[ DSL @ 26.02.2025. 07:26 ] @
...pomagala na modernim autima, pocev od start/stop sistema koji ugasi auto 10milisekundi pre nego sto ste dali po gasu, ili detekcije svega i svacega koje non stop piste/zuje/bipcu i upozoravaju?
Stavise, dok sam polagao za vozacku ovde u inostranstvu, morao sam jako da pazim da ubodem bas 40km/h, da ne idem ni sporije ni, ne d'o Βog, brze a sve zahvaljujuci cinjenici da je displej digitalan. Na analognim se +/-5kmh i da nekako zabasuriti, ali kad digitalni napise 39, ko da mi zube vadi. Da ne pricam da ta brzina nema veze sa stvarnom, obzirom na mehaniku i fiziku stvari zaduzenih za detekciju brzine...
[ Living Light @ 26.02.2025. 11:22 ] @

-

a,

jel ima tamo jedne crne i dve plave Šwedjanke da ti malo "oslobode misli" ?

😉
[ Living Light @ 26.02.2025. 11:29 ] @
Citat:
DSL: Stavise, dok sam polagao za vozacku ovde u inostranstvu, morao sam ....

Iihhhh,

Zeznuto je kada je Intruktor vožnje "Šwedsko Plavo",
nikako da položiš, jer na Put i znakove NE stižeš da misliš,
a njena kolena Lupkaju o Štanglu Menjača.

Aauuu, aauu, koje muke imate Vi tamo ... ... pa, Strašno 🤣
-------------------

Kod nas iste muke sa Volvo-om i Saab- om :

[ DSL @ 26.02.2025. 11:34 ] @
Mozda vam cudno zvuci ali svedjanke nisu bas nesto sto su nekad bile. Danasnji svedski muskarac je zenstveniji od prosecne svedjanke.
I, svoj poslednji vozacki ispit pre tri godine sam polozio iz prvog pokusaja, uz konstataciju ispitivaca da imam tendenciju ka prekoracivanju ogranicenja. Prijatelj mi je sa istom konstatacijom pao. A sa modernim autima kolena tesko da mogu lupkati o rucicu menjaca. Pre se na suvozacko sediste prelazio za 2 sekunde jer se moglo kuda provuci. Danas, odmah alarm ako otkopcas pojas a i nemas se kuda provuci, nego izadji iz auta pa obidji. Prodje te volja kad te ladan vazduh vani oplete.
[ baresi @ 26.02.2025. 11:37 ] @
Po prvi put čujem da postoje crne Šveđanke. Ako slučajno postoji neka, ta je sigurno iz naših krajeva, jer tamo nema dovoljno sunca da pocrne.
Znam da nije pitanje namenjeno meni, ali eto, volim da se mešam u tuđe poslove.
[ test1234 @ 26.02.2025. 16:58 ] @
Ona jedna i grupe ABA mi sumnjiva.
[ Nebojsa Milanovic @ 26.02.2025. 18:00 ] @
On topic, kada vozim ređe pozaboravljam neke stvari pa moram da ih se podsećam (ACC, radar, itd.), ali start-stop je neopevana glupost koju valjda najteže pamtim.

I da ništa ne znaš o EUropi i "zelenima", samo da vidiš da su tu anti-vozačku, anti-inženjersku i anti-logički idiotariju zakonom uveli i da ona NE može da se premanentno isključi, odmah shvataš koji su to idioti 🤯😡
[ DSL @ 26.02.2025. 18:36 ] @
Već sam stekao refleks da, odmah po startovanju auta, isključujem start/stop, jer mi je iritantan na n-tu.
Isključio detekciju gaženja bele linije - seckam je gde god nadjem za shodno, ko da ne vidim da je bela linija…
Više se i ne sećam šta sam iskljucio, prvi dan po kupovini auta.
Uopšte, imam osecaj da je u čitavoj auto industriji malo koji ergonom zaposlen da kaže gde je šta nakaradno uradjeno…
[ baresi @ 27.02.2025. 06:54 ] @
Da, navikneš ali bolje je da taj sistem isključiš u softveru. Neki to rade da postave vrednost napona na akumulatoru kad zaverglaš auta na 12V, jer i sasvim novi akumulator ne izdrži taj napon, nego će pasti ispod 10 ili 9 volti. Kad se to desi s/s sistem više ne radi.
Neki postave vanjsku temperaturu na 50 stupnjeva za start s/s sistema i isto se taj sistem ne aktivira dok ne dođe vanjska temperatura na 50, znači nikada, pogotovo u Švedskoj.
Prodaju čak i neke memo kartice koji pamte zadnji odabir. Neki auti nemaju tipku za gašenje nego moraš to tražiti u menuju, e onda je to tek sr*nje.
[ DSL @ 27.02.2025. 08:50 ] @
Nisam ni znao da je (ne)obicnom korisniku pristupacna opcija podesavanja parametara ovog cuda. Verovatno preko OBD interfejsa ali ako mozes da elaboriras na ovu temu, bilo bi interesantno ...
[ baresi @ 28.02.2025. 07:01 ] @
Trebaš samo pravi OBD u ovisnosti o marke auta. Kod nas to rade i zvanični servisi uz neko dodatno pivo, jer to ne utječe niti na tehničku ispravnost vozila niti na osiguranju. To su samo neki standardi euro5, euro6 i slična kakanja da se firme pohvale da auto manje troši i proizvodi manje tog legendarnog dioksida kojim se bezobrazno trguje na svetskom tržištu. Možda i ukinu tu glupost u dogledno vreme, pogotovo sad kad su dojčlandski zeleni u slobodnom padu, a i Grete više nešto nema u medijima.
[ Living Light @ 28.02.2025. 07:16 ] @
Citat:
test1234: Ona jedna i grupe ABA mi sumnjiva.

ABBA ~~~babba

--------------

Citat:
baresi: To su samo neki standardi euro5, euro6 i slična kak...

priča se da Golf 21 ima Euro-19 Motor ???

jel moguće? 😉

Dokle ste stigli Vi iz EU ?

mis'im, do kog Broja ? 🤣

[ Java Beograd @ 28.02.2025. 09:05 ] @
Izgleda da samo meni ne smeta Stop&Start sistem.

Jeste, činjenica je da u nekih 10% slučajeva bezveze ugasi motor, i/ili neposredno pre nego što bih ja krenuo, ali zato u 90% slučajeva je OK.
Ako znam da ću da krenem za nekih 5 sec -10 sec, i znam da će S&S da ugasi, ja pritisnem kvačilo, i time sprečim gašenje motora.

[ Living Light @ 28.02.2025. 09:27 ] @
kod mene taxisti večina Gasi taj Stop&Start sistem,
samo sam jednog video da Uživa u tom neprestanom Verglanju Anlasera,
jer kada u gradu stane na semaforu, motor se automatski ugasi.

A večina taxista kaže:
od kada su menjali Anlaser (iLi su nosili na premotavanje (viklovanje))

od tada NE koriste taj izmišljen komoditet "zelene EU partije".

Lično nisam iskusio vožnju sa tim sistemom.
[ baresi @ 28.02.2025. 11:53 ] @
Citat:
Java Beograd:
Izgleda da samo meni ne smeta Stop&Start sistem. :D

Jeste, činjenica je da u nekih 10% slučajeva bezveze ugasi motor, i/ili neposredno pre nego što bih ja krenuo, ali zato u 90% slučajeva je OK.
Ako znam da ću da krenem za nekih 5 sec -10 sec, i znam da će S&S da ugasi, ja pritisnem kvačilo, i time sprečim gašenje motora.

Ja osobno nemam ništa protiv toga da ti ne smeta ali opet taj ali:
- proizvođači automobila su morali razviti drugačiji zaganjač, drugačiji akumulator, drugačiji alternator;
- taj razvoj plaćaju krajnji kupci;
- nema nikakve studije koliko benzina su uštedjeli i koliko manje je ispust famoznog CO2-ja
Kad se setim da su prije par godina, ti isti green-osi pričali o uvođenjem standarda o ukrivljenosti krastavaca U EU, u meni probude nagon povraćanja.
Zadnji koji trebaju spašavati planet su političari. Neka ih NASA sakupi, imaju sovoljno novca da plate jednosmernu kartu za Mars, pa neka tamo naprave svoj zeleni planet, umjesto da se voze privatnim avionima na skup na kome crtaju krastavce i uvode s/s.
Recimo tu, da malo očiste nebo su nemoćni, ili imaju svoje dionice u pravim zagađivačima
https://www.flightradar24.com/46.35,20.45/5
Zatvorili su sve nuklearne elektrane u svojoj Njemačkoj i sada veselo proizvode struju za električne aute u elektranama na ugljen. Čak su svojevremeno izradili studiju, koliko je naša jedina NE Krško opasna za Evropu i da je moramo zatvoriti.
Takvu bagru i mafiju ne podupirem pa makar bili 5x zeleni.