[ momsab @ 22.12.2004. 21:40 ] @
U ovoj temi su spomenute stolice u kakvim bi trebalo sedeti tokom rada na računaru. Bilo bi zanimljivo kada bismo diskutovali o stolu za računar: visina, fioke, pokretni delovi, materijal i slično.

3 godine imam sto koji je visok što se monitora tiče a odgovarajuće visine što se platforme za tastaturu tiče. Miš je na posebnoj dasci koja je fiksirana tako da duže korišćenje samo miša ume da bude zamorno Srećom, stavio sam i levi miš koji mi se uvek nađe kada je potrebno Ispod daske za miša je mesto za kućište. Na levom delu, sa spoljašnje strane, su dve daske, donja za štampač (?) i gornja za skener (?). Dok ne namestim štampač, na gornjoj dasci držim fiksni telefon dok je donja prazna (nameravam da tu prebacim telefon a da gore stavim štampač, zbog prostora). Sto je crne boje, materijal je, ako se tako zove, lesonit ili šper-ploča. Cena mu je bila vrlo povoljna (drugar je mislio da košta preko 100DM).

Ako bih menjao sto, uzeo bih neki sa širom pokretnom platformom na kojoj bih držao i tastaturu i (desnog) miša, i koji je malo niži, zbog monitora.


Kakvi su vaši stolovi i šta je, prema vašem mišljenju, važno kod njih?
[ mitar1982 @ 22.12.2004. 22:27 ] @
Možda bi mogao to da fotografišeš. Nije lako stvoriti sliku u glavi na osnovu opisa, još ako i drugi korisnici počnu da opisuju svoje stolove.....
[ momsab @ 22.12.2004. 22:53 ] @
da, u pravu si

fotografisaću ovog vikenda ili koji dan posle (nemam digitalac kod sebe )
[ mitar1982 @ 22.12.2004. 22:58 ] @
Hehehe, imam isti problem. Kad mi stigne aparat slikaću svoj sto, pa možemo da diskutujemo o prednostima i manama....
[ jablan @ 23.12.2004. 09:53 ] @
Mnogo godina radim za računarom i, što se tiče stolova, zaključio sam sledeće:

1) Stolovi koji se prodaju kao "kompjuterski stolovi" su živo s*****: površine na kojima su tastatura i miš su premali za bilo kakav normalan rad (nekom ko je pravio sto nije palo na pamet da miš treba i da se pomera pri radu), monitor je obično preblizu, ne postoji prostor gde se mogu smestiti (i po želji ispružiti) noge itd.
2) Idealan sto je što veći jednostavan kancelarijski sto. Treba da bude najmanje 80 cm dubok i 100 cm širok. To je sve.
[ Milan Andjelkovic @ 23.12.2004. 10:30 ] @
Citat:
jablan:
1) Stolovi koji se prodaju kao "kompjuterski stolovi" su živo s*****: površine na kojima su tastatura i miš su premali za bilo kakav normalan rad (nekom ko je pravio sto nije palo na pamet da miš treba i da se pomera pri radu), monitor je obično preblizu, ne postoji prostor gde se mogu smestiti (i po želji ispružiti) noge itd.

Da ne pricam istu pricu, reci cu samo da se u potpunosti slazem sa ovim.
Citat:
2) Idealan sto je što veći jednostavan kancelarijski sto. Treba da bude najmanje 80 cm dubok i 100 cm širok. To je sve.

Sa ovim se vec ne bih slozio :)

Mislim da treba da postoji posebna pokretna povrsina za misa i tastaturu, koja se nalazi malo nize od radne povrsine, kako bi ruke bile u koliko-toliko prirodnom i zdravom polozaju. Posebno mesto za monitor je takodje korisno, ali ne kao na vecini 'kompjuterskih' stolova, gde je monitor izdignut.

Pre nekih nedelju dana sam video jedan 'pravi kompjuterski sto'. Pri kraju stola postoji 'rupa', tako da je postolje za monitor malo spusteno u odnosu na radnu povrsinu. TFT monitor se tu savrseno uklopio, te na kraju imamo pogled koji blago pada ka monitoru. Ima dovoljno mesta za za noge, posebna povrsina za tastaturu i misa, i jos po koju policu/fioku. Slikacu ga kad budem bio u prilici, pa cete moci da stekntete pravi utisak.
[ tdjokic @ 23.12.2004. 10:58 ] @
Pozdravljam spremnost ljudi da slikaju stolove. Meni licno to ne polazi dobro za rukom, zbog nedostatka prostora, da bih kameru dovoljno udaljio.

Ipak, mislim da je ova diskusija vec urodila plodom, i bez slika, koje i dalje ostaju plodom.

Najvazniji zakljucak, koji se nalazi u nekoliko postova, je visina monitora. Napravio sam sto prema svojim potrebama i do danas sam imao neku vrstu neprijatnog osecaja da sam nesto "zgresio", u situlu: "Ma, hajde, bre, ceo svet ima monitor gore a ti si ga spustio! Svasta..."

Najprostije receno: visina stola je jednaka visini stolice, to je glavna radna povrsina. Na njoj su PC i monitor. Ona zauzima 2/3 sirine stola. Jedne trecine povrsine nema, vec tu imam podignutu "klupicu", za tastaturu i misa. Na taj nacin, minimalno pomeram glavu ili oci da bih sa tastature presao na monitor.
[ salec @ 23.12.2004. 11:03 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic:Mislim da treba da postoji posebna pokretna povrsina za misa i tastaturu, koja se nalazi malo nize od radne povrsine, kako bi ruke bile u koliko-toliko prirodnom i zdravom polozaju.


Meni smeta ako je površina na kojoj leže ulazni uređaji pokretna, ruka mi se više umara, jer se trudi da ne odgurne tu podlogu u položaj "van upotrebe". Čak i kad postoji zabravljeni položaj, obično se ima utisak da su te ploče nesolidne (veliki njihov deo je neučvršćen, "vise" u vazduhu) i kao da ne treba pustiti ruku da počiva na njima. Zato moj glas takođe ide za veliki klasičan sto i stolicu kojoj se visina podešava (mada je teško pronaći takvu stolicu koja nije na točkićima što, iz istog razloga, "preterana pokretnost predmeta zahteva stalnu nesvesnu regulaciju položaja, što troši energiju i ometa koncentraciju", može da smeta) ili je već unapred podešena, da bi ruke zauzele prirodan ugao sa površinom stola. Nije loše da stolica ima i naslon za ruke (kratak, samo za laktove) otprilike u visini ploče stola.

Što se tiče visine monitora, izgleda mi najudobnije kada mi je linija koja deli gornju trećinu od donje dve trećine ekrana u visini očiju, a pri tom ekran udaljen za dužinu ispružene ruke, tada mi je vrat u prirodnom položaju. Naravno, za to treba dubok sto ili tanak monitor...
[ broker @ 23.12.2004. 11:05 ] @
Po meni, idealan sto je ugaonog oblika (recimo u obliku slova U ili slova V sa zaobljenim uglom), tako da kada sedis ispred sebe imas povrsinu na kojoj je tastatura i monitor a sa jedne ili obe strane povrsine na koje mozes da oslonis laktove po potrebi ali i na kojima drzis sve sto ti je potrebno dok radis. Stvari se prakticno nalaze oko tebe i lako su ti dostupne. uz to ako je sto takvog oblika da se uklopi u ugao sobe onda se i ekonomicno koristi prostor. Ugao dodatno omogucava a izmaknes monitor i vise od dubine stola.

Po standardu, sirina radnog dela stola (sirina prostora ukome se nalaze noege treba da je bar 80 cm). Visina povrsine za tastaturu je cini mi se takodje 80 cm po standardu mada po ergonomiji treba da je nesto niza. Koja visina tebi odgovara odredjujes tako sto:

- sednes na stolicu i podesisi njenu visinu tako da dok sedis pravo stopala su ti celom povrsinom na zemlji a butine su u vodoravnom polozaju.

- laktove pruzis niz telo ispruzis ruke u polozaj kao da kucas na tataturi tako da su od lakta pa nadalje u vodoravnom polozaju. Tastatura treba da bude na takvoj visini tako da ti ruke budu u tom polozaju dok kucas.


Dubina stoja treba da bude, hm... pa .. sto veca :) Mislim da je standard takodje minimalno 80 cm.

Kada sam pravio sto sebi za kancelariju radio sam ovako i vrlo sam zadovoljan koliko je prakticno.

[Ovu poruku je menjao momsab dana 23.12.2004. u 14:14 GMT+1]

A sta si menjao?

[Ovu poruku je menjao broker dana 24.12.2004. u 13:19 GMT+1]
[ jablan @ 23.12.2004. 11:21 ] @
Mnogo znači ako ne morate da pomerate pogled sa monitora na tastaturu i nazad: ja sam protivnik slepog kucanja u tradicionalnom smislu jer mislim da pravila kucanja na pisaćoj mašini ne mogu biti primenjena na rad na računaru (posebno ne na programiranje), ali treba uvežbati kucanje bez gledanja u tastaturu. Ja retko kad spuštam pogled na tastaturu: kucam slepo, ali nepravilno.
[ momsab @ 23.12.2004. 13:18 ] @
Da se dogovorimo u vezi kačenja skica/slika stolova: neka budu u formatu slika (bmp, jpg, PNG, gif)

Meni smeta,a verujem da nisam jedini, ako je neki drugi format jer ne koristim mali milon programa, tipa CorelDraw, koji mi uglavnom ne trebaju. Hvala na razumevanju.

[ Milan Andjelkovic @ 23.12.2004. 13:53 ] @
Citat:
salec: Meni smeta ako je površina na kojoj leže ulazni uređaji pokretna, ruka mi se više umara, jer se trudi da ne odgurne tu podlogu u položaj "van upotrebe". Čak i kad postoji zabravljeni položaj, obično se ima utisak da su te ploče nesolidne (veliki njihov deo je neučvršćen, "vise" u vazduhu) i kao da ne treba pustiti ruku da počiva na njima. Zato moj glas takođe ide za veliki klasičan sto i stolicu kojoj se visina podešava (mada je teško pronaći takvu stolicu koja nije na točkićima što, iz istog razloga, "preterana pokretnost predmeta zahteva stalnu nesvesnu regulaciju položaja, što troši energiju i ometa koncentraciju", može da smeta) ili je već unapred podešena, da bi ruke zauzele prirodan ugao sa površinom stola. Nije loše da stolica ima i naslon za ruke (kratak, samo za laktove) otprilike u visini ploče stola.

Što se tiče visine monitora, izgleda mi najudobnije kada mi je linija koja deli gornju trećinu od donje dve trećine ekrana u visini očiju, a pri tom ekran udaljen za dužinu ispružene ruke, tada mi je vrat u prirodnom položaju. Naravno, za to treba dubok sto ili tanak monitor...

Moze zasebna polica za tastaturu i misa da bude i fiksirana, a trebalo bi da bude zasebna zbog razlicite visine u odnosu na ostatak radne povrsine. U principu, fiksirana ili pokretna pozicija zavisi od licnih afiniteta i kvaliteta izrade, tako da se uglavnom slazem sa tobom.

Sto se tice monitora, nije u pitanju samo prirodan polozaj vrata, vec i ociju. Dakle, vrat treba da je u vertikalnom polozaju, a pogled da blago pada.
[ Mihailo @ 24.12.2004. 00:59 ] @
Treba mi neka proverena firma/radionica/whatever da mi uradi sto po nacrtu. Najbolje je da se jave zadovoljni klijenti (molim bez novoregistrovanih :o) ), imam dosta adresa ali hoću da budem siguran da će ispasti kako treba - znači proverene šeme. Može i primer cena, ko je radio skoro.
[ bakiman @ 13.02.2005. 14:37 ] @
Današnji "kompjuterski stolovi" su više nego s*****. Prvo što me nervira jeste postolje za izdignut monitor, što je extra nepotrebno, drugo monitore stavljaju u ćoškove što je jednako samoubistvu, treće stavljaju iznad monitora poličicu za štampač, užas...

Baš sam razgledao na internetu skoro komp stolove i svi su na istu foru, moj ćale se slaže sa mnom, njemu je jedino simpatično što svaki drugi ima točkiće, pa mi kaže: "Kada me iznerviraš isključiću produžni i preguraću SISTEM u moju sobu!" dobro i jeste malko simpatično za te točkiće, samo da nije da jurim kompjuter po sobi

PozdraV

PS čim nađem sliku na HDu mog "sistema" uploadovaću
[ Burgos @ 23.02.2005. 14:00 ] @
Kod mene je daska za tastaturu i miša pokretna i u nivou lakata je. Monitor ni je u ravni sa glavom, tako da je vrat u normalnom položaju, a pogled malo spušten...

Jedina mana mu je što prostor za kućište je mali, uzak i sa daskom iza, pa su kablovi smrt. Sreća što kućište stalno držim nadohvat ruke, pa menjam nešto

Čim ga očistim slikaću ga
[ Burgos @ 23.02.2005. 14:09 ] @
Evo ga!
[img][att_url][/img]

Edit by cicika: dodala sam [img] tagove da ljudi vide čim otvore stranu
[ bakiman @ 23.02.2005. 23:41 ] @
Podseti me!

Evo, desno kako izgleda, levo kako sada stoji...

[att_img]

Nego ala ti je cist sto... šta ce cicika (žensko) da pomisli, ajd ja te i razumem :)
[ Burgos @ 24.02.2005. 13:47 ] @
Citat:
bakiman:
Nego ala ti je cist sto... šta ce cicika (žensko) da pomisli, ajd ja te i razumem :)


Mrzelo me da ga spremam za slikanje :)
[ Milan Andjelkovic @ 24.02.2005. 14:34 ] @
@bakiman
Nesto mi se ne svidjaju ti stolovi koji imaju zauzet prostor za noge. Covek bi trebalo da moze da ispruzi noge s vremena na vreme, a ovako je to vrlo nezgodno.
[ bakiman @ 24.02.2005. 18:59 ] @
Ako osetim potrebu da ispružim noge onda lepo ustanem, a sem toga noge se mogu ispružiti jer se ova "polica" (tast. i miš) može izvući sloro pola metra, pa se može skoro komotno ispružiti noge.
[ cicika @ 24.02.2005. 20:11 ] @
To sa nesredjenim stolom nije problem (btw, moj je gori, posebno sada, u ispitnom roku). Medjutim tu se vidi jedan od, za mene, glavnih nedostataka tih stolova - mali su. U zavisnosti od toga šta još radite za tim stolom potrebno je još prostora. Nije dovoljan samo prostor za komp. A čini se kao da su ti što su projektovali te stolove predvideli samo jednu namenu - rad za kompjuterom.
[ bakiman @ 24.02.2005. 23:32 ] @
Pa zato se i zovu i kompjuterski stolovi
To našta Ti ciljaš jeste kancelarijski sto
[ cicika @ 25.02.2005. 12:25 ] @
Pa, tako nekako.
Jednom prosečnom studentu (čak i nekog netehničkog fakulteta) je često potrebno da je komp upravo tamo gde je radni prostor za učenje, jer je komp često potreban. Ako nema dovoljno prostora i za knjige i papire i tastaturu....

Ja imam relativno velik sto (nije kompjuterski) a kad bih pravila sto za ovaj svoj sobičak bio bi još veći. Nikad nema dovoljno prostora za to što mi je potrebno. Srećom, imam bežičnu tastaturu i miša, pa ih prosto sklonim, bilo gde ali da vidite kako to izgleda u sred roka - knjiga na knjizi na zbirci, pa još i tastatura preko svega toga.
[ amalgam @ 27.02.2005. 20:23 ] @
Caos, kako vam se svidja ovaj sto (u attachmentu)? Inace, dubina 70, sirina 130 visina 73.


Edit By Flylord: samo sam namestio da se slika odmah vidi, tako je lakse

[Ovu poruku je menjao flylord dana 28.02.2005. u 00:14 GMT+1]
[ bakiman @ 27.02.2005. 20:46 ] @
Ćaos, moje mišljenje je:

- ne sviđa mi se što nije od drveta (mada se to baš ne primećuje na slici).
- ne sviđa mi se što nema gde da se stavi štampač i skener (bilo bi glupo da sve stoji gore).
- ne sviđa mi se što deluje nestabilno (prazno...)
- ne sviđa mi se što ta gornja "ploča" nije načisto (nit prozirno - nit nije)
- sviđa mi se to što ima točkiće i može se ugraditi mehanički pogon na sve točkove (4x4 off-road)
- sviđaju mi se boje (ako ne računamo to da mi se ne sviđa što nije drven).
- sviđaju mi se dimenzije, mislim da bi i ciciku zadovoljilo

Moja ocena: 3/10

PozdraV

PS Dimentije mog stola su (ako ranije nisam rekao): 45x86x76cm (dxšxv)
[ cicika @ 27.02.2005. 21:12 ] @
Baki, ovo je manji sto od mog (na slici)! Mada je jako lep. Ali i nepraktičan. Fali mu ta šminka koju si naveo.
A i taj tvoj sto je mali.
Mana stola sa slike je i što Big Tower ne staje na ono mesto za kućište. Čak mi se nešto čini da i malo veći Midi Tower (kakvih ima) ne bi baš našao svoje mesto tamo.

Što se tiče dimenzija, moj sto je 140x80 (površina gornje ploče, u visinu nisam upućena ali recimo da je sto normalne visine) i kad bih htela na njega da stavim 19'' CRT monitor pitanje je da li bi stala i tastatura :) Velike te 19ice.
[ Mihailo @ 08.03.2005. 14:37 ] @
gornja ploča 150x35cm (25mm, univer), skida se
donja poloča 150x75cm (25mm, univer)
visina: 75cm

Dole ide ono pokretno postelje za kućište, al isto još nisam našao.
Ako neko zna gde i šta ima ... ?
[ Zikka @ 17.03.2005. 00:29 ] @
Gde pronaci fotografije soba u kojima se nalaze kompjuteri. Nekada davno sam to video i zaboravio link. Buduci da imam hronicno nedostatak prostora trebaju mi sveza ideje.
[ jablan @ 17.03.2005. 08:16 ] @
Ne znam, ali uvek možeš da opišeš gabarite sobe i šta sve moraš da smestiš u nju, pa da koristiš elitesecurity algoritam za optimalno razmeštanje nameštaja.
[ dred @ 16.05.2005. 23:08 ] @
Svidja tema za stolove i lepe su vam ideje. Mozda neko da mi pomogne oko ovoga naime zelim sto koji nece da zauzima premnogo mesta 100-120cm sirine oko dubine se slazem da treba da bude malo veca zato 80cm mislim da je mozda mnogo ali 75 bi zavrsilo posao. e sada da cujete sta treba na taj sto da stane:
1. monitor 22' (50x50x50)
2. av reciever (44x35x12,5)
3. video rec (44x35x9)
4. telefon
5. punjac za mobilni :))
6. kuciste
7. lampa
8. zvucnik (35x20x25)
9. jedno 20 ak knjiga
10. i jedno 1500 (sto cda sto dvd-a)
racunam samo ono sto nemam gde drugde da stavim :(
e sada trazi se idejno resenje ako neko ima ali racunajte da mesto mora da bude max 120cm i dubine 80 (takodje treba obratiti paznju da vecina stolova koje sam pogledao po radnjama neodgovara zbog mnogo niske police(fioke) za tastaturu i misa(0zbog moje visine :(( u svakom slucaju poslacu vam sliku kako je odradjeno (posto predpostavljam da masa vas ima problema sa prostorom).

[ cicika @ 17.05.2005. 13:27 ] @
Da, kod ostolova kojih ima da se kupi po radnjama uglavnom je najveći nedostatak što kao da su pravljeni za ljude visoke najviše 170cm... nedovoljno mesta za noge, ruke... ma za svakim bih se osećala skučeno :)

Takodje, za jadne studente sa malim sobama, poput mene, kojima je sto potreban i za kompjuter i za učenje ili još bolje za i jedno i drugo paralelno i nije neka posebna ponuda.

Ovo što je Mihailo uradio izgleda zaista odlično i dosta je prostrano a koliko mi se čini nije ni mnogo para dao.
[ dinke @ 17.05.2005. 13:54 ] @
Ja naprotiv nisam nimalo odusevljen Mihailovim stolom jer:

1) Kuciste stoji na podu. Ja imam postupno isto identicno kuciste kod kuce, koje usb (kao i sve ostale) prikljucke ima pozadi. To u praksi znaci, svaki put kad zelis da ubodes neki usb uredjaj recimo (photo, flas disk ...) sledi ti zavlacenje ispod stola.

2) Monitor izdignut, a vec smo konstatovali na ovom forumu da bi maltene trebao biti spusten (pogled uperen u 1/3 visine monitora odozgo).

Ja ovde u office-u imam kancelarisjki sto 160 x 80, slikacu sutra pa cu postaviti. Kuci nazalost nemam toliko prostora, pa cu verovatno ici na izradu neke ugaone varijante. Nesto slicno stolovima na www.las.it
[ cicika @ 17.05.2005. 18:46 ] @
Ne zaboravimo da je Mihailo pravio svoj sto onako kako je mislio da njemu odgovara :)
A što se tiče kućišta na podu... meni tri komada stojena podu i to mi je nekako najlogičnije mesto za njih. Na stolu ne bi imala gde, a da su još na onim "nosačima" za kučište kakve neki stolovi koje možemo videti po radnjama imaju... tek bi to bilo nepraktično za cimanja oko vadjenja/vraćanja komponenti (da, i ja to često radim).
[ blaza @ 17.05.2005. 19:58 ] @
Na slici je dat nacrt mog homemade radnog stola sa 7 (sedam!) nogu. Gradja je namestena od metalnih kutija 30x30 (noge) i 30x20 (ostatak). Posto bi se ovo cudoviste vrlo tesko unelo u prostoriju kroz vrata standardne velicine, gradja se sastoji od dva dela, koja su medjusobno povezana zavrtnjima (plave tacke na slici). Boja: trula visnja.
Noge stola su 15cm od donjeg kraja medjusobno povezane metalnim kutijama 30x20, tako da je cela konstrukcija vrlo stabilna. Noge stola opremljene su podesivim zavrsecima, tako da se sto lako moze iznivelisati. Pomocu ovih zavrsetaka visina stola se moze podesiti na vrednost iz opsega 75-79 cm.
Da bi zbrka oko kablova bila manja, ugradjeni su POK kanali (zelena boja).
Radna povrsina je od oplemenjene iverice.
Preostaje izrada i ugradnja drvene lajsne sa oborenim ivicama, koja ce se montirati bocno sa svih strana stola, i koja ce pokriti ivericu i metalnu kutiju, te time spreciti ostecenja ivice iverice. Razmisljao sam i o lakiranju radne povrsine lakom za parket - kako bi se povecala otpornost na ostecenja. Da li neko ima bolju ideju?
Slika sledi za dan-dva.
[att_img]
[ blaza @ 25.05.2005. 19:21 ] @
Evo i slika:
[ flylord @ 25.05.2005. 19:25 ] @
Da li mozes da kazes kolka je cena ovakvog stola, i da li si dimenzije prilagodjavao prema svojim?
[ Mihailo @ 25.05.2005. 19:51 ] @
Citat:
dinke: Ja naprotiv nisam nimalo odusevljen Mihailovim stolom jer:
1) Kuciste stoji na podu. Ja imam postupno isto identicno kuciste kod kuce, koje usb (kao i sve ostale) prikljucke ima pozadi. To u praksi znaci, svaki put kad zelis da ubodes neki usb uredjaj recimo (photo, flas disk ...) sledi ti zavlacenje ispod stola.

Savim si u pravu, zapravo je plan da kućište stoji na pokretnom nasaču (nisam još našao neki koji mi odogovara), ne na podu. Što se tiče USB-a, to sam rešio produžnim za USB ;o) Kućište je inače vrlo matoro i biće reciklirano čim pre, tako o tome nisam ni razmišljao kada sam crtao sto. U svakom slučaju je suvišno da kutija stoji na stolu, osim ako nisi lokalni serviser :o)

Citat:
2) Monitor izdignut, a vec smo konstatovali na ovom forumu da bi maltene trebao biti spusten (pogled uperen u 1/3 visine monitora odozgo).

Meni više odgovara da glavu držim pravo (ranije mi je isti ovaj monitor stajao na radnoj površini stola i to je bilo neprijatno iskustvo. Opet, kod ovog stola sam se za***'o za jedno +4cm visine gornje ploče, ali nije strašno.
[ Milan Andjelkovic @ 25.05.2005. 20:56 ] @
@blaza
Sto jeste lepo odradjen i ima dosta prostora, ali ne vidim po čemu bi se svrstao u kompjuterske stolove osim po kanalima za kabolve?
[ tdjokic @ 25.05.2005. 21:16 ] @
Visina monitora je veoma vazna, ali je problem sto svako ima neku svoju visinu. Ja sam malo poguren, da ne kazem grbav, a i inace mi je lakse da gledam dole i zato sam napravio specijalan sto gde je monitor nekako kao da se radi o lap-topu - u produzetku tastature

[ blaza @ 25.05.2005. 21:28 ] @
@flylord
Materijal me je kostao oko 7500-8000 din. Rad me nije kostao nista (osim vremena). Secenje i varenje sam prepustio strucnom licu.
Ja sam uradio manje zahtevne poslove, kao sto su dizajniranje, busenje, smirglanje, farbanje, itd.
Dimenzije sam prilagodio svojim potrebama.
@Milan Andjelkovic
To i nije kompjuterski sto, vec, kao sto rekoh, radni 100. Pored rada za racunarom, visestruko je upotrebljiv. Meni licno, sto se
rada na racunaru tice, najvise odgovara prostran, dovoljno dubok sto, izveden u jednom nivou, bez pokretnih polica za tastaturu i mis.
[ Joseph B. @ 26.05.2005. 08:15 ] @
Ja sam ovako napravio svoj "multimedialni cosak"...


[Ovu poruku je menjao Joseph B. dana 08.07.2005. u 13:54 GMT+1]
[ jablan @ 26.05.2005. 08:31 ] @
Citat:
blaza: Materijal me je kostao oko 7500-8000 din.

Nije baš malo... Ajde ako te ne mrzi, napiši šta je koliko koštalo.

Meni se super sviđa sto, i da imam dovoljno prostora, verovatno bih takav pazario. Samo bih dodao jednu fiksnu policu ispod, celom površinom, za diskove i druge sitnice, kao i ABS traku (mislim da se tako zove) sa prednje strane iverice, da ne bi grebala i da se ne bi ljuskala.

A što se tiče toga da li je kompjuterski, ili nije, ja mislim da je (definicija) kompjuterski svaki sto sa kompjuterom na sebi.
[ blaza @ 26.05.2005. 13:22 ] @
Nisam sačuvao račune, ali pokušaću:
-Oplemenjena iverica, 2,4 kvadrata ¨- oko 1800 din
-Metalne kutije 30cmx30cmx6m x1 i 30cmx20cmx6m x 3 - oko 4000 din
-Osnovna boja, razređivač, farba, šrafovi, POK-ovi, ostale sitnice i potrošni materijal - do 2000 din
[ ilijev @ 27.05.2005. 13:38 ] @
Na pocetku odmah da kazem da su gotovi racunarski stolovi jeftini a samim tim i izuzetno losi. Reklama u Zrenjaninu: Uz svaki kupljeni racunar dobijate sto! - tri ploce od iverice naslonjene jedna na drugu Zato mislim da svako treba da napravi ili da mu neko po njegovom nacrtu napravi sto.

Pre nego sto krenete u projektovanje radnog stola treba da znate sledece:

1. obavezno obratite paznju na zdravlje. Svi zglobovi treba da su vam pod pravim uglom, kicma da bude prava a OCI TREBA DA SU U VISINI VRHA MONITORA. - medicinski izvori

2. standardna visina radne poloce je od 70-75cm, naravno ako imate neku fijokicu ili postolje za tastaturu ploca treba da je gorije da noge mogu da vam udju ispod stola - informacija dobijena od stolara

3. dimenzija radne ploce je individualna stvar (student kao podstanar, ili ja u kuci sa servisom imamo razlicite potrebe i mogucnosti). Standard je za dubinu od 60-80cm a sirina koliko imate mesta 100-140cm - info dobijena sa raznih strana

4. koliko treba mesta:
- monitoru = dimenzije monitora + 5cm sa svih strana i 10cm nazad zbog kablova.
- mis i tastatura oko 70x30cm jer netreba zaboraviti na prostor za ruke i podlogu za misa

5. kuciste treba da je sto vise odignuto od zemlje mada mnogi nemaj uslova za drugo mesto. 15% servisa koji radim mi ide na ciscenje racunara koji stoje suvise blizu zemlje. Ne zaboravite i dovoljno prostora sa zadnje strane za hladjenje.

6. zvucnici zbog svojih dimenzija u poslednje vreme ne smeju da se zaborave, mada se oni lako kace iznad stola na zid tako da nisu problem

7. stampac i skener cu ja staviti na platformi iznad monitora tako da maksimalno stedim prostor, ali su mi se dopale ideje i sa postavljanjem istih na klizace na mesto fioka.

NE ZABORAVITE DA ZA SVE UREDJAJE KAO STO SU MIS, TASTATURA, MONITOR, STAMPAC. . . IMATE PRODUZNE KABLOVEubacio sam sliq

[Ovu poruku je menjao momsab dana 21.10.2005. u 22:48 GMT+1]
[ ilijev @ 27.05.2005. 13:42 ] @
Evo i slika koje sam zaboravio da zakacim uz prethodnu poruku.
Uskoro ce sto biti gotov pa cu poslati sliku i gotovog stola.
Inace mislim da je ideja ugaonog radnog stola najbolja jer su uglovni najlosije iskoristena mesta.

[Ovu poruku je menjao ilijev dana 30.05.2005. u 13:55 GMT+1]
[ Joseph B. @ 30.05.2005. 07:53 ] @
Ovaj nacrt je vrlo slican mom stolu, samo sto sam ja iznad svega stavio TV, sto i nije bila neka dobra ideja, morao sam da menjam i fotelje, da bi bilo udobnije gledanje filmova ( ukocio mi se vrat ranije... ).
Ali u sobici od 3.5 X 2.8 mislim da je jedino resenje.

Mod: obrisan nepotreban citat.
[ ilijev @ 08.07.2005. 11:34 ] @
A evo konacno i mog stola.

S obzirom da sam napravio nesto malo komplikovaniji nacrt posao pravljenja stola sam prepustio prijatelju stolaru. Doduse malu je duze trajala izrada ali eto sta da se radi.

Cena je 5500 materijal i 2500 ruke.

Mislim da bi ovaj sto u radnji kostao preko deset hiljada.
Sta kazete na sto? Cena, dizajin, ergonomija?
[Ovu poruku je menjao momsab dana 21.10.2005. u 23:06 GMT+1]
[ dejan_su @ 02.10.2005. 21:46 ] @
Planiram da sam napravim kompjuterski stol. Da ga lepo nacrtam do detalja na papiru pa da se latim posla. Za pocetak mi treba par saveta. Da li je iverica dobra, jer to mogu dosta jeftino da nabavim? A jos vaznije pitanje je cime da spajam? Da li je dosta da lepim (i cime) ili moram i da kujem eksercicima ili necim slicnim? Hvala na pomoci!
[ broker @ 03.10.2005. 12:49 ] @

Iverica je sasvim ok. Uzmi tanju za stranice, a za gornju polocu stavi debelu plocu (ili dve tanje. Kantoanej ivica je bolej da uradis term kant trakom koja je dugotrajnija, ali to verovatno neces moci dobro da napravis u kucnoj izvedbi.

Gledaj da dobro rasporedis ojacanja da se sto ne bi ugibao ili klimao. Obavezno stavi plocu sa zadnejs trane stola da ga ucvrstis. Umesto jedve siroke mozes da stavis i dve uze ploca. Zadnju stranu stola nemoj potpuno da zatvoris nego ostavi prostora izmedju ploce i poda i ploce i gornje ploce, kako bi mogao da provuces kablove.

Nemoj praviti kutiju za racunar jer ces ga tako blokirati i bice ti nepristupacan. Dobro resenje je da sa strane stola napravis policu na koju ces da stavis racunar tako da ti je kao dostupan.

Ako mzoes da pristupis materijala, napravi kutiju sa fiokama koja nije ugradjena u sto (moze i na tockicima). To je vrlo prakticno.

Mozes da spajas drvenim ili metalnim tiplovima ali ti je to komplikovano. Bolja opcija je da korsitis zavrtnej za drvo a ponajbolja da kupis okove za spajanje koje takodje pricvrscujes zavrtnjima. Tako sto mozes lako da rastavis ako zatreba.
[ apex @ 03.10.2005. 15:04 ] @
Evo ti par linkova pa ih poseti ima raznih stolova cisto da imas neku sliku kako izgledaju
http://www.offline.co.yu/stolovi.htm
http://www.svezakucu.co.yu/www/catbrowser.php?qcatid=123&
Stolovi sa drugog linka su mnogo lepsi i savremeniji sato sto su vecina delova od metala a i lepsi su a veruj mi isto bi te izaslo kad bi pravio.


SRECNO

[Ovu poruku je menjao apex dana 03.10.2005. u 16:09 GMT+1]
[ mmkrstic @ 04.10.2005. 19:06 ] @
Ja koriristim ivericu ili ti furnir koji je ovde u bg oko 680 u boji a oko 550 bela. Za spajanje koristim iver sraf sa inbus glavom i to je zasad po meni najbolje. Kakvo lepljenje i drugo.
Inace ljudi nemaju predstavu koliko se jednostavno prave stvari od ovih iverica zato napred i javi kad sklopis. SAMO NAORED
[ sasa022 @ 04.10.2005. 23:14 ] @
Bilo je par tema o kompjuterskim stolovima... Bilo bi dobro upotrebiti pretragu.

[ mida5 @ 05.10.2005. 22:23 ] @
Iverica je sasvim o.k. Oplemenjena naravno, madjarska ili slovenacka. Imaju veliki izbor boja. Lepak i ekseri ti nisu potrebni, samo srafovi. I, da ne zaboravim, debljina iverice 18 mm, a ako nemas ideju, prosetaj malo po prodavnicama namestaja. Na kraju krajeva, mozda ti se svidi nesto vec napravljeno, pa se preracunaj da li ti se isplati da pravis sam.
[ dejan_su @ 06.10.2005. 13:14 ] @
Imam ja ideju kako cu to da napravim i sad to prenosim na papir polako. Nesto se razmisljam na napravim onako ugaoni stol, da na jednom mestu mogu da radim na racunaru a i da ucim kad zatreba. Znaci nema lepljenja i eksera, samo sarafi. Super. Idem da smislim kako ce sve to da izgleda pa da se bacim na posao!
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 06.10.2005. 18:33 ] @
Evo ga moj... sklopili ga cale i ja... materijal je kostao 3500 din.. naravno odes u neku firmu koja se bavi secenjem opl. iverice i das im dimenzije parcica i koje strane da ti okantuju i to je to... dodjes kuci i sklopis ga za 1 sat uz kaficu... inace slican ovome u prodavnici kosta 10 000 pa sad vidi dal se isplati :-)... naravno moj je mnogo bolji jer sam ga adaptirao prema mojim potrebama... ovo je neka bezveze slika jer me mrzi da slikam ponovo ali vidi se .. Pozzzz


[Ovu poruku je menjao Stole_sto_ljubi_zene_gole dana 06.10.2005. u 19:42 GMT+1]
[ fade @ 06.10.2005. 19:56 ] @
meni najvaznije kod stola je da tastarura bude u visini ruku ,sve ostalo kako tako ,i da naravno moze da se izvalci ,tipa fioka sa tockicima ,ovaj sto je ok ,ali samo ovo sto sam rekao da ima i onda je best buy
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 06.10.2005. 22:06 ] @
Ja upravo i nisam uradio deo za tastaturu sa tockicima jer je to obicno prenisko i pomalo beskorisno... kao sto vidis sto je bas u nivou ruku vidis da su nasloni od stolice jednaki sa visinom stola... a kad se komp ne koristi tastatura moze da se skloni ispod monitora tako da za fiokom nema neke potrebe... zato je i najbolje praviti sam sto za komp jer mozes sve da prilagodis svijim zahtevima..
[ momsab @ 07.10.2005. 14:48 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/84725-stolovi-za-racunare

pravi prema savetima ;)

u tom podforumu imaš teme o pravilima za položaj, razmeštaj itd.
[ bazev @ 11.10.2005. 20:53 ] @
Evo ga moj.Sastavljen u fabrici za 80evra hehe!Ja sam ga uzeo za 50 jer je bio izgreban i to primjetno ako bi gledao kroz lupu hihi!
[ momsab @ 21.10.2005. 22:16 ] @
sviđa mi se 100
na prvi pogled deluje propisno
sebi bih napravio sličan da imam mesta

LM, došlo vreme da pravim novi 100
trenutni 100 nisam uspeo lepo da slikam, zato i nisam kačio sliq

3D skice mog novog stola (u najavi) možete naći na http://www.momsab.com/astal
poslednja revizija je 4 (slike 41 i 42), ne morate da gledate starije

visina oko 65-70cm (sam sam visok oko 165cm)
širina 100cm, dubina 60 cm (nema se mesta)
na levoj strani su daske za štampač i papir
udubljenje je za vrat/stub TFT monitora
oni krugovi što vise su postolja za zvučnike (koje takođe menjam)

neke ideje, zamerke, predlozi?
hvala na svemu
[ IcyImpact @ 22.10.2005. 12:27 ] @
Meni gornji link ne radi, odnosno Forbidden mi je.
[ momsab @ 22.10.2005. 19:30 ] @
sad je sređeno... valjda...
host nešto zeza...
nema veze, ako o5 bude zezalo, staviću img tagove

za svaki slučaj stavljam img

crtao sam u eMachineShop, besplatnom CAD programu.


[Ovu poruku je menjao momsab dana 22.10.2005. u 21:10 GMT+1]
[ momsab @ 06.11.2005. 20:12 ] @
u prvoj poruci ove teme sam opisao sadasnji sto. napokon sam kupio digitalni fotoaparat i sada ću da okačim sliku[Ovu poruku je menjao momsab dana 06.11.2005. u 21:23 GMT+1]
[ iscjeljitelj @ 18.12.2005. 09:25 ] @
Zbog nedostatka prostora da dulikam sto u jednu sliku, evo iz dva dijela:
gornji dio stola:

Donji dio stola:

Slikano je wb kamerom pa su slikice malo losije.
[ Conica @ 04.06.2006. 03:07 ] @
e pa nisam odolela..iako je stara tema..danas kupih novi stol...
[ Nazi @ 08.06.2006. 23:11 ] @
@Conica mozemo li dobiti dimenzije tog tvog stola :)
[ ilijev @ 08.06.2006. 23:31 ] @
A koliko si ga platio, Conica?
[ Conica @ 09.06.2006. 12:29 ] @
Sure...
dimenzije su 122 x 122 x ..e sad nesto malko ispod 140.

122cm je sirina stola do dva zida, a 13..cm je visina (mislim da je 137)

nemam tacke podatke ovde, cim stignem kuci postavicu ih

stol je placen 13000..nije najjeftiniji, ali je ono sto sam trazila
[ McKracken @ 10.06.2006. 00:20 ] @
Ajd da stavim i ja svoj sto..

[ ilijev @ 10.06.2006. 00:51 ] @
Jel se ti to hvalis monitorima ili stolom?
Iz pogleda na ovu sliku se moze zakljuciti da si
strasveni pusac, koji ima problema sa zelucem,
ne voli gaziran sok i ima mnoooogooo para ;-)
Mala salala . . .

Sto se tice stola: classic.

Ne svidja mi se klizac za tast i misa jer nije bas zgodon za naslanjanje
ali OK ukusi i potreba su razliciti.

Svidjaju mi se monitori.


Ajde sad jedno ozbiljno pitanje mada znam da je off-top.:
da li su ti sva cetiri monitora na jenoj masini?
Ako jesu javi mi se na
ilijev ET beotel DOT yu
da negnjavimo ostatak populacije.
[ McKracken @ 10.06.2006. 01:52 ] @
Slajder je dobar bas zbog naslanjanja koje nije dobra stvar a i tastatura dodje u dobru visinu za kucanje.

(jeste quad head)

[ JOJO847 @ 10.06.2006. 15:06 ] @
@ilijev
Promaklo ti je da McCracken pije benzin za zippo upaljace

Nego, meni je bitno da stolac/sjedalica ima udoban naslon za ledja i rucke za naslon koje su u visini tastature i misa.Monitor da stoji tako da bude ravno od glave tako da ju drzim ravno dok piljim u njega. Takvu sjedalicu jos nemam, ali planiram nabaviti.
[ momsab @ 11.06.2006. 16:43 ] @
tema o stolicama: http://www.elitesecurity.org/tema/112768-stolica-za-kompjuter

nemojte da skrecete sa teme :)


ja, zbog nedostatka vremena i novca, ne napravih stoo jos uvek
nikako da se odlucim za materijal, da li cu drvo ili PVC
[ markofpi @ 21.06.2006. 12:28 ] @
I ja u narednih par dana treba da kupim neki sto za racunar, a citajuci ovu temu hvatam se za glavu! Ako je neko od vas u gradu video gde imaju nesto pristojno od stolova neka posalje pp gde je to video i ako zna nek napise cenu! Hvala...
[ Conica @ 21.06.2006. 13:43 ] @
Zavisi kakav stol trazis...nesto prostije ili zbudzu
kao sto sam rekla na prethodnoj strani (slika attached u tom postu), taj stol je kostao 13000 i kupljen je u "uradi sam"
[ markofpi @ 22.06.2006. 20:15 ] @
Trazim nesto slicno tvom kutku.... :) Jel' ovo bio gotov sto ili je radjen po narudzbini!?
Jedna stvar mi se ne svidja, a to je mesto za kuciste!
[ Conica @ 23.06.2006. 14:31 ] @
Ovo je gotov stol..kako i naziv radnje govori, dobijes dve kutije sa plocama, tonu srafova i raznih cuda, lepak za drvo (mada ga mi nismo iskoristili jer nema potrebe), uputstvo i sam ga sklapas.
To gde je kuciste, to sam ja tako napravila..police iz tog dela sam prebacila u desni a tamo ostavila mesto za kuciste.
[ markofpi @ 24.06.2006. 20:52 ] @
Bas sam danas otisao do Uradi sam i nisam video da imaju tako nesto u ponudi! Video sam neke gotove modele ali za ostalo ne znam.....doduse nisam ni pitao ali bar ono sto sam video je tako!
[ Conica @ 25.06.2006. 01:14 ] @
kada sam ja bila (sto nije tako davno) imali su gomilu tih modela.
postavljen je odmah nasuprot ulazu (nbgd "uradi sam", ne kod pancevackog mosta) u sklopu male improvizovane postavke sobice
[ markofpi @ 08.07.2006. 12:10 ] @
Jos uvek nisam kupio radni kutak zvani sto! Cekam da prodje ispitni rok... :( Jel' ti nije tesko da mi postujes ili posaljes preko pp-a sve dimenzije tvog stola!? Tnx!
[ momsab @ 22.09.2006. 20:36 ] @
eto mene sa novim stolom

majka videla u katalogu, kad sam kupovao namestaj za sobu, sto koji bi mi odgovarao i ja kupio (dezen je bukva)
kosta ispod 4000 dinara, u pitanju je Astra od firme Matis iz Ivanjice
u katalogu je bez dela za monitor koji se, srecom, ne fixira gore tako da ga koristim kao podmetac (il' kako se to vec zove) za noge (ako se dobro secam, ranije napisah da mi odgovara visina 70cm)
[ Žeki @ 20.10.2006. 09:24 ] @
Moja je dilema kakav sto za računar da pravim ugaoni ili klasični,oba imaju prednosti i mane koje su podjednake,da imam prostora više pravio bih ugaoni ali na 115X 150 je neizvodljivo.Što se tiče visine stola prema savetima stručnjaka on bi trebo biti između 72 i 80 cm od poda,jer zavisi od osobe koja sedi,visina monitora se određuje tako da vrh monitora bude u visini vrha glave osobe koja sedi.Dilema da li pokretna polica za tastaturu je suvišna jer se sa istom dobiva potrebna udaljenost od monitora koja nebi smela da bude manja od 80 cm .Dimenzije se najlakše odrede prema komponenta koje posedujete i šta planirate da postavi na stol i oko njega a da bude na dohvat ruke bez ustajanja.Uz poruku par slika sa mobilnog tlefona iideje o izgledu stola

[Ovu poruku je menjao Žeki dana 21.10.2006. u 00:06 GMT+1]
[ momsab @ 22.10.2006. 18:08 ] @
Citat:
Žeki: visina monitora se određuje tako da vrh monitora bude u visini vrha glave osobe koja sedi.
hmm... kolega mi je dao dobru ponudu ovogodisnji Samusng 20ica TFT a ja sada imam LG 17icu TFT (bestbuy u vreme kupovine, novembar 2004.) i premeravajuci ta 2 monitora dodjosmo do zakljucka da je okvir oko ekrana na 20ici oko 1cm kraci od okvira oko ekrana na 17ici
mozda ovo za visinu monitora vazi za katodne, ali ko je sada lud da kupuje tako nesto? bolje kupiti polovan racunar a novi ili evenutalno polovni TFT monitor (17ica moze da se kupi za manje od 200€)
vrh glave? hm, ja imam malo vece celo, neko drugi ima manje uglavnom ne postoji tacna proporcija za velicinu glave i cela i telesni visinu

vec je receno u ovoj temi da oci treba da su u ravni sa gornjom trecinom ekrana
sad sledi subjektivni dodatak: kod TFTova moj savet je da oci budu u ravni sa donjim ili eventualno sredinom gornje trecine, zbog uglova vidljivosti

Citat:
Dilema da li pokretna polica za tastaturu je suvišna jer se sa istom dobiva potrebna udaljenost od monitora koja nebi smela da bude manja od 80 cm
hmm.. mozda sam subjektivan ali mislim (ili sam naucio tako citjauci neke strucne clanke na temu ergonomije) da je merilo duzina ruke, tj da ruka bez problema dodiruje monitor

a sad da dam neke primedbe za predloge:
http://static.elitesecurity.or...326552/Kompjuterski%20stol.jpg - nikako zato sto tastatura i mis treba da stoje na istom nivou i zato sto monitor ne treba da stoji onako
http://static.elitesecurity.or...1/3/1326552/Osnova%20stola.jpg - ovakav sto nikad ne bih uzeo, isuvise je mali
http://static.elitesecurity.org/uploads/1/3/1326552/Stol%205.jpg i http://static.elitesecurity.org/uploads/1/3/1326552/Stol%206.jpg - e, ovo je vec dobro za korisnika ali lose za racunar (kuciste maltene nema ventilaciju, monitor je dosta blizu zidu)...mada, ja bih ovo malo doterao
http://static.elitesecurity.org/uploads/1/3/1326552/stol%201.jpg - ako ona daska pozdai sluzi za monitor onda ovaj sto treba zaobici u sirokom luku
[ 3D-Elite @ 19.12.2006. 23:34 ] @
Evo..pre neki dan cale mi je malo "preredio" sto pa da cujem misljenja...mogu da vam kazem da je ovaj "naslon" za desnu ruku itekako dobrodosao...i najzad vise ne zavrcem glavu na desno jer je monitor na kraju stola...?!

Inace gledao sam da lici na ovo koliko moze..
http://www.ergonomics.com.au/p...useful_info/420_how_to_sit.htm
[ svetlanalane @ 27.12.2006. 22:24 ] @
Čudi me da još niko nije pomenuo stolove iz firme*********. Nije reklama, treba otići na sajt i pogledati, imaju nekoliko modela za različite prostore i potrebe a i važne dimenzije su po standardu.
Cene nisu visoke tako da se ne isplati trud uložen u konstruisanje, odlazak na stovarište za kupovinu i na kraju motažu istog.

Lično sam kupila ćerki pre nekoliko meseci jedan i ona je veoma zadovoljna.

Što se mog stola tiče, kupljen je pre 4 godine (poljski uvoz, jer naši još nisu msovno počeli da ih proizvode) i zadovoljna sam svim elementima, i kvalitetom, i rasporedom. Ono što mi se ne sviđa, to je što mi je stolica podešena na najniže a opet je visoka za vodoravni položaj podlaktice.
[Ovu poruku je menjao bakara dana 28.12.2006. u 20:05 GMT+1]
[ Urkelele @ 26.01.2007. 21:55 ] @
Evo, ja sam danas posvetio dan citajuci ovu temu jer sam resio da moj radni kutak uredim. To planiram vec duze vreme ali nikako da mi padne na pamet neko dobro resenje. Citao sam i gledao slike i mogu reci da ima dosta dobrih resenja ali o5 nema onog sto bi meni odgovaralo. Gledao sam neke ugaone ovde ali mi izgledaju dosta skuceno sa previse polica (kao da cu knjige da drzim pored kompa). U atach-u je moje trenutno stanje. E sad, stvari stoje ovako:
- ovo sa desne strane sto je ispod police je za pomeranje,
- u cosku iza imam jos jedan zvucnik,
- polica za tastaturu i mis je rucni rad i postavio sam je bas tako da mi maximalno odgovara za kucanje (i ne pomera se dok kucam kao sto su neki pisali ovde),
- sto je 122x80x82 (duzina x dubina x visina)
- iznad monitora imam trorednu policu na kojoj moze da stanu 3x oko 180 diska u slim kutijicama tako da sam taj problem resio
- a ostalo se vidi...

E sad, posedujem 160x140 cm raspolozivog prostora u uglu, a uz ostale standarde moji zahtevi bi bili sledeci:
- da mi bude sve da dohvat ruke,
- da mi kuciste bude dostupno ako zatreba otvaranje i ovo-ono (mada je najbolje da bude sa leve strane stola na nekoj polici ali obavezno izdignuto od patosa),
- da bude sa sto vise prostranih fioka,
- zvucnike bi zeleo da mi ostanu ovako kako bi imali sto bolji efekat.

I trenutno mi nista ne pada drugo na pamet. Monitor planiram uskoro da promenim za 19" TFT tako da ce mi on dosta manje mesta zauzimati.

Interesuje me da li neko ima neku ideju o naj iskoriscenju ovog prostora? Da li da ide ugaoni ili obican sto sa nekim dodatkom? Ja sam gledao da kupim, ali nisam uspeo nigde da nadjem.

A da, video sam ovde jedan metalno-drveni ugaoni sto koji je imao bas dosta prostora, a ispod njega su bili zvucnici. Sto mi se dosta svideo, samo sto bih mu ja dodao neku fioku sa strane i deo za tastaturu i misa.

Neko bi' rekao da mi je i sad sve na dohvatu ruke ali meni ipak nesto smeta, nije mi bas to sto bi ja hteo da bude.

Pozdrav.
[ 237 @ 13.02.2007. 21:29 ] @
Ne znam kako da napravim sto sa zaobljenim ivicama. U ZR-u niko ne radi krivo sečenje...
[ anakin14 @ 01.04.2007. 20:49 ] @
nekako mi se cini kada bi napravio primer 1 radni sto sa slike da bi mi bilo mnogo udobnije.E sad sta je sa ergonomske tacke gledista??? primer 1 vs primer 2? sta mislite?
[ bakara @ 01.04.2007. 21:01 ] @
Prosta slicica velicine 950kb ccc...

Super si ti to nacrtao, ali kako mislis da drzis misa i tastaturu na pr. 1, cim pustis misa ispasce ti na patos , a nesto ne bih bas rekao da je ergonomski taj polulezeci polozaj...
[ anakin14 @ 01.04.2007. 21:06 ] @
ma sliku sam nacrto u paintu brzinski i zaboravio da konvertujem... polozaj kicme se recimo nije promenio u oba primera, u drugom je pravo sedenje a i u drugom je pravo sedenje sa nagibom. mislim da se ergonomski ne razlikuju ova dva polozaja. tastaturu nalepis a za misa granicnik neki...
[ Jelena Gajičić @ 18.10.2007. 09:29 ] @
Podjimo o toga da je svako drugachije sedi za stolom, da drugachije rukuje mishem, drugachija je razdaljina izmedju osobe i tastature... Dakle sto se mora kupovati po lichnom iskustvu. Nishta nije propisano... Gluposti oko stolova i daski za mish i tastaturu... Stvarno, nisu razmishljali o tome da mish mora da se pomera. Josh ja imam i tastaturu i mish bez kabla, pa kad su na istoj dasci remeti se signal misha zbog tastature, a moram da ga stavim na plochi gde je monitor. No, shto se tiche sedenja, kod mene je zastupljen turski sed, pa je svakako i potrebna i drugachija visina stola. Neko voli da podigne noge na sto, fioke, bilo gde kako bi uzhivao dok kucka. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir prilikom "kupovine" ili pravljenja stolova. Da li tjesh sto koji tje ti sluzhiti i za uchenje ili imash onaj standardni monitor... Samim tim ti treba i vetja glavna plocha... Stvarno je mnogo toga shto treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog stola... Stavite na papir za i protiv pa vidite shta vam i kako treba za ugodan chat i surf internetom, uchenje i sve ostalo... (: ZzOpItj :)
[ Mikky @ 12.11.2007. 21:43 ] @
Trenutno se odrzava sajam namestaja u BG pa mozete da odete i pogledate, verovatno ima nesto i u ponudi racunarskih stolova i stolica.
[ Cikman @ 25.02.2008. 08:34 ] @
Pozdrav,

evo kako izgleda sto koji sam ja pravio. Dimenzije radne povrsine su 130x80cm. Sto inace nije tako uredan (prazan) ali kad sam brisao prasinu pomislio sam da ce tako najbolje da se vidi. Ako nekog zanimaju detalji, specifikacija materijala, nacin izrade i sl. - pitajte
[ MRAVIK SAMUEL @ 13.03.2009. 09:38 ] @
Evo moje ideje koju se spremam da realizujem
[ momsab @ 13.03.2009. 14:14 ] @
ti bas resio da mroas da ustanes kako bi izvadio/ubacio opticki disk/fles? :)
[ MRAVIK SAMUEL @ 05.04.2009. 23:08 ] @
Kompjuter je sa desne strane dole,zasto bi ustajao?
[ momsab @ 06.04.2009. 13:28 ] @
zbog razdaljine
[ bakara @ 06.04.2009. 20:33 ] @
@MRAVIK SAMUEL

Samo da primetim da ti ni mis nije u nivou sa tastaturom...
[ MRAVIK SAMUEL @ 19.04.2009. 20:50 ] @
Koristim bezicni mis sa desne strane tastature (nema na slici).
[ Sale2012 @ 13.07.2012. 17:11 ] @
Ti stolovi nisu bas najbolji za zdravlje, za kicmu