[ djordje @ 03.12.2004. 23:39 ] @
Hoce li neko da nam objasni kako ova pecnica funkcionise?
[ broker @ 04.12.2004. 00:54 ] @
Ukratko: mikrotalasna pecnica sadrzi izvor jakog mikrotalasnog zracenja. Ovo zracenje izaziva oscilovanje molekula vode u hrani cime se oslobadja toplotna energija i prakticno kuva namirnica.
[ JOJO847 @ 05.12.2004. 20:38 ] @
TO je jedno od rijetkh stvari za koje nema sheme u tvom potpisu,
[ djordje @ 06.12.2004. 10:30 ] @
Citat:
JOJO847: TO je jedno od rijetkh stvari za koje nema sheme u tvom potpisu, :)


He, he... Bice, bice...
[ cicika @ 06.12.2004. 15:11 ] @
Evo Djordje jednog simpatičnog linka za tebe.
[ akrosoft @ 06.12.2004. 15:47 ] @
Kad smo vec kod toga jel postoji, jel zna neko nekog servisera za mikrotalasnu. Samo je jedno jutro utihnula i nedaje vise nikakve znakove zivota a kad sam je otvorio, nisam imao sta da vidim jer je sastavljena od tri dela (budze) koje pitaj-boga-cemu-sluze i mogu samo da ih gledam.

[ djordje @ 07.12.2004. 12:40 ] @
Hvala cicika! Srecno "moderatorstvo"!
[ nina001 @ 31.01.2005. 09:49 ] @
Zna li iko tu gdje se mogu naci recepti ra pripremu jela u mikrotalasnoj
[ gane1 @ 07.02.2005. 16:58 ] @
Mikrotalasi svih frekvencija ne greju vodu isto,tako da po definiciji to treba imati u vidu mada je ovo cisto strucno pitanje!Sto se tice spremanja hrane u mikrotalasnim pecnicama NIKAKO NE TREBA SPRAVLJATI HRANU!One su namenjene iskljucivo za blaga podgrevanja i odmrzavanja!Belancivine dozivljavaju promenu pod uticajem mikrotalasa i nepoznat je uticaj tih promena na ljudski organizam!On je mozda i poznat ali ja ne znam da je negde publikovan mada me ne bi cudilo da ih lobi proizvodjaca pecnica drzi negde pod kljucem!Izneti podaci nisu moj licni stav vec su proizvod ozbiljnih istrazivanja i od kada za ovo znam vise ne koristimo MT pecnicu za pripremu hrane!
[ ctrl alt del @ 24.02.2005. 11:01 ] @
gane 1, molim te reci mi gde si čuo da belančevine mogu biti štetne za ljudski organizam posle pripreme u mikrotalasnoj, daj neki link ili sl. naime znam da se priča o štetnosti mikrotalasa direktno na ljude, ali pošto oni ne prolaze kroz metal (a i na staklu je metalna mrežica) mislim da su korisnici bezbedni. na kraju cela amerika se kod kuća hrani uz pomoć mikrotalasnih i još nisam čuo da je neko tužio proizvođače zbog neke bolesti. uzgred belančevine na povišenoj temperaturi koagulišu, bez obzira da li toplota potiče od mikrotalasa ili od električnog grejača i sl. ne vidim šta se loše može desiti sa proteinima za par minuta pripreme jela, da bi postali kancerogeni, otrovni ili šta već...
[ gane1 @ 25.02.2005. 22:17 ] @
To sam slusao u USA od jednog doktora onako uzput,kada je i rekao da je njihova primena cak i ako je opravdana u USA dozvoljena i predvidjena samo za podgrevabja i odmrzavanje!Inace lose sam se izrazio za doktora,covek je doktor nauka ali biologije!Predavanje je bilo na drugu temu ali je neko od prisutnih iskoristio da pita!Ja sam nisam skolovan na tu temu-ali se otada kod mene vise u tome ne kuva!
[ McKracken @ 22.11.2005. 23:10 ] @
jedna kratka ispravka:

Citat:
Ovo zracenje izaziva oscilovanje molekula vode u hrani cime se oslobadja toplotna energija i prakticno kuva namirnica.


Ne oslobadja se toplotna energija oscilovanjem molekula, vec je energija mikrotalasa preneta povecala entropiju a samim tim i energiju koja seipoljava u vidu povisenja temperature. (Ili jos preciznije: potpuno isto sto brokr kaze, samo malo preciznije)



Citat:
Mikrotalasi svih frekvencija ne greju vodu isto,tako da po definiciji to treba imati u vidu mada je ovo cisto strucno pitanje


Naravno da ne greju sa istom efikasnoscu, ali druge razlike apsolutno nema niti moze biti.

Citat:
Izneti podaci nisu moj licni stav vec su proizvod ozbiljnih istrazivanja i od kada za ovo znam vise ne koristimo MT pecnicu za pripremu hrane!


Znaci zasnivas svoj licni stav na nekom "zakljucanom istrazivanju koje nisi procitao ali si siguran da postoji"? Impresivno :)

Ovako bi mogao da tvrdis i da je zamrzavanje kancerogeno i da treba koristiti samo hrtanu koja je rasla u rudniku gde je najmanje kojekakvih "zracenja".

Pobogu, zasto se svi poplase kad cuju rec zracenje?
[ zokish @ 23.11.2005. 11:32 ] @
E, a sad gane1 zamisli da si praistorijskom čoveku rekao, u trenutku kad je otkrio vatru i pečenje, da je ta hrana potpuno neispitana za ljudski organizam i ko zna šta može da izazove nakon konzumacije. Pa mi bi i dan danas jeli živo meso. Pa pitaj matorce šta su radili kad je uvedeno 220V u njihova sela i koliko ih je pomrlo od zračenja nepoznate "materije".