Puno primera ima i pokazano ih je ovde koliko su japanski a i mnogi drugi, prvenstveno novi EURO-6 automobili bizarni po mnogo čemu, naročito po pitanju performansi i slično.
Običan slabije upućeni kupac čita tehnička podatke i veruje da su mogućnosti vozila u skladu sa brojkama koje proizvođači često ni ne navode, ili ih sakrivaju.
Međutim, da otvorim ovu temu navela me je ova konstatacija sa druge teme, radi se o najnovijoj Toyota Corolla sa 1,5 motorom i 116KS:
Citat:
Turmen: Troma je malo u drugom stepenu prenosa, ali ništa strašno.
Rekao sam da se slažem sa time smatrajući izlišnim da dodam činjenicu da ako je auto u II stepenu prenosa trom - time je potpuno jasno da je u višim stepenima prenosa praktično mrtav.
Svako vozački pismen će se sa ovim složiti, ali me je zanimalo da pobliže odredim koliko je taj auto "mrtav", a to je najlakše prosto ga poredeći sa nekim drugim poznatim autom. Nisam našao test baš te Corolle, ali sam našao test manjeg vrlo popularnog modela Yaris Cross sa dotičnim istim 1,5 benzinskim motorom.
Da bih ocenio kako taj auto ide, a Corolla zbog veće težine ide značajno slabije, uporediću ga recimo sa običnim Golfom 4 starim skoro 30 godina, koji ima klasični 1.6 motor sa 8 ventila i samo 100KS, a uz to je i oko 100kg teži od tog Yarisa.
Za onoga ko nije upućen u stepen laži, varanja i krađa kod mnogih "modernih" auta - cifre u tom poređenju šokantne:
"Savremeni auto" od 116KS koji je uz to i oko 100kg lakši, ide puno lošije i ima daleko slabije performanse i od običnog praktično baznog modela VW Golf 4 starog skoro 30 godina!?
Pogledajte detaljan test oba automobila i obratite pažnju na najbitnije: ubrzanje 60-100.
Kod nove Tojota "od 116KS" taj broj iznosi 8,9s, a kod (pra)starog Golfa koji ima samo 100KS i 100kg više (!) - to ubrzanje iznosi samo 7.3s.
Nisam našao ni jedan video ni Corolle ni Yarisa gde bi se videlo kako ubrzavaju (cenim da je vlasnike sramota da to kače, a moguće i da vlasnici takvih vozila nisu ni čuli za YT i takva merenja), ali sam našao puno jaču Corrolu 1.8 Hybrid:
Slika govori više od 1000 reči a video više od milion reči, pogledajmo kako ubrzava taj auto uz pomoć i klasičnog motora od 1800 kubika i elektromotora zajedno:
[ Nebojsa Milanovic @ 09.04.2025. 23:48 ] @
Ako neko ne može da oceni ovo ubrzanje, ova Toyota na snimku od 1800 kubika PLUS elektromotor - ubrzava lošije nego prastari Fiat Punto 1.2 od 80KS.
Razlika performansi novih modela i hibrida u odnosu na stare zdrave aute je naprosto enormna, novi modeli se bukvalno vuku po drumu.
[ bordzija @ 14.04.2025. 00:55 ] @
Jel taj 1.5 u tojoti trocilindraš ono beše? Mene blam što japanci to ugrađuju umesto da su se potrudili kao i uvek do sada. Krenuli su stramputicom ukidanja sus motora.
[ Java Beograd @ 14.04.2025. 07:03 ] @
Tojota hibrid, koliko ja znam, startovanje i prvo ubrzanje radi na struju.
Kod tih Tojota, motor radi u takozvanom "Atkinsonovom ciklusu", (takođe četvorotaktni) koji je znatno štedljiviji, ali zato je obrtni momenat srozan na niske grane.
Zato i postoji elektromotor, koji je tu da uskoči, da kad treba drastično podigne obrtni momenat.
Pitanje je zašto lik koji je snimio ovaj klip ne koristi elektromotor?
Mojne da se lažemo: Tojota sigurno ume da napravio dobar motor.
[ Nebojsa Milanovic @ 14.04.2025. 10:52 ] @
Uopšte nije poenta ume ii ne ume. Eno ga Lexus od 80/100k sa 3500 kubika, pa da vidiš kako ume. Poenta je šta kupac dobija za cenu koju plati.
Nas prvenstveno zanimaju jeftiiji modeli, o njima sam pričao, a ovo je i tužno i smešno.
Za još jedno poređenje, evo kako ide stari 1,8T Golfi IV GTI, motor kakav se nikada više neće proizvesti, i sličan savremeni motor, 1.5TSI.
Oba su sa 150KS, dakle tu negde kao ova Toyota 1.8 sa snimka, a tu negde je i cena, verujem je da je Toyota skuplja.
Video govori više od milion reči:
[ X Files @ 14.04.2025. 11:13 ] @
Citat:
Za još jedno poređenje, evo kako ide stari 1,8T Golfi IV GTI, motor kakav se nikada više neće proizvesti...
Nedavno sam se (po)služio sličnim Golfom IV, i pomislio baš isto!
[ Java Beograd @ 14.04.2025. 12:33 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:Uopšte nije poenta ume ili ne ume.
Poenta posta nije bila poslednja rečenica, nego prva. Ta Toyota je HIBRID. I startuje + ubrzava kao hibrid.
Mislim, nemam Toyotu, nit mi je rod nit pomozbog, ali jasno je da je na onom klipu koji si postavio, lik koji vozi ("ubrzava") nešto mulja i brlja.
Ima tušta i tma YT video klipova gde Toyota Corolla 1.8, hibrid 2014 dostiže 100km/h u deklarisanim granicama.
Na primer ovaj (sasvim random klip kojeg mi je Google prvog ponudio) https://www.youtube.com/shorts/hQJGRZ9OAt0
Što se cene tiče, i odnosa cena/kvalitet, svako je kovač svoje sreće.
Ako auto nije nabavljen pod prisilom, već kupljen slobodnom voljom - to je to. Kaže se: uzdravlje ga vozio i lepo te služio!
[ bordzija @ 14.04.2025. 12:58 ] @
Skoro sam bio u španiji i taksisti voze samo te hibridne toyote korole. Oko aerodroma i u centru barselone je skoro totalna tišina i nema nikakvih izduvnih gasova. Kao da si u prirodi jedan za drugim prolaze hibridi. Ispred n tesla aerodroma me sačekao pasat dizel koji je toliko smrdeo da me štipalo za oči i morao sam da se odmaknem malo dalje. U resavskoj kod žene ne možemo da otvorimo prozore koliko smrde dizeli na semaforu ispod.
Izvinjavam se za of ali ponekad i to ubrzanje nije toliko bitno.
[ bakara @ 14.04.2025. 16:44 ] @
Ovi snimci ubrazavanja toyota sa YT su sve CVT menjaci, nije bas uporedivo sa rucnim menjacima
[ Nebojsa Milanovic @ 15.04.2025. 01:53 ] @
Htedoh i ja da kažem da je dodatni razlog ove katastrofe retardirani CVT menjač, ali to ni najmanje nije opravdanje.
Java, taj snimak koji si okačio suminjiv je po mnogo čemu, prvenstveno da je to model sa 2.0 motorom, a ne 1.8 koji sam ja okačio.
U primeru koji sam stavio vrlo se lepo vidi kako se motor muči na visokim obrtajima, a CVT ga još guši.
@bakara, smatraš li ti kao taksista opravdanim ugradnju tih CVT debila koji su još veće kornjače od 1.5 Euro-6 atmosferca?
Po meni nema opravdanja ni za to, ako majmuni ne umeju da naprave normalan automatski menjač kao DSG onda to treba i reći, ne treba pokušavati opravdavati uvaljuvanje tih budalaština kupcima.
Ne znaš koja glupost je veća - da li motor ili menjač
[ Java Beograd @ 15.04.2025. 07:19 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Java, taj snimak koji si okačio suminjiv je po mnogo čemu, prvenstveno da je to model sa 2.0 motorom, a ne 1.8 koji sam ja okačio.
Sasvim moguće, kao što napisah, YT je pun tih videa, onaj je "sasvim random klip kojeg mi je Google prvog ponudio"
Koliko je to retardiran auto govori podatak da ta jača ima 0-100 za 12 sekundi (!?) a cena je te 2019. godine bila preko 30 hiljada evra.
Da podsetim, to je više nego u to vreme Passat B8 2.0TDI koji je munja za tu bizarnu Toyotu i manje troši od nje, a da ne pričam koliko je to skuplje od Passata 1.8TSI, suvišno je reći koliko je skuplje od Superba sa tim motorima, o Oktaviji tek je izlišno govoriti.
Pitam se da li je jedna, samo jedna ta Toyota prodata kod nas, ko ju je kupio i koji mu je rezon bio??
[ Nebojsa Milanovic @ 22.04.2025. 18:33 ] @
Još jedan primer kako ide stari Golf GTI 1.8T stock i kako ide isti taj auto, samo sa dobrom mapom.
Pitanje je koliko košta i da li uopšte postoji Euro-6 auto koji ide na način da ti svakim dodirom gasa izmami osmeh na lice.
[ Turmen @ 23.04.2025. 12:49 ] @
Mislim da je veći problem u toj Toyoti automatski CVT menjač, nego motor sam po sebi.
Svi kukaju na njih. Toyota koju sam ja provozao, je sa manuelnim i mogu da kažem da je za prosečnog vozača koji će da vozi 10km dnevno u kreni stani beogradskom režimu vožnje i da jednom mesečno ode do vikendice u Ripnju i jednom godišnje na more u Platamon, ne prelazeći 120 - 130km/h - dovoljna.
To mi sa drugom brzinom zapalo za oko, jer sam sličan utisak imao u Kia Ceedu (2010) i Hyundai i30 (2013). Bukvalno razviješ u prvoj 3000 - 3500rpm, ubaciš u drugu i on stoji par sekundi, pa tek onda krene da ubrzava i to polako. S obzirom da najviše vozim Pola i Škodu sa 1.0 motorima, oni recimo već u drugoj posle par sekundi ulaze u "prekršaj", tačnije su na nekih 60 - 70km/h.
Mojne da se lažemo: Tojota sigurno ume da napravio dobar motor.
Ume da napravi, ali ga i naplaćuje. Vozio sam par puta službeno Camrya, ume da zaštopa CVT povremeno, ali ubrzava jako dobro, startan je uprkos svojoj glomaznosti i jako dobro vuče na autoputu. Dobar je auto, ali onda pogledam da za iste novce može da se kupi Škoda Octavija u full opremi ili klot Superb ili da za 10k manje može da se kupi sasvim korektna Mazda 3 i onda kažem "radije ću preskočiti"