Citat:
legolas greanleaf: Ajde da jos jednom proverim:
Sada od 1.1.2005. Poreske grupe treba da imaju sledece stope:
a=0%
g=0%
D= se ukida (KAKO DA NJU NAMESTIM U KASI, KAO 0% ?)
dj= 18%
E= 8%
Korisnici koji su upisani u registar obveznika za PDV, robu koja je do sada bila sa 20% poreza (bilo da je akcizna, usluge sa porezom) stavljaju poresku grupu DJ , a za proizvode koji su bili oslobodjeni poreza, a sada vise nisu (hleb, mleko, voce) u por. grupu E.
Zavisi sa kakvim artiklima radis. Mislim da se takva automatska konverzija ne moze odraditi bas sa 100% sigurnosti jer ima npr. artikala koji su su imali stopu od 0% ali sada nisu 8%. Npr. takav slucaj je sa zamrznutim vocem i povrcem. Zamrznuto voce trenutno ima dodeljenu stopu od 0% a po novom ce imati 18% (a ne 8%, kako bi se odradilo ako bi se sve automatski konvertovalo) jer ga nema u spisku artikala na koje se primenjuje PDV po posebnoj stopi (8%).
Po posebnoj stopi PDV-a (5. poreska stopa) od 8% oporezuje se promet dobara i usluga ili uvoz dobara i to:
1) hleba, mleka, brašna, šećera, jestivog ulja od suncokreta, kukuruza, uljane repice,
soje i masline, jestive masnoće životinjskog i biljnog porekla
2) svežeg i rashladjenog voća, povrća, mesa, ribe i jaja.
3) lekova koji su navedeni u listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava za zdravstveno osiguranje, u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju
4) ortotičkih i proteičkih sredstava, kao i medicinska sredstva - proizvoda koji se hirurški ugradjuju u organizam
5) materija za dijalizu
6) djubriva, sredstva za zaštitu bilja, semena za reprodukciju, sadnog materijala i
priplodne stoke
7) udzbenika i nastavnih sredstava
8) dnevnih novina
9) monografskih i serijskih
10) ogrevnog drveta
11) usluga smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima
12) komunalnih usluga
13) prirodnog gasa koji se isporučuje individualnim potrošačima preko gasne distributivne mreže
Ministar bliže uredjuje šta se, u smislu ovog zakona, smatra dobrima i uslugama iz stava 2. tacka 1) i 4)-12) ovog clana.
Pored zamrznutog voca mislim da ima nedoumica i oko nekih mlecnih proizvoda ali za koje jos uvek nije razreseno koja stopa ce se primenjivati tako da i tu nece moci bas prosto da se umesto 0% dodeli da je sad 8%.
Mislim da je najpametnije da gde god nisi siguran koju stopu treba primeniti da tu stavis da se primenjuje opsta stopa (18%). Sumnjam da ce se bilo koja inspekcija buniti sto si platio vise poreza nego sto treba.
Citat:
Kada se izvrsi promena, koji dokument treba da se odstampa kao prilog da su stope promenjene, da li „Fiskalni režim“ ili je dovoljan presek stanja.
Mislim da ne treba nikakav dokument poseban da se stampa. Na samom fiskalnom racunu se uvek na kraju stampaju poreske stope tako da se vec tu vidi da li je artiklu koji je kupljen dodeljena dobra oznaka poreske tarife a i da li je stopa ok.