"Banana nije drvo, već najviša zeljasta biljka na svetu.Potiče iz Malezije, odakle je prenesena u Indiju.Ime banana je dobila od arapskih trgovaca, jer je ona u to vreme bila mnogo manja i ličila je na prst, a na arapskom se prst kaže banan.Svojom privlačnom bojom, neobičnim izgledom i ukusom, ovom voću teško možemo odoleti. Osim što podiže dobro raspoloženje i vraća nam energiju, banana ima i brojne druge prednosti.Što su tamnije to su bolje. Sadržaj šećera u banani je na samom vrhuncu, kada kora postane potpuno crna."
To je samo ogromna biljka čiji plod spada u bobičasto voće.
Evo,
u južnobanatskom okrugu primer jedne zeljaste biljke Banane sa više izdanaka (ako se uopšte tako pravilno kaže):
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 03.03.2025. u 14:29 GMT+1]
[ djoka_l @ 03.03.2025. 13:43 ] @
Jedan moj poznanik je u dvorištu u Zemunu imao bananu.
On je to držao u velikoj saksiji, jer banana ne može da preživi zimu u Srbiji.
Znam da je on unosio saksiju u kuću kad zahladni.
U principu, može i da raste na otvorenom, ali je pred zimu treba dobro zaštiti.
Ona raste svake godine iz rizoma, ali ako je previše hladno, može rizom da se smrzne, pa da banana ne krene ponovo na proleće.
Ove koje mi jedemo (Kavendiš) su sterilne i mogu da se uzgoje samo iz reznica.
Ima dosta onih koje su još uvek poludivlje i donose seme, s tim da seme (one crne tačkice u Kavendiš banani) budu od veličine koštice jabuke dotle da veći deo banane bude gomila koštica, a malo toga za jelo.
U principu, na oglasima mogu da se nađu sadnice banane, ali i semenke, samo ako je gajiš iz semena, onda verovatno nije za jelo.
Recimo u UK banane se gaje u staklenicima, ali ne za komercijalnu upotrobe, nego samo da se sačuva sorta, ako neka bolest pohara ove Kavendiš po Srednjoj Americi. Sve Kavendiš banane su klonovi iste biljke, pa su zato osetljive na masovno izumiranje ako se pojavi neka bolest/parazit koji bi udario na njih.
[ djoka_l @ 03.03.2025. 13:48 ] @
Sada sam se setio, ta banana koju je on imao mogla je da naraste od metar i po do dva u takvim uslovima u kojima je on čuvao.
Ono što sam video u Turskoj, sigurno naraste do nekih 5 metara u visinu i donosi plod, ove od mog pozanina nikada nisu ništa rodile...
[ Living Light @ 03.03.2025. 14:54 ] @
Hvala ti Djoka_l na komentarima.
Svakako je korisno čuti tvoje mišljenje.
Ovaj primer žbunaste banane je slikan prošle godine u kumovom prednjem dvorištu.
Inće stabla banane (ova sorta) leti naraste do 3-3.5m max.
Lokacija je aktivna oko 20 godina i poneke godine rađa male, kratke banane
ali plod se osuši tako mali i zelen, tako da za ovaj period nikada nije uspelo da se proba čak ni ti mali plodovi.
Redovna pojava je da stablo koje eventualno rodi banane, to stablo se ujesen totalno osuši i izumre.
U zimskom periodu (kada se na kraj jeseni svo lišće osuši, a stabljike sasuše skoro do zemlje),
oni "patrci" koji ostanu kao i okolno zemljište Zaštiti se slojem SLAME, od oko 20cm, redje 30cm debljine,
pa preko te izolacije se postavlja malo jači/deblji najlon (deblji kao najlon od NPK džakova) kao zaštita od vetra, kiše i snega.
Na proleče sve (ceo ciklus) ide iz početka, možda zbog toga (a i zbog spoljnih vremenskih uslova - hladno/mraz)
stabljike ne stignu da ojačaju do mere/debljine kao na snimcima banana plantaža (ili je ovo sa slike druga sorta banana).
Nema nekog pravila koji izdanak će da rodi te na kraju male zelene "grozdove" banana,
a koji izdanak će imati samo Ogromne Zdrave, debele, jake Listove.
Ne znam da li bi mogla nekakva intervencija (u nečemu, ne znam u ćemu) da pomogne,
ako se već svake godine sve sasuši i na kraju sve to-ostalo preostalo stavi na gomilu za "kompost".
Osim da se možda sagradi "oko i iznad" svega ovoga neka Zimska Bašta od 4 metra visine ?",
ali to nije mala intervencija.