[ kajla @ 22.02.2002. 15:10 ] @
Šta mislite o Feng Šui-u? poz. |
[ kajla @ 22.02.2002. 15:10 ] @
[ Gojko Vujovic @ 22.02.2002. 18:37 ] @
Aj za početak, uputi nas malo više - šta je to??
[ Floyd @ 22.02.2002. 20:21 ] @
Čini mi se da se to radi o tome kako treba postaviti nameštaj kako bi atmosvera u kući bila bolja ili tako nešto,nisam siguran.
To je jako staro.Kinezi. Ja mislim da je to glupost inače.. [ Vlada_85 @ 24.02.2002. 09:37 ] @
Citat: Gojko Vujovic: Aj za početak, uputi nas malo više - šta je to?? DA... nesto slicno tome... Raspored namestaja, prostorija(u stanu,kuci) , i svega ostalog u odnosu na strane sveta, boje itd. Uglavnom NIJE sekta,ni nesto sl. tako da se ne pokrece opet neka diskusija o sektama. Ma ima sto knjiga o tom Feng Shuiju ![]() [ Ivan Dimitrijević @ 24.02.2002. 14:54 ] @
Nikad cuo za to...
[ Zoran Rašković @ 24.02.2002. 19:09 ] @
o feng shui se dosta prichalo u emisiji "oko ogledala" koja je isla na Pinku, ne znam da li sada ide... Uglavnom radi se o tome da raspored namestaja i stvari u kuci utiche na svakodnevno raspolozenje i vas sveukupan zuvot, sto naravno i jeste razumljivo.
[ fairy @ 25.02.2002. 15:20 ] @
Feng shui objasnjava kako okolis u kojem zivimo uskladiti sa zivotnim silama oko nas.Feng shui (vjetar i voda) razvio se iz nacela Ji đinga,jina i janga,teorije o pet elemenata i nacina na koji oni utjecu na gibanje energije u nasem okolisu.
Feng shui nudi savjete kako planirati i promjeniti stvari u kuci i ostalim prebivalistima i uskladiti ih s prirodom i poboljsati,te poboljsati negativni ucinak viska energije ili ustajale energije u prostorijama i itd. ...U svakom slucaju,meni je Feng shui veoma zanimljiv. [ mushu @ 25.09.2005. 19:15 ] @
Ja čula ne valja držati bogljikave biljke u kući,a ni ostavljati podignut poklooac na wc šolji jer otiče pozitivna energija u kanalizaciju
[ zraj @ 16.10.2006. 21:29 ] @
Lillian Too's : http://www.lillian-too.com/fstips.php
Feng Shui Fundamentals: Feng Shui:The art of harmonius living Feng Shui is the art and science of living in harmony and workspace by harnessing metaphisical forces- often refered to as chi- in order to create and enjy great good fortune. FENG SHUI TIPS: The celestial Dragon is the ultimate good luck symbol. This wonderful creature features in all the Chinese divinitive sciences and is central to the practice of feng shui. Tips 1: Do not have a water feature in the bedroom. Activating the presence of water leads to loss - loss of money and loss of relationships. Water features refer to paintings with river, waterfalls and lakes. They also refer to aquariums. Glasses of water by the bedside are fine. Tips 2: Place a three legged toad in your living room near the front door for money luck. The toad can face any direction although with him facing the front door suggests money coming in. Do not put the toad directly in front of the main door. Those who want to know more about all the good fortune symbols can refer to my book FENG SHUI GOOD FORTUNE SYMBOLS recently released in Malaysia and Singapore only. Tips 3: Trim your plants and trees regularly. This is to make sure they do not get so overgrown as to cut out the precious yang energy of sunlight. When plants get too bug they create excessive yin energy. Tips 4: Hang a cut crystal ball on one of your windows. Choose a window that gets direct sunlight. this brings in the sunshine in the form of bright brilliant rainbow colours. This is excellent for relationship luck and is particularly good in the SW corner. Tips 5: A Garden in full bloom especially on the East and Southeast. A Garden in full bloom especially on the East and Southeast brings good health and lots of money luck. Make your plants grow sturdy and strong and benefit from all the precious energy created. Tips 6: Let each member of your family eat facing his/her best and most auspicious direction. To find out what each of your four auspicious directions are consult my book Applied Pa Kua Lo Shu Feng Shui.The formula is also available in abbreviated version in my Complete Illustrated and my Basics Book. Tips 7: Design a water dragon in your garden Design a water dragon in your garden to enjoy tremendous and serious wealth luck . Then you will know the difference between being merely rich and being seriously wealthy ? check out my book on Water Feng Shui. Feng Shui can also be activated to improve wealth, children's luck, acquisition of knowledge (exams et al), recognition (elevations in rank and promotions), and fame. Lillian Too's [Ovu poruku je menjao zraj dana 05.11.2006. u 16:11 GMT+1] [ android~paranoid @ 20.10.2006. 09:19 ] @
A ja da se WC ne sme nalaziti u sredini kuce, kao dolazi do bolesti.
Intersantno je to sve, ako nista drugo. [ petar_ns @ 20.10.2006. 13:59 ] @
Ne sme ni da kaplje voda iz cesme, kao otice energija.
Gledao san ranije na tv-u kako pricaju o tome. Deluje mi malo bolesno. Pogotovo kada se prica o feng suiju kao najvaznijem segmentu zivota. :) [ android~paranoid @ 20.10.2006. 19:43 ] @
Pa ima smisla, vidi, kaplje voda => veci racun za vodu => vise se iznerviras => i potrosis energiju. :)
Zato prvo pravilo Feng ŠuiJA - zavrnite vodu! [ petar_ns @ 21.10.2006. 00:19 ] @
A sta ako svetlo ostane upaljeno, a nikoga u prostoriji? ;)
[ MixMaster @ 21.10.2006. 14:28 ] @
Citat: Ja čula ne valja držati bogljikave biljke u kući,a ni ostavljati podignut poklooac na wc šolji jer otiče pozitivna energija u kanalizaciju Hahaha, e ovo mi je najbolje do sada! ![]() Inače raspored, i prostorija i namještaja u kući, jeste važan...ali, praviti od toga umjetnost je ipak malo previše. Možda bi valjalo ovdje reći da svako ima svoj ukus (pa i u ovome, naravno). Pozdrav. [ calexx @ 21.10.2006. 18:20 ] @
Naravno da raspored i prostorija i nameštaja ima uticaj na sve. Zamisli da ulazna vrata vode u WC pa onda u ostale prostorije. Ili da je WC između dnevne i spavaće sobe. Što se nameštaja tiče, ako recimo staviš neki orman na ulazna vrata ili vrata od WC-a, izgubićeš i previše energije kad ulaziš i izlaziš ... a može da smeta i ako je, kao što je već pomenuto, WC šolja recimo na sred dnevne sobe. Ja imam neku sličnu situaciju u sobi, foteljama sam zagradio ormane pa na njih natrpao svašta i stvarno mi smeta kad hoću nešto da uzmem iz ormana. Kad budem malo promenio raspored, sigurno ću mnogo bolje da se osećam.
[ bakara @ 22.10.2006. 21:06 ] @
Citat: calexx: Ili da je WC između dnevne i spavaće sobe. Hmm...pa kod mene je upravo tako, a inace se nalazi u sred kuce, i ne mogu da zamislim da moze bolje ![]() PS: i nemamo nikakvu bolest... [ android~paranoid @ 22.10.2006. 22:45 ] @
Imacete, mozda dobijete grip, ide ladno vreme.
Samo prati znake. [ zraj @ 28.11.2006. 20:19 ] @
Naš dom je produžetak nas samih – mi smo ga odabrali, dekorirali i u njega unijeli predmete, ukrase i umjetnička djela koji za nas imaju posebno značenje. Time dom postaje metafora našeg života. Ta se tvrdnja ponajprije može primijeniti na odabir ukrasa i umjetničkih djela.
Prema feng shuiu, na energiju prostora utjecaj imaju kompozicija, boje i tematika prikazana na umjetničkom djelu. Prilikom odabira slika, postera i fotografija potrebno je obratiti pažnju na simboliku prizora. Općenito, slike ne bi smjele sadržavati uznemirujuće i depresivne prizore (usamljena, tužna ili stara osoba, ratni prizori, kosturi i slično), slike divljih gladnih životinja (lav ili tigar sa razjapljenim čeljustima, morski pas ili neka druga prijeteća životinja), te mrtvih životinja. Priroda treba biti prikazana na smirujući način. Kod djela moderne umjetnosti potrebno je procijeniti kako utječe na nas – ako nas na bilo koji način uznemiruje ili rastužuje, onda ono nije povoljno. U feng shuiu posebna se pažnja pridaje odabiru prikazane tematike za pojedine prostorije. Tako je u spavaću sobu poželjno postaviti simbole ljubavi i erotike, a naslikane osobe obavezno trebaju biti u paru. Povoljne su i slike planine, ali na njoj ne smije biti prikazana voda. U radnoj sobi su povoljni morski motivi, slike riba, te umjetnine koje potiču kreativnost. Za blagovaonice su naročito povoljne slike voća i ostale hrane te smirujući pejzaži. Mogućnost izbora umjetničkih djela za dnevni boravak je najveća, a u ovu prostoriju se mogu postaviti i kipovi odn. skulpture od težih materijala. Za ukrašavanje koristimo i razne figurice, dekorativne aroma lampice i svijeće te suvenire s putovanja. Provjerite da li vam simbolika tih predmeta odgovara. Religijski predmeti mogu donijeti sigurnost, duhovnu energiju i zaštitu u dom. Oni su energetski izuzetno jaki, stoga se ne preporučuje njihov smještaj u spavaćoj sobi (naročito iznad kreveta). Nemojte ih unositi niti u kupaonice budući da će biti izloženi otpadnoj energiji, te u kuhinje kako ne bi došli u sukob sa energijom vatre koja vlada u ovoj prostoriji. Vjera Tomaš, feng shui savjetnica [ bakara @ 28.11.2006. 20:35 ] @
@zraj
ovo je zanimljivo, daj jos ![]() [ Vladokv @ 28.11.2006. 21:26 ] @
Feng Šui ima uticaja. Cak i najveci skeptici moraju priznati da su preporuke Feng Šui-a dobre, iako imaju nama u ovom dobu neobicna objasnjenja
[ ton_majstor @ 29.11.2006. 11:44 ] @
Citat: ne ostavljati podignut poklopac na wc šolji jer otiče pozitivna energija u kanalizaciju 'ajde dobro... da držimo spušteno, ali gde će onda da se odliva "negativna" energija??? ![]() Ima tu i ona fora da se ne drži ogledalo u predsoblju, tj. da ne sme da gleda upravno na ulazna vrata... zbog duhova, šta li? Kod mene je baš tako, i evo godinama ne spavamo... postali smo "duhovna akademija", stiže mi pop u Nedelju da isteruje neželjene stanare!!! ![]() Mada, sigurno bih imao problema da uklonim ogledalo sa tog mesta... ubile bi me ćerke i žena! ![]() ontopic: Kulturološki, nisam tako vaspitan i ne pridajem značaja tome kroz tu kinesku "prizmu". Ima i naših starih običaja oko domaćinstva, organizacije kuće i porodičnih vrednosti, i ko ih poštuje, sasvim lepo će da prođe. Jedna stvar je sigurna: veliki deo naše energije je u ostavljen u kući i kada nas nema tu. A i posle našeg odlaska, privremeno ili trajno, dugo se zadržava tu. Peng-Šeng Fujiiii!!! ![]() Pozdrav! [Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 29.11.2006. u 13:46 GMT+1] [ superbaka @ 29.11.2006. 20:41 ] @
Citat: Vladokv: Feng Šui ima uticaja. Cak i najveci skeptici moraju priznati da su preporuke Feng Šui-a dobre, iako imaju nama u ovom dobu neobicna objasnjenja naravno da ima uticaja! drugacija je promaja u zavisnosti od rasporeda namestaja... [ ZaMpA @ 29.11.2006. 21:07 ] @
Citat: superbaka: naravno da ima uticaja! drugacija je promaja u zavisnosti od rasporeda namestaja... znaci istina je...srbi se najvishe plashe promaje ![]() [ Djomloun @ 02.12.2006. 10:32 ] @
[ Marko Bijelic @ 02.12.2006. 11:15 ] @
Feng Shui je sam po sebi dosta kompleksnija stvar od izvlačenja prostih postulata. Samih tim, vidim da većina vas zaboravlja da u kući žive stanari. Samim tim u feng shui sve započinje prvo analizom stanara i onda se zatim na konto njihovih svojstava i međusobnih odnosa pravi i sam raspored u kući. Tačno je da tu ima mnogo šabana koji kao i svugdje prodaju kao nekakav konstalting. Mada mislim da je većina nas (kancelarijskih pacova) imala priliku da ako ne živi, barem radi u različitim prostorima i osjeti na vlastitoj koži razlike u određenim prostorima i rasporedu samog namještaja.
Koga interesuje tema najbolje da uzme neku knjigu na ovu temu i pročita je :) Ja sam radio u firmi gdje je šef, jedno dva mjeseca pred preseljanje u novi prostor koji se u međuvremenu renovirao pravio detaljan raspored prema fung shui. Otkad sam ja otišao, nisam čuo da je posao nešto pretjerano skočio :) [ superbaka @ 02.12.2006. 16:07 ] @
Citat: mungos: Mada mislim da je većina nas (kancelarijskih pacova) imala priliku da ako ne živi, barem radi u različitim prostorima i osjeti na vlastitoj koži razlike u određenim prostorima i rasporedu samog namještaja. ono sto ja osetim kada udjem u stalu ili obor je miris go*ana i stipanje amonijaka... mislim da pored ovoga tu nikakav feng-sui ne moze da dodje do izrazaja... [ Vladokv @ 02.12.2006. 18:21 ] @
@ superbaka
Feng Šui sluzi za uredjenje zivotnog prostora, a ako je tebi obor i shtala zivotni prostor, to je sasvim drugi problem [ Djomloun @ 02.12.2006. 18:57 ] @
Mislim da mu je to default radi prostor -- chovek je veterinar. Stvar je u tome da treba platiti arhitektu da vam sredi prostor a ne neke nagudrirane bakute...ista stvar i sa zdravljem i nadrilekarima etc etc etc
[ superbaka @ 02.12.2006. 20:52 ] @
Citat: Vladokv: @ superbaka Feng Šui sluzi za uredjenje zivotnog prostora, a ako je tebi obor i shtala zivotni prostor, to je sasvim drugi problem covek pominje radni prostor a ne zivotni... @Djon`maloum da, arhitekta uci feng-sui na faksu, isto kao ja Horoskop za male zivotinje... [Ovu poruku je menjao superbaka dana 02.12.2006. u 22:03 GMT+1] [ zraj @ 04.12.2006. 05:14 ] @
"Nikada ne drzite uvelo cvece u vasoj kuci.
Sveze cvece donosi pozitivnu energiju , i obrnuto, zato cvece koje je pocelo da vene odmah zamenite svezim. Takodje, za dekoraciju je bolje koristiti vestacko cvece koje se moze biti napravljeno i od svile.Nemojte dekorisati prostor u kome zivite suvim cvecem, jer na taj nacin vase sanse za uspehom se umanjuju. Suve biljke , ili stabla u vasem vrtu zamenite novim mladim biljkama jer ce te tako obezbediti prisustvo zdrave -yang energije u vasem okruzenju. Nocna energija je yin, zato pokupite rublje koje se susi napolju pre mraka da nebi apsorbovalo negativnu energiju i tako poremetilo vas feng shui. Takodje izbegavajte nocna kupanja u moru.Bolje je kupati se u vodi koja je apsorbovala yang - pozitivnu suncevu energiju." [ spartak @ 04.12.2006. 15:25 ] @
Meni recimo nije jasno kako moze ubijanje cveca i mrtvo cvece, ili cvece kome su poseceni reproduktivni organi da unosi pozitivnu energiju?
Drugo za coveka je noc prirodna kao i dan, nije ni cudo sto su pozzuteli ako sve ovo poshtuju. Trece, mi i nasi preci od kad se pamti zivimo po solarnom kalendaru, a kinezi po lunarnom. Bottom line je: "Mi smo razliciti". Je8*la Mara boombara [ zraj @ 21.12.2006. 17:36 ] @
Feng Shui :Čistoća je pola bogatstva
Čuvajući nepotrebne stvari, pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto i sužavate prostor za napredak i sticanje materijalnih dobara Prvi korak u primenjivanju feng šuija je čišćenje prostora pod kojim se ne podrazumeva samo brisanje prljavštine. Raščišćavanjem nereda uklanjamo umornu, beživotnu i stagnirajuću energiju iz svog doma i otvaramo prostor za ulazak nove i sveže. Svi znamo da, ukoliko jedemo nekontrolisano, ne vežbamo, ne posvećujemo dovoljno pažnje svome telu, dolazi najpre do gojenja, a kasnije i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Isto je i sa kućom. Strah od nemaštine manifestuje se kroz skupljanje nepotrebnih stvari. Stagnirajuća energija koja se godinama sakuplja u uglovima, ormarima koje ne čistimo niti praznimo, uništava vitalnu energiju prostora, što utiče i na nas. Znate li da čuvajući nepotrebne stvari, zapravo ne izbacujete emocionalno smeće iz svog života i pokazujete nespremnost da ostavite prošlost tamo gde joj je mesto? Ponašajući se tako, ne stvarate prostor za nove ideje, prilike i materijalna dobra. Ne čuvajte staru garderobu za koju ste sigurni da je nikada više nećete obući. Izbacite iz kuće uvrlr biljke i gomilu starih nepročitanih novina. Obratite pažnju na: 1. Stvari koje niste koristili duže od godinu dana – na psihološkom nivou stvaraju osećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog toga što se ne upotrebljavaju 2. Stvari koje ne volite 3. Prljave, neuredne i neorganizovane ćoškove 4. Pretrpanost (previše stvari na malo mesta) – osećaj teskobe i nedostatak životnog prostora – taj osećaj će uticati na neko od životnih područja (karijera, odnosi, partnerstvo, novac) 5. Sve nezavršeno – stvara nemir i stalno podseća na to da bi to trebalo dovršiti, a to oduzima energiju 6. Stvari koje nas na ovaj ili na onaj način podsećaju na neugodne situacije u životu i koje na bilo koji način izazivaju neugodne emocije 7. Stvari vezane za bivše ljubavi – na energetskom nivou vežu nas uz te osobe i mogu da ometaju odnos sa novim partnerom 8. Stvari koje nam više ne pristaju – to se pogotovo odnosi na garderobu, stalno pojačava osećaj da sa nama nešto nije u redu 9. Stvari za ”svaki slučaj” 10. Statusne simbole – stvari koje u nama stvaraju iluziju da smo bolji i važniji od drugih 11. Besmislene poklone – one koji nam se nikada nisu sviđali 12. Razne uspomene koje nas podsećaju na prošlost 13. Stare novine i časopise, knjige, muzika, fotografije – i sve ostalo što u sebi nosi simboličan zapis onoga što ne želimo da imamo u životu 14. ”Misteriozne” predmeti – to su oni kojima ne znamo namenu ili za koje uopšte ne znamo kako su dospeli u naš život Stvari koje ste odlučili da uklonite ne odlažite u podrum (simbolički on predstavlja podsvest) ili na tavan (nadsvest – duhovno područje života), nemojte ih nositi roditeljima (podržavanje vlastite nesamostalnosti), ne poklanjajte ih nekome ko ih ne želi, prodajte ih ili ih, jednostavno, bacite. http://www.astrotajne.com/magazin.php?postid=1147 [ zraj @ 23.02.2007. 17:36 ] @
http://www.kreativandom.com/
"Prostor u kojemu živimo i radimo je živ prostor koji snažno utječe na naše fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno stanje. Umjesto da vam u svakodnevni život unosi nepovoljne prilike i probleme, možete ga urediti tako da radi za vas. Drevna znanja o uređenju prostora poznata pod nazivom autentični feng shui omogućuju prevladavanje onih faktora u našem okružju koji ometaju harmoniju u životu. Istovremeno, feng shui omogućuje kreiranje vlastitog uspjeha, sreće i dobrog zdravlja". [ tosa @ 24.02.2007. 02:08 ] @
Zanimljivo je da se feng šui ćešće dopadne Srbime nego kinezima :)
[ zraj @ 24.02.2007. 06:52 ] @
Da li mozes da navedes neke konkretne primere ?
Ja mislim da je za vecinu Kineza Feng sui nacin zivota ako ne u potpunosti , ono bar u nekim segmentima zivota i zivljenja a ne stvar dopadanja. Pozdrav [ tosa @ 24.02.2007. 09:42 ] @
A na osnovu čega to misliš?
[ Marko Medojević @ 24.02.2007. 10:56 ] @
Citat: Zanimljivo je da se feng šui ćešće dopadne Srbime nego kinezima ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao mare_bj dana 24.02.2007. u 13:26 GMT+1] [ zraj @ 26.08.2007. 07:05 ] @
[ maksvel @ 26.08.2007. 11:43 ] @
Hm, neke stvari zvuce ezotericno, a druge i nisu tako neobicne. Pa valjda je jasno da nered doprinosi neprijatnom raspoloženju. (Znam, postoji i "kreativni nered"
![]() ![]() [ spartak @ 26.08.2007. 12:23 ] @
Meni zaobljeni coskovi na primer povecavaju tenziju, posto mi namestaj a pogotovo ormari ili radni stolovi nisu zaobljeni, tako da kad ih stavim u ugao ostaje praznog prostora koji ne sluzi nicemu tamo iza osim za prljavstinu, gubitak prostora i da se eventualno mishi shtekuju.
E sad da zivim u kineskom srednjem veku pa da drzim stvari u okruglim chupovima, vazama, pletenim korpama ili buradi, verovato bi ih nekako uklopio u okrugle uglove. Je80te, vi ko da imate na raspolaganju na stotine kvadrata stambenog prostora kad ovako razmisljate. Nas ima cetvoro u 70kvm, plus terasa, plus podrum, plus zimske stvari nosim kod matoraca pa ih zamenimo za letnje koje onda odnesemo.. I opet preskacem stvari, biciklu, i ko zna kakve gluposti. Kad bih uglove zaoblio, i poceo da redjam ormare po kineskom "redu voznje" mogao bih komotno da se ubijem. [ Imzadi @ 26.08.2007. 15:04 ] @
Ja sam počela nedavno da se interesujem za Feng Shui, i pored toga što mi je jako interesantno, u svemu tome nalazim i logiku. Istina je ovo što pričate za nered i prljavštinu, jer ni najjači Feng Shui ne pomaže ako je kuća prljava. Takođe nabijenost, petrpanost nekog određenog sektora nameštajem remeti Feng Shui energiju i ne dozvoljava joj da dopre do vas. Inače, raspored nameštaja u kući se, po Feng Shi-ju obavlja izračunavanjem ličnog kui broja i određivanja Feng Shui elementa na osnovu vaše godine rođenja, pa u skladu sa tim tu je 5 elemenata: Vatra, Zemlja, Drvo, Voda, Metal. Za svaki od ovih elemenata postoje određene karakteristike u važem prostoru koje bi trebalo ispoštovati, kako bi se vi osećali bolje. Npr.Moj element je Zemlja, i u skladu s tim, podovi u mojoj kući bi uvek trebali biti čisti kako ne bih osećala odliv pozitivne energije ili skučenost... (itd).
Što se same kuće tiče, raspored nameštaja i pozitivan protok Feng Shui energije izračunava se i upotrebljava u skladu sa stranama sveta, tlocrta vašeg stana i određenim sektorima koje ćete opet izračunati na osnovu vašeg ličnog broja i broja vaših ukućana... Dakle, sam raspored nameštaja, tj. uređenje prostora Feng Shui - je je jako individualna stvar, ali opet postoje neke uopštene stvari kojima možete čisto malo eksperimentisati, jer ume da bude zanimljivo ![]() Evo nekoliko primera (koje ja lično primenjujem u svojoj kući), samo ne zaboravite da se prostor mora održavati čistim! - zamenite depresivne prizore na slikama u svojoj kući nekim veselim motivima. Feng Shui kaže da se može na istoku držati slika zmaja (simbol koji povećava kreativnost i pokreće nove projekte), a na zapadu slika belog tigra, koja će ukućane čuvati od krađa i prevara. Međutim, slika zmaja mora obavezno biti visinski iznad tigra, jer zmaj treba da kontroliše tigra. - ako koristite ogledala, nikako ne dozvoljavajte da jedno gleda direktno u drugo, jer se čovek u takvoj atmosferi može osećati skučeno, maltene zarobljeno među njima... - kupatilo nikad ne treba ukrašavati, jer je to prostor oticanja negativne energije...(inače ono za spuštanje daske na wc šolji je istina) ![]() - ulazna vrata treba da budu masivna, velika, drugačija od svih ostalih vrata u kući. Na njih je dobro okačiti simbol sunca, kako bi im to dalo moć. Ili postaviti zlatnu pločicu na njih ili nešto slično... Uglavnom, treba ih odvojiti od ostalih vrata. Ona bi uvek trebala da se otvaraju od spolja ka unutra. Nije dobro ako postoje dvoja vrata koja gledaju jedna u druga, jer to znači sučeljavanje, suprotstavljanje, sukob. - simboli kao što je žaba koja drži Feng Shui novčić u ustima uvek je dobro držati u kući. Najmanje treba imati jednu, a najviše devet žaba, koje ćete poređati po podu, tako da kad pogledate ispod nameštaja, da se čini kao da su slučajno doskakutale u vaš stan ![]() - slončić natovaren sa blagom je simbol koji takođe unosi bogatstvo u vašu kuću. Ja sam ga okačila na ulazna vrata, ali okrenut je u pravcu sobe u koju se ulazi, tako da će uvek unositi bogatstvo a ne iznositi ga iz kuće. Isto značenje ima i brodić koji "uplovljava" u kuću, natovaren raznim dragocenostima... - kornjača je simbol sigurnosti, oklopa, zaštite... Treba je držati na severu kao sliku, figuricu, u zlatnoj ili crnoj boji. - feniks se postavlja na jug i to je simbol mira u kući i samospoznaje... Sve u svemu, Feng Shui je jedna jako opširna tematika, puna detalja i primenjuje se individualno... Ne mogu svakom kui broju i elementu odgovarati iste stvari... Zato predlažem svim zainteresovanim koji žele da saznaju više o ovome i o sebi, da posete: http://www.inter.co.yu/caffe/lista-405.html Moderator će vam ljubazno, precizno i sa puno strpljenja odgovoriti na sva vaša pitanja, i izračunati vam vaše brojeve, elemente itd. Takođe će uraditi i kompletnu analizu vašeg stana, ako joj dostavite neophodne crteže... Pretražite celu temu, negde ima link za download programa pomoću koga ćete to uraditi veoma lako... Pozdrav [ maksvel @ 26.08.2007. 20:02 ] @
Citat: Meni zaobljeni coskovi na primer povecavaju tenziju, posto mi namestaj a pogotovo ormari ili radni stolovi nisu zaobljeni, tako da kad ih stavim u ugao ostaje praznog prostora koji ne sluzi nicemu tamo iza osim za prljavstinu, gubitak prostora i da se eventualno mishi shtekuju. E sad da zivim u kineskom srednjem veku pa da drzim stvari u okruglim chupovima, vazama, pletenim korpama ili buradi, verovato bi ih nekako uklopio u okrugle uglove. Je80te, vi ko da imate na raspolaganju na stotine kvadrata stambenog prostora kad ovako razmisljate. Nas ima cetvoro u 70kvm, plus terasa, plus podrum, plus zimske stvari nosim kod matoraca pa ih zamenimo za letnje koje onda odnesemo.. I opet preskacem stvari, biciklu, i ko zna kakve gluposti. Kad bih uglove zaoblio, i poceo da redjam ormare po kineskom "redu voznje" mogao bih komotno da se ubijem. He, pa ne živim ni ja u iglou od 100m2 ![]() ![]() Znaš ono kad se u nečijem stanu osećaš prijatno, a u nekom neprijatno, a nije ti baš jasno zašto -> uticaj često ima upravo razmeštaj -> ne mora biti formalno po feng-šuiu; Kinezi su to razvili kao disciplinu maltene i počeli da primenjuju. @Imzadi Zanimljivi saveti -> potpuno si u pravu: Feng Šui je izuzetno opširna tematika; sa puno proračuna itd. Ipak, podvlačim da nisam za obimne izmene i tumbanje stvari koje može i da košta, već za primenu osnovnih saveta, koji ne koštaju skoro ništa, a sigurno mogu da učine bar da se osoba oseća prijatnije. Kako kaže ona stara reklama "lako je za razmeštaj, ako imaš nameštaj" ![]() Jedan od saveta je i postavljanje radnog stola tako da kada sedite, ne okrećete leđa vratima prostorije. (Mada, koliko sam čitao, ovo možda ima drugo, posebno značenje za muškrace koji iskonski "štite pećinu" ![]() [ spartak @ 26.08.2007. 20:25 ] @
U svom licnom i personalnom se osecam prijatno, a u tudjem pod kirijom ili onom na koji treba da placam zelenashke kreditne rate se osecam neprijatno.
Ne zamerite sto karikiram, ali u danasnje vreme realno gledano feng shui u Srbiji/Beogradu mu dodje ono sto bi seljaci rekli "besniL'o" ili "bes". [ Imzadi @ 26.08.2007. 20:59 ] @
Citat: Ne zamerite sto karikiram, ali u danasnje vreme realno gledano feng shui u Srbiji/Beogradu mu dodje ono sto bi seljaci rekli "besniL'o" ili "bes". Ja ne mislim tako... Besnilo je kad si bahat na nekim skupim stvarima koje nisu neophodne, ali ti hoćeš da isteraš sa tim po svaku cenu... Odvojiti 100 ili 200 dinara za kinesku radnju u kojoj možeš kupiti amajlijicu nije bahato... Ja to više posmatram kao interesantan hobi i učenje nekih novih stvari. Ne treba po svaku cenu toliko duboko sve to shvatiti pa podići kredit i renovirati kuću od početka zato što Feng Shui kaže da tako treba... taman posla. Čakštaviše, on je i za nijansu intereresantniji od drugih metoda jer baš naprotiv ne zahteva nikakve fensi/skupe stvari i slično... [ Vladokv @ 26.08.2007. 22:14 ] @
Spartak nemoj da lupetaš, ja živim u 20 kvadrata, tročlana porodica i opet mogu da stavim poneku sliku i figuricu. Uvek se nađe mesta. Kako naš narod kaže -- kad čeljad nisu besna, ni kuća nije tesna. Izgleda da je bes tvoj glavni problem. Mislim, šta još reći na tvoj avatar -- [irony]smiren i mio[/irony]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|