[ bordzija @ 09.01.2026. 18:22 ] @
| Sinoć sam stavio čašu vode na sims prozora i spustio roletnu drvenu. To sve šuri naokolo, prozori su dobri drveni dupli. Iako je napolju bilo -11 po prognozi voda u čaši se nije zaledila. Neko objašnjenje? |
|
[ bordzija @ 09.01.2026. 18:22 ] @
[ bordzija @ 09.01.2026. 19:01 ] @
[ test1234 @ 09.01.2026. 20:04 ] @
Jutros 05h u bloku 45 bilo -9°C
[ bordzija @ 09.01.2026. 21:23 ] @
Noćas je baš rezalo bilo je sigurno -11 a vidi danas piše 0° izgleda opet muljaju sa temperaturama kao i leti 🤔
[ bakara @ 09.01.2026. 21:54 ] @
Tebi se nije u casi zaledilo ali meni se zaledila nocas u cevima.
Mozda ti ipak ne dihtuju prozori [ Shadowed @ 10.01.2026. 01:15 ] @
Sledeci put proveri da li si stavio vodu ili rakiju
[ ademare @ 10.01.2026. 11:15 ] @
O Ovome je vec bilo reci !
To sto citas na telefonu pise Google a ne RHMZ Srbije ! Google uzima podatke od Nemaca koji nemaju pojma koliko stvarno ima stepeni u Beogradu ili bilo kom drugom gradu u Srbiji ! Jedino RHMZS ima opremu za merenju koja je po standardima Svetske Meteoroloske organizacije ! Znaci ona drvena bela kucica na 2 metra visine itd. Podaci koje pokazuje RHMZS nisu sa tvoje terase vec iz njihove bele drvene kucice !! Preksinoc Nije bilo Nikakvih -11 u Beogradu ! Osim na Telefonima ! RHMZS je ispisivao -5 sto je mnogo realnije ! Posle kad sam legao da spavam odkud znam koliko je bilo ? Ali sigurno nije isla ispod -7 ! Juce ujutro je brzo stigla do Nule i ceo dan se topi sneg sa zgrade jer je bilo 1-2 + ! I nocas je celu noc bilo tako oko + 2 ! Medjutim snega ima toliko da za 24 sata topljenja sa zgrade nije uspeo da se otopi ni sa zgrade !! Na ulici nema topljenja ima bar 7 cm. leda i snega ! Za ceo Beograd imaju 40 vozila kao pre 100 godina ! [ ademare @ 10.01.2026. 11:19 ] @
Google Prognoza sto se kaze macku o rep !!!
Evo po Googlu u Beogradu u 15 casova znaci sada je 12:18 , u 15 pocinje Vejavica ??? I tada ce biti + 1 ?? Bas da vidimo ovde ce ostati dokaz Lupetanja Google prognoze ! [ ademare @ 10.01.2026. 14:08 ] @
[ test1234 @ 10.01.2026. 17:11 ] @
Koristim "The Weather Channel" i pratim nekoliko meni bitnih lokacija.
Što se moje lokacije tiče veoma dobro i tačno pogadja/predvidja. Pogotovo koristim onaj deo "iz sata u sat". Pogotovo pratim onaj deo oko prognoze kada ima padavina za narednih 6 časova, retko omane. Temperature pogadja zadovoljavajuće za recimo 48h narednih. Koristim leti kada mi je bitnije plaćenu verziju, perfektna je, vetrove, brzine m/sec pocetak, prestanak, nevreme, pogadja neverovatno precizno. [ DSL @ 12.01.2026. 07:59 ] @
Ono sto primecujem je da Apple proizvodi prikazuju mnogo korektnije podatke kad je prognoza/aktuelna temp u pitanju.
I pobogu,cemu slika generalnog direktora na stranici RHMZ. Kakav je to egocentrizam? [ Shadowed @ 12.01.2026. 09:00 ] @
Stoji tamo od kako je postavljen na funkciju pre preko 10god...
[ bordzija @ 12.01.2026. 11:19 ] @
To naši muljaju sa temperaturama a onda i gugl brljavi.
[ mjanjic @ 12.01.2026. 15:46 ] @
Ne znam da li neko mulja sa podacima, ali znam ovde kod mene: ostavim auto parkiran kod bedema na 200m od Zapadne Morave, uveče sav zaledio, ponekad i iznutra, zavisi od vlažnosti vazduha. Startujem motor, pre 15-ak dana pokazuje recimo -2C. Odem do centra grada, realno manje od kilometar, tamo auto pokazuje +3C.
Razlog je to što iz smera reke stalno struji vazduh koji je često znatno hladniji nego u drugim delovima grada koji su dalji od reke, a nekada u istočnim delovima grada bude čak i gore, ako uzvodno duva hladan vetar. Razlika u temperaturi u pojedinim delovima grada može stvarno da bude 5C i više, a u stambenim blokovima zavisi i od spratnosti, hladniji vazduh je bliže tlu, tako da na terasi u prizemlju i na 7. spratu neće biti ista temperatura, razlika može biti čak i nekoliko stepeni. [ bordzija @ 12.01.2026. 23:49 ] @
To stoji, velika vlaga je uz samu reku. Na moru svi imaju reumu
[ bordzija @ 13.01.2026. 01:25 ] @
Ono što je meni zanimljivo veštačka inteligencija se isto ne snalazi sa temperaturama od pre par dana. Samo mulja nešto i skreće sa teme.
[ DSL @ 14.01.2026. 06:51 ] @
Pratim Bijeljinu na dva telefona i pre neki dan, Android pokazuje -17C a Ajfon -7. Ljudi koji zive tamo mi rekose da nije bilo bas toliko hladno. Razlika od 10-ak stepeni je bas prevelika da bi se podvela pod gresku u merenju.
[ ademare @ 14.01.2026. 10:59 ] @
Google weather je Shranje !
Ima link sa objasnjenjima kakvi su to podaci tj. izvor. https://support.google.com/websearch/answer/13687874 Tu pise da je "izvor" za Evropu https://www.dwd.de/DE/Home/home_node.html Nekakav sajt na Nemackom da li je drzavni ili privatni svejedno, Nemaju oni podatke za sve drzave Evrope a da su precizni ! Evo sada je vec 9 u Beogradu samo drzavni RHZMS ispisuje svakih sat vremena pa ce pisati u 12:00 a u 11 je bilo 8 Google ispisuje 6 ? NIsta cudno kada se pogleda karta sa Nemackog sajta ! ![]() Lepo se vidi moze da se uveca slika pritiskom na nju da pise Beograd 6 ! To sto je bilo 8 tada koga briga ? [ bordzija @ 14.01.2026. 13:09 ] @
Hajde razumem vremenska prognoza unapred pa da omanu ili ne pogode ali ovde je potpuni haos u merenju trenutne temperature. Uvek sam znao ako kažu biće 0 stepeni kod mene u centru grada bude 2-3-4°
Ovo sad napišu -15 pa bude -6,7 a oni u tom trenutku stave 0 stepeni. Dakle po meni je rhmzo u kolapsu a samim time i aplikacije koje ih smatraju za merodavne. [ bakara @ 14.01.2026. 15:38 ] @
Jel tebi toliki problem da kupis termometar pa da sam meris temperaturu?
naravno da je druga temperatura u centru a druga negde van grada ili na periferiji. U centru je toplije i leti i zimi. [ ademare @ 14.01.2026. 16:21 ] @
Ocigledno da prvo ne zna sta pise , drugo Nema dovoljni kapacitet da nesto ukapira kada mu se napise !
A ljuti se sto ga 99% clanova zezaju ? A ozbiljno pisanje ne razume ? RHMZS Nema nikakvu aplikaciju niti ima ikakvu vezu sa bilo kojom aplikacijom ! Ta jednostavna cinjenica je njemu Neshvatljiva- Nepojmljiva ! Drugo pisalo se u previse tema kako RHMZS meri. U drvenoj beloj kucici na 2 metra visine ! Znaci vec kada prodjes ulicom pored RHMZS-a sa termometrom Neces dobiti isti rezultat jer nemas Belu drvenu kucicu itd. Sama lokacija RHMZS-a nije previse naseljena , tj nije uopste naseljena ! Ali ima dosta zelenila i nesto starih objekata. RHMZS je u parku tu iza je Decja klinika u Tirsovoj na par destina metara Medicinski fakultet i Veterinarski fakultet, a dalje je tzv. "krug bolnica sa dosta drveca zelenila ! Tako da lokacija nimalo nije urbana ! Ja kada sam sa srednjom skolom isao u posetu RHMZS-u tada je bilo jos vise drveca to kao da je bio drugi svet u odnosu na Beograd ! Bio je Februar posle nekog slicnog snega kao ovih dana i ceo Beograd je bio bez snega ! Samo je kod RHMZS-a bilo jedno 40 centimetara snega ??? Ali sada je to dosta raskrceno od drveca pa je meriliste suprotno pravilima na cistini a trebalo bi da bude u senci ne na direktnom suncu ! [ ademare @ 14.01.2026. 16:35 ] @
Evo i sada imamo slicnu situaciju ! Pise da je jutros u 6:00 bilo 11 centimetara snega ???
Kod mene se sav sneg istopio cak i sa travljanka ispred zgrade ? O.K. u 6 ga je bilo 3-4 centimetra i to ne svugde. Nikako 11 ! [ bordzija @ 14.01.2026. 21:27 ] @
Naravno da imam termometar i čudim se da ne kapirate kako funkcionišu sve aplikacije - vuku zvanične podatke od rhmzs. Ti podaci se obrađuju sa ostalim okolnim zemljama i na taj način se predviđa vreme.
Problem je rhmzs koji bukvalno izmišlja merenja, kako leti tako i zimi. Nadam se da ste ukapirali o črmu pišem. Rhmzs nrma aplikaciju bla bla bla. [ test1234 @ 14.01.2026. 22:11 ] @
Evo sada kod Arene mrzne, 23.10h a prognoza kaže +5...
[ rafiki @ 15.01.2026. 09:13 ] @
Po običaju, lupaš kao otvoren prozor. Te aplikacije koje ti gledaš vuku podatke ko zna odakle - zato i imaš takve rezultate.
Ako te interesuje stvarno stanje na referentnim tačkama, pogledaj RHMZ sajt. Za Beograd imaš i automatsku stanicu na Košutnjaku: https://hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/kosutnjak.php Naravno, stanje na Košutnjaku nije isto kao na Dorćolu ili u blokovima na NBg, ali dovoljno da imaš uvid u to kako je napolju. A o glupostima kako RHMZ mulja sa podacima ne bih trošio reči. Jednostavno, treba shvatiti da RHMZ ne pokazuje (kao ni bilo koji sajt koji se bavi vremenom) stanje baš tu gde se ti u tom momentu nalaziš, nego na nekim predefinisanim, poznatim, referentnim taćkama. Pozdrav [ bordzija @ 15.01.2026. 09:43 ] @
Naravno da ne mere u mom dvorištu pa to bi samo totalna dileja pomislila hahaha. Naravno da je drugačija temperatura i ja posle x godina tačno znam koliko da oduzmem ili dodam kod mene.
Problem nastaje kada rhmzs objavi da je 0 stepeni a bilo je -10 ili čak -14. Naravno da aplikacije vuku jedine relevantne podatke koji su raspoloživi. Oscilacije na rhmzs i na aplikacijama su skoro identične. [ test1234 @ 15.01.2026. 12:57 ] @
Mislim da sad nema greške, +9
[ ademare @ 21.01.2026. 11:41 ] @
Nekima ne vredi pricati !
Evo danas imamo veliku razliku ! Najavljeno je da ce biti-prognoza + 4 , a trenutno je napolju -3 !!!! Google misli da je +4 napolju ?!??! Ako se pogledaju Linkovi ima ko je priblizan stvarnosti a ima ko sledi Google ! https://www.accuweather.com/en...298198/weather-forecast/298198 -3 ! https://www.bbc.com/weather/792680 +4 !!! Cuveni BBC nema pojma ! https://www.yr.no/en/forecast/...ral%20Serbia/Belgrade/Belgrade +4 !!! Ovo su cuveni Norvezani u koje se neko kune ? https://www.vremeradar.rs/vreme/beograd/12426569 -1 !!! Domaci sajt koji nema pojma koliko je stepeni ! https://weather.metoffice.gov....ast/srywcexdg#?date=2026-01-21 +4 !!! UK sajt https://www.timeanddate.com/weather/serbia/belgrade/ext -3 !! https://freemeteo.rs/vreme/bel...age=serbian&country=serbia -4 !! Domaci sajt koji nije azuran ! Znaci nema nikakvih oscilacija vec svako lupa kako hoce bez merenja !!! Ti ako si u stanju vidi ko pravi aplikaciju , valjda se toliko razumes u aplikacije ? [ test1234 @ 21.01.2026. 13:59 ] @
Ovu Norvešku "yr" koriste piloti na ajpedima i kunuse u nju.
[ whitie2004 @ 30.01.2026. 15:18 ] @
Citat: A freedom of information request has uncovered that, yet again, the UK Met Office has been publishing temperatures from non-existent weather stations. "The numbers were actually coming from a model that was inventing data from phantom neighbouring stations." Izvor i komentari - https://x.com/wideawake_media/status/2017198755183796715 [ ademare @ 30.01.2026. 17:42 ] @
Eto nije cudo sto su onaj dan UK.gov omasili 7 stepeni kada su citali sa nevidljivih stanica
Ja sam juce primetio da je sa Google Mapsa Nestalo prikazivanje temperature ?!?! Ocigledno da je bilo previse prituzbi na te nevidljive stanice za merenje. Inace Google je davao podatke za svako postojece seoce ??? Tako sto bi ko zna odakle prepisao za neki grad a onda 100 km svako selo u okolini ima istu Temperaturu sto vazi mozda u Diznilendu i slicnim crtanim filmovima, u realnosti nikako ! [ bordzija @ 03.02.2026. 00:25 ] @
Evo večeras sam izlazio napolje i cirkulisao uši otpadaju koliko je hladno. Kao da je -15 a telefon jedva -5.
Ono što je čudno toplana greje celu noć tj prvi put su radijatori topli. Prošli put i kada je bilo -10 nisu grejali. [ bordzija @ 03.02.2026. 00:28 ] @
Lepo sam vam govorio kako i odakle vuku info aplikacije. Evo šta kaže Ai
Vremenska prognoza na aplikacijama funkcioniše kao kompleksan sistem koji kombinuje sirove podatke sa terena i moćne matematičke modele. Aplikacije najčešće povlače merenja iz sledećih izvora: Nacionalne meteorološke službe: Većina podataka potiče od državnih agencija (poput Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji ili NOAA u SAD) koje upravljaju mrežom sinoptičkih stanica na aerodromima i ključnim lokacijama. Globalni sistemi razmene: Podaci se dele putem sistema koji kontroliše Svetska meteorološka organizacija (WMO), što omogućava aplikacijama da prikazuju vreme za bilo koju tačku na planeti. Sateliti i radari: Sateliti prate kretanje oblaka i temperaturu okeana, dok Doppler radari u realnom vremenu detektuju intenzitet padavina. Senzori i IoT uređaji: Neke moderne aplikacije koriste i podatke sa privatnih meteo stanica, senzora na pametnim telefonima (poput barometara) ili senzora u automobilima kako bi "popunile rupe" između zvaničnih stanica. Numerički modeli: Pošto merenja pokazuju samo trenutno stanje, superračunari koriste fizičko-matematičke modele (kao što su ECMWF ili GFS) da predvide kako će se atmosfera menjati u narednim satima i danima. Aplikacije poput AccuWeather, The Weather Channel ili Apple Weather često uzimaju ove osnovne podatke i dodatno ih obrađuju koristeći sopstvene AI algoritme kako bi pružile preciznije lokalne prognoze. Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|