[ branko tod @ 24.03.2025. 14:13 ] @
Koji da kupim prečistač vazduha. Stari mi je umro i hteo bih sada da
kupim neki novi. Neki ozbiljniji, za pedesetak kvadrata, a da ima malo
cenovno povoljnije filtere.
[ branko tod @ 24.03.2025. 18:36 ] @
Nije moguće da niko nema iskustva sa kućnim filterom.
Najviše me pored niže cene filtera interesuje što manji
nivo buke.
[ djoka_l @ 24.03.2025. 19:18 ] @
A to poredimo sa kojom cenom filtera i kojim nivoom buke?

Ja, recimo imam Xiaomi 3H. Meni odgovara i cena filtera i nivo buke (naročito kada je na autonomnom režimu), a i filter radi dosta dugo nakon što uređaj počne da traži novi filter.
Recimo, sada je 3 metra iza mene i ne čujem ga. A koristim ga u stanu od 100 kvadrata, mada ne za ceo stan, nego ga premeštam tamo gde mi treba. Kada dođu gosti, onda ide u dnevnu sobu (ako se tamo puši),
Ovog modela više nema u prodaji, sada je aktuelan u verziji 4, ali sa njima nemam iskustva.

Da si, recimo, pitao koji laptop da uzmeš, ja ih trenutno imam 7. 3 na mom stolu, 2 se ne koriste više, a sigurno sam ih imao desetak, mogao bih da te savetujem.
Ovako, imam iskustvo sa jednim prečistačem vazduha i zadovoljan sam.

[Ovu poruku je menjao djoka_l dana 24.03.2025. u 20:29 GMT+1]
[ branko tod @ 25.03.2025. 06:05 ] @
djoka_l
Hvala ti na tome što si se potrudio da lepo odgovoriš na moje pitanje. Pogledao sam
karakteristike tvog prečišćavača i to je otprilike nivo cena koji mi odgovara. Jedino
što nema više tog modela u prodaji. Ono što mi je malo nelogično je nivo buke koji
pravi filter, jer vidim u podatcima da ide do 63 dB, a ti kažeš da je praktično nečujan.
Moj stari filter je bio General Electric, koji je bio baš bučan, a imao je ravne filtere.
Sa tim filterima sam u zadnje vreme baš imao probleme jer sam ih teško nalazio i
jedva sam dočekao da mi odapne uređaj. Nemam nameru da ga popravim jer ga je
prevazišlo vreme, treba mi novi. Kod njega su filteri bili ravni, pa sam prvo gledao
Esperanza EHP005, koji ima ravne filere i koji su prilično jeftini. Dosta uređaja ima
lonac filtere, koji po računu imaju veću površinu, pa su samim tim i bolji, iako više
koštaju.
Vidim da tvoj Xiaomi ima senzor kvaliteta vazduha, što je dobra stvar.
Razmišljam o Xiaomi Air Purifier 4 Lite BHR5274GL, još da ukapiram koji filter ide
u uređaj.
[ djoka_l @ 25.03.2025. 06:59 ] @
Taj Xiaomi ima podešavanja na 1, 2 i 3, ali ima i A. Kada je A onda je brzina ventilatora određena na nekom nivou koji je u skladu sa izmerenim nivoom čestica.
Izgleda da nije prevara, recimo, ako zapalim cigaretu, posle nekoliko trenutaka prečistač detektuje povećano zagađenje, pa se pojača cirkulacija.
Mislim, tada se čuje, ali to traje dok ne prečisti vazduh u sobi.
Kupili smo ga zbog moje ćerke koja ima polensku groznicu, pa on, uglavnom, deluje.
[ branko tod @ 25.03.2025. 10:44 ] @
djoka_l
Ta opcija sa kontrolom vazduha je baš dobra stvar.
[ ademare @ 25.03.2025. 10:44 ] @
Ti "esperanza" su Kinezi na Kilo koje neko brendira .

Citao sam recenziju modela 5 koji bi trebao da je najskuplji i najbolji mada nema velike razlike za modele 2-5. I nije bas nesto.

Podaci o protoku vazduha zavise od ventilatora usisnog. Tu je i buka. Sto se ventilator brze okrece buka je veca .

https://www.cistvazduh.net/pre...ecenzija-i-iskustva-korisnika/

Nije skup ali i nije bas nesto.

Sa druge strane Xiaomi je ipak neki Brend ne brenderiju svasta.

Modeli se razlikuju po velicini compact je najmanji, lite posle njega itd. Kakrakteristike su postenije. Ovaj Light ima veci protok vazduha od Esperanze ali proizvodjac pise da je za manju povrsinu stana !
[ ackopk @ 25.03.2025. 11:34 ] @
Kakva su vasa iskustva sa smanjenjem prasine u kuci koriscenjem ovih uredjaja? Nekoliko puta sam sa prodavcima komentarisao ali mi rekli da nisu neki filteri za samu prasinu.
Imamo, po meni, nesto vecu prasinu u kuci. Bukvalno ako jedan dan preskocimo usisavanje vec sutradan na parketu se pojavi prasina koja se vec grupise onako u zamotuljke, ne znam kako drugacije da objasnim.