[ F0X @ 17.01.2005. 22:13 ] @
hello! Kako se moze napraviti malena jedrilica... koja ce da radi na baterije ili slicno.... znate ... igrackica koja moze da leti po vazduhu? nemam puno iskustva sa time :) predlozi dobrodosli... |
[ F0X @ 17.01.2005. 22:13 ] @
[ strba @ 17.01.2005. 22:46 ] @
Timocka 18 u Beogradu je centar za vazduhoplovno modelarstvo pa se tamo raspitaj. Ja sam tamo kupovao modele jedrilica i avione na pogon gumom.
Pozdrav p.s jedrilica nema motor zar ne? [Ovu poruku je menjao strba dana 18.01.2005. u 12:13 GMT+1] [ zaraza @ 17.01.2005. 22:54 ] @
ima svaceega u timockoj, od klizaca do malo vecih jedrilica za koje ti trebaju kola da ih poteras u vzaduhh ::) Klizaci su nesto kao jedrilica, samo sto za krila ima ravnu plocu, sto znaci da nema aeroprofil i da nema uzgona na njima, pa kad leti leti samo 'nizbrdo'. Od jedrilica ima jedna koju sam ja 2 puta pravio, i komlikovana da se napravi, samo ti treba strpljenja, a zove se Lahor. Lepo, daleko, stabilno, a i visoko leti, zavisi kako je izbacis.
A naravno ima i dosta zezaica na gumeni pogon, sto se meni licno ne svidja...Bar tadasnja ponuda...Nisam bio tamo jedno 3-4 meseca sigurno, tako da ne znam kakvo je sad stanje.... [ strba @ 18.01.2005. 11:21 ] @
Da ni meni se nije svideo izbor modela na pogon gumom sem mozda jednog sobnog modela krhke konstrukcije (ne znam kako se zove), a lahor je klasicno dobar.
Mada pre jedno 12 godina dobio sam od tetke jedan fenomenalan model na pogon gumom iz cehoslovacke koji me je performansama odusevio (podizao pusten iz ruke do visine cetvorospratnice i onda jedrio), a sastojao se iz mozda 5 delova i sastavljao bez lepka za 60 sec. Poz p.s Zelja mi bila da napravim neki od RC modela za sta nikako da sakupim pare [ F0X @ 18.01.2005. 14:11 ] @
ok.. hvala za odgovore...
nazalost nisam iz Bga ... vec iz Pirota... da li neko zna neki sajt gde se mogu naci nacrti , spiskovi delova koji su potrebni za izradu jednom omanjeg modela..? [ zaraza @ 18.01.2005. 14:44 ] @
Citat: strba: Da ni meni se nije svideo izbor modela na pogon gumom sem mozda jednog sobnog modela krhke konstrukcije (ne znam kako se zove), a lahor je klasicno dobar. p.s Zelja mi bila da napravim neki od RC modela za sta nikako da sakupim pare Da nije u pitanju Vilin konjic? Visokokrilac, krila malo povijena na gore? E to je bilo nesto :) stvarno sam bio odusevljen njime. Inace u Timockoj su tada planirali da uzmu RC komponente, a mozda i gotove modele...Sad sam se ponovo nalozio treba bi da odem tamo da vidim sta ima novo :) @Fox za nacrte stvarno nemam pojma, mozda bi trebalo da pozoves cvm. na 011/401-678 (to je stari telefon, valjda ga nisu menjali) mozda salju pouzecem nesto...kod njih inace imas i delove (tj balzu svih tezina i debljina) i lepkove i lakove i sve sta ti treba... [ F0X @ 18.01.2005. 15:01 ] @
aha ok... pozvacu... a sta jedan procesan model treba da poseduje da bi mogao da poleti?
[ strba @ 18.01.2005. 15:41 ] @
@zaraza
Jeste vilin konjic. Strava avionce nema sta @fox nacrt mozda i mozes da nadjes za neki model negde na netu, ali materijali (vise vrsta balza drveta, lipa eventualno, stiropor.......) su ti bitni kako ti je rekao zaraza tako da u svakom slucaju nazovi timocku i vidi kakve su mogucnosti da ti posalju. Citat: a sta jedan procesan model treba da poseduje da bi mogao da poleti? Dobijas [u timockoj]sve sto ti treba u zavisnosti koji model si kupio ( plan, materijal, papir za oblaganje krila, elisu, gumu......................) pozdrav [ zaraza @ 18.01.2005. 16:00 ] @
Citat: F0X:a sta jedan procesan model treba da poseduje da bi mogao da poleti? i jos da dodam, lepak i lak, za lakiranjne krila, ako pravis jedrilicu kojoj su krila presvucena japan papirom, posto je on ko toalet papir, i jos tanji, da ga to ucvrsti...inace nista od letenja :) [ F0X @ 18.01.2005. 20:56 ] @
aham... probacu... zvao sam ali nikog nisam dobio... pokusacu ponovo sutra... sad sam u guzvi... valjda necu imati probleme...
[ strba @ 19.01.2005. 19:15 ] @
probleme dok ne dodjes do jedrilice mozda. U sastavljanju tesko samo strpljenje i precizna ruka (ne ono hocu da poleti za 30 sec, pa zavrsis kao Homer Simpson sa policom za zacine il ne daj boze rostiljom)
[Ovu poruku je menjao strba dana 19.01.2005. u 22:33 GMT+1] [ F0X @ 19.01.2005. 20:50 ] @
:) hehe necu ne brini... moz jedino ispadne kanta za smece :P
ma polako btw koliko kostaju prostiji modeli? da vidim imam li novca za to... itd.. [ strba @ 19.01.2005. 21:31 ] @
Od 200 pa do 1000 dinara mislim da je bio raspon cena smo to ne mogu da ti potvrdim em sto dugo nisam bio em sto je pdv uveden (a mislim da su njihovi proizvodi bili oslobodjeni od poreza, ali nisam siguran).
Pozdrav [ zaraza @ 20.01.2005. 00:03 ] @
i ja mislim tako nesto, al opet ko zna...
[ F0X @ 20.01.2005. 15:54 ] @
samo 200 do 1000? pa to i nije tako malo :) znaci mogu da narucim... a koliko ce to da kosta ako ide postom? otprilike ?
[ Taykun @ 23.01.2005. 19:30 ] @
I ja sam u poslednje vreme poceo da se interesujem za manje modele jedrilica,...pa sam naleteo na jedan link gde ima
prilicno dobro uputstvo kako napraviti leteci model pogonjen gumom http://www.jak.org.yu/modelari/F1gmodel.htm a ovde imas planova da se otkines http://modelart.8m.net/planovi_modela.htm evo jednog mosquito modela http://www.modelar.org.yu/galerija/pages/12_jpg.htm Legenda naseg modelarstva ne da otkida covek nego ono... ipak je to stara skola... pogledajte http://solair.eunet.yu/~raletic http://solair.eunet.yu/~raletic/drugi%20model.htm Pitanje za strbu i zarazu: Recimo taj lahor koliko bi sada otprilike kostao? ne verujem bas da su cene tako male mora da je skuplje... Hvala ljudi.... poz. [ strba @ 23.01.2005. 19:51 ] @
Otprilike, ali ovo otprilike je sa veeelikim O lahor verovatno kosta oko 700 dinara. Proveri
Pozdrav p.s Svaka cast za linkove [Ovu poruku je menjao strba dana 23.01.2005. u 20:58 GMT+1] [ zaraza @ 23.01.2005. 19:53 ] @
e dobri su ti ovi linkovi, narocito ovaj sa planovima modela...
ja nikako da odem do timocke...al i dalje nesto mislim da reicmo lahor ne moze da bude vise od 1000din...mada ko zna.... [ strba @ 23.01.2005. 22:00 ] @
Idem sutra verovatno do timocke pa cu vas obavestiti o cenama modela.
Pozdrav [ strba @ 29.01.2005. 20:38 ] @
Nisam stigao, a nisam nista napisao (izvinjavam se svima) u ponedeljak idem definitivno.
POz [ strba @ 31.01.2005. 14:56 ] @
Bio sam danas do Timocke (kako sam i rekao :)
cene modela nisu menjane od 2000-te godine i uskoro ce se vrsiti nivelacija-poskupljenje Intresovala su me samo tri modela lahor koji je 530 din cirus 750 vilin konjic 245-moj moiljeni odstupanje +- max. 20 din. posto cene nisam zapisivao Pozdrav N p.s Imali su i dva rc modela jedan je za izlozbu, a drugi za prodaju i nije mnogo skup (u kit-u je 90€ bez rc-a naravno) p.s 2 prodaju u balzu, lipu, japan papir..... (skoro sve je potrebno da bi se napravio model, potreban je samo plan) [Ovu poruku je menjao strba dana 31.01.2005. u 16:07 GMT+1] [Ovu poruku je menjao strba dana 31.01.2005. u 16:13 GMT+1] [ strba @ 31.01.2005. 15:06 ] @
Bice osnovan novi modelarski klub po recima prodavca. Traze se prostorije trenutno i trebalo bi da ima itresantnu ponudu modela.
POzdrav [ strba @ 31.01.2005. 15:31 ] @
Ufff zaludeste me ponovo
Nadjoh super knjizicu u polici, ima dosta zanimljivih detalja vezanih za pravljenje, stelovanje modela. Ako nas ima dovoljno zaintresovanih, a vidim da je tema za modele bilo jos mogli bi smo od Gojka da zamolimo za pod forum ili bar top temu (poslecen modelarstvu globalno) u tech zone na kome cemo da razmenjujemo iskustva, planove.... Ponavljam ako ima zaintresovanih [ Taykun @ 31.01.2005. 18:15 ] @
Hvala puno za cene ..znaci i nije mnogo skupo...e samo da krene malo toplije vreme...
poz. [ strba @ 31.01.2005. 19:59 ] @
Kako rekoh radice nivelaciju cena (poskupece) uskoro, mada nisu mogli da mi kazu za koliko i tacno kada (uz komentar pa cene su nam sada smesne). Pa pozuri sa kupovinom, mada ja sumnjam da ce biti neko znacajnije poskupljenje.
POz [ tix @ 30.03.2005. 14:26 ] @
Citat: Ako nas ima dovoljno zaintresovanih, a vidim da je tema za modele bilo jos mogli bi smo od Gojka da zamolimo za pod forum ili bar top temu (poslecen modelarstvu globalno) u tech zone na kome cemo da razmenjujemo iskustva, planove.... Ima nas jos koje interesuje modelarstvo. Recite tim u Timockoj da naprave stranicu na internetu. Potrebno je i literature za pocetnike u vezi jedrilica i RC modela. Pisem iz Prijedora i posto slabo znam engleski treba mi nesto na jeziku koji razumijem u vezi RC modela i aerodinamike. Doci cu do BG-a da pogledam u tom Modelarskom centru ima li sta od literature. Za lovu je lako! [Ovu poruku je menjao cicika dana 03.04.2005. u 15:14 GMT+1] [ gane1 @ 02.04.2005. 19:17 ] @
Lepo bi bilo imati forum za modelare!I jedrilice i te kako imaju motore!Motor radi prvih pet minuta,potrosi gorivo ali joj da visinu i posle toga moze dugo da se leti!Inace ne savetujem oblaganje krila nikakvim japan papirom,to vreme je proslo i ono mozda traje jos samo u Timockoj!Sad se koristi monokot iskljucivo,cak je trend u svetu da se samo jedrilice voze,ima ih u nemackoj i to sa rasponima krila i do sedam metara!Lepe jedrilice mogu da se relativno jeftino kupe u italiji,oni dugo prodaju jedan interesantan model sa eleronima i motorom od 1,5ccm motorom u lepo uradjenoj gondoli iznad kabine,trebaju dva kanala ne uredjaju da se vozi i bas je lep model za obuku!I da dodam da svet polako napusta SUS motore i sve se vise prelazi na struju jer je jeftinije letenje u poredjenju sa metil-alkoholom!
[ smaca @ 03.04.2005. 19:25 ] @
Naravno da je lakse kupiti gotov model,...
inace od materijala se danas prvenstveno koristi karbon i kevlar koji su inace prilicno skuplji od balze i tezi za obradu, za oblaganje krila koriste se poliesterske folije,japan papir je dobar za pocetnike. U pravu si gane da se sve vise prelazi na elektricne motore,to je danas hit ustvari vec nekoliko godina je electric sail plane hit. Dobar modelarski forum (na engleskom) je www.rcgroups.com a na srpskom izgleda da nema ali pogledajte kod slovenaca http://mdm.zrcalo.si/forum/ (mada iskreno meni je lakse da razumem engleski nego slovenacki) [ Milosdraskovic @ 25.08.2005. 07:36 ] @
Bio sam nedavno u Timockoj, i oni uopste nisu imali balze. Kazu bice, ali je skoro sve unapred prodato. Sem karbona i kevlara koji se danas koriste (iskljucivo za ojacavanje balze i spera i ponegde za za kompletnu izradu gondoli) interesantan je i fiberglass. Za sve modelare imam odlican link sajt (Alan's Hobby, Model & RC Web Links http://homepages.ihug.co.nz/~atong/) sa svim sitnicama koje mogu nekoga interesovati. Slazem se sa predlogom da se dobije forum na temu hobby (gde bi se svi ukljucili, modelari, maketari, warhammer i sl. ) ima nas mnogo ovde. a ako neko ima skorije info o timockoj neka javi.
[ nesazmaj @ 04.02.2006. 20:51 ] @
prvi srpski modelarski forum......http://modelar.proboards77.com/index.cgi
a imaju i oglasi u okviru foruma pozdrav [ van t hoff @ 05.02.2006. 21:52 ] @
:))))
Al ste mi sada izvukli secanja iz naftalina :) Vilin Konjic, 2-3 osnovne kod babe letnji raspust, pa kad krene da leti po kuci, cudo :)... Pa onda nisam nista napravio godinama. Poslednji model sam pravio za vreme bombardovanja (:( falili mi delovi nisam zavrsio, raspon k~2m), skoro nisam bio tako miran i koncentrisan na rad, sto je neophodno ako hocete da jedrilica lici na nesto. Preporucujem ti da uzmes prvo neki jednostavniji model, jer moze ti se uciniti da si sve lepo uradio, a da ti jedrilica nikada ne poleti, ili se u pola posla iznerviras i vidis da to nije za tebe (pogotovo ako prvi put radis, pa jos uzmes komplikovan model, dzaba ces baciti novac). Za velike jedrilice ti treba ne samo zelja vec i iskustvo. Zelim ti puno srece i uzitka u radu ! :) [ marcobc @ 21.03.2006. 22:45 ] @
sajt: www.modeli.cjb.net
www.rcmodels.cjb.net planovi za izradu jedrilice , rc jedrilice , plan rakete , raketoplana kao i mogucnost nabavke polugotovog ili vec gotovog modela , domaca takmicenja. drago mi je sto ima jos nekog koga interesuje ova oblast! [ srbin_car @ 22.03.2008. 20:59 ] @
o ho ho izgleda da smo komsije ako si bio u timockoj u zemunu ja zivim u solunskoj
pa jedrilicamo se bavim vec 3 godine i jako je zeznuto napraviti za jedan model manji treba oko mesec dana truda ako hoces da lepol leti ma da bavim se i malo raketama one su super i mnogo ih je lakse napraviti za dan,2 pa neke vece moze i po nedelju dana znaci nije lako a kobac koliko je zaeznut nije skup 1500din ali pravi se preko 4 meseca za nekog iskusnijek 2,3 ali opet je to sav trud i napor pa komsoija mozemo preko terase da se dovikujemo a ako kupujes modele preporucujem ti da odes u kranjsku tamo su sduper modeli za male pare [ srbin_car @ 22.03.2008. 21:02 ] @
ako hoces cene mogu sve da ti nabrojim imam citava 3 lista cena ali nista nije skuplje od 2500 din
[ connan @ 28.01.2011. 18:34 ] @
Da li je ova tema još uvek aktivna?.Nekad davno bio sam avio modelar,pa me zanima ima li još uvek nekih modela u Timočkoj.Ako neko zna neka javi,radio bih Lahora ili Cirusa to su bili moji prvi modeli.Pozdrav
[ strba @ 29.01.2011. 00:00 ] @
http://www.cvm.rs/cvm/intro/
Nisam siguran da ih imaju, ali se posto sam na bolovanju, spremam se da nekoga posaljem da ih poseti, pa javljam... Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|