli sendvič gotov. Imam Philips toster za dva sendviča, vertikalno sendviče ubaciš između dva grijača, okreneš baždareno dugme u minutama sa ugrađenom oprugom i gledaš da li je sendvič pravi. Ako nekoga zanima pogledaću oznaku. Poanta ove priče je u tome da je prijatelj bacio u smeće ispravni grijač, monitor i sve delove njegovog tostera zbog glupog procesora kome možda fali neka informacija od nekog senzora, ili on sam brljavi. Na kraju balade, htio je kupiti moj toster sa oprugom i zvoncem na kraju pečenja, ali nema tih para da mi da 5 pametnih tostera. Malo duža priča oko glupog tostera, ali malo teže se izražavam, nadam se da si razumeo moje razmišljanje.
[ stil2 @ 25.02.2025. 15:20 ] @
Moji su imali OBODIN veš mašinu od 1986 do 2012. Bila je laka za popravku, sami smo je ćale i ja održavali. Jednom smo samo zvali majstora kada je otkazao kondenzator. Zamenjena je na kraju zbog toga što nismo mogli nigde da nađemo odgovarajući programator i zbog korozije koja je baš bila napala kućište. Sada imamo Beko koja od 2012 radi kako treba uz održavanje. Menjao sam joj do sada četkice na motoru i jednom grejač koji je izazvao šok elektronike koja se oporavila posle reseta. Takođe je zbog kamenca bio zapušen sistem za ubacivanje vode u fioci za prašak. Očistio sam ga potapanjem u sirće. Grejač je otkazao zbog previše kamenca, rascvetao se i napravio kratak spoj sa masom. Mislim da bi muškarci takve stvari trebali da sami popravljaju, meni je to stvarno zanimacija.
[ bordzija @ 25.02.2025. 17:37 ] @
Kondenzator menjaš čim se muči da okrene a ne varniči motor :)
[ stil2 @ 25.02.2025. 20:10 ] @
To je bio asihroni motor nema šta da varniči. Tad nismo znali šta je problem :)
[ Java Beograd @ 26.02.2025. 07:13 ] @
I današnje mašine bi mogle trajati 30 godina. Bukvalno svaki deo je zamenljiv. Čak je i oklop mnogo trajniji, pošto se pravi od savremenih čelika.
Ali - dolazak majstora i njegov rad košta 50€, delovi (na primer) 20€ - 30€ - 50€ (zavisi) a to je već na primer nešto oko 1/3 cene koštanja.

Dakle
- Nije loš kvalitet savremene bele tehnike ono šta ograničava njen radni vek, nego visoka cena održavanja, u odnosu na cenu koštanja. 1/3
- Nije dobar kvalitet bele tehnike od pre 50 godina ono šta ju je činilo dugovečnom, nego niska cena održavanja, u odnosu na cenu koštanja. 1/10

I tako, dok je servisiranje besplatno (najčešće 5 godina) mi belu tehniku koristimo.
Ako se pokvari posle tog perioda, kakav god da je kvar, a može biti i banalan - kupuje se nova.

Svemu tome doprinosi i činjenica da je dobrog majstora sve teže naći, da brzi tempo života utiče da se teško možemo uskladiti da budemo kući kad majstor treba da dođe, a takođe, za 5-6 godina, pojave se nove mašine, savremenije, sa više funkcionalnosti, sa većim kapacitetom bubnja i slično. I još mogućnost kupovine na 6 rata - pa ko će da se smara sa majstorima i starim pokvarenim mašinama?

Edit:
Naravno, iz cele ove priče izdvajamo bordžiju, koji je svesno, s namerom, pri zdravoj pameti (?) potrošio na popravak stare veš mašine VIŠE NOVCA nego što košta nova.
Tako, sada i dalje ima staru mašinu koja će opet skoro da se pokvari, a mogao je da ima novu i pouzdanu, sa 5 godina garancije.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 26.02.2025. u 08:27 GMT+1]
[ baresi @ 26.02.2025. 10:11 ] @
U potpunosti se slažem sa tvojim postom ali to su posledice nekog, za mene čudnog menedžmenta, koji razmišlja samo o profitu, u prevodu, od svih matematičkih operacija poznaju samo plus. Zato više nema servisera, obrtnika a oni što još postoje postali su skupi i teško dostupni. To što ćemo se zatrpati otpadom, nije njihov problem, bitan je profit. Firme štite svoje ovlašćene servise jer ih za sada po zakonu moraju imati, da mogu trgovci prodavati njihove proizvode. Poznajem nekoliko ovlašćenih servisera kod kojih sam tražio neku pomoć oko nabavke nekih specifičnih dijelova, skoro svi kažu da su na spisku servisa samo zbog propisa uz određenu naknadu. Toga prije nije bilo, dovoljno, čak i previše sam star, da sam u to siguran.
Policija još uvijek traži da imaš rezervne žarulje u gepeku, a auto je je konstruisan tako sa za promenu žarulje moraš ići na servis.
Prije Nove godine, zaustavi me policajka na granici sa Austrijom u Šentilju (jaki Šengen), jer mi je crkla prednja desna žarulja.
Uzme mi osobnu i kaže, ili pozovi asistencu ili upali maglenke pa će biti manja kazna kad voziš sa upaljenim maglenkama kad nema magle. Doktoriao sam dok sam uspio promeniti žarulju na Alfi Giulietti, bez skidanja blatobrana. Prije takvih nebuloza nije bilo. Tako je na svim posručjima. Pojavom robotike, rekli su nam da ćemo lakše raditi teške i mukotrpne poslove, a desilo se to, da su roboti doveli do masovnih otpuštanja radnika.
Zato mrzim Aristonov bojler koji mene kontrolira kad se ja tuširam, koliko vode potrošim i kada, da mi on grije vodu kad on hoće. Takva tehnologija sa "stonogama" u svim porama života, od nas pravi budale i invalide.
Samo još da dođe dan kad će križat svinju i stonogu, da dobijemo od križane svine 200 pršuta i 200 koljenica.
[ bordzija @ 26.02.2025. 13:00 ] @
Čuj ovo bela tehnika pravi se od savremenih čelika... Pa ovo je šou :)

A taj ariston je teško đubre imali velis pa pukao kazan.
[ Java Beograd @ 26.02.2025. 14:00 ] @
Citat:
bordzija: Čuj ovo bela tehnika pravi se od savremenih čelika... Pa ovo je šou :)

Jbg, da je neko drugi ovo komentarisao, pa da objašnjavam, ali tebi ne vredi objašnjavati.
[ bordzija @ 26.02.2025. 19:11 ] @
Jel bubanj od tog savršenog čelika možda? Javo odaj nam tajnu i mi bi da budemo pametni kao ti 🤣
[ Living Light @ 26.02.2025. 22:00 ] @
Citat:
bordzija:
A taj ariston je teško đubre imali velis pa pukao kazan.

Ajde PISMENI Bordzi, objani ovu tvoju UMOTVORINU,
I KO TI PIŠE I KOLIKO VAS PIŠE SA TOG NALOGA:

"teško đubre IMALI VELIS PA"

Neverovatna budddhhhaletina ti koristi Nalog ???

----------------------------------

Nego moj Bordzi,

- da li ti primečuješ da si Gramatički i pravopisno NEPISMEN ?

[ bordzija @ 27.02.2025. 12:57 ] @
Living opet ti neko sipao sok u drogu pa dokle više da te urinišu tako 🤣
[ Living Light @ 27.02.2025. 13:16 ] @
meni još mogu da prestanu da sipaju bilo šta u bilo gde,

- ali češ TI (Vi) sa tog "@Bordzija" Nicka do trajanja Života na zemaljskoj kugli Ostati NEPISPENI !!!
------------------

bez Obzira koliko taj "Bordzija" nick diže rejting [es]-a, i gledanost, i posećenost i svašta-nešto,

Svi Vi, koji ste se "Ucuclali" na jedan te isti nick, pa pišete ko kad ima vremena,

svi Vi ste NEPISMENI !